GENEL - 22 Eylül 2018 Cumartesi 10:59

Ünlü şefler Gaziantep mutfağını anlattı

A
A
A
Ünlü şefler Gaziantep mutfağını anlattı

Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali (GastroAntep) kapsamında düzenlenen panelde, Gaziantep mutfağının İstanbul’daki temsilcileri olan Nadir Güllü, Tahir Tekin Öztan ve Nuri Develi, markalarının gelişimi ile Gaziantep mutfağının geleceği konusunu anlattıGaziantepli yazar Ahmet Ümit’in moderatörlüğünde gerçekleşen "Gaziantep’in turizm elçileri" konulu paneleBüyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı.

Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali (GastroAntep) kapsamında düzenlenen panelde, Gaziantep mutfağının İstanbul’daki temsilcileri olan Nadir Güllü, Tahir Tekin Öztan ve Nuri Develi, markalarının gelişimi ile Gaziantep mutfağının geleceği konusunu anlattı


Gaziantepli yazar Ahmet Ümit’in moderatörlüğünde gerçekleşen "Gaziantep’in turizm elçileri" konulu paneleBüyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı. Başkan Şahin, Gaziantep mutfağının büyük bir zenginlik olduğunu belirterek, "Ben mühendisim. Burada büyük bir ekonomi var. Bizim bu ekonomiyi büyütmemiz ve yönetmemiz gerekiyor. Meksika sadece bir biberiyle kendi ekonomisini oluşturuyor. Burada sırf 10 tane yerel ürün var. Öyle büyük bir hazine var ki! Dünyanın bu lezzete ihtiyacı var. Bu konuda bir talep de var. İstanbul’la bütünleştiğimizde mutfağımızı uluslararası boyuta taşırız" dedi.


Dibimizde savaş var ama"


Başkan Şahin, "Gaziantep’i bir üst sınıfa taşımak için ne yapabiliriz diye bir bilimsel araştırma yaptık. İki konu ön plana çıktı: Gastronomi ve arkeoloji. Çok büyük zenginliklere sahibiz. Elimizde bir Fırat var. Fırat’la birlikte Hitit dönemi, Kargamış var, Dülük var. Dülük, Göbeklitepe kadar eski bir antik kent. 5 Antik kenti olan başka bir il yok. Anadolu’da bu hazine, bu kültürel miras bizde var. Kültürel belediyecilikte hanlar, hamamlar, sokak restorasyonları hızla yapılıyor. Dibimizde savaş var, kaos var, 500 bin mülteci var ama biz bugün bunları konuşuyoruz. Bu kolay olmadı. Beş tane antik kentin üçünü geçici listeye aldırdık. Bu şehrin yeri altı da üstü de müthiş kültür" dedi.


"Markalarımız göğsümüzü kabartıyor"


Gaziantepli ünlü yazar Ahmet Ümit, İstanbul’daki Gaziantepli restoranların başarılarının gurur verdiğini belirterek, "İstanbul’daki markalarımız göğsümüzü kabartıyor. Markalarımızla birlikte yemek kültürü de değişti. Artık yemek insan oğlunun en büyük zevklerinden biri. Bir kadının kalbine giden yol da midesinden geçiyor. Yaşamın en önemli zevklerinden birisi olan yemek Gaziantep’te gurur duyacağımız bir boyuttadır. Zaten UNESCO ile de bunu tescilledik. Bundan 20 yıl öncesinde İstanbul’da bir gencin sevgilisini kebapçıya götürmesi ayıp karşılanırdı. Şimdi 14 Şubat Sevgililer Günü’nde, kebapçılarda yer ayırtmak için torpil yapılıyor" şeklinde konuştu.


"Bir standart oluşturmalıyız"


Sahan Restoranlarının sahibi olan Gaziantepli ünlü şef Tahir Tekin Öztan, sektöre büyük yenilikler kazandırdıklarını belirtirken, Gaziantep’teki restoranların başka kentlerden gelen misafirlerin beklentilerini karşılayabilecek nitelikte olması gerektiğini söyledi. Gaziantep mutfağının başarılı temsilcilerinden Öztan,


"Ben Berlin’de şube açtım. Merkel hariç herkes geldi. Ama tutunamadım. Çünkü oraya usta götüremedim. Kimse yardım etmedi. Dünyada ilk kez mutfakta psikolog çalıştıran benim. Manikürcü çalıştıran tek kişiyim. Psikolojisi bozuk bir insan mutfakta neler yapabilir, tahmin edemezsiniz. Başarılı markalarımız var. Ancak, bir araya gelip de sen nasıl yapıyorsun diye bir tecrübe paylaşımımız pek olmuyor. Diğer taraftan bizim İstanbul’da yaptığımız lahmacunu yiyenler lahmacunun anavatanı Gaziantep’e geldiğinde beklenti çok daha yüksek oluyor. Gaziantep’in bu beklentiyi karşılayabilmesi gerek. Gaziantep’in bizim önümüzden koşması gerek. Bir araya gelmeden bu işi çözemeyiz. İnsanlar geliyor kuyruk yağı kullanıyor musunuz diyor. Hayır kullanmıyoruz. Ama Gaziantep’te kullanılırsa bizim markalar zarar görür. Çünkü kebapta kuyruk yağı kullanılmaz. Gaziantep mutfağında bir standart oluşturmalıyız. Gaziantep hepimizin. Bu milli bir mesele" ifadelerini kullandı.


"İşin ya aşığı ya da muhtacı olacaksın"


İstanbul Karaköy’de 70 yıldan bu yana hizmet veren Güllüoğlu’nun sahibi Nadir Güllü ise panelde yaptığı konuşmada, "Bir işte başarılı olmak istiyorsan, ya o işin aşığı ya da muhtacı olacaksın" dedi. Güllü, "Bir işi eliyle yapan işçi, beyniyle yapan usta, hem beyni hem kalbiyle yapana da zanaatkar denir. Bir işin ya aşığı ya da muhtacı olacaksın. O zaman başarırsın. Allah rahmet eylesin benim babam 70 yıl öne bu işin hem aşığı, hem muhtacıymış Antepten çıkmış Karaköy’e gelmiş. Fıstığın ne olduğunu bilmeyen insanlara fıstığı anlatmış. Çünkü bir saray tatlısı olan baklavanın fıstıklısını kimse bilmiyordu. Fıstığı bilen yoktu. İstanbullulara önce baklavanın hammaddesini anlattık. Sade yağı nebati yağdan kötü bir yağ zannettiler. Biz sade yağı, egzoz gazının girmediği, ayak basılmamış otlardan beslenen koyun ve keçi sütünden yapılmış ve eritilmiş yayla tereyağı diye anlatınca, tamam dediler. Bizde ustalık önemli.. Ustaların aracılığıyla kuşaktan kuşağa geçiyor. Baklava aslında bir saray tatlısı. İstanbul’daki sarayda yapılıyor. Ancak saray aşçıları daha sonra Şam’da da yapmaya başlıyorlar. Dedemin dedesi hacca giderken Şam’da baklavayı görüyor. Gaziantep’e getiriyor. Yetenekli ustaların aracılığıyla da baklava yayılıyor. İş güzel yapanındır. Bizim mesleğimiz ahilik mesleği. Bıçağın takırtısı, oklavanın tıkırtısı, baklavanın hışırtısı, mermerin zıngırtısıdır" ifadelerine yer verdi.


"Gelenekten kopmuyor, yeniliğe de sırt çevirmiyoruz"


Develi restoranlarının 4. kuşaktan sahibi Nuri Develi, 1912 yılında Gaziantep’te kurulan bir marka olduklarını belirterek, ""1912 yılında Gaziantep’te 30 Metrekarede başlayan hikayemiz çok şükür 2018 yılında12 farklı destinasyonda, binlerce metrekarede ailemiz diye tabir ettiğimiz bin 54 çalışma arkamızda devam ediyor. Ben 4. kuşağım. Geleneklerden kopmadan, yeniliğe de sırt çevirmeden ilerlemeye çalışıyoruz. Bu nedenle Gaziantep mutfağının temel taşlarını koruyarak, menüde yenilikler yapıyoruz. Damak tadına göre. Standart çok önemli. Doğulu misafirlerimizin geldiği bir restoranımızda sarımsak kullanırken, Nişantaşı’ndaki şubemizde aynı sarımsağı kullanmıyoruz. Sarımsağı düşürüyoruz. Çünkü misafirlerin beklentilerine uygun yapmak zorundasın"diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmaneli’nin yöresel ürünlerini tattı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir programda Bilecik’in Osmaneli ilçesine ait yöresel ürünlerin tadına baktı. Osmaneli Kadın Girişimciler Kooperatifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’na katıldı. Kooperatif üyeleri, Osmaneli’nde üretilen ‘Osmaneli Ayva Lokumu’, ‘Nar Lokumu’, ‘Süt Reçeli’, ‘Salça’ ve kadın girişimciler tarafından üretilen ‘Tarhana’ ve ‘Lefke Bezi’ ürünlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a birebir tanıttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmaneli ürünlerinden övgüyle bahsederek, "Osmaneli’nin yöresel ürünlerinin lezzeti ve kalitesi beni her zaman etkilemiştir. Bu ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşması için hep birlikte çalışmalıyız. Kadın girişimcilerimizin ürettiği ürünler de son derece özgün ve değerli. Bu tür girişimleri desteklemeye devam edeceğiz" dedi. "Cumhurbaşkanımızın Osmaneli ürünlerine gösterdiği ilgi bizi mutlu etti" Osmaneli Belediye Başkanı Bekir Torun ise yaptığı açıklamada, "Osmaneli’nin yöresel ürünlerinin tanıtımı ve pazarlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu etkinlikler, bu ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşması için önemli bir fırsat sunuyor. Cumhurbaşkanımızın Osmaneli ürünlerine gösterdiği ilgi bizi mutlu etti. Bu ilgi, ürünlerimiz için büyük bir motivasyon kaynağı olacak" diye konuştu. Osmaneli Kadın Girişimciler Kooperatifi’nin katılımı, Osmaneli’nin yöresel ürünlerinin ve kadın girişimciliğinin tanıtımı açısından önemli bir başarı olarak değerlendirildi.
Samsun Lisede Gençlik Şenliği Samsun’un Vezirköprü ilçesinde, Köprülüler Anadolu Lisesi’nde 2024 Gençlik Şenliği yapıldı. Köprülüler Anadolu Lisesi Müdürü Uğur Karabulut koordinesinde, öğretmen ve öğrencilerin hazırladığı 2024 Gençlik Şenliği, davetlilerin beğenisi topladı. Etkinliğe İlçe Kaymakamı Özgür Kaya, Belediye Başkanı Av. Murat Gül, İlçe Jandarma Komutanı J.Bnb. Ümit Çetinkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Resul Özata, Şube Müdürü Burak Akça, davetliler ve çok sayıda öğrenci velisi katıldı. Programda il bazında düzenlenen voleybol turnuvasında Vezirköprü’ye birinciliği getiren Vezirköprü Köprülü Anadolu Lisesi Kız Voleybol Takımı öğrencilerine ve öğretmenlerine Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya tarafından başarı plaketi verildi. Şampiyon olan takımı tebrik eden Kaymakam Kaya, Türkiye çapında düzenlenecek olan müsabakalara Vezirköprü Köprülü Anadolu Lisesi öğrencilerini göndereceklerini ifade etti. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Erasmus Okul Eğitimi Akreditasyonu kapsamında yurt dışında Vezirköprü’yü temsil eden Köprülü Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerine teşekkür belgesi İlçe Jandarma Komutanı J.Bnb. Ümit Çetinkaya tarafından verildi. Çetinkaya, bu tarz organizasyonda Vezirköprü’yü temsil eden öğrencilere ve liderlik yapan öğretmenlere teşekkür ettiğini belirtti. Daha sonra şenlikte Köprülü Anadolu Lisesi öğretmenlerinin oluşturmuş olduğu koro sahneye çıktı. Koro şarkılarını çalıp söylerken, etkinliğe katılan davetliler de koroya alkış tutarak eşlik etti. Okul öğrencileri şarkılar eşliğinde dans ederek ders yılının stresini attı. Son olarak şenlik kapsamında kurulan "Anadolu Motifleri Resim Sergisi" ve serginin açılışı yapıldı. Protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesilen resim sergisi gezildi ve motifler hakkında bilgi alındı.
Adana TEKNOFEST Adana Genel Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana’da 10.’su yapılacak TEKNOFEST’in en iyi şekilde gerçekleştirilmesi için herkesin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceğine inandığını söyledi. TEKNOFEST Adana için yapılan çalışmalar ile yapılması gereken faaliyetlerin değerlendirildiği Genel Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı, Vali Yavuz Selim Köşger’in başkanlığında gerçekleştirildi. Nezihe Yalvaç Uygulama Oteli’nde düzenlenen toplantıda bir değerlendirmede bulunan Vali Köşger, “Bu organizasyonu gerçekleştirmek için Adana’nın tercih edilmesinden dolayı çok mutluyuz, teşekkür ediyoruz. Bunu ilimize yakışır bir şekilde sorunsuz bir şekilde icra edilmesi için hepimize düşen görevler var” dedi. Adana’nın festivaller şehri olduğunu ve bu sebeple de bu tarz organizasyonların şehre hem iyi organize edildiğini hem de Adanalıların bu işi severek gönülden yaptıklarını ifade eden Vali Köşger, “Her festivalde gördüğüm şey, Adanalı hemşehrilerimizin o festivalin gereği neyse onu en iyi şekilde yerine getirip coşkuyla katılım sağlamaları. İlimizde yakın zamanda Adana Portakal Çiçeği Karnavalı ve Türkiye Kültür Yolu Festivali’ni 9 gün süreyle çok coşkulu bir şekilde gerçekleştirdik. Bu süreçte ilimizdeki asayiş olayları da minimize oldu, yani normal günlerden daha düşük vukuat oldu. Dolayısıyla Adanalılar çalışmayı bildikleri gibi yeri geldiğinde eğlenmeyi de biliyorlar. Bu sebeple Adanalı hemşehrilerimize festivallerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi. TEKNOFEST’İN Adana’da ilk defa yapılacağını kaydeden Vali Köşger; TEKNOFEST’İN Türkiye çapında çok büyük bir organizasyon olduğunu belirtip, “Adana’da TEKNOFEST’İN 10.’su yapılacak. TEKNOFEST’İN en iyi şekilde gerçekleştirilmesi için herkesin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceğine inanıyorum. İlimizde güzel bir TEKNOFEST gerçekleştireceğimizi düşünüyorum” diye konuştu. Toplantı, TEKNOFEST Genel Sekreteri Muhammet Saymaz tarafından gerçekleştirilen sunumla sürdü.