POLİTİKA - 21 Eylül 2017 Perşembe 17:51

Bakan Kaya çadırkentte

A
A
A
Bakan Kaya çadırkentte

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Gaziantep’in Nizip ilçesindeki çadırkenti ziyaret ederek Suriyelilerle görüştü.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Gaziantep’in Nizip ilçesindeki çadırkenti ziyaret ederek Suriyelilerle görüştü.


Bakan Kaya, çadırkentte bulunan kadın ve çocuklarla yakından ilgilendi. Kaya çocuklara çeşitli hediyeler dağıttı. Bakan Kaya, "Türkiye Suriye’de 6 yıldır yaşanan insanlık dramına karşı sessiz kalmadı. Kalamazdı. Hem kapılarımızı açtık hem de gönüllerimizi açtık. Suriye’den ülkemize sığınan 3.2 milyon kardeşimize ev sahipliği yapıyoruz. Tüm Suriyeli çocukların okula gitmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çocukların yeri okullar. Kendi vatandaşlarımız için nasıl hizmet veriyorsak Suriyeli çocuklarımızın da okula gitmesi için, hepsinin de okula gitmesi için tüm gayretimizi sarf ediyoruz. Hepsinin yeri okul. Savaştan en çok etkilenen kadınlar ve çocuklardır. Suriye’den kaçıp başka ülkelere sığınan yaklaşık 12 milyonun üzerindeki mültecilerin yüzde 75’ini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Çocuklar uyurken sessiz kalınır, ölürken değil. Biz bu anlayışa sahip bir milletiz. Çocukların bombaların altında ölmelerine izin veremezdik. Biz bunun için kapılarımızı gönüllerimizi açtık. Tüm duamız, çabamız Suriye’deki savaşın bir an sona ermesi. Buradaki Suriyeli misafirlerimizin de ülkelerinde barış ve huzur içerisinde yaşayabilmeleri. Cumhurbaşkanımız liderliğindeki Türkiye, Suriye’deki savaşın son bulması için tüm diplomatik girişimlerini sürdürüyor" dedi.



Astana görüşmeleri


Bakan Kaya, Suriye’de huzur ve güven ortamının sağlanması amacıyla yürütülen Astana toplantıları ile ilgili değerlendirmesinde ise, "Astana toplantıları devam ediyor. İnşallah bir an önce barış ve huzur ortamı hakim olur ve kadınlar, çocuklar, vatanlarında, güvenli bir şekilde ülkelerinde yaşarlar. Ama orada barış, huzur ortamı, güvenli bölge oluşana kadar biz burada insan onuruna yakışır şekilde Suriyeli misafirlerimize hizmet vermeye devam edeceğiz" dedi.



Bangladeş gezisi


Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da katıldığı Bangladeş gezi ile ilgili ise, "Arakan’da büyük bir insanlık dramı yaşanırken Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile Bangladeş kapılarını açtı. Orada Arakanlıların misafir edildiği kamplarda gerçekten insan onuruna yakışan şartlar yok. Biz oraya da elimizi uzattık. Türkiye AFAD ile Kızılay ile oraya yardım götürdük. Orada insan onuruna yakışır kampların yapılabilmesi için Türkiye girişimlerini sürdürüyor. Bangladeş hükumeti yer gösterdiğinde orada da Arakanlılar için de uygun şartlarda kamp yapımına destek vereceğimizi söyledik. Ama asıl olan tüm dünyada barışın ve huzurun tesisi edilmesi. Arakan’da da yaşanılanların son bulması için diplomatik girişimlerimiz sürüyor. Cumhurbaşkanımız BM genel kurul gündeminde Arakan’daki durumu ifade etti. Türkiye’nin girişimi ile Bileşmiş Milletler’de, devlet başkanlarının katılımıyla Arakan konulu bir toplantı da yapıldı. İnşallah oradaki zulüm de bir an önce son bulur, kadınlar çocuklar artık katledilmez. Türkiye ülkemizde ve dünyada barışın tesisi için çabalıyoruz. Türkiye insani yardımlarda kişi başına düşen oran bakımından dünyada birinci sırada. Hem devletimiz tüm milletimiz gerçekten tüm mazlumlara el uzatan bir anlayışla yaklaşıyor. Suriyeliler ülkelerine girmemesi için Avrupa tel örgüler örerken, Aylan bebekler denizlerde ölürken gerçekte hem milletimiz hem devletimiz, en güzel şekilde hizmet vermeye devam edecek. Hepsinin eğitim almaya almaya ihtiyacı var" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Yağmurlu havalarda ıslanmak istemeyen depremzede Meriç’in sesini duyan sağlıkçı Havva’dan afetzede aileye sıcak yuva Hatay’da depremin ilk günlerinde enkaz altındaki vatandaşları yaşatmak amacıyla görev alan sağlıkçı Havva Aydanur Ertuğrul, yağmurlu havada bir daha ıslanmak istemeyen 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesini sıcak yuvasına kavuşturmayı başardı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Afetin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ve sağlık çalışanları bölgeye yardıma koşmuştu. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgedeki afetzede vatandaşları hayata tutundurmak için mücadele etti. Sağlık personeli Ertuğrul, depremin yaralarını sarmak için kurucusu olduğu Ülkem Kitap Okuyor Derneği aracılığıyla afet bölgesine 21 çadır okul açtı ve 7 bin 700’den fazla öğrenciye 100 binden fazla kitap ulaştırdı. ATT Ertuğrul, depreme Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde yakalanan 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesinin isteği üzerine afetzede aileye yuva yapabilmek için çalışma başlattı. Dernek aracılığıyla Altunay ailesine ev yaptırmayı başaran Ertuğrul, 2 odası ve 1 salonu olan evi Altunay ailesine teslim etti. "Yeterli maddi destek sağladığında yıl sonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz" Ülkem Okuyor Derneği olarak 2’nci evi teslim ettiklerini ifade eden Ertuğrul, "Depremin 37’nci gününde çadır okul açmıştık. Bugün ev yaptığımız öğrencimiz de o çadır okula gelen ilk öğrencilerimizden biriydi. Talent ve Meriç okulu açtığımızda koşa koşa gelmişti. Bu enkazlar bir gün kalkıp Hatay normale dönecek dememize neden oldular. Biz 2 aydır ev yapıyoruz. Öğrencilerimiz ve depremzede çocuklarımızın yaşam koşullarını düzeltmeye dert edindik. Çadırda ve barakada yaşayan öğrencilerimize ev yaparak hak ettikleri yaşamları sürmelerini istiyoruz. Bu depremden en çok çocuklar etkilendi. 15 aydır baktıklarında enkaz görüyorlar. Çadırda yaşıyorlar. Deprem üzerine oyunlar kuruyorlar. O yüzden buradaki çocukların daha iyi yaşam koşullarından yaşamaları için emek veriyoruz. ‘Ülkem Okuyor Derneği’ olarak ev yapmaya devam edeceğiz. Haftaya 4 ve 5’inci evlerimizin temelini atacağız. Durmadan yorulmadan Hatay’daki son çocuğun yüzünü güldürene kadar güldürmeye devam edeceğiz. Yeterli maddi destek sağladığında yılsonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz” dedi. "Yeni evim için çok heyecanlıyım ve çok mutluyum" Yeni evlerine kavuşan anne Esmeray Altunay, "Depremde evimiz yıkıldı. Çok kötü bir durumdaydık. Havva abla çocuklara mont ve ayakkabı getirmişti. Okula çağırdı. Oğlum Meriç’in doğum günüydü. O esnada Havva ablayı tanıdım. Eşimle beraber çadırdan suları dışarı atmaya çalışıyorduk. Ellerimiz, ayaklarımız ve çocuklar berbat bir haldeydi. Çocuklar sırılsıklamdı. Çocukların ayaklarında ne ayakkabı ne de çorap vardı. Yeni evim için çok heyecanlıyım. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.