GENEL - 16 Ağustos 2018 Perşembe 12:41

Bayramda sağlıklı beslenmenin altın kuralları

A
A
A
Bayramda sağlıklı beslenmenin altın kuralları

Gaziantep halkını ve hastalarını bilgilendiren Özel MMT Amerikan Hastanesi, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi beslenme konusunda bilgilendirmeye devam ediyor.

Gaziantep halkını ve hastalarını bilgilendiren Özel MMT Amerikan Hastanesi, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi beslenme konusunda bilgilendirmeye devam ediyor. Özel MMT Amerikan Hastanesi Diyetisyeni Hilal Cansu Akyüz, Kurban Bayramı’nda nasıl beslenilmesi konusunda önemli uyarılarda bulundu.


Kurban Bayramlarının vazgeçilmezi olan kavurma, şeker, tatlı, çikolata gibi besinlerin beslenme düzenini etkilediğine değinen Diyetisyen Cansu Akyüz, “Eğer sağlık problemlerimiz varsa bu tür ikramlara hayır demeyi öğrenmek tek çaremiz. Eğer sağlık problemlerimiz yoksa Kurban Bayramı için porsiyonunu abartmadan bir kaç kaçamak yapabilme hakkına sahibiz demektir. Tabi porsiyonu kişiden kişiye değişebilmektedir; MMT Amerikan Hastanesi olarak önerimiz şeker ve tatlı ikramlarını tok karnına tüketmeniz. Böylece hem daha az yemek isteyeceksiniz ve kan şekerinizi daha az etkileyeceksiniz. Bunun yanında bayram ziyaretleriyle öğün saatlerimizin düzeni de değişir. Beslenme düzenindeki değişikliklere karşı tedbir alınmazsa sindirim güçlüğü, kabızlık, mide rahatsızlıkları, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilir. Kronik hastalığı olanlar ise daha çok dikkat etmelidirler” dedi.


"Kahvaltıda et yemeyin"


Kurban Bayramı’nda yapılan en büyük yanlışın kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmesi hatta kahvaltıyı kurban etiyle yapmak olduğunu belirten Akyüz, “Etler zaten yapı itibariyle sindirimi zor olan besinlerdir bir de üstüne yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik eklenince hem pişirmede hem de hazmetme de büyük güçlük çıkartıyor. Özellikle mide ve bağırsak problemleri olanlar kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmelidirler. Büyükbaş hayvanların etleri 0 derecede ortalama 7-10 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır ve etin lezzeti artar. Ayrıca sakatat tüketimi de normal zamankinden daha fazla olmaktadır. Kolesterol hastaları ve kalp-damar hastaları risk grubunda yer almaktadır” şeklinde konuştu.


Eti sağlık pişirme yöntemleri


Pişirme yönteminin besinin sağlık ve kalori değeri açısından oldukça önemli olduğunu söyleyen Dyt. Cansu Akyüz, “Bizim için en sağlıklı pişirme yöntemleri fırın, ızgara veya haşlama olanlarıdır. Kızartma yapmaktan mümkün mertebe kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabilir. Yüksek ısıda pişirme ile etin sadece dış yüzeyi katılaşır ve içi çiğ kalabilir. Bu da besin zehirlenmelerine neden olabilir. Mangal yakacak olanlar ise etle ateş arasındaki uzaklığa dikkat etmelidirler ve ette kömürleşme olmayacak şekilde tüketmelidir” dedi.


Saklarken dikkat edilmesi gerekenler


Son olarak kurban etlerinin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğine de değinen Dyt. Cansu Akyüz, “Kurban etleri, büyük parçalar halinde değil de birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine ya da yağlı kâğıda sarılmalıdır. Etler buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanıp, saklanan etler uzun süre dayanabilmektedir. Kolaylıkla bozulma potansiyeli yüksek olduğu için dondurduktan sonra tekrar çözülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığı tehdit eder. Çözünen et, hemen pişirilmeli veya tekrardan dondurulmamalıdır. Etler çözülürken de dışarıda bekletilmemeli, yine buzdolabının dondurucu olmayan bölümünde çözünmesi sağlanmalıdır. Etin çabuk çözünmesi için uygulanan dışarıda çözünme işlemi sonucu zehirlenmeler ya da ette bozulmalar olabilir. Ayrıca et için ve sebzeler için kullandığınız kesme tahtalarının ayrı olmasında da yarar var. Doya doya zayıflamak isteyen herkesle bir gün mutlaka buluşmak dileğiyle. Herkese huzurlu, mutlu ve en fitinden bir bayram diliyorum" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sancaktepe’de kurulan indirim fuarı vatandaşları ağırlıyor Sancaktepe’de kurulan giyim ve ayakkabı fuarında çeşitli kıyafetler, ayakkabılar, takım elbiseler, çantalar ve benzeri ürünler indirimli fiyatlardan satılıyor. Çadıra alışverişe gelen vatandaşlar aynı zamanda çadır dışında kurulan stantlarda farklı illere ait yöresel lezzetleri tadabiliyor. Sancaktepe’de Samandıra Meydanında yaklaşık yanındaki iki bin metre kare alana kurulan giyim ve ayakkabı indirim fuarı vatandaşları ağırlıyor. Çadır içinde kurulan fuarda ayrıca çeşitli markaların ayakkabı, çanta, takım elbise, gömlek, ayakkabı, pantolon, erkek - kadın giysileri gibi birbirinden farklı ürünler yaklaşık bir ay boyunca neredeyse etiketin yarı fiyatına satılıyor. Çadırda kıyafet bakan vatandaşlar aynı zamanda çadır dışında kurulan ve yaklaşık 40 farklı ilin yöresel ürünlerinin bulunduğu alanda yöresel tatları deneyebiliyor. Çadıra alışverişe gelen Semra Sevdalı “Çadırın açıldığını duyduk. Buranın böyle bir yere ihtiyacı vardı. Fiyatlar da çok uygun. Biz de çoluk çocuk beraber geldik bir bakalım dedik. Fiyatlar hoşumuza gitti. Fiyatlarda indirim yapıyorlar, herkese tavsiye ediyorum” dedi. Satıcı Cemal Akkaya, “Ürünlerin hemen hemen yüzde sekseni, doksanı kendi imalatımızdır. Geri kalanı da imalatçı arkadaşlardan temin ediyoruz. Ürünlerimiz Uşak’ta tabaklanıyor, Zeytinburnu’nda atölyemizde dikiyoruz. Daha önce Rusya’ya gönderiyorduk, şimdi Ukrayna savaşı var malum işlerin durgunluğundan ötürü indirim çadırında ürünleri bitiriyoruz” dedi. Organizasyon yetkililerinden Sabri Eser, “İstanbul Giyim Ayakkabı Çanta Fuarı, Sancaktepe Samandıra Meydanında. 45 gün boyunca dolu dolu indirim. Aynı zamanda çadırın her tarafında 81 ilden yöresel ürünlerimiz var. Çocuklar için oyun grubumuz var. Alışverişin kalbi Sancaktepe’de atıyor” diye konuştu.
Aydın Buharkent’te Türkiye Tırmanma Yarışı için geri sayım başladı Aydın’ın Buharkent ilçesi, Türkiye Tırmanma Yarışı’nın 3. ayağına ev sahipliği yapacak. Buharkent Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenecek olan Buharkent Tırmanma Yarışı, 25-26 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. Türkiye’nin önemli organizasyonlarından olan Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 3. ayağı bu yıl Aydın’ın Buharkent ilçesinde gerçekleştirilecek. Buharkent Belediyesi geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da 4. kez tüm yarışseverlere ev sahipliği yapacak. Yarışın üçüncü ayağı ise Ege Otomobil Sporları Kulübü tarafından Buharkent Belediyesi’nin katkılarıyla 25-26 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. Büyük heyecana ve renkli görüntülere sahne olacak olan organizasyona Türkiye’nin çeşitli illerinden çok sayıda yarışmacı katılacak. Buharkent’in ev sahipliği yapacağı etkinliğe tüm vatandaşları davet eden Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, kayıtların açıldığını ifade ederek “Icrypex ana sponsorluğunda, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) AVIS 2024 Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 3. yarışı Ege Otomobil Sporları Kulübü (EOSK) tarafından Buharkent Belediyemizin destekleri ile 25-26 Mayıs tarihlerinde Buharkent’imizde düzenleniyor. Ulusal şampiyonanın 3. yarışı olacak olan Buharkent Tırmanma Yarışı 25 Mayıs Cumartesi günü saat 17.30’da Buharkent Belediye Meydan’ından verilecek sembolik start ile başlayacak” dedi.