KÜLTÜR SANAT - 18 Kasım 2017 Cumartesi 10:00

Sanko Sanat Galerisi’nde sergi açılışı

A
A
A
Sanko Sanat Galerisi’nde sergi açılışı

Sivaslı Ressam Hüseyin Şahbudak, Sanko Sanat Galerisi’nde "Anadolu’dan İzler” adını verdiği 23’üncü kişisel resim sergisini açtı.

Sivaslı Ressam Hüseyin Şahbudak, Sanko Sanat Galerisi’nde "Anadolu’dan İzler” adını verdiği 23’üncü kişisel resim sergisini açtı.


Sergi açılışında konuşan ressam Şahbudak, resimlerinde geometrik çizgiler kullandığını, ilk çağların çizgilerini modernize ettiğini söyledi.


Eski ve yeni tekniklerden büyük ölçüde yararlandığını ve resimlerinde ağırlıklı olarak hayvanları konu edindiğini belirten Şahbudak, “Bunların içinde atlar ve köpekler ön sırada yer alıyor. Atlara karşı ayrı bir ilgim var. Atların benim için ayrı bir yeri bulunuyor. Atzarif ve estetik bir hayvandır. Eski dönemdeki at,bugünün arabası hatta uçağı durumundadır” dedi.


Resim yapmanın kendisi için var olma mücadelesi, yaşamın anlamı ve yaşama katlanabilme olduğuna dikkat çeken Şahbudak, “Resim aslında renktir, kurgudur, armonidir. Resim bir dengedir. Atmosferdir. Boş ile dolunun ilişkisidir. Bir felsefedir” şeklinde konuştu.


Aslında at bir figürdür


Çalışmalarını Ankara’da bulunan atölyesinde sürdürdüğünü anlatan Şahbudak, “Eserlerimdeki atlar kimi yerde başını yem torbasına sokar, sırtında yerel motiflerle süslü heybe taşır ve çoğu zaman bir göz yanılmasını da beraberinde getirir. Resim sanatında konu seçenekleri, genellikle sanatçının kişisel tercihleri doğrultusunda biçimlenir. Yunan mitolojisinde Zeus’un bir kuğu kılığına girmesi gibi, benim resimlerimde de at, kendi içinde gizlediği bir insan suretine gönderme yapar. İzleyiciye atın temsil ettiği sevecenliğe ek olarak, bu temsilin de ötesinde ‘sıcak’ görünmesinin nedeni budur. Aslında buradaki at bir figürdür. Az da olsa soğuk renklerle sıcak renkleri birleştiriyorum. Tuval üzerine akrilik ve yağlı boya tekniği kullanıyorum. Somut veriler içinde soyutlamaları gizliyorum. Hayvanların duruş biçimlerine, görüş ve düşüncelerimi katarak yeni duruşlar oluşturarak resmediyorum. Onları kendi algı dünyamda yorumluyorum. Koşar gibi yahut durur gibi ya da düşünür gibi. Resimlerimi çocuk resimlerine yakın çiziyorum. Bu uğraşta çokça yol kat ettim” ifadelerini kullandı.


“Resimlerimi kimi zaman dingin, kimi zaman başkaldırı, kimi zaman durgunluk, kimi zaman da öfke içinde verdim. İnsanların, insanlaşamadığını yansıttım. Her zaman aydınlığı, sevgiyi, güzelliği, insanlığı öne çıkarmaya çalıştım” diyen Şahbudak, “Varlıkları bir bütün olarak ele aldım ve işledim. İçsel, dışsal, akılsal ve beyinsel düşünüleri anlatmaya uğraştım. Buluşların, hizmetlerin, dayanışmaların bütün dünya varlıklarını yaşatmaya yönelik olmasını istedim. Her varlığın, her yaratığın dünyaya bir hizmet için geldiğini anlatmaya uğraştım. Bunlara sanat yoluyla daha kolay, daha çabuk varılacağına inandım ve tüm insanların sanatsever olmasını istedim” diye konuştu.


Galerinin 13 yıldır sanatçıların buluşma noktası olduğunu ve şimdiye kadar 200’ün üzerinde sergi açıldığını anımsatan Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu ise Türkiye genelinde önemi bilinen bir galeri olduk ve bu anlamda çok mesafe katettiklerinin altını çizdi.


Sergi açılışına, Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Halil Çiçek, Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu, Sanko Park yetkilileri, sanatçılar ve sanatseverler katıldı.


Konuşmalardan sonra, Gaziantepli sanatçı Remziye Oğan, SANKO Holding tarafından bastırılan ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin bilimsel yayını olan “Belkıs Zeugma ve Mozaikleri” isimli bilimsel yayını sanatçı Hüseyin Şahbudak’a taktim etti.


Şahbudak’ın 20 eserinin yer aldığı sergisi Sanko Sanat Galerisi’nde, 1 Aralık’a kadar her gün 10.00 - 22.00 saatleri arasında gezilebilecek.


Hüseyin Şahbudak


Sivas Divriği’de 1964 yılında dünyaya gelen Şahbudak, 1985 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim Bölümünden mezun oldu, 1990’da Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Ana Sanat Dalında yüksek lisans yaptı.


Kişisel etkinliklerinin yanında çeşitli karma ve grup sergilerine de katıldı. Çalışmalarını Ankara’da özel atölyesinde sürdüren Şahbudak, 1987-2017 yılları arasında Ankara, İstanbul, Adana ve Mersin’de 22 kişisel sergi açtı.


Şahbudak, 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Gençlik Yılı Resim Yarışmasında Başarı Ödülü, 1986’da Türkiye Jokey Kulübü Resim Yarışmasında 3’üncülük Ödülü ve 1991 yılında Devlet Resim-Heykel Sergisinde Mansiyon ödülü aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmaneli’nin yöresel ürünlerini tattı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir programda Bilecik’in Osmaneli ilçesine ait yöresel ürünlerin tadına baktı. Osmaneli Kadın Girişimciler Kooperatifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’na katıldı. Kooperatif üyeleri, Osmaneli’nde üretilen ‘Osmaneli Ayva Lokumu’, ‘Nar Lokumu’, ‘Süt Reçeli’, ‘Salça’ ve kadın girişimciler tarafından üretilen ‘Tarhana’ ve ‘Lefke Bezi’ ürünlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a birebir tanıttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmaneli ürünlerinden övgüyle bahsederek, "Osmaneli’nin yöresel ürünlerinin lezzeti ve kalitesi beni her zaman etkilemiştir. Bu ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşması için hep birlikte çalışmalıyız. Kadın girişimcilerimizin ürettiği ürünler de son derece özgün ve değerli. Bu tür girişimleri desteklemeye devam edeceğiz" dedi. "Cumhurbaşkanımızın Osmaneli ürünlerine gösterdiği ilgi bizi mutlu etti" Osmaneli Belediye Başkanı Bekir Torun ise yaptığı açıklamada, "Osmaneli’nin yöresel ürünlerinin tanıtımı ve pazarlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu etkinlikler, bu ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşması için önemli bir fırsat sunuyor. Cumhurbaşkanımızın Osmaneli ürünlerine gösterdiği ilgi bizi mutlu etti. Bu ilgi, ürünlerimiz için büyük bir motivasyon kaynağı olacak" diye konuştu. Osmaneli Kadın Girişimciler Kooperatifi’nin katılımı, Osmaneli’nin yöresel ürünlerinin ve kadın girişimciliğinin tanıtımı açısından önemli bir başarı olarak değerlendirildi.
Samsun Lisede Gençlik Şenliği Samsun’un Vezirköprü ilçesinde, Köprülüler Anadolu Lisesi’nde 2024 Gençlik Şenliği yapıldı. Köprülüler Anadolu Lisesi Müdürü Uğur Karabulut koordinesinde, öğretmen ve öğrencilerin hazırladığı 2024 Gençlik Şenliği, davetlilerin beğenisi topladı. Etkinliğe İlçe Kaymakamı Özgür Kaya, Belediye Başkanı Av. Murat Gül, İlçe Jandarma Komutanı J.Bnb. Ümit Çetinkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Resul Özata, Şube Müdürü Burak Akça, davetliler ve çok sayıda öğrenci velisi katıldı. Programda il bazında düzenlenen voleybol turnuvasında Vezirköprü’ye birinciliği getiren Vezirköprü Köprülü Anadolu Lisesi Kız Voleybol Takımı öğrencilerine ve öğretmenlerine Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya tarafından başarı plaketi verildi. Şampiyon olan takımı tebrik eden Kaymakam Kaya, Türkiye çapında düzenlenecek olan müsabakalara Vezirköprü Köprülü Anadolu Lisesi öğrencilerini göndereceklerini ifade etti. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Erasmus Okul Eğitimi Akreditasyonu kapsamında yurt dışında Vezirköprü’yü temsil eden Köprülü Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerine teşekkür belgesi İlçe Jandarma Komutanı J.Bnb. Ümit Çetinkaya tarafından verildi. Çetinkaya, bu tarz organizasyonda Vezirköprü’yü temsil eden öğrencilere ve liderlik yapan öğretmenlere teşekkür ettiğini belirtti. Daha sonra şenlikte Köprülü Anadolu Lisesi öğretmenlerinin oluşturmuş olduğu koro sahneye çıktı. Koro şarkılarını çalıp söylerken, etkinliğe katılan davetliler de koroya alkış tutarak eşlik etti. Okul öğrencileri şarkılar eşliğinde dans ederek ders yılının stresini attı. Son olarak şenlik kapsamında kurulan "Anadolu Motifleri Resim Sergisi" ve serginin açılışı yapıldı. Protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesilen resim sergisi gezildi ve motifler hakkında bilgi alındı.
Adana TEKNOFEST Adana Genel Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana’da 10.’su yapılacak TEKNOFEST’in en iyi şekilde gerçekleştirilmesi için herkesin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceğine inandığını söyledi. TEKNOFEST Adana için yapılan çalışmalar ile yapılması gereken faaliyetlerin değerlendirildiği Genel Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı, Vali Yavuz Selim Köşger’in başkanlığında gerçekleştirildi. Nezihe Yalvaç Uygulama Oteli’nde düzenlenen toplantıda bir değerlendirmede bulunan Vali Köşger, “Bu organizasyonu gerçekleştirmek için Adana’nın tercih edilmesinden dolayı çok mutluyuz, teşekkür ediyoruz. Bunu ilimize yakışır bir şekilde sorunsuz bir şekilde icra edilmesi için hepimize düşen görevler var” dedi. Adana’nın festivaller şehri olduğunu ve bu sebeple de bu tarz organizasyonların şehre hem iyi organize edildiğini hem de Adanalıların bu işi severek gönülden yaptıklarını ifade eden Vali Köşger, “Her festivalde gördüğüm şey, Adanalı hemşehrilerimizin o festivalin gereği neyse onu en iyi şekilde yerine getirip coşkuyla katılım sağlamaları. İlimizde yakın zamanda Adana Portakal Çiçeği Karnavalı ve Türkiye Kültür Yolu Festivali’ni 9 gün süreyle çok coşkulu bir şekilde gerçekleştirdik. Bu süreçte ilimizdeki asayiş olayları da minimize oldu, yani normal günlerden daha düşük vukuat oldu. Dolayısıyla Adanalılar çalışmayı bildikleri gibi yeri geldiğinde eğlenmeyi de biliyorlar. Bu sebeple Adanalı hemşehrilerimize festivallerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi. TEKNOFEST’İN Adana’da ilk defa yapılacağını kaydeden Vali Köşger; TEKNOFEST’İN Türkiye çapında çok büyük bir organizasyon olduğunu belirtip, “Adana’da TEKNOFEST’İN 10.’su yapılacak. TEKNOFEST’İN en iyi şekilde gerçekleştirilmesi için herkesin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceğine inanıyorum. İlimizde güzel bir TEKNOFEST gerçekleştireceğimizi düşünüyorum” diye konuştu. Toplantı, TEKNOFEST Genel Sekreteri Muhammet Saymaz tarafından gerçekleştirilen sunumla sürdü.