EKONOMİ - 15 Ağustos 2017 Salı 15:43

Fındık harmana indi, rekolte ve fiyat tartışmaları başladı

A
A
A
Fındık harmana indi, rekolte ve fiyat tartışmaları başladı

Türkiye’nin en fazla ihraç ettiği tarım ürünleri arasında yer alan fındık 2017 sezonunda harmana indi.

Türkiye’nin en fazla ihraç ettiği tarım ürünleri arasında yer alan fındık 2017 sezonunda harmana indi.


Son yıllarda hem külleme hastalığı ile mücadele eden hem de fiyatıyla tartışmalara konu olan fındıkta üretici maliyetinin altında bir fiyat beklemediğini belirtiyor.


Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, üreticinin maliyetine fındık satmayacağını belirterek “hiç kimse kimseyi kandırmaya çalışmasın. Fındığın maliyeti de gerçek değeri de ortada” dedi.


Karan yaptığı açıklamada, son iki yılki rekolte ve ihracat rakamlarına bakıldığında rekolte rakamlarında büyük değişkenlik yaşanırken ihracat rakamlarının aşağı yukarı aynı sevide olduğuna kaydetti.


İhracatçılara, ‘Fındıkta talep yoksa 2015 ve 2016 yılında aynı oranda fındığı nasıl satınız’ sorusunu yönelten Karan, “Yeni bir sezon yeni bir umut olması gerekirken üretici sezona buruk girdi. Ne rekolte belli, ne fiyat belli. Alıcı tarafı her zaman ki, gibi talep yok diyerek, sektörü manipülasyon etme çabası içerisinde. Talep yokta 2015 yılı rekoltesi 670 bin ton iken Temmuz ayı sonu gerçekleşen iç fındık ihracatı 235 bin ton. 2016 yılında ise 420 bin ton rekolte var iken Temmuz ayı sonu itibariyle 223 bin ton iç fındık ihracat edilmiş. Talep yokta aynı oranda fındığı nasıl sattınız. Yoksa bunu bahane ederek üreticinin alın terini yok saymaya mı gittiniz?” ifadelerini kullandı.


“Hepimiz biliyoruz ki fındık fiyatlarının belirlenmesinde rekolte, arz- talep dengesi ve siyasi etkenin çok büyük önemi var” diyen Yağlıdere İlçe Ziraat Odası Başkanı Sezai Çağlar ise yaptığı açıklamada, “TMO fındık alacak deniliyor fakat buna rağmen fiyatın belirlenmemesi bizi ve çiftçiyi endişelendiriyor. Fındık üreticisinin ürününü gerçek değerinden satabilmesi için, maalesef üreticinin umudu olmaktan çıkarılarak itibarsızlaştırılan, birilerinin çiftliği haline getirilen, FİSKOBİRLİK’e kaybettiği itibarı yeniden kazandırılmalı ve devletimiz tarafından desteklenmelidir” dedi.


Tek geçim kaynağı fındık olan üreticinin karamsarlığa düşmeden bahçesine girebilmesi için iyi bir fiyat beklediklerini vurgulayan Çağlar, “Fındığın ve fındık üreticisinin kaderi serbest piyasa çıkarcılarının eline bırakılmasın. Bizler gibi küçük üreticinin gerçek fındık çiftçisinin alın teri yerde kalmasın. Çiftçimiz toprağını, tarlasını, bağını, bahçesini, köyünü bırakmak istemiyor. Çiftçimiz doğduğu yerde doymak istiyor. Devletimizin yetkili kademelerinden gerekli açıklamanın yapılmasını, tek amacı, üretmek ve ürettiğini değerinden satabilmek olan fındık çiftçisine, fındık fiyatlarında istikrar sağlanacağı müjdesinin verilmesini istiyoruz. Bu yıl maliyetinin altında fındık satmak istemiyoruz. Fındık alımlarında tekelleşmeye son verilmeli, fındık çiftçisi yabancı firmaların marabası haline getirilmemelidir. Çiftçinin mağduriyetinin giderilebilmesi için kalıcı ve etkili önlemler alınması artık bir zorunluluktur” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Yılmaz, yönetim kadrosunu açıkladı Şehitkamil Belediye Başkanı Avukat Umut Yılmaz, yeni yönetim kadrosunu kamuoyuna duyurdu. Başkan Umut Yılmaz’ın Başkan Yardımcılığı görevine getirdiği isimler ise şu şekilde belirlendi: Yusuf Açıkgöz, Ceyda Gürsel, Cihan Ekici ve Arkın Bereketoğlu. 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimlerinde büyük bir başarı elde ederek Şehitkamil Belediye Başkanı olan Avukat Umut Yılmaz, yeni yönetim kadrosunu kamuoyuna tanıttı. Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Yusuf Açıkgöz, Ceyda Gürsel, Cihan Ekici ve Arkın Bereketoğlu isimlerinin belirledikleri vizyonla uyumlu olduklarına vurgu yapan Başkan Avukat Umut Yılmaz, “Belediyemizin hizmetlerini daha da ileriye taşımak için çalışacak bu değerli ekibin, şehrimize ve vatandaşlarımıza en iyi hizmeti sunacağına inanıyorum” dedi. “Verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz” Şehitkamil’in kalkınması ve hizmetlerin daha etkin bir şekilde sunulması hedefiyle çalıştıklarını dile getiren Başkan Umut Yılmaz, “Halkımızın inancı, güveni ve desteği sayesinde Şehitkamil’de yeni bir dönemi hep birlikte başlattık. Seçim sürecinde; her vatandaşımızı birebir dinleyerek, sorunlarını anlamaya ve çözümler üretmeye çalıştım. Halkımızın güvenine layık olabilmek için gece-gündüz demeden çalıştım ve halkımızla birlikte büyük bir zafer elde ettik. Bu zafer; sadece benim değil, hepimizin zaferidir. Bu zafer, halkımızın iradesini temsil etmenin ve şehrimiz için daha iyi bir gelecek inşa etmenin önünü açan bir zaferdir. Halkımıza, bu güven ve desteğin karşılığını en iyi şekilde vereceğime söz verdim. Birlikte çalışacağım Yusuf Açıkgöz, Ceyda Gürsel, Cihan Ekici ve Arkın Bereketoğlu ile birlikte elimizden gelenin fazlasını yaparak verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz” açıklamasını yaptı. Yusuf Açıkgöz, Ceyda Gürsel, Cihan Ekici ve Arkın Bereketoğlu’nun görev alacakları alanlar ve sorumlulukları hakkında detaylı bilgi ise ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşılacak.
Eskişehir İşleri artan hamalların günlük kazancı 3 bin liranın altına düşmüyor Eskişehir’deki Reşadiye Camii önünde, adeta Hamal Pazarı olan bölgede günlük işte çalışmak için bekleyen emekçiler, işleri havaların ısınması ile arttı. Hamallar, yağışsız ve güzel havayı fırsat bilerek evlerini veya eşyalarını taşımak isteyen vatandaşların sayısının artması nedeniyle işlerinin yoğunlaştığını ve günlük kazançlarının 3 bin liranın altına düşmediğini söyledi. Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte artan sıcaklıklar Reşadiye Camii önünde kurulan Hamal Pazarı’nda işleri arttırdı. Yağışsız ve güzel havayı fırsat bilerek ev ve eşya taşıma işlerine başlayan vatandaşlar kış aylarında bazı günler hiç iş almayan hamalların hem cebini doldurdu, hem de yüzünü güldürdü. Günlük kazançlarının 3 bin liranın altına düşmediğini dile getiren emekçi vatandaşlar işlerden memnun olduklarını belirtirken, ilerleyen günlerde yoğunluğun daha da artmasını beklediklerini dile getirdi. Öte yandan, Hamal Pazarı’nda demirlerin üzerinde oturarak bekleyen vatandaşlar yetkililerden Reşadiye Camii’nin önüne bank yapılmasını talep etti. “Günlük kazancım 3 bin liradan aşağı düşmüyor” Eskişehir’de hamallık yapan Mithat Gök, “İşler 10 numara, çok güzel. Vatandaşların evlerini taşımaları sebebiyle talepler yüksek. Her gün ortalama 2 iş alıyorum, günlük kazanıyorum. Günlük kazancım 3 bin liradan aşağı düşmüyor. Durumdan memnunuz ve ilerleyen günlerde yoğunluğun artmasını bekliyoruz. Buradan müşterilerimize şunu söylemek istiyorum, işçi alacağınız zaman mutlaka Reşadiye Camii’nin önüne gelin. Şu anda kişi başı ortalama taşıma ücreti bin 500 TL” dedi. “Yetkililer duysun sesimizi, belediye yapsın buraları” Reşadiye Camii önünde kurulan Hamal Pazarı’nda çalışan Aydın Osman ise yetkililere bir çağrıda bulunarak, “Yaklaşık 30 yıldır burada bekliyorum, hala 1 tane oturak koymadılar. Bakın millet halen demirlerin üstünde bekliyor. Tamam oturalım ama bu durum demirlere de zarar veriyor. Yetkililer duysun sesimizi, belediye yapsın buraları” ifadelerini kullandı.