YEREL HABERLER - 26 Mayıs 2017 Cuma 18:26

Gaziantep’te Suriyeli Mültecileri Paneli

A
A
A
Gaziantep’te Suriyeli Mültecileri Paneli

Gaziantep’te Ortadoğu Sosyal Projeler ve Araştırmalar Genel Merkezi Derneği (OSPAM) koordinatörlüğünde “ Uluslararası ve Yerel STK’ların Suriyeli Mülteciler Konusundaki Rolü ve Etkileri" konulu panel gerçekleştirildi.

Gaziantep’te Ortadoğu Sosyal Projeler ve Araştırmalar Genel Merkezi Derneği (OSPAM) koordinatörlüğünde “ Uluslararası ve Yerel STK’ların Suriyeli Mülteciler Konusundaki Rolü ve Etkileri" konulu panel gerçekleştirildi.


Gaziantep’te ulusal ve yerel STK’ların Suriyeli Mülteciler konusundaki rolü ve etkileri, düzenlenen panel ile masaya yatırıldı. Gaziantep Ticaret Odası ev sahipliğinde, gerçekleşen panelin moderatörlüğünü ise Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz yaptı. Yılmaz’ın yanı sıra panele Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Büyükelçi Adnan Keçeci, GTO Başkanı Beyhan Hıdrıoğlu, OSPAM Başkanı Balia Baykal, OSPAM Yönetim Kurulu Üyeleri, akademisyenler, STK temsilcileri ve davetliler katıldı. İlk konuşmacı olarak kürsüye çıkan OSPAM Yönetim Kurulu Başkanı Balia Baykal, Gaziantep’te Suriyeliler tarafından kurulmuş 232 derneğin bulunduğunu ayrıca 33’de uluslararası STK’nın kentte faaliyet yürüttüğünü açıkladı. Sivil toplum hareketlerinin, 2011 yılından bu yana iç savaş halinde olan Suriye’den kaçarak Türkiye’ye sığınan mültecilerin gelişi ile daha da arttığını ifade eden Balia Baykal, “Gerçekleştirilecek Panel bölgemizin sivil toplum alanındaki gelişmelerin çok somut göstergelerinden biridir" dedi. Açılış konuşmasından sonra panele geçildi. HKÜ Rektörü Tamer Yılmaz, üniversite olarak Suriye konusuna 7 yıldır büyük önem verdiklerini kaydetti. Yılmaz, "Suriye konusuna büyük önem veriyoruz. Sınırımızda sorun çıktığı günden bu yanan çözüm konusunda her zaman çalışmalarımızla destek verdik” şeklinde konuştu. Gaziantep’te 42 yerel, 16 uluslararası STK’nın Suriye konusunda faaliyet gösterdiğini ifade eden Hıdıroğlu, “Biz STK’ların reel olmasını istiyoruz. Kentimizde her önüne gelen dernek kurmamalı. Suriyelilere yardımda bulunacağım diye onlarca dernek kuruluyor. Bunların faaliyet alanları incelenmeli. Bu dernekler ilk önce Valilik ve Emniyet ile koordineli çalışmalı. Bunların bilgi dahilinde faaliyette bulunmalı” ifadelerini kullandı.


Program soru cevap şeklinde son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Lalenin el sanatlarındaki yolculuğu Lalenin başkenti olarak bilinen Manisa’da, farklı illerden gelen 73 ayrı sanatçının son 600 yılda lalenin el sanatlarındaki yolcuğunu anlatan eserleri Sultan Camii Külliyesi içinde yer alan Bimarhane’de sergilendi. Farklı illerden gelen ve arasında Manisalı sanatçılarında yer aldığı, el sanatları alanında uzmanlaşan ve uluslararası dereceye girmiş olan toplamda 73 sanatçının bir araya gelerek oluşturduğu GESA (Geleneksel Sanatlar Sanatçı Gurubu), ilk sergisini Manisa’da açtı. Manisalı sanatçıların ev sahipliği yaptığı sergi, tarihi Sultan Camii külliyesinde yer alan ve halk arasında Bimarhane olarak bilinen CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sergide, Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sanatçılar tarafından sergiyi gezenlere anlatıldı. Sergiyi Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel de ziyaret ederek, sanatçılardan eserleri hakkında bilgiler aldı. Sergi hakkında açıklama yapan ve GESA kurucusu olan Minyatür Sanatçısı Arya Kamalı, sanatçıları bir araya getirme çalışmalarına yaklaşık 3 yıl önce başladığını belirtti. Projeyi ülkenin her iline yaymayı hedeflediklerini belirten Kamalı, ”Topluluğumuzun ilk sergisini Manisa’da yapmayı planlamıştık ve Manisalı 6 sanatçı arkadaşımızın girişimleriyle Mesir Festivali kapsamında tarihi binada açmış olmaktan dolayı tüm sanatçı arkadaşlarımız adına Manisa’nın yöneticilerine ve emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sergimizde Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı arkadaşımız resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sergisine katkı sağladı. Bu serginin ilk olması ve Manisa’da açılması bizim için çok anlamlı” dedi. Mesir Festivali boyunca eserlere Manisalıların büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Kamalı, sergiye katkı sağlayan CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Adamaz’a teşekkür ederek, serginin diğer illerde de hayat bulacağını sözlerine ekledi.