EKONOMİ - 12 Mayıs 2021 Çarşamba 10:56

Yılın ilk buğdayı işlem gördü

A
A
A
Yılın ilk buğdayı işlem gördü

Yeni hasat sezonunun ilk mahsul buğdayı Gaziantep Ticaret Borsası’nda (GTB) işlem gördü.

Yeni hasat sezonunun ilk mahsul buğdayı Gaziantep Ticaret Borsası’nda (GTB) işlem gördü. Adana’nın Yumurtalık ilçesinde hasadı yapılarak Gaziantep’e getirilen yılın ilk mahsul buğdayı 2 lira 22 kuruştan alıcı buldu.


Türkiye’de üretimi ve tüketimi en çok yapılan tarım ürünlerinin başında gelen buğdayda yeni sezonun ilk hasadı gerçekleştirildi. Adana’nın Yumurtalık ilçesine bağlı Haylazlı mahallesinde çiftçi Erol Benli tarafından üretimi yapılan 2021 yılının ilk buğdayı satışa sunulmak üzere Gaziantep’e getirildi. GTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Alagöz’ün de hazır bulunduğu sabah seansı satışında Güneşoğlu Gıda Sanayi Ltd. Şti tarafından piyasaya sürülen sezonun ilk mahsul buğdayı tüccar ve işletmecilerin yakın ilgisini gördü. Yaklaşık 90 ton olduğu açıklanan 2021 yılının ilk ekmeklik buğdayı kilogramı 2 lira 22 kuruştan alıcı buldu. Yeni sezonun ilk ürününün bereketli ve bol kazançlı geçecek bir hasat mevsimine vesile olması temennisinde bulunan GTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Alagöz, ilk buğdayda bu sene hava koşullarına bağlı olarak daha erken bir hasadın gerçekleştiğini ifade etti. ürkiye’de buğday hasadının bölgelere göre değişim göstermekle birlikte ilk ürünün genellikle Adana ve ilçelerinde elde edildiğine işaret eden Alagöz, erken yapılan tarla ekimlerinin de bu durumu etkileyen faktörlerden olduğunu söyledi.


Yaklaşık 3 yıldır yılın ilk buğdayını kendilerinin satışa çıkardığını kaydeden Güneşoğlu Gıda Sanayi Yetkilisi Ahmet Güneş de "Geçen sene sezonun ilk buğdayını 20 Mayıs tarihinde satışa çıkarmıştık. Bu sene ise hasat yaklaşık 10 gün daha önce gerçekleşti. Yılın ilk buğdayının satışını kilogramı 2 lira 22 kuruştan Öz Un Gıda Sanayi A.Ş. ’ye gerçekleştirdik. Tüm çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı bir hasat sezonu diliyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Turuş Kaya Mezarlarında kazı ve temizleme çalışmaları başladı Adıyaman’da Roma ve Bizanslılar tarafından kullanılan binlerce yıllık Turuş Kaya Mezarlarının turizme kazandırılması için kazı ve temizleme çalışmaları başladı. Adıyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde Kuyulu köyü sınırlarında bulunan Turuş Kaya Mezarları’da son üç yılda yapılan temizleme ve kazı çalışmalarında 60 mezar ortaya çıkartıldı. Bu yıl Nisan ayında başlayan kazı çalışmalarında şuana kadar 2 kaya mezar ortaya çıkartılırken, mezarlar yeniden temizleniyor. İlk kazıların 1999 yılında yapıldığı Turuş Kaya Mezarlarının temizleme ve kazı çalışmaları 2021 yılına kadar ara verilmişti. Kommagene Canlandırma Projesi ile 2021 yılında yeniden başlayan çalışmalarda şuana kadar 10 dönümlük alan temizlendi. Mezarlarının içerisindeki taş ve toprak yığınları temizleniyor. Yağmur sularının mezarlara girmesini engellemek için üstte drenaj sistemi yapılıyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının Eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor. Adıyaman’ın önemli tarihi yapılarından birisi olan Turuş Kaya mezarlarının her birisinde değişik mimari ve farklı kabartmalar, bezemeler, bukranyumlar bulunuyor. Yaklaşık 2 yıllık kaya mezarların Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının başladığını söyleyen Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Turuş Kaya Mezarlarında bu yıl kazıya başladık. 1999 yılında başlayan ve ara verilen kazılar 2021 yılında başladı. 3 yıl aralıksız devam eden kazılarda yaklaşık 10 dönüm bir alan temizliği yapıldı. Temizliğin yanında mezar odalarını ortaya çıkartıyoruz. Önceki dönemde 60 adet kaya mezarı çıkartmıştık, bu yıl ise şuana kadar 2 adet kaya mezarını ortaya çıkarttık” diye konuştu.