GENEL - 08 Eylül 2019 Pazar 12:05

Başkan Kılıç, 7. Uluslararası Kerpiç kongresine katıldı

A
A
A
Başkan Kılıç, 7. Uluslararası Kerpiç kongresine katıldı

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde düzenlenen 7.

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde düzenlenen 7. Uluslararası Kerpiç Kongresine katıldı.


Yakın zamanda Dokuzyol (URUŞ) Mahallesinde hizmete açılacak olan Ezogelin-Barak Kültür Evi ve Kır Kahvesi Projesi hakkında katılımcılara bilgi veren Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, “Kerpiç yapılar bizim kültürümüz ve geçmişimiz. Hayata geçirdiğimiz projemizle kültürümüzü yaşatacağız, gelecek nesillere aktaracağız” dedi.


“Barak Kültürü, Yaşayan Bir Kültür”


Kaybolmaya yüz tutmuş bir kültürü yaşatmak ve devamını sağlamak istediklerinin altını çizen Başkan Kılıç, “Bir milleti millet yapan özellikler onun kültür alt yapısıdır. Biz Ezogelin-Barak Kültür Evi ve Kır Kahvesi Projesi ile kaybolmaya yüz tutmuş bir kültürümüzü yaşatmak ve devamını sağlamak istiyoruz. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ilk ve tek olacak olan geleneksel mimari özelliğinde yapılan bu çalışmamız ile kerpicin modern yapı malzemelerinin arasına girmesini hedefliyoruz. Kerpiç şu anda inşaatlarda kullanılan malzemelerden daha iyi izolasyon sağlamakta ve insan sağlığına faydası olan bir sistem. Bizler bu sistemi projemizde uyguladık. Çokta verimli sonuçlar aldık. Burası örnek bir uygulama, bu yapıları ziyarete de açacağız. Yerli yabancı turistler buraya gelecek. ’Bu çağda da kerpiçten evler yapılabilirmiş’ anlayışını yerleştirmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.


“Ezogelin-Barak Kültür Evi Ve Kır Kahvesi Projesi”


Barak kültürel yapısı, doğal güzellikleri, organik mutfak ürünleri ve hala yaşantının içinde olan kerpiç evleri ile Oğuzeli ilçesi nostaljik kültür yolu ile alternatif turizm bölgesi olma adayıdır. Güneydoğu bölgemizin Kültür ve turizm yönünden gelişiminde önemli rol üstelenecek kentimizin, sahip olduğu kırsal kültürün turizm yönünden geliştirilmeye ihtiyacı bulunmaktadır. Son yıllarda dünya turizminde tatilcilerin farklı arayışlarla ortaya çıkan alternatif turizm çeşitliliğine yeni bir hedef oluşturacak bu bölgede Barak Kültürünün tüm yaşanmışlığının yanı sıra ilçemiz ile bütünleşen kerpiç evlerle alternatif turizm unsurunu içinde barındırmaktadır. Bu değerlerle ilçemiz gastroloji ve kırsal turizmin merkezi olmak için çalışmaktadır. Kırsal turizmde ise Barak Kültürü vazgeçilmez ögemizdir. Bu anlamda Barak kültürünü yeniden canlandırarak hayata geçirmek zorunluluğumuzdur. Yapılacak proje ile bölgenin geleneksel köy mimarisinin, kerpiç Barak Evleri’nin korunması, gelecek nesillere aktarılması, kerpiç yapı ustalarının mesleki devamlılığının sağlanması, kurulacak kerpiç üretim atölyesi ile geleneksel yapım tekniklerini öğrenmek isteyen mimar, restoratör ve teknikerlere uygulama eğitimlerinin verileceği bir atölyenin oluşturulması; hakkında türküler yakılmış Ezogelin Köyü’nün kırsal turizme açılması hedeflenmektedir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.