MAGAZİN - 01 Ağustos 2023 Salı 11:59

Konserve yapma kültürümüz de her geçen kayboluyor

A
A
A
Konserve yapma kültürümüz de her geçen kayboluyor

Eskişehir’de yıllardır esnaflık yapan Sefa Gencer, son yıllarda kavanoz ve kapak satışlarında düşüş yaşanmasını, sebze fiyatlarının artmasına, genç nüfusun hazır konserve tercihine bağlarken, "Gençlere tavsiyem kültürümüze sahip çıkalım. Bu sadece kavanoz yapım kültürü için değil diğer yüz tutmuş kültürlere sahip çıkmalıyız” dedi.


Demirciler Sokak’ta 9 yıllık esnaflık deneyimine sahip Gencer, kavanoz ve kapak satışlarındaki düşüşün farklı nedenlere bağlı olduğunu dile getiriyor. Artık hazır konservelere daha çok ilgi duyulduğunu, genç neslin kavanoz konservelere pek ilgilerinin olmadığı anlatan Gencer, yaşlı ve orta yaşlı vatandaşların konuyla daha çok ilgili olduğunu belirtti.



“Genç nesil artık turşu, reçel ve kavanoza konserve yapmıyor, orta yaş ve üzeri vatandaşlar daha ilgili”


9 yıldır zücaciye dükkânı işleten Gencer, bu sene konserve yapanların sayısında ciddi bir azalma olduğunu belirtiyor. Bu durumu daha çok teknolojinin getirdiği rahatlık ve değişime bağlayan Sefa Gencer, "İlk önce şöyle söyleyeyim ki teknolojinin getirdiği bir rahatlık bir farklılık bir değişim var. Genç nesil artık turşu, reçel ve kavanoz konserve yapmıyor. Genelde orta yaş ve üzeri vatandaşlar daha ilgili. 15-20 seneye kadar ne artık kavanoz kalır ne konserve kalır. Çünkü yaşam farklılaştı, çünkü gençlerden böyle bir talep yok. Ama orta yaş ve büyük yaş ailelerde konserve, kavanoz ve kapak yani konserve yapma alışkanlığı devam ediyor. Ama her geçen yıl azalarak devam ediyor. Bir de hayat şartları ve pahalılık var. Bir kapak olmuş 1 ile 1 buçuk lira. Kavanoz ise 8 TL ile 10 TL arsında değişiyor. Ona göre içindeki malzemesinde pahalandı. Önceki senelerde çok yoğun olan satışlarımız her geçen yıl azalıyor. Bu sene kavanozdan çok kapak satacağımızı düşünüyorum. Artık kavanoz ve konserve yapma kültürümüz her geçen kayboluyor. İnsanların tüketimi var, eskiden insanlar kendi bağı bahçesinden ya da semt pazarından aldığı sebzeler ve meyvelerle yapılırdı, bu bir alışkanlık bir kültür haliydi. Şimdi daha çok kavanoz daha çok konserve yapılıyor ve tüketiyoruz. Ancak artık bunu insanlar kendi evinde el yapımı olarak değil de teknoloji ile yapıyor. Yani daha az tüketmiyoruz, aksine daha çok tüketiyoruz. Hazır tüketime geçildi. Reçel, turşu, salça, kışlık kavanoz olsun bunlara talep çok, ama artık bunları insanlarımız yapmıyor, bizim yerimize birileri yapıyor. Gençlere tavsiyem kültürümüze sahip çıkalım. Bu sadece kavanoz yapım kültürü için değil diğer yüz tutmuş kültürlere sahip çıkmalıyız” dedi.


Konserve yapma kültürümüz de her geçen kayboluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Kuma saplana saplana tezahürat eşliğinde halat çektiler Mersin’in Silifke ilçesinde düzenlenen 2. Turan Cup Uluslararası Halat Çekme Turnuvası, farklı ülkelerden gelen sporcuların katılımıyla büyük heyecana sahne oldu. Türkiye Halat Çekme Federasyonu ile Avrupa Halat Çekme Federasyonu iş birliğinde gerçekleştirilen organizasyona 14 ülkeden 220 sporcu katıldı. Turnuvada Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Rusya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Sudan, Afganistan, Bangladeş, Irak, Suriye, Yemen, Lübnan ve Afrika ülkelerinden sporcular mücadele etti. Erkekler, genç erkekler ve karışık kategorilerinde gerçekleştirilen karşılaşmalarda toplam 25 takım dereceye girebilmek için kıyasıya yarıştı. Uluslararası organizasyona Türkiye Halat Çekme Federasyonu Başkanı Eray Aldemir ile Avrupa Halat Çekme Federasyonu Asbaşkanı ve Azerbaycan Halat Çekme Federasyonu Başkanı Elnur Şikaliyev de katıldı. Turnuva sonrası açıklama yapan Türkiye Halat Çekme Federasyonu Başkanı Eray Aldemir, organizasyonun her geçen yıl daha da büyüdüğünü belirterek şunları söyledi: "Silifke’de çok güzel bir atmosfer oluştu. 14 ülkeden sporcuları burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Halat çekme sporunun uluslararası alanda gelişmesi adına önemli bir organizasyona imza attık. Sporcular arasında dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlenmesi bizim için çok değerli. Avrupa Halat Çekme Federasyonu ile birlikte bu turnuvayı büyüterek devam ettireceğiz. 3. Turan Cup organizasyonu ise Kazakistan’da düzenlenecek."
Karabük KBÜ’den küre dağları’nda kritik araştırma: İklim değişikliği ormanları nasıl etkiliyor Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından yürütülen TÜBİTAK destekli araştırmada, Küre Dağları Milli Parkı’nda yetişen ağaç türlerinin iklim değişikliğine verdiği tepkiler bilimsel verilerle ortaya kondu. Çalışma, iklim değişikliğinin orman ekosistemleri üzerindeki etkilerine ışık tuttu. KBÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Dr. Cemil İrdem’in yürütücülüğünü yaptığı, yüksek lisans öğrencisi Selinay Atay’ın bursiyer olarak yer aldığı TÜBİTAK 1002-A destekli proje kapsamında; sarıçam, göknar ve karaçam ağaçlarının sıcaklık ve yağış değişimlerine verdiği tepkiler kapsamlı şekilde incelendi. "Ağaç halkaları iklimin izini sürdü" "Küre Dağları Milli Parkı’nda Sarıçam, Göknar ve Karaçamların Yıllık Halka Gelişimi ile İklim İlişkileri" başlıklı proje, dendrokronoloji yöntemiyle gerçekleştirildi. Araştırmada, farklı yükselti basamaklarında bulunan ağaçlardan alınan örnekler Karabük Üniversitesi Coğrafya Bölümü Dendrokronoloji Laboratuvarı’nda yüksek hassasiyetle analiz edilerek sıcaklık ve yağış verileriyle birlikte istatistiksel olarak değerlendirildi. "Kış sıcaklıkları büyümeyi artırıyor" Elde edilen bulgulara göre, kış aylarında görülen ılıman sıcaklıkların ağaç büyümesini genel olarak olumlu etkilediği belirlendi. Göknar türü dışında, daha sıcak geçen kışların yıllık halka gelişimini artırdığı tespit edildi. Buna karşılık, mayıs ayında artan sıcaklıkların ağaç büyümesini olumsuz etkilediği, bu etkinin özellikle göknar türünde belirgin olduğu ortaya kondu. "Yaz yağışları kritik önem taşıyor" Araştırmada yağış verileri de dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. Haziran ve temmuz aylarında artan yağışların tüm ağaç türlerinde büyümeyi desteklediği belirlenirken, özellikle temmuz yağışlarının yüksek düzeyde pozitif etki oluşturduğu tespit edildi. "2040 için uyarı: sıcaklık artacak, yağış azalacak" Proje kapsamında yapılan iklim projeksiyonlarına göre, RCP8.5 senaryosu doğrultusunda 2040 yılına kadar yaz sıcaklıklarının artması ve ilkbahar-yaz yağışlarının azalması bekleniyor. Bu durumun, bölgedeki ağaçların çap artımını ciddi şekilde olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor. Uzmanlar, iklim değişikliğinin özellikle artan sıcaklık ve yaz kuraklığıyla birlikte orman ekosistemleri üzerinde baskı oluşturacağına dikkat çekerek, sürdürülebilir orman yönetimi ve uyum stratejilerinin önemine vurgu yaptı. Çalışma kapsamında 1’i ESCI indeksli olmak üzere 2 uluslararası makale ve 3 uluslararası sempozyum bildirisi bilim dünyasına kazandırıldı. Elde edilen verilerin, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir kaynak oluşturması bekleniyor.
Muğla Menteşe’de geleceğin hitabet ustaları yarıştı Menteşe Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü bünyesinde yer alan Uluslararası Gençlik Merkezi, gençlerin fikir dünyasına ışık tutan "Türkiye Münazara Yarışması Menteşe İlçe Finali"ne ev sahipliği yaptı. Gençlerin özgüveni ve güçlü argümanlarıyla dikkat çektiği final programı, büyük bir heyecana sahne oldu. Menteşe’de gençlerin etkili iletişim kurma, analiz yapma ve demokratik tartışma kültürünü benimseme amacıyla düzenlenen münazara yarışması tamamlandı. Uluslararası Gençlik Merkezi tarafından organize edilen etkinlikte, ilçedeki gençler bilgi birikimlerini ve hitabet yeteneklerini sergileme fırsatı buldu. Yarışmacı takımlar; eleştirel düşünme, hızlı karar verme ve ikna kabiliyeti gibi kriterler üzerinden jüri karşısına çıktı. Takım çalışmasının en güzel örneklerinin sergilendiği finalde, gençlerin güncel konular üzerine geliştirdiği seviyeli tartışma ortamı izleyicilerden tam not aldı. Katılımcılar, savundukları fikirleri güçlü argümanlarla destekleyerek jüri üyelerini etkilemeyi başardı. Menteşe Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü yetkilileri, ödül töreninin ardından yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi:"Gençlerin sosyal, kültürel ve akademik gelişimlerine katkı sağlayan bu tür faaliyetler, onların kendilerini özgürce ifade edebilmeleri adına çok önemli bir platform sunuyor. Bu seviyeli tartışma ortamını oluşturan tüm gençlerimizi tebrik ediyoruz. Bu tarz eğitim ve kültür odaklı projelerimiz artarak devam edecek." Yarışma sonunda sergiledikleri üstün performansla dereceye giren takımlara ödülleri takdim edilirken, katılım sağlayan tüm öğrencilere cesaretleri ve emekleri için teşekkür edildi.