SAĞLIK - 08 Mayıs 2021 Cumartesi 13:37

İnmede en etkili yöntem fizik tedavi

A
A
A
İnmede en etkili yöntem fizik tedavi

SANKO Üniversitesi Hastanesi Fizyoterapisti Nurhayat Çulcuoğlu, inme tedavisinde en etkili yöntemin fizik tedavi ve rehabilitasyon olduğunu söyledi.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Fizyoterapisti Nurhayat Çulcuoğlu, inme tedavisinde en etkili yöntemin fizik tedavi ve rehabilitasyon olduğunu söyledi.


Fizyoterapist Çulcuoğlu, “10 Mayıs Dünya İnme Önleme Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, “İnme, beyin damarlarında tıkanıklık ya da kanama sonucu, beynin bir bölgesinin kanlanmasındaki bozulmaya bağlı olarak beyin dokusunda oluşan hasarlanmadır” dedi. Çulcuoğlu, yüksek tansiyon, diyabet (şeker hastalığı), sigara ve aşırı alkol kullanımı, fiziksel hareket eksikliği, kalp ritim bozuklukları ve kalp kapak hastalıklarının inmenin bilinen önemli risk faktörlerinden olduğuna vurgu yaptı.


İnme sonrası klinik tablolar


İnme sonrası beyinde oluşan hasarın yerine, şiddetine ve büyüklüğüne göre vücudun sağ ya da sol yarısında kol ve bacaklarda güçsüzlük, duyusal kayıplar, yürüme ve denge bozuklukları, yutma ve konuşma bozuklukları, hafıza kayıpları ve bilişsel fonksiyon kayıplarından komaya kadar gidebilen çeşitli klinik tablolarla karşılaşılabileceğini belirten Çulcuoğlu, şunları kaydetti:


"Oluşan hasar sonrası ‘Nöroplastisite’ (beynin uyum sağlama yeteneği) denilen mekanizma sayesinde beyinde yeniden bir yapılanma oluşmakta ve beyin kendini yenileyebilmektedir. Bu nedenle geçirilen inme sonrası ilk altı ay hem yeniden yapılanma hem de iyileşme için çok önemlidir.”


Hastalığın tedavisi


İnme sonrası beyin dokusunda oluşabilecek kalıcı hasarın önüne geçilebilmesi için inmenin tipi ve hastanın klinik durumu göz önünde bulundurularak en erken dönemde tedaviye başlanması gerektiğine dikkat çeken Çulcuoğlu, şu bilgilere yer verdi:


“İnme tedavisinde en etkili yöntem fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarının temel amacı oluşabilecek deformiteleri engellemek ve kişinin fonksiyonel bağımsızlığını yeniden kazandırarak yaşam kalitesini artırmaktır.”


Çulcuoğlu kişiye özgü hazırlanan inme rehabilitasyon programlarında uygulanan yöntemler konusunda ise şu bilgileri aktardı:


“Kuvvet kaybı gözlemlenen kaslara yönelik kuvvetlendirme egzersizleri ve elektroterapi yöntemleri, eklem hareket açıklığı egzersizleri, germe egzersizleri, duyu eğitimi, denge ve koordinasyon eğitimleri, yürüyüş eğitimleri, Bobath tekniği (Çeşitli uyaranlarla anormal hareket oluşumunu engelleyerek kişiye normal hareket hissini yeniden kazandırmayı amaçlayan bir yöntem) başta olmak üzere çeşitli nörofizyolojik yaklaşımlar, ayna tedavileri, zorunlu kullanım tedavileri ve ortezleme (Oluşabilecek deformiteleri önlemek, hareketin eksik kaldığı noktada harekete destek olmak ya da hareketin oluşamadığı noktada ise hareketi ortaya çıkarmak amacıyla yardımcı cihaz kullanımı) şeklindedir.”


Çulcuoğlu, fonksiyonel bağımsızlığı artırmak, yaşam kalitesini korumak ve detaylı bilgi almak için SANKO Üniversitesi Hastanesi’ne başvurulabileceğini sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Tarsus’ta açılan ’Çocuk Gelişim Merkezi’ hizmete başladı Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi koordinesinde Tarsus’ta açılan ‘100. Yıl Atatürk Çocuk Gelişim Merkezi’ faaliyete girdi. Minikler, oryantasyon programıyla etkinliklere başladı. Birbirleriyle tanışıp kaynaşan minikler, öğretmenleri eşliğinde gerçekleşen etkinliklerle eğitime başladı. Günlerine öğretmenleriyle selamlaşma rutini ile başlayan çocuklar, sabah yogası ve zumba danslarıyla etkinliklerine başlıyor. Çocuklar gün boyunca bilişsel ve sanatsal aktiviteler, ana dil etkinlikleri ve bedensel koordinasyonları ile kas becerilerini geliştirecek uygulamalar yapıyor. 36 ay grubu minikler ise günlerinin 1-1,5 saatini dinlenerek geçiriyor. Ailelerin, diğer özel çocuk gelişim merkezlerinden daha güzel olarak değerlendirdiği ’100. Yıl Atatürk Çocuk Gelişim Merkezi’nde minikler, yıl boyunca hem eğlenecek hem de öğrenecek. “Uzman kadromuzla, çocukların yaşına uygun programları uyguluyoruz” Mersin Büyükşehir Belediyesi Çocuk Gelişim Merkezleri Eğitim Koordinatörü Özlem Tanışık, 100. Yıl Atatürk Çocuk Gelişim Merkezi’nde ilk etapta 60 öğrenci ile başladıklarını, ilerleyen süreçte bu sayıyı 100’e tamamlayacaklarını ifade ederek, “Burada çocuklarımıza tam gün hizmet veriyoruz. 08.00-17.00 saatleri arasında, 3 öğün sağlıklı beslenmelerini gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda alanında uzman eğitim kadromuzla birlikte, çocukların yaş aralıklarına uygun programları uyguluyoruz. Bu eğitim içeriklerinde aktif pasif dengesini, aynı zamanda çocuklarımızın gelişimsel özelliklerini de önemsiyoruz” dedi. Çocukların gelişimleriyle ilgili notları, evdeki süreçlerini desteklemek için sürekli olarak aileleriyle paylaştıklarını da aktaran Tanışık, “36-72 ay arası çocuklara hizmet veriyoruz. Burada 36-48, 48-60, 60-72 ay şeklinde 3 sınıfımız yer alıyor. Miniklerimizin ellerini tutarak başladığımız bu yolculukta, onların kalplerine ulaşmayı hedefliyoruz. Onlarla birlikte harika bir dönem geçireceğimize eminiz” ifadelerine yer verdi. “Özel kreşlerle karşılaştırdığımızda, sağlanan imkanlar çok daha iyi” Velilerden Mine İpek Can, 100. Yıl Atatürk Çocuk Gelişim Merkezi’nin imkanlarını çok beğendiğini belirterek, “Mersin Büyükşehir Belediyesinin yaptığı kreşteyiz. Burası 3- 5 yaş aralığındaki çocuklar için açılan bir yer. Özel kreşlerle karşılaştırdığımızda, sağlanan imkanlar çok daha iyi. Çalışan bir anne olarak sabah 08.00 akşam 17.00 arası çocuklarımızı güvenle bırakıyoruz. Bence çok güzel bir proje” diye konuştu. “Kreş çok kaliteli yapılmış ve her şeye önem verilmiş” Yusuf Kenan Bozdağ, oldukça heyecanlı olduklarını ifade ederek, “Çocuklar çok heyecanlı. Fazla bir sıkıntı yaşamadık. Gelir gelmez çocuklar sınıfa giriş yaptı. İçerisi çok güzel. Bu, belediyenin bize vermiş olduğu büyük bir avantaj. Yakında oturuyorum. Dışarıdaki kreşlere göre çok daha güzel, kaliteli yapılmış ve her şeye önem verilmiş. Çok teşekkür ediyoruz” dedi.