SAĞLIK - 10 Eylül 2025 Çarşamba 11:12

Kandaki sessiz tehlike

A
A
A
Kandaki sessiz tehlike

Medical Point Gaziantep Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran, toplumda oldukça yaygın görülen kolesterol yüksekliği (hiperkolesterolemi) hakkında önemli uyarılarda bulundu.


Sessiz seyreden bu rahatsızlığın, başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununa zemin hazırladığını belirten Dr. Taşkıran, erken tanı ve yaşam tarzı değişikliklerinin hayati önem taşıdığını vurguladı.


"Kolesterol yüksekliği sessizce organlara zarar verebilir"


Dr. Taşkıran, kolesterolün vücut için gerekli bir madde olduğunu ancak kandaki seviyesinin yükselmesinin damar sertliği (ateroskleroz), kalp krizi ve inme gibi hayati risklere yol açabileceğini ifade etti.


"Kolesterol yüksekliği çoğu zaman herhangi bir belirti vermez. Ancak yıllar içinde damar yapısını bozarak geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir" diyen Dr. Taşkıran, özellikle ailesinde kalp hastalığı öyküsü bulunan bireylerin düzenli olarak kolesterol düzeylerini kontrol ettirmesi gerektiğini hatırlattı.


Kolesterolü kontrol altında tutmak için öneriler


Kolesterol yüksekliğinin önlenebilir bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Dr. Taşkıran, Doymuş yağ ve trans yağ tüketimini sınırlayın, sebze, meyve ve tam tahılları beslenme düzeninize dahil edin, haftada en az 150 dakika orta tempolu egzersiz yapın, sigara ve alkol tüketiminden uzak durun, gerekli görüldüğü durumlarda, hekiminizin önerdiği ilaç tedavisini aksatmayın" dedi.


"Kontrollerinizi ihmal etmeyin"


Medical Point Gaziantep Hastanesi Dahiliye Polikliniği’nde, kolesterol yüksekliği ve diğer metabolik hastalıklarla ilgili detaylı değerlendirme ve tedavi hizmeti sunduklarını belirten Dr. Taşkıran, "Doğru teşhis ve yaşam tarzı değişiklikleriyle bu sorunun üstesinden gelmek mümkündür. Yeter ki sağlığınızı ihmal etmeyin" diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Küslerin barıştığı bayramlaşma halkası geleneği yaşatıldı Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de küslerin barışması ve herkesin birbirine sarılması için her bayram sabahı sürdürülen ‘bayramlaşma halkası’ geleneği bu yıl olumsuz hava koşuları nedeniyle caminin içerisinde oluşturuldu. Tavas’a bağlı Yeni Mahalle’de yılla önce köyün ileri gelenleri tarafından kırgınlıkların unutulması ve küslüklerin sona erdirilmesi için başlatılan ‘Bayramlaşma Halkası’ geleneği bu yılda yaşatıldı. Her yıl Taşbaşı Camisinin avlusunda yaşatılan gelenek, bu yıl soğuk ve yağışlı hava nedeniyle caminin içinde gerçekleştirildi. Caminin dışında bayramlaşmak için halka oluşturan cemaat, 7’den 77’ye tüm erkeklerin katıldığı bayramlaşma zincirini bu sene cami içinde kurdu. Yıllardır devam eden bayramlaşma geleneği sayesinde, herkes birbiriyle tokalaşıp sarıldığı için kimse küs veya kırgın kalmadı. Birlik ve beraberlik için bir fırsat olarak gördükleri geleneği yaşatmaya devam ettiklerini ifade eden Yeni Mahalle eski muhtarlarından Hacı Ahmet Şen, "Mahallemizde yıllardır yaşattığımız bir bayramlaşma halkası geleneğimiz var. Bayram namazını kıldıktan sonra hocalarımız sürekli ikazda bulunur ve caminin avlusunda oluşturduğumuz halkada mahallenin 7’den 77’ye tüm erkekleri hep birlikte bayramlaşırdı. Fakat bu yıl havanın çok soğuk olması nedeniyle bayramlaşma halkamızı camimizin içerisinde oluşturduk. Bu bizim yıllardır hem gelenek göreneğimiz hem de küslerin barışması için bir fırsatımız. Adam aynı safta namaz kılıyor ama küs. Bayramlaşmak için birbirlerine el uzattıklarında, bu sayede barışmalarına vesile olunuyor. Bu gelenek göreneği ayakta tutmak için biz bayramlaşma halkasını oluşturmaya devam ediyoruz" dedi. Bayramların toplumsal dayanışma içi önemli bir fırsat olduğunun altını çizen cam cemaatinden Mehmet İnce ise "Geleneksel olarak her bayramda caminin avlusunda hep birlikte bayramlaşıyoruz. Komşularımız ve cami cemaatimiz bayram sabahı burada buluşuyor. Hiçbir şekilde küskünlüklerin devam etmesini istemiyoruz. Herkes birbiriyle sarılsın, dostluk, kardeşlik ve beraberlik olsun diye bu geleneğimizi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.