YEREL HABERLER - 23 Mart 2017 Perşembe 13:09

Teşvikler Kayıtlı İstihdamı Artırıyor

A
A
A
Teşvikler Kayıtlı İstihdamı Artırıyor

Kayıt dışı istihdam ve teşvikler Hasan Kalyoncu Üniversitesinde (HKÜ) organize edilen panelde tartışıldı.

Kayıt dışı istihdam ve teşvikler Hasan Kalyoncu Üniversitesinde (HKÜ) organize edilen panelde tartışıldı.


Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) tarafından uygulanan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Koordinasyon Başkanlığı desteği, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Odası ortaklığı ile yürütülen "Gaziantep kayıt dışı istihdamla mücadele ediyor" projesi kapsamında Kayıtlı İstihdamın Teşviki Paneli gerçekleştirildi. Projenin paydaşlarını oluşturan meslek örgütlerinin temsilcileri, KOBİ’lerin çalışanları ve öğrencilerin katılımları ile gerçekleştirilen toplantıda mevcut teşviklere ek olarak 687 sayılı KHK ile getirilen yeni istihdam teşviki hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verildi.


İşsizlik yüzde 10’un altına çekilmeli


İşsizliğin tüm dünyayı kasıp kavuran büyük bir problem olduğunu ifade eden HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hanifi Aslan “İnsanların iş bulma problemi varken, kayıt dışı istihdamla mücadele etmek daha zordur. Avrupadaki işsizlik seviyesinin ABD’den daha yüksek olmasının sebebinin sosyal devlet uygulamaları olduğu şeklinde düşünce mevcut. İşsizliğin yüzde 10’un altına çekilmesi gerekiyor. Bunun için de işgücünün eğitilerek nitelikli hale getirilmesi büyük önem taşıyor” dedi.


Sosyal güvenlik haktır


Kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde düzenli olarak çalışmalar yürüttüklerini ifade eden SGK Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun ise, “Kayıt dışı kavramı dünyada da bulunmakla birlikte ülkemizde büyük bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Kayıt dışı istihdam oranı yüzde 32,7 seviyesinde iken işsizlik oranı ise yüzde 12,7’dir. Kayıt dışının devlet, işveren ve çalışanlar açısından ayrı ayrı zararları bulunmaktadır. Sosyal güvenlik, lütuf değil haktır. SGK olarak kültür ve algıyı değiştirerek bu sorunu kökten çözme gayretindeyiz” ifadelerini kullandı


Denetimden çok rehberliğe ağırlık veriyoruz


SGK bütçesinin Türkiye bütçesinin yarısı büyüklüğüne ulaştığını belirten SGK AB ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Taha Sökücü “Kayıt dışı istihdam, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğinin önündeki engeldir. Bu problem sadece denetimlerle çözülemez. Kalıcı çözüm için vatandaşlarımızda sosyal güvenlik bilinci oluşmalıdır. Bu nedenle biz, denetimden çok rehberlik faaliyetlerine ağırlık veriyoruz. KITUP-II programı kapsamında toplam 44 proje desteklendi. SGK kapasitesi artırılarak risk analizi yapıldı. Kayıt dışı istihdam eylem planı güncellendi. Kayıt dışı istihdam oranı son 15 yılda yüzde 50’nin üzerinden 32-33 seviyesine çekildi” dedi.


Açılış konuşmalarının ardından SGK İl Müdür Yardımcısı Mustafa Kahraman ve İŞKUR Gaziantep Şube Müdürü Mehmet Özcan tarafından çeşitli kanun, yönetmelikler ve KHK ile sağlanan istihdam teşvikleri konusunda sunumlar yapıldı. Kayıtlı İstihdamın Teşviki Paneli, HKÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kanyılmaz, Adıyaman Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Çelik, Adıyaman Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Ekrem Akbaş, HKÜ İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Çütcü’nün katılımları ile gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 19 ilde düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüpheli yakalandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 19 ilde nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik jandarma tarafından düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüphelinin yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 19 ilde nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik jandarma tarafından düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Paylaşımında operasyonun, Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde İl Jandarma Komutanlıklarınca Şırnak, Mersin, İstanbul, Ankara, Denizli, Adana, Muğla, Hatay, Batman, İzmir, Gaziantep, Niğde, Sakarya, Manisa, Diyarbakır, Kütahya, Trabzon, Siirt ve Malatya’da düzenlendiğini ifade eden Yerlikaya, il il şu bilgileri paylaştı: "Şırnak İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğünce yapılan ortak çalışma sonucu, Şırnak merkezli Mersin, İstanbul, Ankara, Denizli, Adana, Muğla, Hatay, Batman, İzmir, Gaziantep, Niğde ve Sakarya’da düzenlenen operasyonlarda; internet siteleri üzerinden sahte araç ilanı, kiralık villa ve yüksek kazançlı yatırım vaadiyle vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 32 şüpheli yakalandı. Manisa İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Manisa merkezli Adana, Mersin, Muğla, Gaziantep, Diyarbakır, Kütahya ve Trabzon’da düzenlenen operasyonlarda, yüksek kazançlı yatırım vaadiyle forex üzerinden vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 13 şüpheli yakalandı. Siirt İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucunda Siirt merkezli Adana ve İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda, sosyal medya platformları üzerinden vatandaşlarımızın kişisel verilerini elde edip ’FETÖ silahlı terör örgütüne adınız karıştı’ iddiası ile vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 3 şüpheli yakalandı. Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Diyarbakır merkezli Denizli, Malatya ve İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda; internet sitesi üzerinden ’sahte araç ilanı’ ile vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 3 şüpheli yakalandı." Bakan Yerlikaya, yapılan ilk belirlemelere göre şüphelilerin banka hesaplarında 62 milyon Türk Lirası tutarında para hareketliliği tespit ettiklerini kaydetti. Yapılan operasyon sonucu ise çok sayıda cep telefonu, bilgisayar ve kredi kartına el konuldu.