EKONOMİ - 29 Temmuz 2025 Salı 14:42

GTB, gıda sektörünü küresel pazarlara taşıyor

A
A
A
GTB, gıda sektörünü küresel pazarlara taşıyor

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), kentin gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalarının uluslararası rekabette daha güçlü bir konuma ulaşmaları ve ihracat kapasitelerini artırmaları amacıyla yeni bir projeyi daha hayata geçirdi.


T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından, 5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar ve bu karara dayanılarak yayımlanan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Proje Desteğine İlişkin Genelge kapsamında hazırlanan "Gaziantep Ticaret Borsası Gıda Sektörü 3. UR-GE Projesi", 22 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla Bakanlık tarafından onaylanarak resmen başladı.


GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, üç yıl sürecek çalışmanın Gaziantep’in dış ticaret kapasitesini nitelikli biçimde artırmayı, firmalar arası iş birliğini güçlendirmeyi ve bölgeyi gıda sektöründe küresel ölçekte daha görünür hale getirmeyi hedeflediğini söyledi.


Projeye dahil olan firmaların ihtiyaç analizi, eğitim, danışmanlık, yurt dışı pazarlama faaliyetleri ve alım heyetleri gibi çeşitli desteklerden faydalanacağını anlatan Akıncı, "36 ay sürecek projemizle, katılımcı firmalarımıza yüzde 75 oranında kamu desteği sağlanacak" dedi.


GTB koordinasyonunda yürütülecek projeyle, firmaların ihracat yolculuklarında birlikte büyüme vizyonuyla hareket edeceğini aktaran Akıncı, "Üyelerimizin küresel pazarlarda sürdürülebilir başarı elde etmeleri için onları sadece bugünün değil, geleceğin ticaret şartlarına da hazırlıyoruz. Proje aynı zamanda, dijitalleşme ve çevresel sürdürülebilirliği birlikte ele alan ‘ikiz dönüşüm’ yaklaşımıyla firmalarımızın dijital altyapılarını geliştirmelerini ve yeşil üretim uygulamalarına geçişlerini de teşvik edecek" şeklinde konuştu.


Projeye dahil olan firmaların her birinin ihracat potansiyeli, kurumsal kapasitesi ve hedef pazarlara yönelik stratejik beklentilerinin titizlikle ele alınacağını kaydeden Akıncı, "Bu analizler doğrultusunda firmalarımızın en fazla faydayı sağlayabileceği yol haritası oluşturulacak. Eğitim ve danışmanlık faaliyetleriyle birlikte firmalarımızın rekabet gücü artacak, uluslararası pazarlara erişimleri kolaylaşacak. Amacımız, firmalarımızı sadece ihracatçı yapmak değil, aynı zamanda sürdürülebilir ve katma değerli ihracat yapan bir yapıya kavuşturmak" diye konuştu.


İlk etapta 30 firmanın proje dahilinde yer aldığını vurgulayan Akıncı, amaçlarının Gaziantep’in üretim gücünü ve girişimci ruhunu, bu projeyle uluslararası vitrine daha güçlü bir şekilde taşımak olduğunu sözlerine ekledi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Ziraat Türkiye Kupası: Konyaspor: 1 - Antalyaspor: 0 (İlk yarı) Ziraat Türkiye Kupası B Grubu ilk hafta maçında Konyaspor, sahasında Antalyaspor ile karşı karşıya geliyor. Müsabakanın ilk yarısı yeşil-beyazlı ekibin 1-0’lık üstünlüğüyle sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 21. dakikada sağ kanattan içeri giren Andzouana’nın gönderdiği topla buluşan Umut Nayir pasını geriye bıraktı. Penaltı noktasında topla buluşan Tunahan meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 1-0 35. dakikada Antalyaspor savunmasının hatasında Muleka topu ceza sahası içerisine taşıdı. Kaleciyle karşı karşıya kalan Muleka’nın şutunda kaleci Julian meşin yuvarlağı kornere çeldi. Hakemler: Kadir Sağlam, Kerem Ersoy, Murathan Çomoğlu Konyaspor: Deniz Ertaş, Andzouana, Uğurcan Yazğılı, Utku Eriş, Guilherme, Jo Jin-Ho, Tunahan Taşçı, Bjorlo, Melih İbrahimoğlu, Muleka, Umut Nayir Yedekler: Bahadır Güngördü, Yasir Subaşı, Pedrinho, Bardhi, Stefanescu, Calusic, Jevtovic, Melih Bostan, Esaat Buğa, Kaan Akyazı Teknik Direktör: Çağdaş Atan Antalyaspor: Julian, Samet Karakoç, Giannetti, Hüseyin Türkmen, Ensar Buğra Tivsiz, Ceesay, Saric, Storm, Abdülkadir Ömür, Ballet, Doğukan Sinik Yedekler: Kağan Arıcan, Paal, Soner Dikmen, Bünyamin Balcı, Dzhikiya, Ali Demirbilek, Van de Streek, Gueye, Ege İzmirli Teknik Direktör: Alaattin Gülerce Gol: Tunahan Taşçı (dk. 21) (Konyaspor) Sarı kartlar: Bjorlo (Konyaspor), Ballet, Ceesay (Antalyaspor)
İstanbul Spiker Ela Rümeysa Cebeci’nin ek ifadesi ortaya çıktı Uyuşturucu soruşturması kapsamında tutuklanan spiker Ela Rümeysa Cebeci’nin ek ifadesi ortaya çıktı. Cebeci, "2021 yılında Sadettin Saran ile erkek arkadaşım olarak ilişki yaşadım, ilişkimiz duygusaldı. Sonrasında arkadaş kaldık. Özellikle belirtmek isterim ki ben uyuşturucu satıcısı değilim, uyuşturucu kullanıcısıyım. Kesinlikle kokain kullanmadım" dedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen uyuşturucu soruşturması kapsamında tutuklanan Ela Rümeysa Cebeci’nin ek ifadesi ortaya çıktı. "Yurtdışında uyuşturucunun serbest olduğunu bildiğim için hataya düştüm" Ela Rümeysa Cebeci 20 Aralık tarihinden alınan ek ifadesinde, "Kendi rızam ile kimsenin baskısı altında kalmadan, hür bir şekilde devletime güvenerek ifade vermek istiyorum, daha önce uyuşturucu kullanmadığımı ifade etmiştim. Bugün kendim talepte bulunarak ifade vermek için, gerçekleri ortaya çıkarmak için ifade veriyorum. Öncelikle belirtmek isterim ki ben hiçbir zaman kimseye uyuşturucu satmadım. Telefonumun şifresini de kendime güvendiğim için rızam ile teslim ettim, hatta 2. telefonumun da şifresini kendi rızam ile verdim. Telefonumun Whatsapp yazışmaları ortaya çıkmış, ben kendimden emin olduğum için, gerçekleri ortaya çıkarmak için, devletime güvenerek şifremi verdim. Kimseye uyuşturucu vermedim. Ancak kanımda ve WhatsApp yazışmalarında uyuşturucu ile ilgili deliller ortaya çıkmış, ben uyuşturucuyu geçmiş zamanda kullandım. Ama asla kokain ve kimyasal kullanmadım. THC esrarın da suç olduğunu bilmiyordum, yurtdışında uyuşturucunun serbest olduğunu bildiğim için böyle bir hataya düştüm" ifadelerini kullandı. Cebeci ifadesinin devamında, "2021 yılında Sadettin Saran ile erkek arkadaşım olarak ilişki yaşadım, ilişkimiz duygusaldı. Sonrasında arkadaş kaldık. Özellikle belirtmek isterim ki ben uyuşturucu satıcısı değilim, uyuşturucu kullanıcısıyım. Kesinlikle kokain kullanmadım. Tekrardan kan testimin ve saçımdan örnek alınmasını istiyorum. Daha sonradan tekrardan avukatım ile gelip bildiklerimi yaşadığım itibar zedelenmesini anlatacağım" dedi.
Kayseri Kayseri’de 21 milyon TL değerinde "change araç" ele geçirildi Kayseri’de polis ekipleri tarafından 2025 yılında yapılan çalışmalarda toplam değeri 21 milyon 200 bin TL olan change edilmiş 16 araç yakalandı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekiplerince, 2025 yılı içerisinde Kayseri ve çevre illerden doğal afet veya trafik kazası nedeni ile ağır hasar aldıktan sonra tamir edilmek yerine şase numaraları haciz ve yakalamalı, çalıntı, güveni kötüye kullanma veya yurtta kalma süresi dolan yabancı plakalı araçlara nakil edilmek suretiyle change yapılarak yeniden trafiğe çıkartılan araçlar üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde, toplam piyasa değeri yaklaşık 21 milyon 200 bin TL olan 16 adet çeşitli marka ve model araçlar değişik tarihlerde ele geçirildi. Araçlar üzerinde Kayseri Kriminal Bölge Polis Laboratuvarı’nda inceleme yapıldı. Yapılan incelemeler sonucu araçlar hakkında çenç raporu düzenlenerek 37 şüpheli hakkında Resmi Belgede Sahtecilik suçundan gerekli adli işlemler başlatıldı. Ele geçirilen araçlar sahipleri tespit edilenler yasal sahiplerine iade edilerek haciz ve yakalama kaydı olanlar otoparklara, gümrük kaçağı olanlar ise Gümrük Müdürlüğü’ne teslim edildi. Yine 2025 yılı içerisinde Kayseri ve çevre illerden çalınan motosikletlerin bulunması ve otoparklarda bulunan kimliği belirsiz motosikletlerin tespiti amacıyla yürütülen çalışmalar neticesinde toplam piyasa değeri yaklaşık 7 milyon 150 bin TL olan 30 adet çeşitli marka ve model motosikletin, Mersin, Yozgat, Nevşehir, Adana, Şanlıurfa ve Kayseri’den çalıntı olduğu tespit edildi. Motosikletlerin yasal sahiplerine ulaşılarak teslim işlemleri başlatılırken, olaylarla bağlantılı şüpheliler hakkında gerekli adli işlemler başlatıldı.