GENEL - 25 Şubat 2012 Cumartesi 17:02

FIRINCILAR FEDERASYONU BAŞKANI BALCI`DAN DİYETİSYENLERE GÖNDERME

A
A
A
FIRINCILAR FEDERASYONU BAŞKANI BALCI`DAN DİYETİSYENLERE GÖNDERME

Bölge toplantısı için Gaziantep’e gelen Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Diyetisyenlerimiz ekmeğin kilo alma açısından zararlı olduğunu söylüyorlar ancak herkes günlük 300 gram ekmek tüketmek zorundadır" dedi.
Gaziantep ile Nizip Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Toplantısı"na katılan Genel Başkan Halil İbrahim Balcı, bölgede yaşanan sorunları dinledi. Oda başkanlarının yaşadıkları sıkıntıları ele alan Balcı, toplantının ardından basın mensuplarının sorunlarını yanıtladı. Kaldırımda bulunan ekmek dolaplarının hijyen açısından insanların ulaşamayacakları yerlere kaldırılacağını ve ekmeğe kimsenin elinin değmeyeceğini anlatan Balcı, Gıda
kodeksi ve Ekmek tebliğinin yürürlüğe girmesiyle birlikte birçok şeyin değişeceğini hatırlattı. Ekmeğin kilo alma açısından zararlı olduğunu söyleyen bazı Diyetisyenlere gönderme yapan Balcı, herkesin günlük 300-400 gram ekmek tüketmesinin zorunda olduğunu söyledi. Ekmeğin B1, B3 ve B6 vitamini içerdiğini belirten Balcı, "Halkımız günlük en az 300 gram ekmek tüketmek zorundadır. Yani ekmeğin içindeki vitaminleri alması için gerekli olan ve ihtiyacı olan enerjiyi alması için malumunuz ekmekte B1, B3 ve B6
vitamini içermektedir. Bu da insan sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Günlük tüketeceği enerjinin büyük bir kısmını ekmekten aldığı için bir insanımızın ihtiyacı olan 300 gram ekmeği tüketmesi lazım gerekmektedir. Şu da bir gerçek diyetisyenlerimiz fazla ekmek tüketilmesinin kilo anlamında zararlı olduğunu ifade ediyorlar. Her şeyin çok aşırı tüketilmesi insanların sağlığı açısından zararlı olduğu gibi, ekmeğin 300 gram yerine günlük 1 kilogram tüketirsek tabi ki o zaman insan hayatında sağlığına
zarar vermesi söz konusu olur. Zorunlu olarak 300-400 gram ekmek tüketmemiz gereklidir" şeklinde konuştu. Her bölgedeki işletmelerin giderlerinin farklı olduğunu ve bu yüzden ekmek fiyatlarında artış olduğunu dile getiren Balcı, "İşletme giderlerine bölgeye göre un fiyatlarının bile değişiklik arz ettiğini görüyorsunuz. Dolayısıyla her yerde giderler farklıyken, aynı fiyatta tüm Türkiye’de bunu endekslemek hiç mümkün olmadığı gibi, ekmekte de hem sağlıklı olmaz hem de doğru olmaz. Onun için doğru olan
ekmeğin ildeki maliyeti neyse doğru şekilde hesaplanarak ona göre fiyatlandırılması lazımdır. Özellikle 2002 yılı öncesinde ham maddemiz olan un fiyatları aşırı arttığı için biz yılda en az 3-4 defa fiyat değişikliğine gitmek zorunda kalıyoruz. Bugün 3 yıldır ekmek fiyatlarının değişmediğini görebiliyoruz. En son değişen fiyatlara baktığımızda 20 aydır ekmek fiyatlarının değişmediği ortaya çıkıyor. Bu demek değildirki, ekmek fiyatı hiç değişmeyecek. Tabi ki değişecek ama esnafımız zorunlu olamadığı
mühletçe hiçbir zaman ekmek fiyatının değiştirme yönüne gidilmemiştir. Ekmeğin 250 grama düşmesiyle birlikte ekmek fiyatında bir zam olacak algısı kamuoyunda yer almıştı. 4 Ocak’ta yürürlüğe girdi gram düşme olayı. Her vilayette 250 gram ekmek olacak diye bir mecburiyet yok. Bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda bundan dolayı bir olay yaşamadık" diye konuştu.
"Toplantının amacı yeni çıkan gıda kodeksi ve ekmek tebliği hakkında görüş alış verişinde bulunmaktır" diyen Halil İbrahim Balcı, "Bölgedeki sorunları tespit etmek ve mevcut aksaklıkta da döndükten sonra ilgili Bakanlığımız ile çalışma neticesinde çözüme kavuşturmaya yönelik düzenlenen bir toplantıdır. Yeni hazırlanan ekmek tebliği ve gıda kodeksi hem fırıncı esnafımızı yakından ilgilendirmekte hem de tüketici olan halkımızın sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Halk sağlığını ilgilendiren çok
önemli hususlar bu tebliğde yer almaktadır. Her şeyden önce tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte kaldırımda bulunan ekmek dolaplarının kaldırılma mecburiyeti gelmektedir. Yani esnafımız işyerinde sağlıklı ve hijyenli bir şekilde üretmiş olduğu ekmeği vatandaşın sofrasına gidinceye kadar o muhafaza etmek için gerekli hassasiyeti gösterecektir. Kaldırımdaki ekmek dolapları da bu tebliğ ile birlikte ortadan kalkmış olacak. Tüketici olan vatandaşlarımızın ekmeği alırken, birçok ekmeği ellemesini önlemeye
yönelik ekmek dolaplarının vatandaşlarımızın elleyemeyecekleri yerlere konulmasını ön gördük. Yine bu tebliğ Pazaryerlerinde açıkta ekmek satan kişilerin önüne geçmektedir. Yine bu tebliğ ile işyerlerimizde çalışan elemanlarımızı hijyen eğitiminden geçirmeye yönelik yönetmenliklerin yer almasını ön görmektedir" ifadelerine yer verdi.
Bölgeden 13 oda temsilcisinin katıldığı toplantıda konuşma yaparak Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı ve ekibine çalışmalarından dolayı teşekkür eden Gıda İşletmeleri ve KODEKS Daire Başkanı Salman Ayaz ile Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Metin Şengezer, yeni uygulamanın faydalı olacağını kaydetti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak 19 Mayıs Gençlik Festivali binlerce gencin katılımıyla başladı Uşak Belediyesi’nin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla düzenlediği Gençlik Festivali; renkli toplulukların da yer aldığı kalabalık bir kortejle başlayıp gün boyu çeşitli etkinliklerle devam etti. Atapark ‘ta bando takımı eşliğinde başlayan yürüyüşe Başkan Yalım’ın yanı sıra; Akademi Uşak Eğitim ve Sanat Platformu Ekibi, Kent Orkestrası, Uşak Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları, model araçlar konvoyu, Özlem karate Spor Kulübü, Uşak Belediyesi Bayan Futbol Kulübü, Uşak Spor Altyapı Takımları, Uşak Belediyesi Okçuluk Kulübü, Yeşil Pedal Bisiklet Grubu, Batı Koleji Bando Takımı ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yüzlerce insanın ellerinde Türk Bayraklarıyla katıldığı yürüyüşte adeta bir insan seli oluştu, tüm şehir kırmızı beyaza boyandı. Kortejin ardından etkinlik alanında festivalin açılış konuşmasını yapan Başkan Yalım; “Sevgili gençler, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere armağan ettiği bu kutlu gün sizlerin sayesinde her zamankinden daha güzel olacak. Bu güzel festivalde gönlünüzce eğlenmenizi ve keyifli vakit geçirmenizi diliyorum, hepiniz hoş geldiniz” diyerek gençleri selamladı. Festival alanında gün boyunca heyecan dolu spor şovları yer alırken, alana kurulan oyun grupları sayesinde gençler ve çocuklar doyasıya eğlendi. Öte yandan alanda kurulan lunapark sayesinde hız kesmeden devam eden eğlence, Başkan Yalım’ın bizzat gençlerle bir arada olmasıyla doruğa çıktı. Alanda kurulan stantlarla vatandaşlar hem alışveriş yapma imkanı buldu hem de birbirinden güzel lezzetleri deneme şansı yakaladı. Festivalde ilk olarak sahneyi Uşak Kent Orkestrası aldı. Orkestra üyeleri kendilerine has yorumları, muhteşem sesleri ve kaliteli müzikleriyle alanda bulunanlara müzik şöleni yaşattı. Gecenin yıldızı ise 80’ler 90’lar konsepti ile festivali sallayan Old Boys grubu oldu. Unutulmaz şarkıları yeniden yorumlayarak festival severlere zamanda yolculuk yaptıran grup; binlerce gencin tek bir ağızdan söylediği şarkılarla performansını tamamladı. Konserin sonunda Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım ünlü müzisyenlere çeşitli hediyeler takdim ederek katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Uşak Başkan Yalım’dan sıfır maliyetli festival UŞAK (İHA) – Uşak Belediyesi tarafından hazırlanan Gençlik Festivali, sponsorlar ve alınan destekler ile hiçbir maliyet olmadan yapıldı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Uşak Belediyesi bünyesinde hazırlanan Atapark’ta Gençlik Festivali’nin açılışı yapıldı. Belediye Başkanı Özkan Yalım, 18 Mayıs itibariyle festivalde yer alan sanatçıların, sıfır maliyetle sahne alacaklarını belirtti. Başkan Yalım, sözlerine şöyle devam etti: "Uşak Belediye Başkanı seçilmeden önce nasıl sanatçılara verilen gereksiz paraları eleştirdiysem, şimdi de aynı noktadayım. Değişen hiçbir şey olmadı" Alınan destekler ve sponsorlarla gerçekleştirilen festivalin, belediyeden tek bir lira alınmadan yapıldığına dikkat çeken Başkan Yalım, eleştirenlere de cevap verdi. "Birkaç kişi bizleri eleştirmiş" diye konuşan Başkan Yalım; "Başkan değişti, fikir değişmedi diye sanatçı getirmeye, festival yapmaya devam demişler. Biz festivalleri yapmayacağız, kutlamalara katılmayacağız demedik" diyerek yapılacak olan Tarhana Festivali ile ilgili detayları da paylaştı. "Mayısın ilk haftası meclis ile yaptığımız toplantıda alınan kararla her yıl Temmuz’un üçüncü haftası Tarhana Festivali’ni kutlayarak yerel ürünleri sergileyeceğiz" diyen Yalım, "O festivalde de aynı şekilde yerel sanatçılarımızı sıfır maliyetle, sponsorlarımızla yapacağız. Hem Uşak’ın tanıtımıyla ilgili hem de Uşağın tanıtımıyla gereken çalışmaları yapıyoruz”