EKONOMİ - 25 Ekim 2016 Salı 16:25

Gaziantep Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer:

A
A
A
Gaziantep Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer:

Gaziantep Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, 2017 yılı bütçe kanunu tasarısının Ar-Ge, inovasyon ve refahı hedef aldığını söyledi.
Gaziantep Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumla başlayan bütçe görüşmelerinin bir haftalık aranın ardından 2 Kasım’da bakanlık ve kurum bütçelerinin görüşmeleriyle süreceğini bildirdi. 17 günlük görüşme maratonunun ardından tasarının Meclis Genel Kurulunda kanunlaşacağını ifade eden Koçer, "Büyümeyi hedef almış, özel sektör ve kamu yatırımları noktasında hassasiyeti olan, üretimi, ihracatı destekleyici, Ar-Ge ve İnovasyonu öncelik haline getirmiş bir anlayışla hazırlanan 2017 yılı bütçemiz hayırlı olsun" dedi.
Kaynakların kamu hizmetlerine ayrıldığı bütçe
2017 bütçesinin AK Parti’nin yaptığı 15. bütçe olduğunun altını çizen Milletvekili Koçer, "Bütçe giderleri 645,1 milyar TL, gelirleri ise 598,3 milyar TL. 14 yıl önce yüzde 43 olan faiz harcamalarının bütçe gideri içindeki payı 2017’de yüzde 8,9’a düşürülmüş durumda. Bu da gösteriyor ki 2017 bütçemiz ülkenin ve vatandaşın refahının arttırıldığı, kaynakların faize değil, kamu hizmetlerine ayrıldığı bir bütçe. Yalnızca reel sektöre destek için ayrılan toplam pay 32.4 milyar TL ve yatırımlara ayrılan payın artışı yüzde 30 olup tam 78 milyar TL olmuştur" ifadelerini kullandı.
Koçer, 2017 bütçesinde sağlık harcamalarına ayrılan payın 111 milyar TL olduğunu belirterek 2017 bütçesinin en büyük payın ise yine eğitime ayrıldığını bunun 122 milyar TL olduğunu ifade etti. 2017’de öğrencilere sağlanacak burs ve öğrenim kredi desteğinin 9 milyar TL olacağına dikkat çeken Nejat Koçer, 2017’de farklı sektörlerden kamuya alınacak personel sayısının ise 60 bin olacağını söyledi.
Plan Bütçe Sözcüsü Koçer, "İnsanı ve insana hizmeti merkeze alan, Türkiye’nin 27 çeyrektir kesintisiz sürdürdüğü büyümeye ivme kazandıracak olan 2017 bütçesi toplumun her kesimine hitap ediyor" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.