EKONOMİ - 06 Ekim 2024 Pazar 10:46

Pazarda 30 liraya kadar çıkan sebzeye 3 liraya alıcı bulamayan çiftçi ürününü sürdü

A
A
A
Pazarda 30 liraya kadar çıkan sebzeye 3 liraya alıcı bulamayan çiftçi ürününü sürdü

Eskişehir’de bazı çiftçiler plansız üretim ve maliyetlerden dolayı ürünlerini hasat etmeden tarlalarını sürerken, pazarda fiyatı 15 lira ile 30 lira arasında değişen sebzeyi 3 liraya satamadıklarını belirtti.


Eskişehir’de pazarda biber domatesinin kilogramı 15 ile 30 lira arasında değişirken, çiftçi 3 liraya alıcı bulamadığını dile getirdi. Hasat yapmayan bazı üreticiler, tarlada çürüyen sebzelerinin bir kısmını traktörle sürdü.


Vatandaşın satın aldığı ile tarladan satılan ürün fiyatları arasında fiyat farkının ciddi düzeyde olduğuna değinen Yeşil Sakarya Üreticiler Birliği Başkanı Süleyman Buluşan, "Bu sene farklı bir yıl oldu. Üretimde çok büyük bir ekim fazlalığımız var. Her zaman söylediğimiz bir şey var; o da planlı ekim, planlı pazardır. Buradaki en büyük sıkıntı budur. Ürettiğimiz ürünü satamama gibi bir lüksümüz olduğu zaman üretici çok zor durumda kalıyor. Fiyatlar çok düşük kaldı. Vatandaşın yediği fiyatla bizim sattığımız fiyat arasında bir uçurum var. Pazarda 20 ila 30 lira olan biber veya 10 ila 15 lira olan domates, tarlada 3 liraya alıcı bulamadı." dedi.


Tarlasındaki biberi hasat etmeden traktörle süren çiftçi Faruk Doğruparmak da plansız üretimden dert yandı. Doğruparmak, "Düzenli bir ekim olması lazım ki bizler ne yaptığımızı bilelim, ne ekeceğimizi bilelim" dedi.



Pazarda 30 liraya kadar çıkan sebzeye 3 liraya alıcı bulamayan çiftçi ürününü sürdü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya MTB Başkanı Özcan: "Zirai don desteği yakında üreticiye ulaştırılacak" Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, Nisan ayında meydana gelen zirai don sonrası zarar gören üreticilere yönelik destek ödemelerinin önümüzdeki günlerde yapılmasının beklendiğini açıkladı. TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu’na Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni (TOBB) temsilen sunum yapan Özcan, 12 Nisan’da Türkiye genelinde etkili olan don olayının 34 ilde, aralarında kayısı, üzüm, elma ve ceviz gibi prestij ürünlerin de bulunduğu 16 üründe ciddi hasara yol açtığını ifade etti. Zararın sadece ürünlerle sınırlı olmadığını, meyve ağaçlarının da ciddi şekilde etkilendiğini belirten Özcan, "Malatya’da zararın boyutu yüzde 100. Üreticilerle birlikte tüm bileşenler, ekonomik ve sosyolojik olarak bu krizden etkilendi. Bu yıl olduğu gibi önümüzdeki yıl da mahsul tahmininde bulunmak güç" dedi. "Zarar 750 milyon doları aştı" Malatya’nın kayısı üretiminde yaşadığı kaybın boyutuna değinen Özcan, tahmini zarar miktarının 750 milyon doları aştığını, rekoltenin beklenenden düşük olması nedeniyle bu rakamın 1 milyar dolara kadar çıkabileceğini belirtti. Özcan, ayrıca hasat döneminde 30 bin ailenin, yıl boyunca ise 6 binden fazla kişinin çalıştığı bir sektörün etkilendiğini vurguladı. Başkan Özcan, Meclis Araştırma Komisyonu’nun çalışmaları kapsamında Malatya’nın ilk ziyaret edilen illerden biri olduğunu hatırlatarak, "Komisyon sadece zarar tespiti değil, felaketin sebepleri ve gelecekte alınması gereken önlemler üzerine de derinlemesine bir araştırma yürütüyor" ifadelerini kullandı Destekler için gözler Ankara’da Tarım ve Orman Bakanlığı ile diğer yetkili kurullarla temas halinde olduklarını belirten Özcan, üreticilerin zararlarının tazmini için güçlü bir destek mekanizması beklediklerini söyledi. Özcan, "Çiftçimizin uğradığı zararın bir kısmının dahi olsa karşılanması için umutluyuz. Komisyonun raporunu tamamlamasının ardından Tarım Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde bir ödeme kararı çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu