EĞİTİM - 02 Mayıs 2025 Cuma 17:04

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden Afrika’ya Akademik Köprü: 5. Afrika Konferans’ı gerçekleştirildi

A
A
A
Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden Afrika’ya Akademik Köprü: 5. Afrika Konferans’ı gerçekleştirildi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, tarafından düzenlenen 5’inci Afrika Konferansı, yüz yüze ve çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.


Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Göç, Nüfus, Eğitim ve İstihdam Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin iş birliği ile düzenlenen 5’inci Afrika Konferansı, yüz yüze ve çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Konferansta, Türkiye-Afrika ekonomik ilişkileri; Afrika’daki uluslararası güç rekabeti, demokratikleşme, kalkınma, göç, ticaret ve benzeri konular ele alındı.


HKÜ Hukuk Amfi’de gerçekleşen konferansa HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gül Rengin Küçükerdoğan, HKÜ İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) Dekanı Prof. Dr. Hanifi Aslan, İİSBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Keser, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Rahmetli, Nijerya asıllı HKÜ Öğretim Üyesi Dr. Kearan E. Uchehara’nın büyük emekleriyle başlatılan konferansın beşincisini gerçekleştirmenin mutluluğunu ve heyecanını yaşadığını belirten Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve İİSBF Dekanı Prof. Dr. Hanifi Aslan, "Afrika’nın Ekonomik Kalkınmasında Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi’nin (AfCFTA) Rolü" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.


Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aliyev, "Polikriz Çağında Afrika" başlıklı sunumu ile "polikriz" kavramı çerçevesinde Afrika kıtasının karşı karşıya olduğu zorluklara dikkat çekti. Göç, Nüfus, Eğitim ve İstihdam Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cenker Korhan Demir ise "Sınıraşan Göç ve Afrika" başlıklı sunumunda, Afrika kıtasında ki göç hareketlerine odaklandı.


Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ahmet Keser’in moderatörlüğünü yaptığı oturumda HKÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Seyhan "Batı Afrika’da Sınır Aşan ve Organize Suç Olgusu", HKÜ İİSBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Köse "Afrika’da İklim Adaleti: En Az Katkı, En Fazla Etki", HKÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Burçin Uluğ ve yüksek lisans öğrencisi Pınar Okatan "Çin’in Afrika Stratejisi: Dinamikler, Fırsatlar ve Zorluklar", Gaziantep Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Faruk Rençber ve doktora öğrencisi Gül Çelik "Finansal Sürdürülebilirlik ve Ekonomik Performans: Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Entegre Bir Analiz" ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi lisans öğrencisi Eren Yiğitoğlu ise "M23 (23 Mart) Hareketi" konulu sunumlarını gerçekleştirdi.


Konferans kapsamında biri yüz yüze olmak üzere toplam altı farklı panel düzenlendi. Panellerde, 7 farklı ülkeden ve 18 farklı üniversiteden katılan 38 araştırmacı, Türkçe, İngilizce ve Fransızca olmak üzere üç dilde toplam 31 bildiri sundu.



Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden Afrika’ya Akademik Köprü: 5. Afrika Konferans’ı gerçekleştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Polisle 3 sokak boyunca çatıştı, okul önünde vurularak etkisiz hale getirildi... Korku dolu anlar kamerada Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde 3 sokak boyunca polisle çatışan şahıs, okul önünde vurularak etkisiz hale getirildi. Aksiyon filmlerini aratmayan çatışma anı ve şahsın etkisiz hale getirilmesi saniye saniye cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Hızırtepe Mahallesi’nde meydana gelen olayda, henüz belirlenemeyen sebepten dolayı polisle 3 sokak boyunca çatışan şahıs, okul önünde vurularak etkisiz hale getirildi. Çatışmanın yaşandığı sokaklarda Polis Özel Harekat ekiplerince yoğun güvenlik önlemleri alındı. Etkisiz hale getirilen şahıs ambulans ile Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Meydana gelen çatışmada, bölgede bulunan bazı araç ve evlere kurşun isabet etti. Aksiyon filmlerini aratmayan çatışma anı ve şahsın etkisiz hale getirilmesi saniye saniye cep telefonuna kaydedildi. Film gibi çatışma anlarını saniye saniye kaydetti Çatışma anını evinin balkonundan cep telefonundan kayıt altına alan Melih Mısır, "Biz evimizdeydik, polisler mahalleyi çevreledi ve biz ne olduğunu anlamadık. Sonrasında balkondayken içeri girmemizi söylediler ardından da silah seslerini duyduk. Biri vuruldu ve şu anda da olay yeri ekipleri bölgeyi inceliyor. Benim evimin balkonuna yüksek ihtimalle mermi geldi sebebi ise balkonumda zedelenme var. Çatışma, yukarıda bulunan sokakta başladı ve ilerleyerek devam ettikten sonra bitti. Tek kişiydi, nereye ateş ettiğini görmedim ama rastgele ateş ediyordu bunun sebebi ise kurşunlar arabalara ve evlere gelmiş" dedi.
İstanbul Kamuoyunda korku ve paniğe yönelik paylaşılan içeriklere resen soruşturma başlatıldı Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da meydana gelen olaylara ilişkin, kamuoyunda endişe, korku ve panik oluşturmaya yönelik paylaşılan içerikler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, "Bazı basın-yayın organları ile sosyal medya ve dijital platformlar üzerinden yayımlanan haber ve paylaşımlarda; Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinde meydana gelen elim hadiselere ilişkin olarak, kamuoyunda endişe, korku ve paniğe sebep olacak içerikler Cumhuriyet Başsavcılığımızca yakından takip edilmektedir. Söz konusu içerik ve paylaşımlarda; elim hadiselerin faillerini övücü ifadeler kullanıldığı, farklı eğitim kurumlarında suç işlemeye tahrik edici yönlendirmelerde bulunulduğu ve kamu düzenini açık ve yakın şekilde tehlikeye düşürebilecek mahiyette paylaşımlar yapıldığı ayrıca yetkili kurum ve kuruluşlarca yapılan resmi açıklamalar dışında, halk arasında korku ve paniğe sebep olacak içerikler gerçeğe aykırı ve dezenformasyon içerikli bilgilerin bilinçli şekilde dolaşıma sokulduğu belirlenmiştir. Bu kapsamda; söz konusu içerikleri oluşturan, yayan veya aracılık eden kişi ve hesapların tespiti amacıyla ilgili kolluk birimleriyle koordinasyon içerisinde yürütülen inceleme ve ’sanal devriye’ faaliyetleri aralıksız devam etmekte olup, suç teşkil eden paylaşımlar hakkında gözaltı ve arama işlemleri dahil gerekli tüm adli işlemler derhal ve kararlılıkla uygulanacaktır. Belirtilen eylemler bakımından Türk Ceza Kanunu’nun 213, 214, 215 ve 217/A maddeleri kapsamında ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 160. maddesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığımızca resen soruşturma başlatılmış olup, soruşturma işlemleri titizlikle ve çok yönlü şekilde sürdürülmektedir" ifadeleri yer aldı.
Zonguldak Kan donduran ’okul saldırısı’ şakasını polis affetmedi: 17 yaşındaki lise öğrencisi gözaltına alındı Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde ve Kahramanmaraş’ta meydana gelen okul saldırılarının ardından Zonguldak’ta da WhatsApp grubuna tehdit içerikli fotoğraf paylaşan 17 yaşındaki lise öğrencisi, polis ekiplerince gözaltına alındı. Şüphelinin evinde yapılan aramada kuru sıkı tabanca mermileri ele geçirildi. Okul saldırılarının ardından tüm Türkiye’de okullardaki güvenlik hassasiyeti artarken, Zonguldak’ta emniyeti alarma geçiren bir olay yaşandı. Lise öğrencisi 17 yaşındaki B.T.A., WhatsApp grubunda diğer illerdeki saldırıları kastederek fotoğraf paylaştı. Evinden 6 adet mermi çıktı İhbar ve paylaşımların ardından Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla harekete geçen Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, B.T.A.’yı gözaltına aldı. Şüphelinin evinde yapılan aramada, odasındaki dolabın içerisinde 6 adet kuru sıkı tabanca mermisi bulundu. B.T.A.’nın olayda kullandığı değerlendirilen cep telefonuna da adli bilişim incelemesi yapılmak üzere el konuldu. "Şaka yapmak istedim, mermiler hatıra" savunması yaptı Gözaltına alınan B.T.A.’nın emniyetteki ön görüşmesinde kendini "şaka yaptım" diyerek savunduğu öğrenildi. WhatsApp grubundaki paylaşımı arkadaşlarına şaka yapmak amacıyla attığını iddia eden B.T.A., odasında bulunan mermileri ise köyünden ’hatıra’ maksadıyla getirdiğini öne sürdü. Sınıfta torpil patlatınca disipline sevk edilmiş Öte yandan, şüphelinin vukuatlı disiplin geçmişi de dikkat çekti. B.T.A.’nın daha önce başka lisede eğitim gördüğü, ancak sınıf içerisinde torpil patlatması nedeniyle disiplin kuruluna sevk edilerek şu an eğitim gördüğü liseye gönderildiği ortaya çıktı. Çocuk Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri devam eden şüpheli B.T.A.’nın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.