KÜLTÜR SANAT - 29 Nisan 2024 Pazartesi 11:31

Miniklerin ‘Yaşadığımız Yer Eskişehir’ konulu kültür etkinliği

A
A
A
Miniklerin ‘Yaşadığımız Yer Eskişehir’ konulu kültür etkinliği

Eskişehir Vali Münir Raif Güney İlkokulu’nda, ‘Yaşadığımız Yer Eskişehir’ konulu kültür etkinliği düzenlendi.


Okulun 1 -F sınıfı öğrencileri, düzenlenen etkinlikte Eskişehir’in yöresel yemeklerini sınıfta tadarak konuyu pekiştirdiler. Sınıf öğretmeni Elif İlbars ve velileri; öğrencilere, Eskişehir’in meşhur ‘çibörek’ ve ‘met helvası’ ikramında bulundular. Öğrenci velileri; okulda sınıfta düzenlenen etkinlikten memnun şekilde ayrıldılar. Öğrenci velileri, okulda bu türlü kültür ve sanat etkinliklerinin sık sık düzenlenmesi temennisinde bulundular.



Miniklerin ‘Yaşadığımız Yer Eskişehir’ konulu kültür etkinliği

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bingöl Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Genç’te muhtarlarla bir araya geldi Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Genç ilçesindeki muhtarlarla bir araya gelerek sorun ve talepleri dinledi. Vali Usta, “Bu talepleri kurumlarımızla istişare ederek imkanlar ölçüsünde çözeceğiz” dedi. Vali Ahmet Hamdi Usta, Genç Kaymakamı Muhammed Güzel ile birlikte ilçedeki Şehit Hakan Akdere Kültür Merkezi konferans salonunda muhtarlarla bir araya geldi. Muhtarların taleplerini ve sorunlarını dinleyen Vali Usta, imkanların dahilinde sorunların çözüleceğini belirtti. Vali Usta, “Genç Kaymakamız Muhammet Güzel’in yanı sıra ilgili kurum müdürlerimizin de katılımıyla alandaki en büyük çözüm ortağımız Genç merkez ve köy muhtarlarıyla bir araya geldik. Toplantıda, yeni seçilen ve görevlerine devam eden muhtarlarımızla tanıştık. Toplantıda özellikle genel güvenlik ve asayiş konularıyla birlikte, deprem sonrası hasar gören binalar, kira yardımları, yatırımlar, yol, elektrik, meralar, ağaçlandırma, eğitim ve sağlık gibi konulardaki ihtiyaç ve sorunları ele aldık. Muhtarlarımızla karşılıklı istişarelerde bulunarak, talep ve isteklerini tek tek dinledik. İlgili il müdürlerimiz bilgiler verdi. Bu talepleri kurumlarımızla istişare ederek imkanlar ölçüsünde çözeceğiz. Yerel seçimler sonrası ilk defa Genç ilçemizde gerçekleştirdiğimiz Muhtarlar toplantısını ilerleyen zamanlarda diğer ilçelerimizde de yapacağız” dedi. Toplantıya kurum amirleri de katılarak muhtarların sorularını yanıtladı.
Sivas Ürküten ismine rağmen güzelliğiyle mest ediyor Sivas’ın Divriği ilçesinde ismini duyanların ürktüğü ‘Şeytan Şehri Kayalıkları’, turizme kazandırılmayı bekliyor. Divriği ilçesi Maltepe köyü yakınlarında bulunan Şeytan Şehri Kayalıkları görenlerin dikkatini çekiyor. Erozyon, rüzgar ve sel suları ile zamanla aşınma yoluyla oluşan kayalar, görenleri kendine hayran bırakıyor. Geceleri ay ışığının yansıması ve rüzgar sesinin etkisiyle oluşan ürkütücü görüntü nedeniyle yöre halkı tarafından ‘Şeytan Şehri Kayalıkları’ adı verilen bölge, turizme kazandırılmayı bekliyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülpınar Akbulut Özpay, eriyen kar suları ve sel nedeniyle bu yapının ortaya çıktığını ifade ederek, “Divriği ilçesine bağlı Maltepe köyü yakınlarında Kapadokya’daki aşım şekillerine benzeyen görüntüsüyle dikkat çeken ve halk tarafından Şeytan Şehri olarak bilinen yer şekilleri, bizim kötü arazi olarak tanımlamış olduğumuz Kırgıbayırlar veya badlans olarak adlandırmış olduğumuz şekillerdir aslında. Badlansı daha çok yarı kurak iklim özelliklerinin hakim olduğu bitki örtüsünden yoksun eğimli sahalarda, genellikle yağmurun oluşturmuş olduğu sel sularında kolayca aşınabilen yer şekilleri olarak nitelendirebiliriz. Özellikle sağanak yağışın olduğu ya da erimiş kar sularının etkisiyle aşınan bu şekiller birbirinden farklı keskin ve alçak sırtlar meydana getirebilmekte ve bu görüntüler ortaya çıkmaktadır. Maltepe köyündeki Şeytan Şehri Kayalıkları olarak adlandırılan Kırgıbayırlar, yüzde 65-70 oranında kil içeriğine sahip” dedi. Özpay, Şeytan Şehir Kayalıkları’nın ziyaret edilmesi gereken önemli bir doğal sit alan olarak görüldüğünü söyleyerek, “Yöre halkı tarafından ’Şeytan Şehri’ ya da ’Şeytan Kayalıkları’ gibi isimlerle adlandırılan bu şekillerin bu isimlerle adlandırılmasındaki temel neden ise buradaki keskin ve alçak sırtların bazı figürler ve üyelere benzetilmesinden kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Hatta bunların oluşumu ile ilgili halkın bazı hikayeler geliştirdiklerini de söylemek mümkün. Çevre turizmi açısından bu yer şekillerinin gelecekte çok önem arz edebileceğini söyleyebiliriz. Bu bölge turizm açısından çekicilik oluşturabilen şekiller arasında yer almakta. Ziyaret edilmesi gereken önemli bir doğal sit alanı olarak kabul edebiliriz” şeklinde konuştu.
Manisa Dünya ülkeleri Manisa kirazını tercih ediyor Kuzey Yarımküre’de ilk kiraz hasadının yapıldığı Manisa’da erkenci kirazların ardından tüccarlar tarafından bahçede 150-200 TL arasında alınan Napolyon ve Salihli kirazlarında da hasat başladı. Erkenci kirazları çoğunlukla Arap ülkelerine gönderen Manisa, Napolyon ve Salihli cinsi kirazları Rusya, Polonya, Balkan ülkeleri ve Avrupa’nın farklı noktalarına ihraç etmeye başladı. Kuzey Yarımküre’de ilk kiraz hasadının yapıldığı Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Sancaklıbozköy Mahallesi’nde hasadı tamamlanan erkenci kirazların ardından tüm dünyanın tercih ettiği Napolyon ve Salihli cinsi kirazlarda hasat başladı. Rekolte geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 olmasına rağmen fiyatlar üreticinin yüzünü güldürdü. Kiraz bahçesinden 150-200 TL arasında ihracatçılar tarafından alınan kirazlar özenle paketlenerek hem iç piyasaya hem de yurtdışı pazarına gönderiliyor. Manisa’nın önemli tarımsal ihraç kalemlerinden biri olan kiraz, özellikle iriliği, etli yapısı ve tadıyla aranan bir lezzet olarak özellikle Avrupa ülkeleri tarafından büyük rağbet görüyor. Sancaklıbozköy Mahallesinde yıllardır kiraz üreticiliği yapan Hüseyin Çimen, “Sancaklıbozköy’de kiraz üreticisiyim. 2024 kiraz hasadımız devam ediyor. Erkenci kirazlarımızı bitirdik. Şimdi ihracat bölümüne geçtik. Salihli ve Napolyon cinsi kirazların hasadı başladı. Üretime devam ediyoruz. Bu sene rekoltemiz düşük ama kalitemiz bol, hava şartları da iyi gidiyor. Fiyatlarımız da iyi gidiyor. Şu an gayet memnunuz. Erkenci kirazda 15 günlük hasadımız vardı onlar bitti. Uçak kargolarla gönderildi. Şimdi normal ihracatımıza geçtik. Maliyetler yüksek ama fiyatlar bu şekilde giderse herhangi bir sıkıntı gözükmüyor. Geçen sene topladığımızın 3’te biri işçi maliyetine gidiyordu şimdi 5’te bire düştü. Fiyat yüksek olsa da ihracat rakamlarımız iyi gittiği için gayet memnunuz.” dedi. Kirazın nabzının attığı ve çok sayıda tüccarın faaliyet gösterdiği Sancaklıbozköy Kiraz Pazarında başta kiraz olmak üzere bölgede yetişen meyve alımların yapan ve ihracat eden Tüccar Birol Aydoğdu, “Burada iç piyasa ve ihracat ağırlıklı olarak bulunan tüccarlarımız günlük hasat edilen kirazları almakta. Salihli ve Napolyon cinsi kirazlarımız başta olmak üzere bu bölgede kiraz hasadı devam ediyor. Genellikle Almanya, Rusya ve Polonya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine ihracatımız devam ediyor. Şu anda fiyatlarımız 150-200 TL arasında üreticiden kirazı alıyoruz. Hem ilk kiraz hasadının yapıldığı yer olması, hem de kirazın etli ve dolgun olması, kalibresinin büyük olması nedeniyle bu bölgenin kirazı rağbet görüyor” diye konuştu.