EĞİTİM - 19 Ekim 2021 Salı 16:02

Kadın kooperatifçiliğin sürüdürülebilirliği tartışıldı

A
A
A
Kadın kooperatifçiliğin sürüdürülebilirliği tartışıldı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından hazırlanan Kadın Kooperatifçiliğinin Dünü Bugünü ve Sürdürülebilirliği Sempozyumunda konuşan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından hazırlanan Kadın Kooperatifçiliğinin Dünü Bugünü ve Sürdürülebilirliği Sempozyumunda konuşan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat, ’’Toplumun bir kanadı kadın, bir kanadı erkek. Eğer uçmak istiyorsak bu iki kanadın iş birliği içinde çalışması gerekiyor” dedi.


GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi’nde gerçekleştirilen sempozyumdakooperatif tanımının kadınların ruhuna uyduğunu belirten GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Balat konuşmasında şunları söyledi: “Kadınlar aracıları sevmez, biz doğrudan üretiriz, söyleyeceklerimizi söyleriz. Onun için kooperatifçilik ruhu kadınlara çok yakışıyor. Kadınların iş gücüne katılımı Avrupa ortalamalarının altında. Türkiye’de kooperatif sayılarının az olduğu ama çok ciddi fark oluşturduklarını biliyorum. Dünya Bankası verilerine bakıldığında, kadın kooperatiflerinin başarı hikâyeleriyle dolu olduğunu göreceğiz. Bu duruma şaşırmıyorum çünkü kadınlarımıza güveniyorum. Peygamberimiz bir Hadis-i Şerif’inde, ‘Kadınları ancak kerim olanlar ikram ederler’ diyor. Bunun anlamı, değerli olanlar kadına değer verirler. Gaziantep bu açıdan son derecede şanslı çünkü şehrin önderlerinden Valimizin, Büyükşehir Belediye Başkanımızın, diğer ilçe başkanlarımızın, kent konseyimizin kadına ne kadar değer verdiğini ve ne kadar ufuklarını açmaya çalıştıklarının çok iyi biliyorum.Kadınlar, aslında eşit adım atmak istiyor, geride kalmak istemiyor. Bu adımda ne mutluyum ki erkek kardeşlerimizin de yanında olduğunu görmek son derece sevindirici, umutlandırıcı. Bizim onların desteğine ihtiyacımız var. Toplumun bir kanadı kadın, bir kanadı erkek. Eğer uçmak istiyorsak bu iki kanadın iş birliği içinde çalışması gerekiyor.”


’’Gaziantep bu alanda Türkiye’de ilk olan bir şehir’’


Kadın kooperatiflerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Edibe Sözenise dünyada giderek artan bir kooperatifleşme eğiliminin olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “3 milyara yakın insan dünyada bir kooperatifin üyesi, 3 milyona yakın da kooperatifin olduğu biliniyor. Bu toplantıyı Gaziantep’te gerçekleştirmiş olmanın önemli bir yönü; Gaziantep bu alanda Türkiye’de ilkleri olan bir şehir. Kadın kooperatifçiliğini güçlendirme, onları harekete geçirme, destekleme konusunda gerek yerel yönetimlerin gerek buradaki sosyal girişimci kadınlarımızın kooperatifleşmeleri kayda değer ve diğer illerle kıyaslandığında çok önde gidiyor. Gaziantep’te kooperatifleşme üzerinden ihracat aşamasında gelmiş kadın kooperatiflerimiz var. Yerel ürünleri pazarlama ve üretim noktasında, tarım alanında çok başarılı kooperatifler hayata geçmiş durumda. Türkiye genelinde de giderek artan bir şekilde özellikle KOBİ bankacılığı üzerinden kooperatiflerin desteklenmesi, hibeli programlarının verilmesi, kadın kooperatiflerinin gelişmesi noktasında Ticaret Bakanlığının çalışmaları var. Geçtiğimiz günlerde de mecliste Sanayi Ticaret Komisyonu kadın kooperatiflerinin gelişmesi noktasında bir kanun teklifi hazırlandı. Bundan sonra kooperatif bir üçüncü sektör, bir sosyal ekonomi olarak gündelik hayatımıza çok daha fazla katılmış olacak.”


Kooperatifçilik her yönüyle tartışılacak


Kooperatiflerin her durumda kadınlar için bir etkileşim ve dayanışma imkânı sağladığını kaydeden Sempozyum Başkanı GAÜN Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Bayıl Oğuzkan, kooperatif çatısı altında farklı yeteneklere sahip kadınların bir araya gelerek ortak bir kapasite oluşturabilmeleri, ülkelerin sosyal ve ekonomik yönden kalkınmalarına büyük fayda sağladığını ifade etti. Doç. Dr. Oğuzkan konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Ekonomik yönden ayakta durabilen kadınlar ailesine, yaşadığı toplumsal çevreye ve ülkesine daha faydalı bir birey olarak toplumsal hayatta hak ettiği yeri alabilecektir. Dolayısıyla kooperatifler, özellikle kadınların bulunduğu toplumda ekonomik ve sosyal hayata katilim sağlamalarında önemli bir işletme modeli olarak değerlendiriliyor. Son yıllarda gerek ulusal gerekse de yerelde artış gösteren kadın kooperatiflerinin işleyiş mekanizmalarının ve yasal mevzuatlarının masaya yatırılacağı bu sempozyumda özellikle birçok ülkede kalkınma modelleri olarak da önemli rolleri bulunan kooperatifçilik her yönü ile tartışılacak.”


’’Kadınlarımızın emeği kutsaldır’’


Sempozyumun yerel ve ulusal bazdafaydalı olacağını belirten Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, “Bir takım bilimsel değerlerle bu işin yürütüleceğini umuyorum. Ayrıca kooperatifçiliğin geçmişine bakıldığında 1923 ve 1924 yıllarında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatılmış, ülkede 200 civarında kooperatif kurulmuştur. Kadınlarımız bu ilk kurulan kooperatiflerimizde yer almıştır. İnancımız gereği emek çok kutsal bir değerdir. Kadınlarımızın emeği çok daha kutsaldır” diye konuştu.


Böyle bir programda birlikte olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Gaziantep Valisi Davut Gül’ün eşi Gülden Gül, “Gaziantepli kadınların bir arada olduğu ve dayanışma içerisinde çalıştığı her programın sonunda başarıyla ayrıldıklarını gördüm. Daha önce yapılan çalışmalar bundan sonra yapılacak çalışmaların alt yapısı oldu. Gaziantep’teki kadınların ne kadar güçlü olduğunu bu tür çalışmalarla görmüş olduk. Bu program vesilesiyle de tekrar bir kadın dayanışması örneği göstererek bir araya geldik. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda birlikte olmayı diliyorum” diye konuştu.


GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat, sempozyumdaki konuşmaları sonrası Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Edibe Sözen’e hediye takdim etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da korkunç cinayet: Müşterilerine çilek satarken silahlı saldırıya uğradı Antalya’da bir kişi, daha önceden aralarında husumet bulunduğu ileri sürülen çilek satıcısını müşterilerine satış yaptığı sırada tabancayla kurşun yağdırdı. Şüpheli şahıs kaçarken, çilek satıcısı olay yerinde hayatını kaybetti. 12 adet boş kovanın bulunduğu yerde ölen şahıstan geriye sattığı çilek kasaları ve kamyoneti kaldı. Olay, Aksu ilçesi Kundu Mahallesi 33001 sokak üzerinde 11.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, toptan çilek satışıyla uğraşan 4 çocuk babası Ahmet Özdakak (46), sabah saatlerinde 07 DBH 74 plakalı kamyonetiyle müşterilerine çilek getirdi. Bu sırada aralarında yıllar öncesine dayanan husumet olduğu öğrenilen T. E. (27), olay yerinde tabancasıyla 12 el ateş edip yaya olarak kaçtı. Olayı görenlerin haber vermesi üzerine olay yerine sağlık ekipleri ve çok sayıda polis sevk edildi. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri Özdakak’ın olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Ölüm haberini duyan Özdakak’ın yakınları olay yerinde sinir krizi geçirdi. Sağlık ekipleri fenalaşan kişilere müdahalede bulundu. Özdakak’tan geriye ise sattığı çilekler ile kamyoneti kaldı. Ahmet Özdakak’ın cansız bedeni, olay yeri inceleme ekiplerinin çalışması sonrası otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Öte yandan, 2016 yılında Şanlıurfa Viranşehir’de kardeşi S. E.’nin öldürülmesi olayıyla ilgili aralarında husumet olduğu öğrenilen T. E’nin yakalanması için Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri çalışması başlattı.
Antalya Antalya’da kedi köpek oteline silahlı ve uçan tekmeli saldırı Antalya’nın Alanya ilçesinde kedi ve köpeklerin barındığı bir otel, bir şahıs tarafından kurşunların hedefi oldu. Otelin sahibi, çevredeki vatandaşların otelde hayvanların barınmasına karşı çıktıklarından dolayı kurşun sıktığını ve sürekli tehditler aldığını iddia etti. Olay, 28 Nisan Pazar günü akşam saatlerinde Tepe Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Nurhayat Bıçakçıoğlu isimli vatandaşın sahibi olduğu kedi ve köpeklerin barındığı bir otele tabanca ile defalarca ateş edildi. Tabancadan çıkan kurşunlar otele isabet ederken, olayda herhangi bir yaralanma yaşanmadı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerinin olayla ilgili incelemeye devam ettiği öğrenildi. Silahlı saldırı güvenlik kamerasında Olay anı ise oteldeki güvenlik kamerası tarafından kayıt edildi. Görüntülerde elinde tabanca olan şahsın otele doğru birçok el ateş ettiği görülüyor. Dakikalar geçinince şahsın uçan tekmeyle kapıyı kırmaya çalıştığı anlar da kamera kaydına yansıdı. Saldırgan şahsın, “dışarı çık” şeklinde bağırdığı anlar da görüntülerde yer aldı. “Silah sıkan kişi zaten benimle biraz husumetli” Yaşadığı olayla ilgili konuşan Nurhayat Bıçakçıoğlu, çevrede yaşayan bazı vatandaşların otelde kalan hayvanların barınmasına karşı çıktıklarını öne sürerek, “3 tane baktığım hayvan bahane ediliyor. Aslında otelin kapanmasını isteyen, bir sitedeki yabancılar. Yurtdışından gelmişler hayvanları istemiyorlar. Hayvanların burada bulunmasını, sokak hayvanlarını bahane ederek hayvanların canına acıtıyorlar, taşlıyorlar, sürekli kışkırtmaya çalışıyorlar. Barınaktan geldiler hayvanları götürdüler. Onun savaşını yaşıyoruz biz burada. Hayvanları aldırttıktan sonra ben savunmasız kalınca 23 sıktılar bana burada. Silah sıkan kişi zaten benimle biraz husumetli. Yandaki arsa benim arsam. Ben kendisine birkaç kere izah ettim yapmayın diye. Gittim müdahale ettim. Müdahale ettiğim için de bu şekilde karşılık aldım. Sonrasında da sürekli tehdit yağdırıyorlar. Şu an burayı kapatıp gitmemi istiyorlar, bu olaylar bitmez, bu olayı tekrar yaşarsın diyorlar. Hayvanlar seni ilgilendirmez sen kendinle ilgilen müşteri köpekleriyle ilgilen diyorlar. Sürekli böyle tehditler yiyorum ben burada. Ben bu 3 canı bunların eline bırakmak istemiyorum” dedi.