GÜNDEM - 23 Haziran 2025 Pazartesi 09:58

Gaziantep’te yazın vazgeçilmez lezzeti padişah yemeği ’Ali Nazik’

A
A
A
Gaziantep’te yazın vazgeçilmez lezzeti padişah yemeği ’Ali Nazik’

Gastronomi şehri Gaziantep mutfağının en lezzetli ve geleneksel yemeklerinden olan, padişah yemeği olarak bilinen Ali Nazik, sıcak yaz günlerinde en çok tercih edilen yemekler arasında yer alıyor.


Gaziantep’in geleneksel lezzetleri arasında yer alan ve Osmanlı saray mutfağında Yavuz Sultan Selim’e özel hazırlandığı için "padişah yemeği" olarak da bilinen "Ali Nazik" yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Patlıcan, et, süzme yoğurt, sarımsak ve tereyağı ile yapılan Ali Nazik, kentin coğrafi işaretli kebapları arasında yer alıyor. Türkiye’nin "lezzet başkenti" olarak nitelendirilen, yüzlerce yıllık köklü geçmişiyle, birbirinden lezzetli yöresel yemekleri, tadına doyulmayan kebapları ve baklava başta olmak üzere tatlılarıyla gastronomi alanında adından söz ettiren Gaziantep’e özgü en bilinen yemeklerden olan Ali Nazik, yaz aylarında tercih edilen lezzetlerin başında geliyor.


Sofraların vazgeçilmez lezzeti olan Ali Nazik, tadını odun ateşinde közlenen patlıcandan ve zırhta çekilen kuzu etinden alıyor. Müşterilerine saray mutfağından yemekler sunan restoran işletmecisi ve kebap ustası Ahmet Çadır, Osmanlı padişahlarının da çok sevdiği Ali Nazik kebabının, Gaziantep’in en önemli lezzetleri arasında yer aldığını söyledi.


Osmanlı padişahlarının sofralarında yer alan yöresel yemeklerin büyük ilgi gördüğünü belirten Çadır, Ali Nazik kebabının Gaziantep’in en bilinen ve sevilen yemeklerinden biri olduğunu ifade etti. Gaziantep’in gastronomi şehri olduğunu ve bin 500’e yakın yemek çeşidinin bulunduğunu ifade eden Çadır, "Ali Nazik kebabı da bu yemek çeşitlerinden biri. Ali Nazik kebabı coğrafi işaretli kebabımızdır. Ali Nazik kebabı Gaziantep’e ait bir yemektir. Yüzyıllardır Gaziantep’te Ali Nazik kebabı yapılır. Ali Nazik patlıcan, süzme yoğurt, sarımsak, tereyağı, kıyma eti veya kuşbaşı eti ile yapılır. Restoran ve lokantaların yanı sıra evlerde de kolay yapılabilen bir kebaptır. Gaziantep’te haftada bir gün her evde mutlaka Ali Nazik kebabı yapılır. Yazın yoğurdun rahatlatıcı bir özelliği var. Yoğurtla birlikte yapılan bir yemek olduğu için çok güzel bir tat meydana geliyor" dedi.


Ali Nazik kebabının ismiyle de dikkat çeken bir yemek çeşidi olduğunu belirten Çadır, "Ali Nazik, nazik yemektir. Osmanlı döneminde padişahlar için yapılan bir yemek olan Ali Nazik’i yiyen padişahlar, ‘bu yemeği hangi eli nazik usta yaptı, bu kadar nazik yemek olur mu?’ diye sormuşlar. Günümüzde Ali Nazik olarak Türkçe’mize yerleşmiş. ‘Ala Nazik, Eli Nazik ve Ali Nazik’ diyen de var. Şu anda daha çok ’Ali Nazik kebabı’ olarak biliniyor. Yüzyıllardır Gaziantep’te tüketilen bir yemektir" diye konuştu.



Gaziantep’te yazın vazgeçilmez lezzeti padişah yemeği ’Ali Nazik’

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Palandöken: "Yılbaşında merdiven altı ürünlere dikkat" Yeni yıl öncesi merdiven altı üretimin yaygınlaştığına dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Bu nedenle bildiğiniz, tanıdığınız, güvendiğiniz esnafa yönelmeniz sizin için en doğru tercih olacaktır" dedi. Yılbaşı alışverişlerinde merdiven altı ürünlere karşı vatandaşlara uyarıda bulunan Palandöken, "Bildiğiniz üzere zehirlenme olaylarının birçoğu maalesef bu gecelerde, bu özel günlerde yaşanıyor. Özellikle merdiven altı ürünlere, akşam karanlığında arabanın arkasında satılan kuru yemiş veya karışık kuru yemiş adı altında sunulan, nerede ve ne şekilde muhafaza edildiği bilinmeyen ürünlere karşı çok dikkatli olunmalı. O anda ısıtılmış, cazip gösterilen ve gerçek fiyatının çok altında sunulan bu ürünler ciddi risk taşıyor. Hele hele şarküteri ürünleri bu noktada çok daha önemli. Midye, ciğer, tavuk sote gibi ya da farklı malzemelerden yapılmış, içeriği belli olmayan ürünlere de özellikle dikkat etmek gerekiyor. Aksi halde hem kendinizin hem de misafirlerinizin, konuklarınızın sağlığını riske atmış olursunuz. Bunun için yapılması gereken tek şey; dikkatli olmak, kontrollü davranmak ve tanıdığınız, bildiğiniz, güvendiğiniz esnafa yönelmeniz sizin için en doğru tercih olacaktır. Bilindiği üzere pastırma, sucuk gibi şarküteri ürünleri; balık, ciğer gibi çabuk bozulabilen gıdalar ve sütlü ürünler çok hassas ürünlerdir. Bu ürünlerde ekstra dikkatli olunması gerekir. Fiyat olarak ekonomik gibi görünebilir ama sağlığınızdan olabilirsiniz" diye konuştu. "Yılbaşı gecesi taksici esnafımız 24 saat hizmet verecek" Öte yandan yeni yılda sevdiklerine ulaşmak için yola çıkacak vatandaşlara da uyarıda bulunan Palandöken, "O gece dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu da trafiktir. İnsanlar alkol alabiliyor, alkollü sürücüler trafiğe çıkabiliyor. Yorgunluk ve yılbaşı gecesinin karmaşasıyla kaza riski de artıyor. Bu nedenle mümkünse toplu taşıma araçlarını kullanmak ya da 24 saat hizmet veren taksi duraklarımızdan faydalanmak en doğru tercih olacaktır. Aracınızı kullanmak yerine, güvenli bir şekilde bu hizmeti veren arkadaşlarımızla yolculuk yapabilirsiniz. Sizin sağlığınız, geleceğiniz ve ailenizle birlikte bulunduğunuz aracın içindeki huzurun bozulmasını kimse istemez. Ancak maalesef bu tür olumsuzluklarla sık sık karşılaşıyoruz. Bu nedenle yiyeceğimize, içeceğimize, alacağımız hediyelere ve bu hediyelerin niteliklerine dikkat etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu. "2026 yılının hayırlara vesile olmasını diliyorum" Herkese huzurlu ve sağlıklı bir yıl dileyen Palandöken şu ifadelere yer verdi: "Bu ürünlerin insan sağlığına zararlı olup olmadığını kısa sürede anlamak her zaman mümkün olmayabilir. Günler azaldıkça korsan satıcıların, insan sağlığını hiçe sayan bu tür kişilerin sayısı da maalesef artıyor. Birincisi, trafik kurallarına mutlaka riayet edilmeli; mümkünse o gece araç kullanılmamalı, toplu taşıma ya da 24 saat nöbetçi olan taksi durakları tercih edilmelidir. Şimdiden 2026 yılının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sağlıklı, huzurlu ve ailenizle birlikte arzu ettiğiniz şekilde bir yılbaşı geçirmenizi temenni ediyorum."
Tokat Orta Asya’dan Tokat’a uzanan üç etek geleneği sürdürülüyor Tokat’ın Zile ilçesinde yaşayan 64 yaşındaki Fındık Bebek, yaklaşık 40 yıldır Orta Asya’dan gelen ata mirası yöresel kıyafetleri dikerek gelenekleri sürdürüyor. Yaylakent köyünde dünyaya gelen Fındık Bebek, 20 yaşındayken evlenip iki çocuk sahibi olduktan sonra eşinden boşandı. Hayatının bu döneminde ne yapacağını bilemez haldeyken, ninelerinden miras kalan yöresel kıyafetlere ilgi duymaya başladı. Herhangi bir ustadan eğitim almadan, tamamen kendi merakı ve gözlemleriyle işe başlayan Fındık Bebek, yıllar içerisinde köyün ve çevre bölgelerin aranan isimlerinden biri oldu. Orta Asya’dan göç eden atalarından kalan kültürün en önemli simgelerinden biri olan ve yörede "3 etek" olarak bilinen kıyafetleri diken Fındık Bebek, bu geleneğin kendileri için kıymetli olduğunu ifade etti. Üç parçadan oluşan kıyafetin üst, fistan ve önlükten meydana geldiğini belirten Bebek, her gelinin sandığında mutlaka bu kıyafetin bulunması gerektiğini söyledi. "Kıyafetler bizim kutsalımızdır" Yöresel kıyafetlerin yaşa göre farklılık gösterdiğini dile getiren Fındık Bebek, yaşlıların daha sade ve düz modelleri tercih ettiğini, gençlerin ise süslü ve işlemeli kıyafetler giydiğini aktardı. Geleneklerin eğitim ya da makamla değişmediğini vurgulayan Bebek, "Bizde her gelin, okusa da okumasa da hatta başbakan bile olsa 3 eteğini giyer. Bu bizim töremiz, bizim kıymetlimizdir" dedi. Yıllardır el emeğiyle diktiği yöresel kıyafetlerle kültürel mirası gelecek nesillere aktarmaya çalışan Fındık Bebek, ata yadigârı geleneklerin yaşatılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.