TEKNOLOJİ - 03 Ocak 2024 Çarşamba 10:56

Yurt dışından gelen telefonların kayıt süresi uzatıldı

A
A
A
Yurt dışından gelen telefonların kayıt süresi uzatıldı

Eskişehir’de telefon satış ve onarım işi yapan esnaf, yurt dışı mobil cihazların Türkiye’de kaydedilmeden kullanılma süresinin 120’den 180 güne çıkarılması kararının yurtiçi telefon satışlarını azaltabileceğini söyledi.


Yurt dışından getirilen mobil cihazların Türkiye’de kaydedilmeden kullanılma süresi 120’den 180 güne çıkarıldı. Yapılan yeni düzenleme ile yurt dışı cep telefonlarına e-Devlet üzerinden ’geçici haberleşme’ için başvuru yapılması durumunda mobil cihazlarda kullanım süresi 2 defaya mahsus olarak 30’ar gün uzatılabilecek.



"Ülkemizde yurt dışı telefona olan ilgi ciddi anlamda arttı"


Alınan kararı değerlendiren telefoncu Yiğit Aytekin, kararla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Aytekin, “Normal şartlarda yurt dışından getirilen telefonların ülkemizde kullanım süresi 120 gündü. Şimdi her vatandaş süreyi 2 defaya mahsus 30 gün uzatabiliyor. Bu karar taleplerden kaynaklı alınmış olabilir çünkü ülkemizde yurt dışı telefona olan ilgi ciddi anlamda arttı. Yurt dışından getirilen telefonlara daha öncesinde pasaport kaydı yapılıyordu. Pasaport kayıt harcı 20 bin liraya çıkartılınca bu tip süre uzatma talepleri de arttı. Aynı zamanda bu harç yılbaşı itibariyle 31 bin 500 TL’ye yükseldi. Bu kararın vatandaşlara artısı, yurt dışı telefonları varsa kayıt süreleri dolmadan e-Devlet üzerinden başvuru yaparlarsa telefonlarını daha uzun süre kullanacaklar. Telefonları erken vakitte kapanmamış olacak. Bu kararın telefoncu esnafı açısından artıları da var eksileri de. Yurt dışı telefon ticareti yapan esnaf açısından artısı var. Bu süre uzatma olayından dolayı artık daha fazla talep görecekler” dedi.



“Bu karar ile yurt içi telefon satışları azalacak gibi gözüküyor”


Alınan kararın yurt içinde telefon satanları etkileyebileceğini dile getiren Aytekin, “Telefon satışları yurt dışı olanlarda yoğunlaşacak. Yurt dışı telefonlar herhangi bir vergisi olmaması nedeniyle tercih ediliyor. Farklı ülkelerde bizim ülkemizde uygulanan vergiler uygulanmıyor. Bu durum yurt içi telefon satışını azaltacak gibi gözüküyor. Çift IMEI adresi olan telefonlarda 360 gün gibi bir kayıt süresi olacak. Bence bu olayın yurt dışında yaşayan ve sık sık seyahat eden kişilere özgü olması lazım. Çünkü vatandaş yurt içi telefon almadığı takdirde hem ülkeye vergi girişi olmayacak hem de satışlar duracak. Sürekli dışarıya bağlı olarak telefon almış olacağız. Bunun en büyük zararı bu zaten, yurt içi telefon satışlarını yavaşlatacak. Belki vergi azaltılırsa yurt içi telefonlara daha fazla rağbet gösterilir çünkü yurt dışından gelen ürünlerin Türkiye’de hiçbir garantisi yok. Sonuçta garantili cihazlar daha çok ilgi görür” şeklinde konuştu.



Yurt dışından gelen telefonların kayıt süresi uzatıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Domenico Tedesco: "Takım bugün çok güzel bir performans sergiledi" Fenerbahçe Teknik Direktörü Domenico Tedesco, Kayserispor galibiyetinin ardından yaptığı açıklamada, "Takım bugün çok güzel bir performans sergiledi" dedi. Trendyol Süper Lig’in 29. haftasında Fenerbahçe deplasmanda Kayserispor’u 4-0 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Fenerbahçe Teknik Direktörü Domenico Tedesco, açıklamalarda bulundu. Tedesco, "Takım bugün çok güzel bir performans sergiledi. Bütün oyuncular saha içerisinde çok güçlü bir performans sergilediler. Talisca da aynı şekilde. Talisca pek çok pozisyonda oynayabiliyor. Bazen 9, bazen 10 hatta 8 numara bile oynayabiliyor. Oynadığı her pozisyonda güzel bir performans sergiliyor. Onun en iyi olduğu pozisyonun 10 numara olduğunu biliyoruz ama Asensio döndüğü zaman bizim için lüks bir problem olacak. Önemli olan maçları kazanmak. Talisca da her zaman takıma yardım etmek ve sahada etki sahibi olmak istiyor. O yüzden oynadığı pozisyon fark etmez" diye konuştu. "En zor olan kapalı takımlara karşı oynamak" Kapalı oynayan takımlara karşı mücadele etmenin zor olduğunu dile getiren Tedesco, "Topa daha fazla sahip olduğunu zaman rakibin topu size bıraktığını ve daha kapalı, gömülü oynadığı anlamına gelebiliyor. İlk yarı da bu oldu. Bu tarz durumla karşılaştığınız zaman da bazı zorlukları yaşayabiliyorsunuz. Bu yeni bir tez değil. Normal bir durum. Rakipler çok kapalı oynadıkları zaman sadece Fenerbahçe değil, bütün takımlar sıkıntı yaşayabiliyor. En zor olan kapalı takımlara karşı oynamak. Daha küçük diye nitelendirebileceğimiz takımlar, kale önüne otobüsü park edip, kontrataklar yapmaya çalışabiliyorlar. Uzun top oynayıp, ikinci topları kazanmaya, duran toplar kazanamaya çalışabiliyorlar. İlk yarı da girmiş olduğumuz pozisyonlarda vardı. İlk golü bulduktan sonra daha fazla alan buluyoruz. 2-0’dan sonra rakibimiz daha açık oynadı. Daha fazla alan bulup, tehlikeli olabildik" ifadelerini kullandı. "Şu anda bizim için Rize önemli bir maç" En önemli maçlarını 30. haftadaki Çaykur Rizespor maçı olarak nitelendiren Tedesco, "Sarı kartlar konusunda bizler kendimizi bu duruma soktuk. Dolayısıyla bu konuda şikayet edecek bir şey yok. ‘Bazen kolay sarı kart görüyoruz’ diyebilirim. Bu anlarda daha olgun olmamız gerekiyor. Hakemle tartıştığınız zaman hakemler sarı kart gösterebiliyorlar. Belirtmiş olduğum gibi bizler kendimizi bu duruma soktuk. Bizlerinde bu durumla baş etmemiz gerekiyor. Skriniar, Alvarez, Semedo ve Talisca gibi oyuncularımız yokken buralara çözüm bulabildik. Yine böyle bir durumlar karşılaşırsak, çözüm bulabiliriz. Ancak şu anda bu akşamın keyfini çıkarmamız gerekiyor. Çünkü burada 4-0’lık bir galibiyet almak kolay değil. Şu anda bizim için Rize önemli bir maç. Bir sonraki Galatasaray maçı değil" şeklinde konuştu.