EKONOMİ - 16 Ocak 2026 Cuma 17:10

GTO’da küresel ticaretin geleceği konuşuldu

A
A
A
GTO’da küresel ticaretin geleceği konuşuldu

Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından düzenlenen ve küresel ticarette yaşanan gelişmeleri tüm yönleriyle ele alan "Gaziantep Dış Ticaret Zirvesi"; iş dünyası temsilcilerini, kamu, sivil toplum ve özel sektör uzmanlarını Gaziantep’te buluşturdu.


GTO ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirvede; değişen küresel ticaret kuralları, artan rekabet şartları ve yeni pazar dinamikleri kapsamlı şekilde ele alındı. Zirvede ayrıca ihracatta finansman ve risk yönetimi, Yeşil Mutabakat ve sürdürülebilir rekabet ile dijitalleşme ve e-ihracat başlıklarında önemli değerlendirmeler yapılarak stratejik öngörüler paylaşıldı.


Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren ve Gaziantep’in ihracatçı kimliğine ve küresel ticarette yaşanan dönüşüme dikkat çeken Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep’in yıllardır Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6’ncı kenti olduğunu, bu başarının arkasında cesaret, girişimcilik ruhu ve hedef odaklı bir karakter bulunduğunu ifade ederek "Gaziantep’i Gaziantep yapan; dünyanın neresine giderse gitsin hedefini bilen, ürünü satmak için yola çıkan ihracatçı ruhudur. Bugün bu şehir 10 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor, Türkiye ihracatının yüzde 4’ünden fazlasını tek başına gerçekleştiriyor ve dış ticaret fazlası veriyorsa, bu yürekli insanların eseridir" dedi.


"İstihdama, kalkınmaya ve gelir dağılımına katkı sunmayan bir başarı eksik kalır"


Küresel ticarette kuralların hızla değiştiğine ve rekabetin her geçen gün daha da sertleştiğini söyleyen Yıldırım, "İhracatta artık yalnızca satış değil, daha kârlı, katma değerli ve sürdürülebilir bir yapının konuşulması gerekiyor. Başarıyı yakalamak kadar, onu kalıcı hâle getirmek de önemlidir. İstihdama, kalkınmaya ve gelir dağılımına katkı sunmayan bir başarı eksik kalır" ifadelerini kullandı.


Gaziantep Ticaret Odası olarak bilgiyle ihracatı buluşturmayı stratejik bir öncelik olarak gördüklerini, Dış Ticaret İstihbarat Merkezi gibi projeleriyle firmalara hedef pazar analizi, müşteri verisi ve somut yol haritaları sunduklarını da belirten Başkan Yıldırım, son iki yılda 100’ün üzerinde firmaya birebir destek sağladıklarını ve bu çalışmalarla 10 milyon doların üzerinde ihracata katkı sağladıklarını söyledi.


" Gaziantep Türkiye’nin yeni Marmara Bölgesine öncülük edecek"


Zirvenin onur konuğu olan Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep’in ekonomik potansiyeline ve gelecek vizyonuna ilişkin dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Gaziantep’i "Türkiye’nin yeni Marmara Bölgesi" olarak tanımlayan Vali Çeber, bu dönüşümün merkezinde Gaziantep’in yer alacağını ve öncülük edeceğini belirterek, kentin Türkiye Yüzyılı hedeflerine en güçlü katkıyı sunacak illerden biri olacağını ifade etti. Gaziantep’in hâlâ kullanılmamış büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Çeber, şehrin neler başarabildiğini çok iyi bildiğini söyledi.


Gaziantep sanayicisinin ve iş dünyasının yatırım iştahına da dikkat çeken Çeber, kentteki iş insanlarının "nasıl üretiriz, nasıl yatırım yaparız, nasıl yeni istihdam alanları oluştururuz" anlayışıyla hareket ettiğini ve bu girişimci ruhun Gaziantep’i Türkiye’nin en güçlü üretim merkezlerinden biri haline getireceğini dile getirdi.


"Belirsizlikler sürse de küresel şartlar Türkiye lehine"


Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen TCMB Eski Başekonomisti, Akademisyen Prof. Dr. Hakan Kara, "Küresel Ticarette Yeni Dönem: 2025 Değerlendirmesi ve 2026 Beklentileri" konulu sunumunda küresel ve ulusal ekonomik görünüme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.


2025 yılında ticaret savaşları ve artan rekabete rağmen Türkiye’nin dünya ticaretindeki pazar payını koruduğunu ifade eden Kara, mevcut ekonomi programının ana hatlarıyla 2026 yılında da devam edeceğini, dış ticarete ilişkin belirsizliklerin önümüzdeki dönemde de önemini koruyacağını vurguladı.


Sunumunda küresel gelişmelerin Türkiye açısından görece olumlu seyredebileceğine dikkat çeken Kara; zayıf dolar, toparlanan dış talep, düşük petrol fiyatları ve yüksek altın fiyatlarının küresel ticaret dengeleri üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Kara ayrıca dış talepteki toparlanma ve verimlilik artışının ihracatı destekleyeceğini de ekledi.


Zirvede dış ticaretin yol haritası üç oturumda tartışıldı


Zirve, "İhracatta Finansman, Risk Yönetimi ve Güncel Destek Programları", "Türkiye’nin İhracat Stratejisinde Sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakat" ile "Dış Ticarette Dijitalleşme ve E-İhracat" başlıklı üç oturumla devam etti.


Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB) Ekonomik Araştırmalar Müdürü Dr. Feridun Tur’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen "İhracatta Finansman, Risk Yönetimi ve Güncel Destek Programları" oturumunun konuşmacıları, Kredi Garanti Fonu Genel Müdür Yardımcısı Şeyda Yavuz, İhracatı Geliştirme A.Ş. Tahsis Genel Müdür Yardımcısı Alpay Çınaroğlu, Türk Ticaret Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Zafer Seyar, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, İhracatın Finansmanı Destek Sistemleri Yönetim ve Geliştirme Daire Başkan Vekili Caner Bozat ve Türk Eximbank Ege-Akdeniz-İç Anadolu Bölge Müdürü Gülom Kudal oldu.


Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde gerçekleşen "Türkiye’nin İhracat Stratejisinde Sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakat" oturumunun konuşmacıları ise T.C. Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı, İklim Finansmanı ve Teşvikler Dairesi Başkanı Mürsel Akbulut, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi ve Yeşil Dönüşüm Destekleri Daire Başkanı Zeynep Domaniç, PwC Türkiye Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Ali Yörük ve TSKB Enerji ve Doğal Kaynaklar Araştırma Ekip Lideri Can Hakyemez oldu.


UK Danışmanlık Kurucusu, Öğretim Üyesi Dr. Umut Köksal moderatörlüğünde gerçekleşen ve zirvenin son oturumu olan "Dış Ticarette Dijitalleşme ve E-İhracat" oturumunun konuşmacıları da T.C. Ticaret Bakanlığı E-İhracat ve Yeni Nesil Teknolojiler Dairesi Kıdemli Ticaret Uzmanı Rukiye Duru, İKAS İş Geliştirme Müdürü Umut Akgül, Exporgin Dijital Teknolojiler Kurucu Ortağı Mehmet Erdemi, Alibaba.com Türkiye İş Geliştirme ve Kanal Müdürü Abdulaziz Kırak ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Sektörel Araştırmalar Müdürü Dilara Ay Erişen oldu.



GTO’da küresel ticaretin geleceği konuşuldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara İçişleri Bakanı Çiftçi’den "Ramazan Bayramı" mesajı İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, "Rahmet ve bereket ayı Ramazan’ı geride bırakırken, bizleri bir araya getiren mübarek bayrama kavuşmanın huzurunu yaşıyoruz. Bayramlar; gönüllerimizi buluşturan, hasretleri dindiren, birlik ve beraberliğimizi güçlendiren en kıymetli zamanlardır" dedi. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi sanal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Rahmet ve bereket ayı Ramazan’ı geride bırakırken, bizleri bir araya getiren mübarek bayrama kavuşmanın huzurunu yaşıyoruz. Bayramlar; gönüllerimizi buluşturan, hasretleri dindiren, birlik ve beraberliğimizi güçlendiren en kıymetli zamanlardır. Bu bayramda da milyonlarca vatandaşımız sevdiklerine kavuşmak için yollarda olacak. En büyük temennimiz; hiçbir bayram sevincinin yarım kalmaması, herkesin sevdiklerine sağlıkla ulaşmasıdır. Lütfen trafikte sabırlı olalım, kurallara titizlikle uyalım. İçişleri Bakanlığı olarak; emniyetimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimiz ve tüm birimlerimizle bayram süresince 7/24 görev başındayız. Aziz milletimizin huzuru ve güvenliği için ülkemizin dört bir yanında sahadayız. Başta aziz şehitlerimizin kıymetli aileleri ve kahraman gazilerimiz olmak üzere, yurt içinde ve sınır ötesinde görev yapan güvenlik güçlerimizin ve tüm vatandaşlarımızın Ramazan Bayramı’nı gönülden tebrik ediyorum. Rabbim birliğimizi ve dirliğimizi daim eylesin. Ramazan Bayramımız mübarek olsun" ifadelerini kullandı.
Erzurum Bakan Çiftçi ve Bakan Tekin, Erzurum’da 4 bin kişiyle iftarda buluştu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum İl Başkanlığı tarafından düzenlenen "Ahde Vefa İftarı ve Bayramlaşma" programına katıldı. Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’ndeki iftar ve bayramlaşma programı Kur’an-ı Kerim okunması ile başladı. AK Parti Erzurum İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu, yaklaşık 4 bin davetlinin bulunduğu "Ahde Vefa İftarı ve Bayramlaşma" programının, birlik ve beraberlik açısından önemli mesajlar verdiğini dile getirdi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, iftar sonrası yaptığı açıklamada, milli ve manevi değerlerden örneklerin sunulduğu, çocukların sokakta fakire yardım ettiği, esnaf ziyareti yaptığı, pide dağıttığı, yaşlıları ziyaret ettiği, yardımlaşma ve dayanışmanın en güçlü noktaya çıktığı bir Ramazan ayını hep beraber yaşandığını söyledi. Bakan Tekin, "Ben bu süreçte bunu çekemeyenlere karşı yürüttüğümüz mücadelede arkamızda duran başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, Bakanlar Kurulu’ndaki diğer bakan arkadaşlarımıza diğer siyasi partilere, milletvekillerine ve hepsinden de önemlisi milletimize teşekkür ediyorum. Sizler arkamızda durduğunuz sürece bizim geleneklerimize, bize hakaret eden insanların nesli tükenecektir. Bundan emin olun. Bizler bu şekilde ara arkamızda durduğunuz sürece bizim değerlerimize hakaret eden, bizim değerlerimizi Talibanlaşmak olarak tanımlayan, bizi gerici azınlık olarak tanımlayan kişilerin nesli tükenecektir. Buna inanıyorum. Biz siyasi parti ayrımı gözetmeksizin oruç tutup tutmadığına bakmaksızın, sizi de dünyaya örnek gösterilecek bir topluluk olarak yaşamamızı sağlayan değerlerimizin, çocuklarımız öğrensin istiyoruz. Bu değerleri çocuklarımıza kendi çocuklarını öğretsin istiyoruz ki, Allah korusun bu ülkenin başına, bu milletin başına Kurtuluş Savaşı, Allah korusun yeniden 6 Şubat gibi büyük felaketler gelirse, beraberliğimizi dünyada dert olarak okutulan birlik ve beraberlik duygularımızı dayanışma duygularımızı çocuklarımız öğrensin. Gelecek kuşakları öğrensin diye çaba sarf ediyoruz" dedi. "Hep beraber düşman çatlamaya devam edeceğiz" Bu etkinliklere katılan öğrencilere, bu etkinlikleri organize eden öğretmenlere ve çocuklarının katılmasını teşvik eden velilere teşekkür ettiğini söyleyen Bakan Tekin, "Allah razı olsun hepsinden. Ramazan ayının son iftarını dün akşam Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Sayın Cumhurbaşkanımıza Ankara’daki son iftar programlarını yapmış olduk. Kendisine en çok destek veren illerden bir tanesi olan Erzurumlu hemşehrilerime, Dadaşlara çok güzel selamlar var. Onları da sizlerle paylaşmak istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Cumhur İttifakımız Erzurum sayesinde Erzurum gibi milli ve manevi değerlerine sahip vatandaşlarımız sayesinde dimdik ayakta, dimdik ayakta olduğumuz için düşmanlarımızın ödü patlıyor, düşmanlarımızla işbirliği yapan insanlar çatlıyorlar, hep beraber düşman çatlamaya devam edeceğiz" diye konuştu. "Her zaman Erzurum’dan destek gördüm" Erzurum’da yaklaşık 2,5 yıl valilik yaptığını hatırlatan İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, "Güzel hizmetlere de imza attığımızı düşünüyorum. Hep beraber, sizlerle beraber. Ben bu görevi yaptığım iki buçuk yıllık dönem içerisinde, sayın Milli Eğitim Bakanımızın büyük desteklerini gördük. Allah razı olsun kendisinden. Onun dışından yine milletvekillerimiz mevcut milletvekillerimizle her zaman için uyum içerisinde çalıştık. En güzel hizmet etmek için elimizden geldiği kadar hepimiz gayretlerimizi arttırdık. Güçlerimizi birleştirdik. İş birliği yaptık. Sayın milletvekillerimize de teşekkür ediyorum. Çünkü buradan ayrılırken veda etme imkanım olmamıştı. Bugün hem veda etmek için hem de yarın bayramlaşmak için huzurlarınızdayız. Buradan da yarın inşallah ayrıldıktan sonra Van’a geçeceğim. Yine Büyükşehir Belediye Başkanımız sağ olsun görev yaptığımız dönem içerisinde her zaman böyle iş birliği içerisinde, güç birliği içerisinde çalıştık. Her zaman yardım ve desteklerini gördük. Ben hem hizmetlerinden dolayı hem de yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Değerli büyükşehir belediye başkanımıza yine buradaki sivil toplum kuruluşlarımızla, kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlarımızla tüm vatandaşlarımıza güzel bir iş birliği sergilemek bize görevimizi yerine getirirken yardımcı oldular. Yine bu göreve tabii Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle, takdirleriyle gelmiş olduğumuz İçişleri Bakanlığı görevine bu görevi beni layık dolayı da Cumhurbaşkanımıza huzurlarınızda şükranlarımı arz ediyorum. Sizlerden de bu şerefli görevi yerine getirirken hayır dualarınızı bekliyorum. Yine bu ilimize hizmet ederken bu dönem içerisinde yakın iş birliği içerisinde olduğumuz gençlik teşkilatlarımıza, kadın kollarımıza, mahalle mahalle teşkilatlarımıza ve teşkilatlarımızın her bir neferini, her bir üyesine ben ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Allah hepsinin hizmetlerini kabul eylesin. Hepinize hayırlı bayramlar diliyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, programa katılan davetlilerle tek tek bayramlaştı.