SAĞLIK - 10 Mayıs 2021 Pazartesi 09:50

Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme

A
A
A
Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr.

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nurten Budak, oruç tutmanın ve salgın önlemleri kapsamında evde daha fazla zaman geçirmenin bireylerin beslenme düzenini değiştirdiğini söyledi.


“COVID-19 salgını sürecinde bir Ramazan Ayı’nı daha bitiriyoruz. Bu süreçte evde daha fazla zaman geçirmeye bağlı olarak da hareketliliğimiz azaldı” diyen Prof. Dr. Budak, Ramazan Bayramı’nda beslenme konusunda bilgiler paylaştı.


Prof. Dr. Budak, “Ramazan Ayının sonunda bayramı kutlayacağız. Bizler her bayramı ikramlarımızla kutlar, mutfağımızda var olanı paylaşırız. Önemli olan bunları ölçüsünde ve sağlığımızı bozmadan yemek” uyarısında bulundu.


Su içerek güne başlayın


Ramazan Bayramı’nın bu yıl yine sıcak havalarda ve salgın sürecinde kutlandığını belirten Prof. Dr. Budak, “Bu nedenle vücudu susuz bırakmamak ve zararlı maddelerden arındırmak için güne su içerek başlayın. Yemekten önce ve sonra gün boyunca 10 bardak su için” dedi.


Şekerli ve gazlı içeceklerin susuzluğunuzu gidermediği gibi daha fazla susuzluğa neden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Budak, “Bu tür içeceklerin tüketilmemesini öneriyoruz. Türk mutfağında yemeklerinin yanına soğuk ayran, limonata daha çok yakışıyor. Çay ve kahve ise özgün tat ve kokusuyla, şeker eklemeden içilmeli” şeklinde konuştu.


3 ana öğün yemek bayramda da önemli


En sağlıklı yemek alışkanlıklardan birinin güne kahvaltı yaparak başlamak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Budak, “Vücudun gün boyunca harcayacağı enerjiyi karşılamak üzere güne sabah kahvaltısı yaparak başlayın. Kahvaltıda özellikle peynir ya da yumurta, domates, salatalık, taze yeşillikler ve kepekli ya da tam tahıllı ekmek çeşitlerini tüketin. Günün diğer öğünlerinde tatlı yemeniz kaçınılmazsa kahvaltıda bal, reçel, marmelat ya da pekmez yemeyin” ifadelerini kullandı.


Pilav, makarna, börek gibi tahıl yemeklerinin olduğu öğünde ekmek tüketilmemesi önerisinde bulunan Prof. Dr. Budak, şöyle devam etti:


“Acı ve fazla baharatlı yemekler yemeyin. Yemeklerinize tuz eklemeyin. Özellikle akşamları harcayacağınızdan daha fazla enerji almanıza neden olacağından yağlı ve çok çeşitli yemeklere sofranızda yer vermeyin. Sebze yemekleri, kuru baklagil yemekleri, çorba, salata ve cacık tercih edin. Ara öğün olarak da fındık, ceviz, ay çekirdeği, badem ve fıstık çeşitleri ya da taze meyveleri tüketebilirsiniz.”


Tatlı yerken dikkat edin


“Bizde bayram tatlıyla gelir. Sütlü, şerbetli tatlılar, şekerlemeler, lokumlar, çikolatalar ve dondurma yemeden olmaz. Ama ölçüsünde, günde iki dilim baklava ya da bir kâse sütlaç kadar, daha fazla değil” uyarısını yapan Prof. Dr. Budak, şunları kaydetti:


“Şekerlemeleri yerseniz diğer tatlıları yemeyin. Özellikle şeker, kalp hastası iseniz, hipertansiyonunuz varsa, kanda yağ düzeyiniz yüksek ya da şişmansanız tatlıların yerine meyve ya da dondurma tüketin.”


Yeterli ve dengeli beslenilmeli


Sağlığın COVID-19 salgını tehdidi altında olduğu bu dönemde açıkladığı bilgilerin yeterli ve dengeli beslenmeye de katkısı olacağını anımsatan Prof. Dr. Budak, “Vücudumuzun savunmasını sağlayan bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için de özellikle soframızdan taze sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, yoğurt, ve yağlı tohumları eksik etmemeliyiz” ifadelerine yer verdi.


Hareket etmenin bedenin yanı sıra ruh sağlığının korunmasına katkısı göz önüne alınarak her gün koşullar uygun fiziksel aktivite yapılmasının bu dönemde çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Budak, sözlerini şöyle tamamladı:


“Yine güneşli ortamda yaptığımız fiziksel aktivite sırasında D vitamini ihtiyacımızı da karşılayabiliriz. Hem lezzetin başkentinde yaşıyoruz hem de bayramlar kültürümüzün önemli zamanları. Yiyeceklerimizi ziyan etmemek ve olmayanlarla paylaşmak bayramın ruhudur. Her zaman olması gerektiği gibi yeterli ve dengeli beslenmek de bedene saygıdır. Sağlıklı ve huzurlu bayramlar diliyorum.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.