GÜNDEM - 06 Aralık 2025 Cumartesi 10:42

Türkiye’nin en zengin tıbbi aromatik merkezi Eskişehir’de

A
A
A
Türkiye’nin en zengin tıbbi aromatik merkezi Eskişehir’de

Dünyanın farklı noktalarından 220’nin üzerinde tıbbi aromatik bitki çeşidinin bir araya getirildiği Eskişehir, bu alanda Türkiye’nin en zengin genetik kaynak merkezi olarak öne çıkıyor.


Yaklaşık 7 yıl önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü iş birliği ile başlatılan proje çerçevesinde çalışma yapıldı. Dünyanın farklı noktalarından toplanan 220’nin üzerinde tıbbi aromatik bitki, Eskişehir Orman Fidanlığı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi’nde bir araya getirildi. Merkezin, Türkiye’deki başka hiçbir fidanlıkta olmayan düzeyde çeşitlilik sunmasıyla öne çıktığı belirtildi. Bitkilerin gıda, ilaç ve kozmetik gibi birçok sektörde kullanıldığı ifade edildi.



"Türkiye’nin hemen hemen hiçbir fidanlığında bulunmayan bir sayı"


Tıbbi aromatik bitkiler üzerine çalışmalar yapan ESOGÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Duran Katar, konuyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Prof. Dr. Katar, "Türkiye’nin farklı yerlerinden, hatta yurt dışından da bir kısmı olmak üzere 220’nin üzerinde tıbbi aromatik bitki türünü Eskişehir Orman Fidanlığı’nda topladık ve 40 dekarlık bir alanda bu bitkilerin genetik kaynaklarını oluşturduk. Daha sonra bu bitkilerin tanıtılması amacıyla yine Orman Fidanlığı’nın dış tarafında 40 dönümlük bir parsel oluşturuldu. Bu tıbbi bitkiler öğrenciler, üreticilerin ve halktan görmek isteyen bireylerin ziyaretine açıldı. Bitkiler sadece Eskişehir için değil, Türkiye’nin birçok iline de üretim amaçlı tohum, fide ve fidan geliştirilerek verilebiliyor. Halkımızın bunlardan kendisi üreterek temiz ve kalıntısız şekilde faydalanması gerekiyor. Organik olmasa bile en azından iyi tarım uygulamalarıyla üretim yapan firmalardan temin edilecek tıbbi aromatik bitkilerin sağlıklı bir yaşam için hem gıda hem çay olarak kullanılmasını öneriyoruz" dedi.



"Altyapı oluşturma özelliğine sahip genetik kaynaklar barındırıyoruz"


Genetik çeşitlilik itibarıyla Türkiye’nin en zengin tıbbi aromatik genetik kaynak merkezinin Eskişehir’de olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Katar, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Tıbbi aromatik bitkiler gelecekte kozmetik sanayinde kullanıldığı gibi aynı zamanda gıdaların raf ömrünü uzatmak için ve işlenmiş gıdaların kullanılabilir şekilde raflarda tutulabilmesi için de kullanılıyor. Baharat olarak kullanılıyor. Çay olarak dünyanın her tarafında kullanıldığı gibi hem beşeri hem de zoonoz hastalıkları için bitkisel kökenli ilaçların geliştirilmesinde de kaynak oluşturuyor. Bu alanda bir altyapı oluşturma özelliğine sahip genetik kaynaklar barındırıyoruz."



Türkiye’nin en zengin tıbbi aromatik merkezi Eskişehir’de

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Büyükşehir Spor AŞ ile Kayseri’nin Türkiye şampiyonluğu gururu Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. Altın Bayrak Ödüllü Avrupa Spor Şehri ve Dünya Spor Başkenti Adayı Kayseri’yi bir Türkiye Şampiyonluğu ile daha gururlandırdı. Spor A.Ş. sporcularından Kutay Tek, Samsun’da düzenlenen 2025 Salon Türkiye Şampiyonası’nda Klasik Yay Erkekler kategorisinde Türkiye Şampiyonu oldu. Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimdeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, bir taraftan vatandaşlara yönelik spor hizmetlerini en etkin şekilde sunma gayretini sürdürürken diğer taraftan da ülke sporuna başarılı sporcular kazandırmaya ve Kayseri’yi hem ulusal hem de uluslararası alanda marka bir spor şehri yapma yönünde çalışmalarına devam ediyor. Başkan Büyükkılıç’ın gayret, girişim, proje ve yatırımları ile Spor A.Ş. kentte spor faaliyetlerini hız kesmeden sürdürürken, yetiştirilen genç sporcuların elde ettiği başarılarla ortaya koyulan gayret ve emekler de meyvesini veriyor. Bu çerçevede, Spor A.Ş. Spor Kulübü sporcularından Kutay Tek, 3-7 Aralık 2025 tarihleri arasında Samsun’da düzenlenen 2025 Salon Türkiye Şampiyonası’nda Klasik Yay Erkekler kategorisinde Türkiye Şampiyonu oldu. Altın Bayrak Ödüllü Avrupa Spor Şehri ve Dünya Spor Başkenti Adayı Kayseri’yi bir kez daha gururlandıran bu başarıya ilk takdir spor ve sporcu dostu Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’tan geldi. Başkan Büyükkılıç, Spor A.Ş. Spor Kulübü sporcularından Türkiye Şampiyonu Kutay Tek ve antrenörü Emre Çömez’i tebrik ederek, "Sporcumuzun elde ettiği başarı göğsümüzü kabarttı. Gençlerimizle gurur duyuyoruz. Bu şehrin tüm gençlerinin daima yanındayız ve en güçlü şekilde destekçisiyiz. Sporcumuzu alnından öpüyor, kutluyorum. Başarıları daim olsun" dedi.
İstanbul Fatih’te annesinin kolundan yola fırlayan çocuğa motosiklet çarptı, sürücü kaçtı İstanbul Fatih’te motosikletli bir sürücü, annesinin elini bırakarak yola doğru koşan kız çocuğuna çarptı. Kaza sonrası motosiklet sürücüsü olay yerinden kaçarken, çarpma sonrası yola savrulan çocuk hastaneye kaldırıldı. Polis, kaçan motosiklet sürücüsünü yakalamak için çalışma başlatırken, yaşanan o anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, dün saat 11.30 sıralarında Fatih Mimar Kemalettin Mahallesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre annesi ile birlikte yolun karşısına geçmeye çalışan kız çocuğu annesinin elini bırakarak yola doğru koşmaya başladı. O esnada caddede ilerleyen motosiklet sürücüsü küçük kız çocuğuna çarptı. Çarpmanın etkisiyle kız çocuğu yola savruldu. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından yaralanan kız çocuğu ambulans ile hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Polis, kaçan motosiklet sürücüsünü yakalamak için çalışma başlattı. O anlar kamerada Yaşanan kaza anı bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, annesi ile birlikte yolun karşısına geçmeye çalıştığı esnada annesinin kolunu bırakarak yola doğru koştuğu esnada motosikletin çarptığı görülüyor. Çarpma sonrası ise motosiklet sürücüsünün olay yerinden kaçtığı anlar yer aldı. Kaza ile ilgili inceleme sürüyor.