GÜNDEM - 21 Nisan 2025 Pazartesi 18:33

"Anadolu Üniversitesi Yapay Zekâ Zirvesi" yoğun katılımla gerçekleştirildi

A
A
A
"Anadolu Üniversitesi Yapay Zekâ Zirvesi" yoğun katılımla gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Anadolu Üniversitesi Dezenformasyonla Mücadele Kulübü iş birliğiyle "Anadolu Üniversitesi Yapay Zekâ Zirvesi" düzenlendi.


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu Başkanı ve Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, açılış konuşmasında sempozyumun pek çok alandaki dönüşüm sürecine katkı sağlayacağına inandığını dile getirerek, "Yapay zekâ, tarihsel gelişimi itibarıyla uzun yıllardır gündemde olan bir konu ve bugün geldiği noktada hayatımızı her yönüyle etkiliyor. Türkiye olarak bu alanda geç kalmış değiliz; nitelikli insan kaynağımız ve artan yatırımlarımızla hızla ilerliyoruz. Meclis çatısı altında kurduğumuz araştırma komisyonuyla hem fırsatları hem riskleri değerlendiriyoruz. Eğitimden hukuka, teknolojiden istihdama birçok alanda dönüşüm yaşanacak. Üniversitelerimize bu noktada çok önemli görevler düşüyor. Bu sempozyumun da bu dönüşüm sürecine katkı sağlayacağına inanıyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.



Vali Aksoy: "Yapay zekâ artık hayatımızın her alanında kendini gösteriyor"


Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, teknolojik gelişmelere katkı sunma noktasında düzenlenen zirveyi değerli bir adım olarak gördüğünü ifade ederek, "Yapay zekâ artık hayatımızın her alanında kendini gösteriyor; eğitimden sağlığa, güvenlikten iletişime kadar her yerde karşımıza çıkıyor. Türkiye olarak bu teknolojinin gerisinde kalmamak ve biz bu gelişmelere nasıl katkı sunabiliriz sorusuna yanıt aramak çok önemli. Bugün burada düzenlenen zirveyi de bu anlamda değerli bir adım olarak görüyorum. Özellikle Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve diğer ilgili kurumların, yapay zekâyla üretilmiş gerçek dışı içeriklerle mücadele konusunda yürüttükleri çalışmalar çok kıymetli. TBMM’de kurulan Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu da bu alanda yapılan çalışmaları takip edip, varsa yasal düzenleme ihtiyaçlarını belirlemek için önemli bir rol oynuyor" şeklinde konuştu.



Rektör Adıgüzel: "2025 yılını yapay zekâ alanında öncü adımlar atacağımız bir dönem olarak planladık"


Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel konuşmasında şunları aktardı:


"Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile iş birliği içinde gerçekleştirdiğimiz Anadolu Üniversitesi Yapay Zekâ Zirvesi’nde sizlerle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum." diyerek sözlerine başladığı açılış konuşmasında şunları söyledi: "2025 yılını yapay zekâ alanında öncü adımlar atacağımız bir dönem olarak planladık. Bugünkü zirve, bu yolculuğun ilk adımı. Bundan sonraki süreçte her ay düzenleyeceğimiz bir yapay zekâ semineriyle konuyu tüm boyutlarıyla incelemek için çalışacağız. Yapay zekânın üretilmesi için tabii ki büyük bir mühendislik arka planı gerekiyor. Ancak bizler yapay zekânın sadece teknik yönünü ele alırsak ahlaki yönünü kaçırmış olacağız. Bu kapsamda bir sosyal bilim üniversitesi olarak yapay zekânın sadece teknik boyutuyla değil; insani, ahlaki ve etik boyutuyla da tartışılması gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz. Sonuç olarak şehrimizdeki diğer üniversitelerimizle birlikte çalışarak yapay zekâ başta olmak üzere yapılacak bütün çalışmalarda ülkemize, insanlığa büyük katkılar sağlayacağımıza inanıyorum."



Prof. Dr. Kılınç: "Teknolojilerin ortaya çıkardığı yeni dünya düzenini anlamanın bir yolu da onu disiplinler arası bir yaklaşımla okumaya çalışmak olacaktır"


Rektör Danışmanı ve Anadolu Üniversitesi Dezenformasyonla Mücadele Kulübü Danışmanı Prof. Dr. Barış Kılınç ise, "Teknolojinin hızla değiştiği ve medeniyetleri yeni meydan okumalarla karşı karşıya bıraktığı bir dönemde, bu teknolojilerin ortaya çıkardığı yeni gerçekliği ve dünya düzenini anlamanın bir yolu da onu disiplinler arası bir yaklaşımla okumaya çalışmak olacaktır. Sayın rektörümüz, değerli Hocam Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel’in vizyonu, iradesi ve çabasıyla öğrencilerimiz; entelektüel kapasiteleri yüksek, kendi tarihi, coğrafyası, kültürü ve inancı ile hemhal olmuş, yaşantı bilgisi ile donanmış bireyler haline gelebilsinler diye, eğitim-öğretim sürecini tamamlayan bilimsel, kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlemeye çalışıyoruz. Bu maksatla yola çıkarken bize destek olan Sayın Bakanımıza, teşrifleri ile bize güç veren Sayın Valimize, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan ve diğer üniversitelerden katılım gösteren çok kıymetli hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Tabii ki Dezenformasyonla Mücadele Kulübümüz öğrencilerine ve zirvenin organizasyonunu sağlayan Kurumsal İletişim Koordinatörlüğündeki arkadaşlarıma da ayrıca çok teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.



Prof. Dr. Şeker: "İnsanın kimliği, yaşama biçimi ve çalışma anlayışı yeniden şekillenecek"


Keynote Speaker İstanbul Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Evren Şeker, "Yapay Zekâ Çağında İnsan Olmak: Sanattan Gerçeğe İnsan" başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Şeker, "İnsan zekasına dair yeni bir bakış açısı oluşturma potansiyeline sahip olan yapay zekâ, belki de insan dışında bir zekâ türü geliştirmemize olanak tanıyabilir. Bu bağlamda, insan nedir sorusunu yeniden sorgulamamız gerekiyor. Gelecekte, yapay zekâ pek çok işi devralacak ve robotlar günlük yaşamın bir parçası olacak. Bu değişim, eğitim sisteminden çalışma biçimlerimize kadar birçok alanda köklü dönüşümlere yol açacak. Belki de okuma yazma gibi becerilere ihtiyaç duyulmayacak. Sonuç olarak, insanın kimliği, yaşama biçimi ve çalışma anlayışı yeniden şekillenecek" dedi.



Alan uzmanlarının sunumları iki farklı oturumda gerçekleştirildi


Zirvenin birinci oturumunda "Belirsizlikler Çağında Yapay Zekâ: Fırsatlar ve Sınamalar" konusu ele alındı. Moderatörlüğünü Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın ve Yayın Dairesi Başkanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Göksu’nun üstlendiği panelde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş "Türkiye’nin Dezenformasyonla Mücadele Politikaları ve Yapay Zekâ", AIPA Yapay Zekâ Politikaları Derneği Başkan Yardımcısı Gökhan Varan "Yapay Zekânın Dünü, Bugünü ve Yarını", Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bostancı "Yapay Zekâ Okuryazarlığı", Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Buğra Ayan "Kurumsal Kapasite Geliştirmede Yapay Zekâ Etkisi" konularındaki sunumlarını katılımcılarla paylaştı.


"Sinema, Sanat, Tasarım ve Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları" konu başlıklı ikinci oturumun moderatörlüğünü Bilgi Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Eriş üstlendi. Oturumda Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Çalışkan "Film Makinesinden Yapay Zekâya: Sinemada Anlatı, Üretim ve Eğitim", Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özer Çelik "Makine Öğrenmesinden Üretken Yapay Zekâya: Eğitim Materyallerinde Akıllı Dönüşüm", Anadolu Üniversitesi Öğrenme Teknolojileri Ar-Ge Birimi Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Emel Güler "Yapay Zekâ ile Açıköğretimin Geleceği: Fırsatlar ve Zorluklar", Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Sanatlar Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Berkem Bulut "Yapay Zekâ Destekli Grafik Tasarım Denemeleri: Midjourney" konu başlıklarında sunumlarını gerçekleştirdi. Oturumların ardından katılımcılar, dinleyicilerin sorularını yanıtlayarak, katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edildi.


Zirveye Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâmil Çolak, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yusuf Özkay, Prof. Dr. Erkan Erdemir, Prof. Dr. Köksal Büyük, Rektör Danışmanı ve Anadolu Üniversitesi Dezenformasyonla Mücadele Kulübü Danışmanı Prof. Dr. Barış Kılınç, şehir protokolü, senato üyeleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katılım gösterdi.



"Anadolu Üniversitesi Yapay Zekâ Zirvesi" yoğun katılımla gerçekleştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Diyarbakır’da 11’inci yargı paketi heyecanı: Aileler cezaevi önünde toplandı Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek yasalaşan 11’inci yargı paketi ile birlikte Diyarbakır’da birçok mahkumun serbest kalması bekleniyor. Paketle erken tahliye olacak hükümlülerin aileleri de yakınlarına kavuşmak için Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Kampüsüne gelmeye başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisinde 11’inci yargı paketi kabul edilerek yasalaştı. 31 Temmuz 2023 ve öncesinde işlenen suçlar nedeniyle hüküm giyenler, denetimli serbestlik haklarından 3 yıl erken faydalanabilecek. Bununla birlikte ilk etapta yaklaşık 50 bin kişinin tahliye edilmesi bekleniyor. Terör ve örgütlü suçlar ile aile fertleri veya engellilerin hedef olduğu cinayetler, cinsel saldırı-istismar ve deprem sonucu meydana gelen öldürme suçlarında bu hak uygulanmayacak. Paketin yasalaşması ile birlikte Diyarbakır’da Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsünde cezasını çeken hükümlülerin yakınları cezaevi önüne gelmeye başladı. Haktan yararlanacak olan hükümlülerin aileleri, yakınlarının çıkışını heyecanla bekliyor. Diyarbakır’da Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsünde yakınının çıkmasını bekleyen Sultan Agar, ’’Eltimin gelini için geldik. 4 senedir cezaevindeydi. Bize çok mutlu bir haber verdiler. Allah onlardan razı olsun. 11’inci yargı paketini çıkaranlara teşekkür ediyoruz. Cezaevi önüne geldik, tahliyesini bekliyoruz, çok mutluyuz. Bu kadar erken olacağını bilmiyorduk. Bugün kandil, bu haber de bize mutluluk getirdi’’ dedi. Polis ekipleri, cezaevi etrafında geniş güvenlik önlemleri aldı.
Gaziantep Gaziantep Kulübü 2025 Geleneksel Hizmet Ödülü Töreni gerçekleştirildi Gaziantep Kulübü tarafından her yıl düzenlenen Geleneksel olarak düzenlenen Hizmet Ödülü Töreni bu yıl da coşkuyla gerçekleştirildi. Gaziantep’in tarihine, kültürüne ve toplumsal dayanışmasına katkı sunan kişi ve kurumların onurlandırıldığı tören Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) Başkan Vekili Halil Uğur, GBB Genel Sekreter Yardımcısı Oya Alpay, Gaziantep Kulübü Başkanı Kübra Kayın ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Empati Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Elif Çetindağ ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Gaziantep Kulübü Geçmiş Dönem Başkanları Zeynep Konukoğlu, Hale Konukoğlu ve Ceren Uğurluer, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve misafirler katıldı. Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Gaziantep Kulübü Başkanı Kübra Kayın, 25 Aralık Antep Savunmasının önemine dikkat çekerek, Gaziantep’in yalnızca geçmişiyle değil, üretkenliği ve sorumluluk bilinciyle yaşayan bir şehir olduğunu ifade ederek, "Gaziantep, tarihiyle, direnişiyle ve üretme gücüyle Türkiye’ye örnek olmuş bir şehirdir. 25 Aralık, bir şehrin yoklukta bile umudu diri tuttuğu ve birlik olduğunda neleri başarabileceğini tüm dünyaya gösterdiği gündür. Antep Savunması, Milli Mücadele tarihimizin en şerefli sayfalarından biridir. Atatürk’ün, ‘Antepliler yalnız Antep’i değil, Anadolu’yu da kurtardılar’ sözleri, bu şehrin direnişteki öncü rolünü en güçlü şekilde ortaya koymaktadır. Bizler için bu topraklar sadece üzerinde yaşadığımız bir coğrafya değil, vatanını canından aziz bilen asil bir mücadelenin mirasıdır’’ dedi. Gaziantep Kulübü olarak yalnızca geçmişi anmakla yetinmediklerini vurgulayan Kayın, ‘’Bugün bizlere düşen görev, bu büyük mirası sanayide, kültürde, eğitimde ve sosyal dayanışmada geleceğe taşımaktır. Gaziantep’i öncü kılan güç, tarihinden aldığı bu ruhtur. Kulüp olarak şehrimizin kültürel değerlerine sahip çıkarken, topluma hizmet eden kişi ve kurumları onurlandırmayı da sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Geleneksel Hizmet Ödülümüz, yalnızca bir teşekkür değil, Gaziantep’in birlik ve beraberlik ruhunu, çalışkanlığını, direnişini ve üretkenliğini yaşatanlara sunulan anlamlı bir takdir nişanesidir’’ şeklinde konuştu. Bu yılki Hizmet Ödülü’nün, eğitimde fırsat eşitliğini önceleyen çalışmalarıyla öne çıkan Empati Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Derneği’ne verildiğini belirten Kayın, derneğin çocukların hayata güvenle tutunmasına katkı sunduğunu söyleyerek, ‘’Empati Derneği, yalnızca projeler üreten değil, umut inşa eden çok kıymetli bir sosyal sorumluluk örneğidir. Gaziantep sevgisiyle bir araya gelen idealist kadınların kurduğu bu dernek, çocukların eğitimini merkeze alan yaklaşımıyla şehrimiz adına çok değerli bir misyon üstlenmektedir. Tüm üyelerini, gönüllülerini ve destekçilerini yürekten kutluyorum" ifadelerini kullandı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Halil Uğur da konuşmasında, 25 Aralık Antep Savunmasının yalnızca bir kurtuluş günü değil, aynı zamanda güçlü bir toplumsal duruşun sembolü olduğunu ifade ederek, "Gaziantep, geçmişinden aldığı güçle bugün sanayide, kültürde, eğitimde ve sosyal dayanışmada Türkiye’ye örnek olmaya devam etmektedir’’ dedi. Gaziantep Kulübü’nün kentin sosyal ve kültürel hayatına sunduğu katkılara dikkat çeken Uğur, bu tür ödül törenlerinin toplumsal hafızayı diri tuttuğunu belirterek, "Topluma değer katan sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi, şehirlerimizin geleceği adına büyük önem taşımaktadır. Bu anlamlı organizasyon için Gaziantep Kulübü’nü, şehrimizde eğitime vermiş olduklarını büyük destekler için ise Empati Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Derneği’ni yürekten kutluyorum" diye konuştu. Açılış konuşmaları, Empati İlkokulu 2. Sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan müzik ve tanıtım videolarının izlenmesinin ardından Empati Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Elif Çetindağ’da plaket takdim edildi.
Muğla Muğla’nın ‘Altın Kızlar’ı Türkiye şampiyonu Samsun’da gerçekleştirilen 2025 Salon U-13 Salon Okçuluk Türkiye Şampiyonası’nda Muğla Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü okçuları başarılı sonuçlar aldı. Esma Kuş, Zeynep Sare Akarca ve Aysima Aslan’dan oluşan Büyükşehir U-13 takımı Türkiye Şampiyonu olarak Muğla’ya büyük bir gurur yaşattı. Ayrıca Zeynep Sare Akarca bireysel kategoride bronz madalyanın da sahibi oldu. Muğla Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün başarılı okçuları antrenörleri Dr. Ejder Sözen liderliğinde ulusal ve uluslararası turnuvalarda büyük başarılara imza atmaya devam ediyor. Samsun’da düzenlenen 2025 Salon U-13 Salon Okçuluk Türkiye Şampiyonası’na katılan Muğla Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü okçuları takım halinde Türkiye Şampiyonluğu elde etti. Türkiye Şampiyonası’na 151 kulüp, 1242 sporcu ile katılım sağladı. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras okçulukta Türkiye Şampiyonu olan Muğla Büyükşehir Belediyesi sporcularını ve yeni nesile okçuluk sporunu sevdiren, ulusal, uluslararası turnuvalarda ülkemizi ve Muğla’mızı gururlandıran sporcular yetiştiren, Şeref Diploması ödülüne layık görülen antrenör Dr. Ejder Sözen’i kutladı. Başkan Aras; "Muğla’mızın Yatağan ilçesindeki bir mahallede okçuluk sporunu başlatan ve o mahallenin çocuklarından dünya şampiyonu sporcular çıkaran Dr. Ejder Sözen hocamızı bir kez daha kutluyor, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Şeref Diploması ödülü için de tebrik ediyorum. Ejder Sözen’in kararlılığı, azmi ve çalışkanlığı sayesinde Muğla’mızın çocukları okçulukta tarih yazarken yeni nesillere de örnek olmaya devam ediyor. Bu jenerasyonun en küçükleri Samsun’da düzenlenen şampiyonada Türkiye Şampiyonu oldular ve Muğla’mızı bir kez daha gururlandırdılar. Antrenörümüz Ejder Sözen’in öğrencileri, Türkiye Şampiyonu Altın Kızlarımız Esma, Zeynep, Aysima’dan oluşan Makaralı Yay Takımı’mızla gurur duyuyor ve bizlere bu sevinci yaşattıkları için teşekkür ediyorum" dedi.