GÜNDEM - 11 Temmuz 2025 Cuma 10:22

40 dereceyi bulan sıcaklarda mevsimlik işçilerin mücadelesi

A
A
A
40 dereceyi bulan sıcaklarda mevsimlik işçilerin mücadelesi

Eskişehir’de sıcaklıkların 40 derecelere kadar yükseldiği günlerde mevsimlik tarım işçilerinin tarlalardaki zorlu mesaisi sürüyor.


Hava sıcaklıklarının 40 dereceyi bulduğu Eskişehir’de tarlada zorlu mücadele sürüyor. Mevsimlik tarım işçileri yüksek sıcaklığa rağmen gün boyu mesai yapıyor. İşçiler, vatandaşların gölgelik alanları ve klimalı ortamları tercih ettiği yüksek sıcaklıklarda güneşin altında güçlükle çalışıyor. İşçilerin zorlu şartlarda topladığı marul, maydanoz ve diğer yeşillikler, İstanbul ve Ankara’ya gönderiliyor.


Sıcak havada işçi bulmanın zor olduğunu ve üreticilerin de çalışmalara yardım ettiğini söyleyen Yeşil Sakarya Üreticiler Derneği Başkanı Süleyman Buluşan, "Gerçekten çok zor, ama onların da bizim de başka bu işi yapacağımız bir konum yok. Çünkü sıcak olmazsa bizim işimiz de olmaz. Sıcaklarda çalışmak zorundalar, biz de onlarla birlikte çalışmaktayız zaten sıcak soğuk demeden çünkü bu mevsimlik bir iş. Tabi ki zorlukları var, şimdi en büyük sıkıntı işten anlama ve yaptığı işi benimseme, çünkü maliyetler çok fazla arttığı için işçilik bile büyük bir sorun şu anda. O açıdan işçi çok önemli, işçinin hakikaten vicdanen bu işi yapması lazım. İyi işçi bulma zorluğundan öte, gerçekten eskisi gibi iyi çalışan yok. Örneğin, genelde yerli arkadaşlar Urfa veya Mardin’den gelme, o bölgeden gelen üretici arkadaşlarımız şu anda daha ağırlıklı" dedi.



"Şu anki nesilde hakikaten bir sıkıntı var"


İşçilerin artık tarımdan çekildiğini ve maliyetlerin üretimin altında kaldığını söyleyen Süleyman Buluşan, ekonomik şartların çiftçiliği etkilediğini, işçilerin de emeğinin karşılığını alması gerektiğini şöyle belirtti:


"Bizim yerli işçilerimiz artık tamamen ailesiyle beraber herkes sahadan yani tarımdan çekildi. Tarım işçisi bulmak zor, tarımı yapmak zor. Şu anki nesilde hakikaten bir sıkıntı var. İşin zorluğunu gördüğü için, bu zorluk sadece sıcaklığından değil maliyetinin de altında kalıyor. Bunları gördüğü zaman hem işçi hem işveren üretimdeki farklı bir şeye geçmeye kalkıyor. Bugün en fazla şu anda üreticinin yaptığı, ‘İşçi çalıştırmadan nasıl bir üretim yapabilirim’, bunun peşine düşüyor. Zaten fiyat sezon başında görüşülüyor, tabi ki şu anki ekonomik şartlara göre her sene değişiyor. Onların da alın teri başka bir şeye benzemez. O açıdan şu anda mahsulün para yapmaması herkesi sıkıntıya sokuyor ama ne olursa olsun sonuçta işçi emeğinin karşılığını almak zorunda."



"Yapacak bir şey yok mecburen çalışacağız"


Çalışmak için ailece Şanlıurfa’dan geldiklerini söyleyen ve sıcaktaki zorlu çalışma şartlarından bahseden çiftçi Halil Çelik, "Gördüğünüz gibi marul, yeşillik çeşitlerini çapalıyoruz. Yapacak bir şey yok mecburen çalışacağız. Zor ama emeğimizin karşılığında çalışıyoruz. Baş dönmesi olmasa da güneş baya etkiliyor. Çocuklarda çalışıyor, küçükleri hep peşimizden geliyor. Saat sabah 7’de başlıyoruz, akşam 5’te bırakıyoruz. Marul, brokoli, bahar kesiyoruz. Biberler de yavaş yavaş geliyor, bir hafta sonra o da kesilir. Patronumuz da ara sıra buraya geliyor zaten, Allah razı olsun ondan da" dedi.



40 dereceyi bulan sıcaklarda mevsimlik işçilerin mücadelesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tunceli Hozat Kadın Kooperatifi doğal üretimle hem toprağı hem kadını güçlendiriyor Tunceli’nin Hozat ilçesinde faaliyet gösteren Hozat Kadın Kooperatifi, bölgenin doğal ürünlerini işleyerek üretime kazandırıyor; kadınların ekonomik bağımsızlığına ve yerel kalkınmaya önemli katkı sunuyor. Tunceli’nin Hozat ilçesinde kadın emeğiyle şekillenen örnek bir üretim hikayesi dikkat çekiyor. Yıllardır doğayla iç içe sürdürülen geleneksel üretim anlayışı, Hozat Kadın Kooperatifi çatısı altında daha güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya kavuştu. Bölgenin dağlarında ve bahçelerinde yetişen meyveler, kadınların ortak emeğiyle marmelat, reçel, kurutmalık ve sirke gibi doğal ürünlere dönüştürülüyor. Kooperatif, yalnızca doğal üretime katkı sunmakla kalmıyor; aynı zamanda kırsalda kadınların sınırlı olan çalışma ve ekonomik alanlarını genişleterek toplumsal hayatta daha görünür olmalarını sağlıyor. Önceden arkadaşlarıyla kendi aralarında üretim yaptıklarını daha sonra kooperatifleşmeye karar verdiklerini belirten Hozat Kadın Kooperatifi Başkanı Nermin Akbalık, "Kooperatifi kurmadan önce bizim burada zaten üretimimiz vardı, 6 yıl öncesine dayanıyor. Kadınlarla beraber başladık. Daha sonra ‘kooperatifleşelim’ dedik. Burada kapanmak üzere olan bir kadın kooperatifi vardı. Yeni bir kooperatif kuracağımızı onu devralmak istedik. 5-6 arkadaşla beraber ona üye olduk. Ardından devraldık, 2-3 yıldır devam ediyoruz. Burada, bölgede yetişen meyveleri değerlendirmek için işe başladık. Dağda ya da bahçede yetişen meyvelerimizi toplayıp getiriyoruz, ayıklayıp temizliyoruz. Marmelat, reçel, kuru, sirke yapıyoruz. Bu şekilde değerlendiriyoruz. Bostan ekimi olduğunda turşularımızı yapıyoruz. Daha çok doğal şeyler yapmaya çalışıyoruz. Zaten meyvelerimiz de hep doğal, çoğunlukla yabani meyveleri kullanıyoruz. Kadınların bölgede ekonomik bağımsızlık ve çalışma imkanları bakımında kısıtlı alanımız var. O yüzden bizler de burada kendi çabamızla, yapabildiğimiz kadar üretime katkı sağlıyoruz. Tarım, hayvancılık, bağ bahçe olsun genellikle böyle şeylerle uğraşırdık ama bunu biraz daha ilerletelim dedik. Tunceli’de diğer illerimize göre kadına biraz daha fazla önem veriliyor, kadın erkek eşitliği daha çok ön plana çıkıyor. O yüzden biz bu konularda biraz daha aktifiz ve üretimin içerisinde bulunuyoruz" dedi.