GÜNDEM - 01 Kasım 2024 Cuma 10:01

Bu sadece tatlı bir atıştırmalık değil, Eskişehir kültürünün önemli bir parçası

A
A
A
Bu sadece tatlı bir atıştırmalık değil, Eskişehir kültürünün önemli bir parçası

Eskişehir’in en meşhur lezzetlerinden biri olan Met Helvası, yerli ve yabancı turistleri kendine çekmeye devam ediyor. Met helvası esnafı Yücel Büyükşekerci, helvanın sadece tatlı bir atıştırmalık olmadığını, Eskişehir kültürünün önemli bir parçası olduğunu belirtti.


Met Helvası esnafı Yücel Büyükşekerci; yoğun talep olduğunu belirtirken, met helvasının kültürel önemine de dikkat çekti. Geçmişten günümüze uzanan bir lezzet mirası olan Met helvasını çeşitlendirdiklerini vurgulayan Yücel Büyükşekerci, “3 nesildir aynı helvayı üreten bir firmayız. Met helvası sadece tatlı bir atıştırmalık değildir, dededen toruna geçen kültürel bir mirastır. 25 yaşında bir torunun usta olup aynı işi devam ettirmesi met helvası geleneğine önem vermek ve sürdürmektir. Bazı tariflerimizle tat zenginliği oluşturmayı amaçlıyoruz. Özel ürünlerimiz de mevcut. Un, ayçiçek yağı ve Eskişehir şeker pancarından oluşan met helvası tarifinde; unu içinden çıkarıp, leblebi koyup özel ürün çıkarıyoruz. Leblebi ile kuru üzümü birleştirdiğimiz, cevizli haşhaşlı ve tahinli tarifimiz de mevcut. Genelde bu tarif kahvenin yanına yancı oluyor. 3 gün önce yapmaya başladığımız leblebi ile gofreti birleştirdiğimiz bir diğer yeni tarifimiz var. Kendini yenilemek ve lezzeti farklı boyuta getirmek met helvasının güzelliğine güzellik katıyor” dedi.



“Met helvasının Eskişehir turizmine katkısı var”


Helvanın gelecek nesillere aktarılması ve korunması için tanıtım yapılabileceğine değinen Büyükşekerci, “Ürünlerde tatlandırıcı ve trans yağ kullanmıyoruz. Satışlarım oldukça iyi, dükkân oldukça yoğun diyebilirim. Turistik bölgede olmanın ve yeni tatlar üretmenin avantajı mevcut. Met helvasının Eskişehir turizmine katkısı var. Bazı etkinliklerde met helvasının tanıtılmaya da ihtiyacı var. Eskişehir’e gelen insanlar met helvası, balaban köfte ve çibörek tatmayı seviyorlar. Kültürel zenginliğimizi yansıtan bu lezzetlerin tanıtımı belki biraz daha fazla yapılırsa nesilden nesillere aktarım da devam edecektir. Met helvası buzdolabında muhafaza edilmez. Oda sıcaklığında bekletilmesi uygundur” diye konuştu.



Bu sadece tatlı bir atıştırmalık değil, Eskişehir kültürünün önemli bir parçası

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Karahantepe, Archaeology Magazıne tarafından 2025’in ilk 10 keşfi arasında gösterildi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Karahantepe’nin Archaeology Magazıne tarafından 2025’in ilk 10 keşfi arasında gösterildiğini duyurdu. Şanlıurfa’da yürütülen Taş Tepeler Projesi’nin parçası olan Karahantepe, Archaeology Magazine tarafından 2025 yılının ilk 10 keşfi arasında gösterilerek derginin kapağına taşındı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Taş Tepeler Projesi kapsamında yürütülen bilimsel çalışmaların insanlık tarihine dair mevcut kabulleri yeniden şekillendirdiğini vurguladı. "Anadolu’nun 12 bin yıllık hikayesini, kültürel mirasımızı koruyarak dünyaya anlatmaya devam edeceğiz" Bakan Ersoy, yürütülen çalışmaların insanlık tarihine dair bilinenleri yeniden şekillendirdiğini aktararak, "26 Kasım’da 5. yılını kutladığımız Taş Tepeler Projesinin önemli bir parçası olan Karahantepe dünyanın saygın yayınlarından Archaeology Magazine tarafından 2025 yılının ilk 10 keşfi arasında gösterildi ve derginin kapağında yer aldı. Bu topraklarda yürüttüğümüz bilimsel çalışmalar, insanlık tarihine dair bildiklerimizi yeniden şekillendiriyor. İnanıyorum ki mikro analizlerden arkeometriye, sembolik buluntulardan koruma faaliyetlerine uzanan bu kapsamlı süreç, Taş Tepeler’i dünyanın Neolitik başkenti olarak tescilleyecek. Anadolu’nun 12 bin yıllık hikayesini, bilimle gün yüzüne çıkarmaya; kültürel mirasımızı koruyarak dünyaya anlatmaya kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.