SAĞLIK - 28 Nisan 2025 Pazartesi 09:29

Aort atardamarı iki kez yırtıldı, Eskişehir Şehir Hastanesinde hayata yeniden döndü

A
A
A
Aort atardamarı iki kez yırtıldı, Eskişehir Şehir Hastanesinde hayata yeniden döndü

Eskişehir Şehir Hastanesine aort damarı yırtığı şikâyetiyle gelen ve adeta ölümle burun buruna kalan İhsan Arıkan, alanında uzman doktorların hızlı ve başarılı müdahalesiyle sağlığına ve yeni hayatına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.


Eskişehir Şehir Hastanesinde eşine az rastlanacak bir durum yaşandı. 50 yaşındaki İhsan Arıkan, sabah işe gitmeden önce hissettiği rahatsızlık nedeniyle hastaneye başvurdu. Tetkikler sonucunda kendisinin apandisit olarak düşündüğü hastalığın aort atardamar yırtılması olduğu ortaya çıktı. Öte yandan Arıkan’ın iç kanama geçirdiğinin tespit edilmesiyle birlikte adeta zamanla yarış başladı. Uzman doktorlar tarafından yapılan değerlendirmeyle birlikte hastaya hızlıca müdahale edildi. Eskişehir Şehir Hastanesi’nde gerekli tedavileri gören İhsan Arıkan, yüksek riskli bir ameliyat geçirmesine rağmen yapılan başarılı müdahale ve tedaviyle birlikte sağlığına kavuşurken, başından geçen zorlu süreci basın mensuplarıyla paylaştı.



"Masada kalma ihtimalimden bahsettiler, ‘Olsun, ben size güveniyorum’ dedim"


Aort atardamarının yırtılmasıyla birlikte acil müdahaleye alınan İhsan Arıkan, Şehir Hastanesi’ndeki uzman kalp ve damar cerrahisi ekinin başarılı tedavileri sonucunda süreci geride bırakarak sağlığına kavuşup yeniden hayata döndü. Arıkan başından geçen zorlu süreci, "Sabah 6-6 buçuk gibi işe gitmek için kalktığımda rahatsızlandım. En başta kasığıma ağrı girdi, sonra bütün bacağım uyuştu. Ben ilk önce apandisit zannederek hastaneye gittim. Sonra bana ‘Bu apandisit değil, senin aort atardamarında yırtılma var’ dediler. Bir de iç kanamam varmış. ‘Seni yarım saat bir saat içinde ameliyat masasına yatırmazsak yapabileceğimiz hiçbir şey kalmayacak’ dediler" şeklinde anlattı. Ameliyat öncesindeki bütün risklerin farkında olduğunu ve buna rağmen inancını hiç kaybetmediğini belirten Arıkan, "Ben her şeyi göze almıştım. Hocam durumu anlattı, büyük bir risk ve hayati tehlikem olduğunu söyledi. Yine de kabul ettim, ‘Ne olacaksa olsun’ dedim. Masada kalma ihtimalimden bahsettiler, ‘Olsun, ben size güveniyorum’ dedim. Eğer vadem geldiyse ölürüm, gelmediyse yaşarım. Önce Allah’a sonra doktorlarımıza güvendim. Sağ olsunlar, şükür bugünleri gördüm" ifadelerini kullandı.



"Ameliyat ne kadar zorsa ameliyat sonrası da bir o kadar riskli, çünkü aortun ikinci defa yırtılma ihtimali var"


Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi ekibinde yer alan Op. Dr. İbrahim Çağrı Kaya, aort atardamar yırtığının yüksek ölüm riski taşıyan bir rahatsızlık olduğuna değinerek, tedaviyle ilgili detayları aktardı. İhsan Arıkan’ın operasyonunu başarılı bir şekilde tamamlayan Op. Dr. Kaya, aort yırtıklarında karşılaşılabilecek hayati riskleri, "Hastamızın kalpten çıkan ana aort damarında ciddi bir yırtık olduğu tanısı konmuştu. Sağ olsun kendisi bize güvendi ve ameliyatı da gayet başarılı geçti. Aort damarı yırtılması aslında kalp damar cerrahisinin en tehlikeli acil durumu sayılıyor. Bizim için ameliyat ne kadar zorluysa ameliyat sonrası da bir o kadar riskli. Çünkü aortun ikinci defa yırtılma ihtimali var" şeklinde açıkladı.



"Sadece bu ameliyatların yapıldığı merkezlerde bile tekrar ikinci bir ameliyat yapılamıyor"


Op. Dr. İbrahim Çağrı Kaya’nın bahsettiği şekilde gelişen süreçle birlikte İhsan Arıkan’da ikinci kez aort atardamar yırtılması meydana geldi. Oldukça riskli bir durumla karşı karşıya kaldıklarını belirten Kaya, Arıkan’ın kendisini kararlı bir şekilde doktorların eline teslim ettiğini dile getirerek, şu ifadelere yer verdi:


"İlk başta takipleri gayet iyi giderken sonraki kontrolde aort damarından beynini ve kollarını besleyen ve tam da hayati dalların çıktığı kısımdan ciddi bir yeni yırtık geliştiğini tespit ettik. Bu durum zaten başlı başına zorken bir de henüz yeni kalp ameliyatı geçirmiş olması riski daha da artırıyordu. Sadece bu ameliyatların yapıldığı merkezlerde bile tekrar ikinci bir ameliyat yapılamıyor. Kendisine bu durumu anlattık; o da sağ olsun bu riske rağmen bana, ekibime ve hastanemize güvendi. Bu ameliyatı belki kafamızda onlarca defa yaptık İhsan için. Bütün hamleleri tekrar tekrar planlayıp çok ciddi bir hazırlıkla girdik operasyona. 8-8 buçuk saat süren bir ameliyat oldu. Kendisi şu an gayet sağlıklı, takiplerini yapıyoruz. ,İnşallah birkaç gün içerisinde de taburcu etmeyi planlıyoruz."



Aort atardamarı iki kez yırtıldı, Eskişehir Şehir Hastanesinde hayata yeniden döndü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Polise çarpıp kaçan şahıs, olay yerine gelince yakayı ele verdi: 1’i polis 2 yaralı Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bir şahıs, araç inceleyen polis memuruna ve bir vatandaşa çarpıp kaçtı. Olaydan yarım saat sonra merak edip olay yerine gelen şahıs, polis ekipleri tarafından gözaltına alınırken, yapılan kontrollerde şahsın 2.83 promil alkollü ve ehliyetsiz olduğu belirlendi. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Germir Mahallesi Hulusi Akar Bulvarı’nda meydana gelen olayda, Serdar T., yönetimindeki 38 ST 608 plakalı otomobille başka bir araçta inceleme yapan polis memuru S.T.’ye ve Ö.B.’ye çarparak, kaçtı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alarak, Serdar T.’yi yakalamak için çalışma başlattı. Sağlık ekipleri de yaptıkları ilk müdahalenin ardından polis memuru S.T. ve Ö.B.’yi ambulansla Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırdı. Olaydan yaklaşık yarım saat sonra merak edip olay yerine gelen Serdar T., polis ekiplerinin dikkatiyle yakalandı. Serdar T. ekipler tarafından gözaltına alınırken, yapılan kontrollerde Serdar T.’nin 2.83 promil alkollü olduğu ve alkol nedeniyle daha önceden 3 kez ehliyetinin alındığı belirlendi. Serdar T.’ye ‘alkollü araç kullanmak’ ve ‘ehliyetsiz araç kullanmak’ suçundan toplamda 37 bin 356 TL idari para cezası yazıldı. Gözaltına alınan Serdar T. işlemler için karakola götürüldü.
Kilis Kilis’in yeni Valisi Ömer Kalaylı oldu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla hazırlanan ve 7 Ocak 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Valiler Kararnamesi ile Kilis Valisi değişti. Kararname kapsamında Kilis Valisi Tahir Şahin, Trabzon Valiliği’ne atanırken, Sarıyer Kaymakamı Ömer Kalaylı Kilis’in yeni Valisi oldu. Kilis Valiliği’ne atanan Ömer Kalaylı kimdir? 1979 yılında Kahramanmaraş’ta doğan Ömer Kalaylı, ilk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş’ta tamamladı. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Kalaylı, 2003 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından açılan kaymakam adaylığı sınavını kazanarak Gaziantep Kaymakam Adayı olarak mülki idare amirliği mesleğine başladı. Adaylık sürecinde Yavuzeli ve Araban Kaymakam Vekilliği görevlerinde bulunan Kalaylı, Ankara TÖMER’de Fransızca dil eğitimi aldı. 25 Eylül 2004 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından bir yıl süreyle Fransa’ya gönderilen Kalaylı, Franche-Comté Üniversitesine bağlı CLA Dil Okulunda Fransızca eğitim gördü. Bu süreçte Paris’te ENA cole Nationale d’Administration bünyesinde düzenlenen ve "Fransa’da Valilik Kurumu, Adem-i Merkeziyet, Yönetimin Modernleşmesi ve Devlet Reformu" konularını kapsayan eğitim programına katıldı. Dönem Kaymakamlık Kursunu üstün başarıyla tamamlayan Ömer Kalaylı, kura ile Gaziantep’in Karkamış ilçesine atanarak yaklaşık 1 buçuk yıl görev yaptı. Daha sonra sırasıyla Diyarbakır’ın Lice ilçesi Kaymakamlığı (2007-2009), Sivas’ın Gürün ilçesi Kaymakamlığı 2009-2013, Sivas Vali Yardımcılığı 2013-2016, Sakarya Akyazı Kaymakamlığı (2016-2018), Uşak Vali Yardımcılığı ve Uşak İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ile Gaziantep Şehitkamil Kaymakamlığı 2019-2022 görevlerinde bulundu. Kalaylı, 21 Aralık 2014 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nca Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenen ve Çin’in yönetim sistemi konulu kısa dönem yurt dışı eğitim programına katıldı. İkinci üniversite eğitimini Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Adalet Bölümünde 2016 yılında tamamlayan Kalaylı, aynı üniversitenin Sosyoloji Bölümünden ise 2022 yılında mezun oldu. Evli ve iki çocuk babası olan Ömer Kalaylı, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.