EĞİTİM - 03 Kasım 2025 Pazartesi 09:29

"HKÜ Game Jam 2025"te 120 oyun geliştiricisi buluştu

A
A
A
"HKÜ Game Jam 2025"te 120 oyun geliştiricisi buluştu

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) İletişim Fakültesi Dijital Oyun Tasarımı Bölümü, HKÜ Dijital Oyun Tasarımı Topluluğu, HKÜ IEEE Topluluğu ve HSD Topluluğu iş birliğiyle düzenlenen "HKÜ Game Jam 2025" etkinliği, 21 takım ve 120 oyun geliştiricinin katılımıyla gerçekleştirildi.


Bu yıl "Telafi" temasıyla düzenlenen etkinlik, Cuma günü yarışmacılara özel gerçekleştirilen bir panelle başladı. Kesintisiz 48 saat süren ve HKÜ Hukuk Amfisi’nde yapılan etkinliğin ödül törenine HKÜ Öğrenci Dekanı Dr. Öğr. Üyesi Özgür Osman Demir, HKÜ Dijital Oyun Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Batu Duru, Gaziantep OSB Teknokent Genel Müdürü İpek Yardım ile jüri üyeleri ve oyun geliştiriciler katıldı.



"Yazılım, teknoloji ve inovasyonda liderliğe kararlıyız"


HKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Gül Rengin Küçükerdoğan, etkinlik hakkında yaptığı değerlendirmede, "Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak, yazılım geliştirme, teknoloji ve inovasyon alanlarında liderlik yapmaya kararlıyız. HKÜ Game Jam 2025, yalnızca bir oyun geliştirme etkinliği değil; aynı zamanda ekip ruhunu, sabrı ve üretkenliği besleyen bir deneyim oldu. Öğrencilerimiz, ‘Telafi’ teması altında sadece oyun üretmediler, birlikte düşünmeyi, çözüm üretmeyi ve geleceği şekillendirmeyi de başardılar. Bu süreçte emeği geçen tüm öğrencilere, akademisyenlerimize, jüri üyelerimize, mentorlarımıza ve destek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.



"Bu deneyim, öğrencilerimizin yetkinliklerini geliştiriyor"


HKÜ Dijital Oyun Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Batu Duru, Game Jam etkinliklerinin öğrenciler için çok değerli deneyimler sunduğunu belirterek, "HKÜ Game Jam, öğrencilerimizin teknik becerilerini, takım çalışması yetkinliklerini ve oluşturucu problem çözme becerilerini geliştirmeleri açısından çok önemli bir fırsat. Bu tür etkinliklerle öğrencilerimiz hem üretmenin keyfini yaşıyor hem de oyun endüstrisindeki profesyonel süreçleri deneyimleme imkânı buluyor" ifadelerini kullandı.


48 saat süren yoğun maratonun sonunda 1.’lik ödülünü "Pickup Studio", 2.’lik ödülünü "Entity", 3.’lük ödülünü "Yasin Öztürk" yakımları kazandı. Mansiyon ödülleri ise "İdea Core Craft" ve "Tanhu" ekiplerine verildi.



"HKÜ Game Jam 2025"te 120 oyun geliştiricisi buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Uzmandan uyarı: "Çocukların beyin gelişimi anne rahminde başlar" Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, çocukların beyin sağlığını korumanın önemine dikkat çekerek, "Çocukların beyin sağlığını korumak, anne karnından başlayıp, yetiştiği ortam ile devam eder. Ev içerisindeki her eylem geleceğin bireyini yetiştiriyor" dedi. Kahramanmaraş’ta yaşanan saldırının ardından çocukların maruz kaldığı şiddet ortamı ve görüntüler, uzmanların gündemine geldi. Özellikle erken yaşta şiddetle karşılaşmanın çocukların psikolojik ve nörolojik gelişimini olumsuz etkileyebileceği belirtilirken, ailelerin bu süreçte daha bilinçli davranması gerektiği vurgulandı. Uzmanlar, çocukların sadece fiziksel değil, zihinsel ve duygusal sağlığının da korunmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekti. "Çocuk yetiştiği ortamla şekillenir" Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, çocukların beyin gelişiminin çok erken dönemde başladığını belirterek, "Çocukların beyin sağlığını koruma anne rahminden itibaren başlar. Annenin hamileyken beslenmesi ve aldığı destekler, çocuğun hem zihinsel hem bedensel sağlığını belirler. Ancak süreç doğumla bitmez, çocuk yetiştiği ortamla şekillenir" dedi. "Çocuklar söyleneni değil, gördüğünü yapar" Çocukların en büyük öğrenme biçiminin taklit olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şen, "Çocuk istediğiniz kadar ‘şunu yapma, bunu yapma’ deyin, aslında sizi örnek alır. Gözünü açtığı andan itibaren anne ve babayı tanır ve onları kopyalar. Ev içinde konuşulan her söz, yapılan her davranış geleceğin bireyini oluşturur. Eğer evde saygı ve sevgi yoksa çocuğa dışarıdan ne kadar olumlu içerik verilirse verilsin bunun etkisi sınırlı kalır" diye konuştu. "Şiddet görüntüleri çocuğun zihninde kalıcı iz bırakır" Şiddet içeriklerinin çocuklar üzerindeki etkisine dikkat çeken Şen, "Çocuk yanınızdayken onu yok sayıp şiddet içerikli diziler izlerseniz, farkında olmadan o çocuk da izler ve gördüğünü kopyalar. Bu sadece ekranla sınırlı değil; arkadaş çevresi ve dış ortam da etkili. Kahramanmaraş’taki gibi olayların görüntüleri de çocukların zihninde ciddi izler bırakabilir. Bu nedenle aileler çok daha dikkatli olmalı" ifadelerini kullandı. "Toplum olarak sorumluluk almalıyız" Ailelere ve topluma çağrıda bulunan Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Anne babalık fedakarlık gerektirir. Televizyonlarda şiddet ve olumsuz içeriklerin azaltılması gerekiyor. Önce herkes kendine bakmalı. Çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için toplumun her kesimi sorumluluk almalı. Daha nazik, daha saygılı, daha bilinçli bir ortam oluşturursak çocukların beyin gelişimini de koruyabiliriz" dedi.
Düzce Mesleki gelişmeleri sahadan gelen uzmanlar anlattı DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesinde düzenlenen ormancılıkta transport süreçleri ve yeni gelişmeler konferansında Orman Fakültesi öğrencilerine mesleki gelişmelerin sahadan gelen uzmanlar anlattı. Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü ile Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi iş birliğinde düzenlenen "Ormancılıkta Transport: Kesimden Depoya Yeni Gelişmeler" başlıklı konferans, Düzce Orman İşletme Müdürü Orman Yüksek Mühendisi Murat Yıldız ve Aksu Orman İşletme Şefi Orman Yüksek Mühendisi Mustafa Görkem Ciritcioğlu’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Türk, ormancılık teşkilatının üniversite ile güçlü bir iş birliği içerisinde olduğunu vurgulayarak, mesleki gelişmelerin sahadan gelen uzmanlar aracılığıyla öğrencilere aktarılmasının önemine dikkat çekti. Programda söz alan Düzce Orman İşletme Müdürü Murat Yıldız ile Aksu Orman İşletme Şefi Mustafa Görkem Ciritcioğlu, ormancılık faaliyetlerine ilişkin güncel uygulamalar ve saha deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Konuşmalarda; ormancılıkta sürdürülebilirlik, ekolojik yöntemler, damga ve barkod uygulamaları, sürütme teknikleri, sürütme yollarının planlanması, üretim süreçleri, fiyatlandırma ve transport faaliyetleri gibi pek çok konu ele alındı. Kırsal bölgelerde nüfusun azalması ve yaşlanması nedeniyle ormancılık faaliyetlerinde iş gücü temininde zorluklar yaşandığını belirten Murat Yıldız, bu durumun teknoloji kullanımını zorunlu hale getirdiğini ifade etti. Yeni makine ve ekipmanların kullanımının artırılması gerektiğini dile getiren Yıldız, öğrencilerin meslek odalarına kayıt yaptırmalarının ve kariyer planlamalarını bilinçli şekilde oluşturmalarının önemine değindi. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğü tarafından meslek ve istihdam alanına yönelik yeni çalışmaların sürdüğünü ve yakın zamanda tamamlanmasının beklendiğini ifade etti. Mustafa Görkem Ciritcioğlu ise ormancılık faaliyetlerinde arazi eğimi ve sürütme mesafesinin doğru hesaplanmasının önemine dikkat çekti. Üretim süreçlerinde planlamanın hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik olduğunu vurgulayan Ciritcioğlu, orman içi yol çalışmalarının erozyon, heyelan ve toprak kaybına neden olmayacak şekilde planlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca transport süreçlerinde traktör kullanımının teşvik edilmesinin, hem yol altyapısının korunmasına hem de maliyetlerin düşürülmesine katkı sağlayacağını ifade etti.