GÜNDEM - 09 Mart 2025 Pazar 10:34

Aşevinde gönüllü çalışan kadınlar günlük bin 200 kişiye yemek hazırlıyor

A
A
A
Aşevinde gönüllü çalışan kadınlar günlük bin 200 kişiye yemek hazırlıyor

Gaziantep’te bir araya gelen gönüllü kadınlar, Ramazan ayının paylaşma ve yardımlaşma ruhunu yaşatmak amacıyla cami aşevinde ihtiyaç sahipleri için günlük yemek hazırlıyor.


Gaziantep’in Şahinbey ilçesinin 75. Yıl Mahallesi’nde bulunan Osmanlı Camii’ndeki aşevinde her gün bir araya gelen gönüllü kadınlar, mahalledeki ihtiyaç sahibi ailelerin sıcak yemek ihtiyacını karşılıyor. Şahinbey İlçe Müftülüğü ve Diyanet Vakfı Gaziantep Şubesi’nin destekleriyle Ramazan ayı dolayısıyla Osmanlı Camii Aşevi’nde 10 gönüllü kadın, her gün iftar için 3 çeşit sıcak yemek hazırlıyor.



Ramazan’ın bereketi ihtiyaç sahipleriyle buluşuyor


Ramazan ayının ilk günü itibariyle hizmet vermeye başlayan aşevinde, her gün dar gelirli vatandaşlara iftar saatinde sıcak yemek ulaştırılıyor. Aşevine öğle saatlerinde gelerek hazırlıklara başlayan ve iftar saatine kadar aşevinde gönüllü yemek hazırlayan kadınlar, Ramazan’ın bereketini paylaşmanın en güzel örneklerinden birini sergiliyor.



Ramazan’ın ruhu yansıtılıyor


Ramazan boyunca ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek ikramında bulunmak amacıyla hizmet eden gönüllü kadınların bu örnek davranışı yardımlaşma ve paylaşma kültürünü canlı tutarken, birlik ve beraberliği de güçlendiriyor. Hayırseverlerden gelen bağışlarla her gün binlerce kişiye iftar yemeği hazırlayan gönüllü kadınların bu örnek dayanışması takdir topluyor. Bu mübarek ayda sofralarına sıcak yemek ulaştırılan vatandaşlar için iyiliğin ve paylaşmanın ön planda olduğu bu çalışma, Ramazan’ın ruhunu en güzel şekilde yansıtıyor.



Günlük bin 200 kişiye yemek hazırlanıyor


Osmanlı Camii İmam Hatibi Ökkeş Bahri Doğan, cami cemaati ve mahallelinin dayanışması, gönüllü kadınların emeği ve hayırseverlerin desteğiyle günlük bin 200 kişiye yemek hazırlandığını söyledi. Gönüllü kadınlar tarafından bin bir emek ve zahmetle hazırlanan çeşit çeşit yemeklerin iftar öncesi aşevine gelen ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını söyleyen Doğan, "Şahinbey İlçe Müftülüğü, Diyanet Vakfı ve Osmanlı Camii olarak biz insanlara ikramda bulunuyoruz, rızalarını ve dualarını almak için çalışıyoruz. Mahallemizde kimse aç kalmasın diye mücadele ediyoruz. Tüm mahalle halkı olarak bir araya geldik. Biz köprüyüz. Hayırseverler bize malzeme getirirler, biz o malzemeleri pişiririz ve dağıtırız. Allah hayırseverlerden razı olsun. Herkes gücü yettiği kadar bize yardımda bulunuyor. Biz de onları kazanda pişirip insanlara ikram ediyoruz. Burada büyük bir zahmet ve emek var. Günlük bin 200 kişilik yemeğe malzeme bulup pişirmek, dağıtmak ve bulaşığını yıkamak ancak mahalle halkıyla beraber oluyor. Ben cemaatim adına herkese çok teşekkür ediyorum. Aşevimizde gönüllü çalışan bu şerefli kardeşlerime de teşekkür ediyorum" dedi.



"Buraya Allah rızası için geliyoruz"


Aşevi gönüllülerinden Şeyma Kayadan, hayırseverlerin katkılarıyla mahallelerinde karnı aç kimseyi bırakmamak için çalıştıklarını belirterek, "Buraya Allah rızası için geliyoruz. Allah bütün gelenlerden ve yardımcı olanlardan razı olsun. Buraya geldiğiniz zaman mutlu oluyoruz. Burası bizim evimiz ve burada yaptığımız yemekleri herkesin yemesi bize büyük bir mutluluk veriyor. Allah emeği geçenlerden ve vesile olanlardan razı olsun" ifadelerini kullandı.



"Gönüllü olarak gelerek her gün 2-3 çeşit yemek yapıyoruz"


Ramazan ayının birlik ve beraberlik ayı olduğunu belirten Zeynep Yıldız ise, "Biz buraya gönüllü olarak geliyoruz. Her gün 2-3 çeşit yemek yapıyoruz. Arkadaşlarla birlikte güzel yemekler hazırlıyor ve ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Güzel bir ortam nasip edene şükürler olsun" şeklinde konuştu.



"İhtiyaç sahiplerine yardım ediyoruz"


Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine hizmet vermenin güzel bir duygu olduğunu belirten Zehra Yıldız da, "Buraya geliyoruz, yemek yapıyoruz. Aşevimize çeşit çeşit bakliyatlar getiriliyor ve biz de yemek olarak hazırlıyoruz. Kur’an kursuna geliyoruz ve güzel şeyler öğretiyoruz. Bahri hocamızdan Allah razı olsun. İhtiyaç sahiplerine yardım ediyoruz" diye konuştu.



Aşevinde gönüllü çalışan kadınlar günlük bin 200 kişiye yemek hazırlıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep CHP’lilerin sırt döndüğü çocuklar er meydanına çıktı Gaziantep’te 23 Nisan kutlamalarında CHP’lilerin sırt döndüğü çocuk mehteran takımı, er meydanına çıkan pehlivanların yağlı güreşler müsabakasında gösteri yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Vakkas Açar ve il yönetiminin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle Gaziantep’te gerçekleştirilen kutlama programlarında küçük öğrencilerden oluşan mehter takımı gösterisinde çocuklara arkalarını dönerek protesto etmesine gösterilen tepkiler devam ediyor. Şahinbey Belediyesi’nin ev sahipliğinde Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’nun düzenlediği 4’üncü Türkiye Yağlı Güreş Ligi müsabakası çocuk mehteran takımının gösterisiyle başladı. 2 gün önce CHP’lilerin arkasını döndüğü çocuk mehteran takımının programda yaptığı gösteri büyük beğeni topladı. AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, AK Parti Gaziantep milletvekilleri İrfan Çelikaslan, Bünyamin Bozgeyik, Mesut Bozatlı, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş ile protokol üyeleri, gösteri yapan çocuklara büyük destek verdi. Çocukların gösterisi esnasında platforma çıkan protokol üyeleri Mehtaran Marşı’nı çocuklarla birlikte söyledi. Çocukların ailelerinin de katıldığı gösteride çocuklar, kendilerine verilen destekten dolayı çok oldukları gözlemlendi. "Çocuklarımıza, mehteran takımımıza asla sırtımızı dönmüyoruz" Gösterinin ardından açıklamalarda bulunan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, "23 Nisan’da bu gücel çocuklarımızın yapmış olduğu gösteride yaşanan olaylar bizi gerçekten çok üzdü. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara hediye ettiği bir bayramda çocuklara dönük bu hareket gerçekten hiç yakışmadı. Kültürümüze, tarihimize ne kadar yabancı olduklarını gösterdiler. Halbuki biz tarihimize de, Türkiye Cumhuriyeti’ne ve çocuklarımıza da sahip çıkıyoruz. Çocuklarımızın daha güzel bir yaşam için ve daha güzel bir eğitim alması için onlara her türlü desteği veriyoruz. Çocuklarımıza, mehteran takımımıza asla sırtımızı dönmüyoruz, bilakis onları kucaklıyoruz. Bu er meydanında çocuklarımızın gelip bu gösterilerini yapması, mehteri çalması bizi ayrıca gururlandırdı, onurlandırdı. Biz her zaman çocuklarımızın yanındayız, her zaman onların yanında olacağız ve asla çocuklarımıza da sırtımızı dönmeyeceğiz, onları kucaklamaya devam edeceğiz" dedi. "Çocuklarımıza sahip çıkacağız" Tahmazoğlu, "Her şey ortada, hatta kendi beyanları da var. ‘Biz bilerek sırtımızı döndük, protesto ettik’ diyorlar. Mehteran Marşı, bizim ecdadımıza aittir. Günümüzde geçerli olan milli kültürümüz. Dolayısıyla tarihimize de Cumhuriyetimize de sahip çıkacağız. Çocuklarımıza sahip çıkacağız. Onları asla yalnız bırakmayacağız" diye konuştu.
Çorum 75 yaşındaki Satı teyzenin bayrak sevgisi Çorum’da her milli bayramlarda eline aldığı Türk bayrağıyla sokaklarda dolaşan 75 yaşındaki Satı Bocuk, bayrak hassasiyetiyle dikkat çekiyor. Çorum’da yaşayan 75 yaşındaki Satı Bocuk, milli bayramlarda eline aldığı Türk bayrağıyla sokaklarda yürüyor, kutlamalara katılıyor. Son olarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Satı Bocuk’u eline aldığı Türk bayrağıyla yürürken gören Eren Kızıltepe isimli esnaf o anları dronla görüntüledi. Sosyal medyada paylaşılan Satı Bocuk’un Türk bayrağıyla yürüdüğü görüntüler, vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Tüm bayramlarda, özel günlerde sokağa Türk bayrağıyla çıktığını ifade eden Satı Bocuk, "Benim okumam yazmam yok, yalnız yaşıyorum. Bayrağımı, vatanımı, askerlerimi çok seviyorum. Özel günlerde bayrağımı alır, sokağa çıkıp gezerim. Bayrağımı alırım, yağmur, çamur dinlemem. Askerlerime, bütün Türkiye’ye selam olsun" dedi. Satı Bocuk’u Türk bayrağıyla gezerken görüntüleyen Eren Kızıltepe ise, "Satı teyzemizi sürekli buradan geçerken görüyoruz. Özel günlerde eline bayrağını alıp hemen kutlamalara koşar. 23 Nisan’da da havanın yağmurlu olmasına rağmen Satı teyze bayrağını almış, koşa koşa Saat Kulesi Meydanına gidiyordu. Bu da benim çok hoşuma gitti. Ertesi gün baktım, yine bayrağını almış, acaba yine kutlama olur mu diye tekrar gittiğini görünce bunu çekmek istedim" dedi.
Eskişehir Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bildirici’den Dünya Sıtma Günü uyarısı: "Risk tamamen bitmedi" Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2008 yılından bu yana her yıl 25 Nisan’da anılan Dünya Sıtma Günü kapsamında açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Yaşar Bildirici, sıtmanın; plasmodium cinsi paraziti taşıyan dişi anofel sivrisineklerin ısırığı yoluyla bulaşan ve kırmızı kan hücrelerini enfekte ederek hayatı tehdit edebilen ciddi bir hastalık olduğunu belirtti. Hastalığın ilk belirtilerinin genellikle sivrisinek ısırığını takip eden 10-15 gün içerisinde baş ağrısı, titreme ve ateş şeklinde ortaya çıktığını ifade etti. İnsanlarda sıtmaya yol açan beş farklı plasmodium türü bulunduğunu dile getiren Bildirici, özellikle P. falciparum ve P. vivax türlerinin en büyük riski oluşturduğunu, falciparum tipinin tedavi edilmediği durumlarda kısa sürede ağır seyrederek ölüme neden olabildiğini vurguladı. "Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı sıtma riski altında" İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, dünya nüfusunun yaklaşık yarısının sıtma riski altında bulunduğunu, bu riskin özellikle Sahra altı Afrika ülkelerinde yoğunlaştığını ifade etti. Türkiye’de geçmiş yıllarda yaygın olarak görülen sıtmanın, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen etkin çalışmalar neticesinde yerli bulaşının sona erdiğini belirtti. Bildirici, ülkemizde sıtma etkenini taşıyabilecek sivrisinek türlerinin halen bulunduğuna dikkat çekerek; iklim ve çevresel faktörler, artan uluslararası seyahatler, endemik bölgelerden gelen vakalar ve düzensiz göç hareketleri nedeniyle yurtdışı kaynaklı sıtma vakalarının görülebildiğini söyledi. Ayrıca Türkiye’nin subtropikal kuşakta yer alması ve iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışlarının da hastalık riskini artırabileceğini dile getirdi. "Vatandaşlarımız riskli bölgelere seyahat ederken dikkat etmeli" Doç. Dr. Yaşar Bildirici, sıtma riskinin tamamen ortadan kalkmadığını, bu nedenle Sıtma Eliminasyon Programı kapsamında yürütülen çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti. Vatandaşların özellikle riskli bölgelere seyahat öncesinde gerekli koruyucu önlemleri almaları ve hastalık belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini ifade etti.
Adana Adana’da termometreler 41 dereceyi gösterdi Türkiye’nin en sıcak illerinden Adana’da sıcak hava etkisini göstermeye başladı. Kent merkezinde araç termometreleri 41 dereceyi gösterirken güneşli havayı fırsat bilen vatandaşlar park ve bahçelere akın etti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre kentte 30 derece olan hava sıcaklığı, araç termometrelerinde 41 dereceye kadar ulaştı. Sıcak havayı fırsat bilen Adanalılar park ve bahçelere giderek havanın tadını çıkarttı. Geçtiğimiz haftaya kadar şiddetli yağışın etkisinde olan kentte bu günden itibaren sıcaklıkların mevsim normalleri üzerine çıkması bekleniyor. "Havalar çok sıcak" Vatandaşlardan Kadir Oygur, "Havalar çok sıcak. İnsan duşa girerken terler mi? Bu güneş niye buraya vuruyor. Ben anlamadım, bu sıcaklık çok fazla" dedi. "Biraz daha böyle devam ederse sıkmaya başlayacağız" Şervan Ildız ise, "Bu havalar çok sıcak ve bize yanlış yapıyor. Biraz daha böyle devam ederse sıkmaya başlayacağız. Gençler kanallarda yüzmeye başladı. Kısa kollu giymeye başladık, yaz erken geldi" ifadelerini kullandı. "Yürüyüşe çıktım ama terlemeye başladım" Metin Gelincik isimli vatandaş ise havaların çok sıcak olduğunu anlatarak, "Sıcaklıklar etkili olmaya başladı. Yürüyüşe çıktım ama terlemeye başladım. 1-2 aya asfaltta yumurta pişmeye başlar. Allah yaşlılarımıza sabır ve dayanma gücü versin" diye konuştu.