GÜNDEM - 31 Temmuz 2025 Perşembe 10:04

45 derecede ekmeklerini taştan çıkartıyorlar

A
A
A
45 derecede ekmeklerini taştan çıkartıyorlar

Gaziantep’te depremlerde hasar alan tarihi yapıların restorasyon çalışmalarında çalışan işçiler, bir yandan ekmeklerini taştan çıkartırken, diğer yandan da sıcak havayla mücadele ediyor.


Depremlerde hasar alan tarihi yapıların restorasyonu 45 dereceyi bulan yüksek sıcaklıklara rağmen hummalı bir şekilde devam ediyor.


Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerde hasar gören Gaziantep’teki tarihi yapıların restorasyon çalışmalarında çalışan işçiler, tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarında kullanılan doğal beyaz taşlara şekil verilmesinde büyük emek harcıyor.


45 derece sıcaklıkta ekmeklerini taştan çıkarıyorlar


İşçiler termometrelerin 45 dereceyi bulduğu Gaziantep’te sıcak havanın da etkisiyle ağır şartlarda çalışıyor. Gaziantep’te sıcaklığın 45 derecenin altına inmediği bugünlerde işçiler, tarihi camilerin ve yapıların restorasyon çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürüyor. Son yılların en sıcak günlerinden birinin yaşandığı Gaziantep’te tarihi yapıların restorasyon çalışmalarında mesailerini çok zor şartlar altında sürdürüyor.


Ellerindeki taraklarla beyaz taşlara şekil veren işçiler, sıcak havaya rağmen ekmeğini resmen taştan çıkarıyor. Tarihi yapıları tekrar ayağa kaldırmak için yoğun mesai harcayan, çoğu ailelerinden uzakta aşırı sıcaklara rağmen yoğun mesai harcıyor. Depremlerde hasar gören tarihi yapıların şantiyelerinde aralıksız çalışan işçiler, tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarında kullanılan doğal beyaz taşlara şekil verilmesinde büyük bir emek sarf ediyor.


Tarihi dokuların ortaya çıkmasında büyük emek harcanıyor


Kalelerden konutlara, sosyal alanlardan yollara, cami, ev, hamam ve kümbet gibi eserlerde kullanılan taşlara şekil vererek birçok yapıya ayrı bir güzellik veren, taşları işleyerek sanata dönüştüren ustalar, tarihi dokuların ortaya çıkmasında da büyük emek harcıyor.


Tarihi yapıların restorasyon çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdüren ve depremlerde hasar gören yapıların tekrar eski görünümüne kavuşması için yoğun mesai harcayan işçiler, arada dinlenerek, su içerek, ellerini ve yüzlerini yıkayarak sıcak havanın etkisini azaltmaya çalışıyor.


Her mesleğin kendine göre zorlukları olduğunu, taş ustalarının bir yandan taşlardan çıkan tozlarla, bir yandan da aşırıcı sıcaklarla mücadele ettiklerini belirten işçiler, ekmeklerini adeta taştan çıkarttıklarını dile getirdiler.


"Sıcağa çok dayanıklı değiliz"


Aşırı sıcaklar altında çalıştıkları için çok zorlandıklarını belirten Nedim Korkmaz, "Yaklaşık 35 yıldır bu işlerde çalışıyorum. Erzurumlu olduğum için pek fazla sıcağı bilmeyiz ve sıcağa da çok dayanıklı değiliz. Gaziantep’in havası şu anda çekilmez haldedir. Fakat biz işçi olarak mecburen çalışıyoruz ve çoluk çocuğumuzun rızkını kazanmak için ekmeğimizi taştan çıkartıyoruz. 15 dakika ve yarım saatte bir işçilerle birlikte elimizi yüzümüzü yıkıyoruz, başımıza sürekli su döküyoruz" dedi.


"Sıcaklar bizi bunaltıyor"


Ekmek parası için güneşin altında çalışmak zorunda olduklarını belirten Ayhan Ertuç ise, "Sıcak bizi bayağı bir yıpratıyor. Fakat çoluk çocuğumuzun rızkını kazanmak için mecburen çalışıyoruz. Sıcaklardan dolayı serinlemek istediğimizde sürekli elimizi yüzümüzü yıkıyoruz, başımızı su ile ıslatıyoruz. Bu şekilde kendimizi çalışmaya adapte etmeye çalışıyoruz. Sıcaklar aşırı bir şekilde bizi bunaltıyor. Bugüne kadar Gaziantep’te böyle bir sıcaklık görmedim" diye konuştu.


"Aşırı sıcaklar nedeniyle bol bol su içiyoruz"


Sıcak havaya rağmen tarihi yapıları deprem öncesindeki eşsiz görünümüne kavuşturmak için aralıksız çalışarak adeta ekmeklerini taştan çıkardıklarını belirten Hüseyin Yılgın da, "1 yıldır burada inşaatta çalışıyorum. Geçen yıl yaz ve kış aylarında çalıştım. Fakat bu yaz gerçekten diğer yaz atlarına göre çok daha farklı bir sıcaklık var. Aşırı sıcaklar nedeniyle yoruluyoruz. Fakat ekmeğimizi taştan çıkartmak zorundayız. Aşırı sıcaklar nedeniyle bol bol su içiyoruz. Sürekli elimizi ve yüzümüzü yıkıyoruz, başımızı su ile ıslatıyoruz. Sürekli terlediğimiz için daha fazla su içiyoruz" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ziraat Türkiye Kupası: Fenerbahçe: 1 - Beşiktaş: 2 (Maç sonucu) Ziraat Türkiye Kupası C Grubu ilk hafta maçında Beşiktaş, deplasmanda karşılaştığı Fenerbahçe’yi 2-1’lik skorla mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 54. dakikada sol taraftan kullanılan korner sonrası savunmadan seken topa Bartuğ, ceza yayı gerisinden sert vurdu. Meşin yuvarlak az farkla üstten auta gitti. 55. dakikada Fenerbahçe kendi yarı sahasından çıkarken İsmail’in kaptırdığı top Orkun’da kaldı. Bu oyuncunun yay üzerinden vuruşunda kaleci Tarık, soluna gelen topu kornere çeldi. 56. dakikada Orkun’un sol taraftan sağ ayağıyla açtığı ortada altıpasta Emirhan’ın sağ çaprazdan yaptığı kafa vuruşunda kaleci Tarık yakın köşeye gelen meşin yuvarlağı kornere çeldi. 65. dakikada Szymanski’nin ceza sahası içi sağ çaprazdan vuruşunda kaleci Ersin gole izin vermedi. 90+1. dakikada Rashica’nın pasında sağ tarafta topla buluşan Cerny’in rakibini çalımladıktan sonra vuruşunda top ağlarla buluştu. 1-2 Hakemler: Oğuzhan Çakır, Ceyhun Sesigüzel, Candaş Elbil Fenerbahçe: Tarık Çetin, Mert Müldür, Milan Skriniar, Jayden Oosterwolde, Levent Mercan, İsmail Yüksek, Bartuğ Elmaz (Yiğit Efe Demir dk. 75), Sebastian Szymanski, Marco Asensio, Oğuz Aydın (Haydar Karataş dk. 86), Kerem Aktürkoğlu (Alaettin Ekici dk. 89) Yedekler: İrfan Can Eğribayat, Engin Can Biterge, Çağlar Söyüncü, Kamil Efe Üregen, Mustafa Serkan Kök Teknik Direktör: Domenico Tedesco Beşiktaş: Ersin Destanoğlu, Gökhan Sazdağı, Tiago Djalo, Emirhan Topçu (Gabriel Paulista dk. 85), David Jurasek (Rıdvan Yılmaz dk. 72), Salih Uçan (Ege Tıknaz dk. 85), Orkun Kökçü, Milot Rashica, Vaclav Cerny, Devrim Şahin (Kartal Yılmaz dk. 72), Tammy Abraham Yedekler: Mert Günok, Emre Bilgin, Felix Uduokhai, Necip Uysal, Taylan Bulut, Ahmet Sami Bircan Teknik Direktör: Sergen Yalçın Goller: Marco Asensio (dk. 43 pen.) (Fenerbahçe), Vaclav Cerny (dk. 33 ve 90+1) (Beşiktaş) Sarı kartlar: Oğuz Aydın, Bartuğ Elmaz (Fenerbahçe), Devrim Şahin, Tammy Abraham (Beşiktaş)
Kırıkkale Bir yıldır aranan hükümlü, araç içinde güneşlikle yüzünü kameralardan gizlemeye çalışırken yakalandı Kırıkkale’de çeşitli suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 8 firari hükümlü, polis ekiplerince yürütülen operasyonlarla yakalandı. 2024 yılından bu yana aranan bir hükümlünün ise, Plaka Tanıma Sistemi kayıtlarında yüzünü gizlemek amacıyla araç içi güneşliği indirdiğinin tespit edilmesi üzerine çalışma başlatıldı. Kayseri’de olduğu belirlenen hükümlü, yapılan teknik takip sonucu yakalandı. Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekiplerince, çeşitli suçlardan aranan firari hükümlülerin yakalanmasına yönelik operasyonlar aralıksız sürdürülüyor. Bu kapsamda yapılan teknik ve fiziki çalışmalarda, "hırsızlık" suçundan 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan E.G., "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 2 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan O.G., "cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 2 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan H.E. ile "dolandırıcılık" suçundan 5 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan H.K. yakalandı. Kameralardan yüzünü gizlemek için araç güneşliğini kullandı Ayrıca, "kasten öldürme" ve "karşılıksız yararlanma" suçlarından toplam 11 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla yaklaşık bir yıldır aranan N.Z.’nin yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda, şahsın kardeşi adına kayıtlı araçla Kayseri’de hareket halinde olduğu belirlendi. Plaka Tanıma Sistemi (PTS) kayıtlarında, şahsın yüzünü gizlemek amacıyla aracın güneşliğini indirdiğinin tespit edilmesi üzerine elde edilen bilgiler Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü ile paylaşıldı. Düzenlenen ortak operasyonla N.Z., belirlenen güzergah üzerinde yakayı ele verdi. Operasyonların devamında, "dolandırıcılık" suçundan 2 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan Ö.Ç., Karşıyaka Mahallesi’ndeki ikametinde yakalanırken, "bina içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık" suçundan 14 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan D.K. ile "alkol veya uyuşturucu maddenin etkisi altındayken araç kullanma" suçundan 7 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan M.S. de yürütülen çalışmalar kapsamında gözaltına alındı. Hükümlüler, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından ceza infaz kurumlarına teslim edildi. Kent genelinde aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğü bildirildi.