ÇEVRE - 10 Temmuz 2025 Perşembe 16:40

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri Mihalıççık’ta

A
A
A
TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri Mihalıççık’ta

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Adem Korkmaz ve komisyon üyeleri, Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde don afetinden etkilenen kiraz bahçelerinde incelemelerde bulundu.


Afetin etkilendiği alanlarda gerçekleştirilen saha ziyareti sırasında, Eskişehir Vali Yardımcısı Adem Keleş, Mihalıççık Kaymakamı Furkan Öztürk, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Öz, Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum, AK Parti İlçe Başkanı Saffet Çay, Ziraat Odası Başkanı Serhat Uysal heyete eşlik etti.


Don afetinden etkilenen tarım alanlarında yapılan teknik incelemelerde, üreticilerin yaşadığı kayıplar ve mevcut durum hakkında kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Çiftçilerle birebir görüşmeler gerçekleştirilerek, talep ve öneriler doğrudan Komisyon üyelerine iletildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlükleri aracılığıyla bölgedeki üreticilere sunduğu budama kursları, fidan destekleri ve afet sonrası yürütülen diğer çalışmalar çiftçiler tarafından memnuniyetle ifade edildi.


Ziyaret sırasında söz alan genç üreticilerden Sadettin Kızılkaya, Ali Kaya, Ahmet Uludere ve Erkan Koşar; don olayının yaşandığı gecelerde, İl Tarım ve Orman Müdürü ve Ziraat Odası Başkanı ile birlikte kiraz bahçelerinde nöbet tuttuklarını aktardı. Hasat dönemine göre planlanan borçlar nedeniyle yaşadıkları mağduriyetin altını çizen üreticiler, gelecek üretim sezonu için finansman desteğine duyulan acil ihtiyacı dile getirdi.


Zirai donun etkilerini hafifletmek, üreticilerin emeğini ve toprağını korumak amacıyla tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalışmalar sürdürülmektedir. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilerin sesi olmaya ve sahadan gelen verileri ilgili mercilere aktarmaya devam edecektir.



TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri Mihalıççık’ta

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Şanlıurfa’da sağlıklı beslenme ve böbrek sağlığı için eğitim seferberliği başlatıldı Zengin gastronomi kültürü ve köklü mutfak geleneğiyle bilinen Şanlıurfa’da, bu kez sağlıklı beslenme ve böbrek sağlığı konusunda önemli bir toplumsal farkındalık adımı atıldı. Türk Böbrek Vakfı ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan işbirliği protokolü ile kentte sağlıklı beslenme ve böbrek sağlığı konusunda kapsamlı bir eğitim programı başlatıldı. Engelliler Koordinasyon ve Yaşam Merkezi’nde düzenlenen imza törenine, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, TBV Başkanı Timur Erk, Hilvan Belediye Başkanı Serhan Paydaş, Harran Üniversitesi Rektör Vekili Abdulcenap Cevheri ve çok sayıda davetli katıldı. İş birliği kapsamında böbrek hastalıklarına karşı farkındalığın artırılması, erken teşhisin yaygınlaştırılması ve sağlıklı yaşam bilincinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Eğitim programları ve bilinçlendirme kampanyalarıyla toplumun geniş kesimlerine ulaşılması planlanıyor. Gülpınar, törende yaptığı konuşmada, toplum sağlığına verilen önemin sadece sözde kalmadığını, uygulamaya geçirilen projelerle sürekli vurgulandığını belirterek, "Toplum sağlığına verdiğimiz önemi, göreve geldiğimiz ilk günden bu yana hayata geçirdiğimiz ve inşallah geçirmeye devam edeceğimiz projelerle sürekli vurguluyoruz, vurgulamaya da devam edeceğiz. Bildiğiniz üzere, üzerinde özellikle durduğumuz Liman Ayık Projesi ile zararlı maddelerden etkilenen vatandaşlarımızın, yani çok değerli insanlarımızın tedavisi konusunda ilk adımı attık. Her zaman ifade ettiğimiz gibi bu proje, bizim en önemli çalışmalarımızdan biri oldu ve olmaya da devam edecek. Çünkü ne yaparsak yapalım, insan hayatına dair sunulan en küçük hizmet dahi son derece kıymetlidir" dedi. "Sağlık en büyük değer" Gülpınar, sağlığın en büyük değer olduğunu vurgulayarak, bu iş birliğinin sadece bir protokol değil, toplum sağlığına yönelik önemli bir adım olduğunu ifade etti. Sağlıklı bireylerin sağlıklı bir toplumun temelini oluşturduğunu vurgulayan Gülpınar, belediye olarak her kesime ulaşacak farkındalık çalışmaları yürütmeyi hedeflediklerini söyledi. TBV Başkanı Timur Erk ise konuşmasında, özellikle beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Şanlıurfa mutfağının lezzetli ancak tuz oranı yüksek olabildiğini belirten Erk, tuz tüketiminin azaltılmasının böbrek sağlığı açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Erk, ayrıca Fırat Nehri suyunun önemine değinerek, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. TBV Başkanı Timur Erk, katkılarından dolayı Gülpınar’a teşekkür belgesi takdim etti. Programın ardından uzmanlar tarafından böbrek sağlığı ve sağlıklı beslenme konusunda katılımcılara bilgiler aktarıldı.
Sakarya Sakarya’da "Otizmi Anlamak" paneli düzenlendi Sakarya’da düzenlenen "Otizmi Anlamak" panelinde, erken tanının önemi, bilimsel yaklaşım yöntemleri ve toplumsal farkındalık konuları ele alındı. Adapazarı Sosyal Gelişim Merkezi’nde (SGM) gerçekleştirilen panel; Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü koordinesinde, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP), Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Yaşam Destek Akademisi iş birliğiyle düzenlendi. Moderatörlüğünü Uzman Psikolog Dilara Demiröz’ün yaptığı programa konuşmacı olarak Doç. Dr. Şenay Kılınçel ve Dr. Alperen Sağdıç katıldı. Panelde "Otizmde Erken Tanı ve Doğru Yaklaşım" başlıklı sunum yapan Doç. Dr. Şenay Kılınçel, sosyal gelişimin bebeklik döneminden itibaren başladığını ifade etti. Çocuklarda göz teması kurmama, sosyal karşılık vermeme ve iletişim başlatmada zorlanma gibi belirtilerin kritik olduğunu vurgulayan Kılınçel, otizmin bir spektrum bozukluğu olduğunu ve farklı seviyelerde görülebileceğini belirtti. Bilimsel verilerle yanlış bilinenler anlatıldı Dr. Alperen Sağdıç ise "Otizmi Anlamak: Mitler, Bilim ve Gerçekler" sunumunda, toplum içerisinde otizme dair yaygın olan yanlış bilgilere değindi. Bilimsel veriler ışığında bu yanlış kanıları açıklayan Sağdıç, toplumsal kabul ve doğru bilgilendirmenin önemine dikkat çekti. Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği program, katılımcıların uzman isimlere yönelttiği soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Diyarbakır Nevzat Bahtiyar’ın yeniden yargılanması: Duruşma 16 Nisana ertelendi Diyarbakır’da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan Narin Güran cinayetinde 4 buçuk yıl hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan Nevzat Bahtiyar’ın yeniden yargılanmasında mahkeme duruşmayı 16 Nisana erteledi. Merkez Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustosta 2024’te kaybolan ve 8 Eylül 2024’te Eğertutmaz Deresi’nde cansız bedenine ulaşılan Narin Güran’ın öldürülmesine ilişkin yargılanan tutuklu sanıklar anne Yüksel, ağabey Enes ve amca Salim Güran’a ’iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Nevzat Bahtiyar’a ise ’suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’ suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, ilk derece mahkemesinin sanıklara verdiği hükmü hukuka uygun bulmuştu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Narin Güran cinayeti davasında anne Yüksel, ağabey Enes ve amca Salim Güran’a verilen ağırlaştırılmış müebbet ile Nevzat Bahtiyar’a verilen 4 yıl 6 ay hapis cezasının onanması istenmişti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, tutuklu sanıklar anne Yüksel, ağabey Enes ve amca Salim Güran’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onamış, Nevzat Bahtiyar’a verilen 4 yıl 6 ay hapis cezasını ise ’eylemin nitelikli kasten öldürme suçuna yardım’ kapsamında değerlendirilmesi adına bozmuştu. Nevzat Bahtiyar’ın yeniden yargılanmasına Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşmada avukatların talepleri mahkeme başkanı tarafından reddedildi. Yapılan savunmaların ardından duruşmaya 2 saat ara verildi. Duruşmanın başlamasının ardından iddia makamı mütalaasında Nevzat Bahtiyar’ın, ‘iştirak halinde kasten öldürme suçundan’ ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Savcının esas hakkında verilen mütalaasına ilişkin savunma yapan Nevzat Bahtiyar, ’’Hakkımı helal etmiyorum. Delilleri ben yok etmedim. Delileri yok etseydim burada olmazdım. Benim suçum nedir? Sessiz kalmasaydım beni de oğlumu da öldüreceklerdi. Sessiz kalmamın nedeni bundan ibaret’’ dedi. Konuşmaların ardından Nevzat Bahtiyar’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 16 Nisana erteledi.