ASAYİŞ - 23 Eylül 2017 Cumartesi 09:19

Onlar da operasyonlara katılıyor

A
A
A
Onlar da operasyonlara katılıyor

Karadeniz’de PKK’ya karşı yürütülen operasyonlar devam ediyor.

Karadeniz’de PKK’ya karşı yürütülen operasyonlar devam ediyor. JÖAK ve JÖPER’lerin ardından bölgeye Bordo Bereliler’den oluşan bir tabur asker gönderildi.


Trabzon, Gümüşhane ve Giresun kırsalında operasyonlarını sürdüren JÖAK ve JÖPER’ler ile koordineli olarak operasyonlara başlayan Bordo Bereliler engebeli ve zorlu Karadeniz dağlarında PKK’lı teröristleri arıyor.


Edinilen bilgilere göre, bölgede 3 veya 4 kişi oldukları tahmin edilen Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) üyelerinin son olarak yardım için telsiz bağlantısı kurmaya çalıştıkları öğrenildi. Kurulmaya çalışılan bağlantının ardından yapılan araştırma sonucunda grubun son olarak eylem gerçekleştirdikleri Trabzon’un Maçka ilçesinden 120 kilometre uzakta bulunan Giresun’un Doğankent ilçesi ile Gümüşhane’nin Kürtün ilçesi arasındaki bölgede oldukları tespit edildi. Bölgede JÖH ve PÖH’lere operasyon desteği sağlayan JÖAK ve JÖPER’ler teröristleri yakalamak için Gümüşhane ve Giresun kırsalına kaydırıldı.



“TSK Bölgede terörü bitirmek için operasyonları sıklaştırdı”


Karadeniz ormanlarında saklandığı düşülen teröristlerin biran önce yakalanması için operasyonlarını sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri, son olarak Bordo Bereli askerlerden oluşan özel bir taburu daha bölgeye gönderdi. Geçtiğimiz hafta başında bölgeye gelen Bordo Bereliler Gümüşhane kırsalında operasyonlarına başladı. Zorlu Karadeniz arazisini her koşulda aşan güvenlik güçlerinin en çok yaşadığı sıkıntı ise yüksek rakımlarda oluşan sis tabakları ve sık Karadeniz ormanları.


Öte yandan, Bölücü Terör Örgütü’nün bölgede kış yapılanmasının engellenmesi ve etkisiz hale getirilmesi için sürdürülen operasyonlar kapsamında söz konusu illere zorlu arazi şartlarına dayanıklı zırhlı araçlar da takviye edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Bitki özlerinden ekmekte küflenmeyi geciktirecek katkı maddesi ürettiler Zonguldak’ta 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, bitkilerin küflenme üzerindeki etkisine bakmak için çalıştığı projesiyle, TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge birinciliği kazandı. Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, ekmeklerin daha geç küflenmesini sağlayacak doğal bir madde üretti. Danışman öğretmeni Burcu Atabey Özdemir ile birlikte çalışmaya başlayan Yangın, doğadaki bitkileri ve özelliklerini araştırdı. Yangın, çevresinden öğrendiği tüketilebilir bitkilerin özelliklerine yoğunlaşarak bitki özütleri elde etti. Bu özütleri kullanarak ekmekler hazırladı. Özütlerin bitkilerde küflenme süresi üzerindeki etkisini inceledi. Ot çayı özütünün küflenmeyi geciktirdiğini gözlemleyen Yangın, aynı özütleri kullanarak oluşturduğu biyobozunur ambalajlarında ekmeklerde aynı etkiyi gösterdiğini gözlemledi. Ayşe Eslem Yangın, projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali’nde 1. olarak Türkiye Finali’ne katılmaya hak kazandı. Projesini gazetecilere anlatan Yangın, “Doğal gıda katkı maddeleriyle küflenmeyi önleyelim adlı proje yaptım. Bu projeyi yapmamın sebebi de bitkilerin küflenmeye olan ilgisine bakmak. Küflenme dünyanın bir sorunu olduğu için ben bu sorunu biraz da olsa engellemek istedim. Bazı bitkileri kullanarak bunların özlerini çıkartıp hem biyobozunur ambalaj hem de bunlardan ekmek yaptım. Bitki özütlerini soxhlet ekstraksiyon cihazında özütledim. Özütleme işlemi sonunda da özütleri kahverengi cam şişelere koyarak +4 derecede buzdolabında sakladım. Sonra bunlardan ekmek yaptım. Ekmekte sadece su yerine bitki özütlerini kullandım. Kullandığım bitkiler ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı, çakal eriği bu bitkilerin özütleriyle hazırlanan ekmekleri streç filme sararak her hafta boyunca ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Sonra bunları bir grafik haline getirdik. Ot çay özütü katkılı ekmek üç hafta boyunca küflenmeden dururken diğerleri küfleniyor. Ot çayı özütü katkılı ekmek dördüncü hafta başlarında küfleniyor. Ekmekleri desteklemek için biyobozunur gıda ambalajları yaptık. Biyobozunur gıda ambalajlarının içerisine gliserin, saf su, bitki özütü ve jelatin kattık. Bunları yaptıktan sonra kalıplara dökerek 24 saat boyunca oda koşullarında beklettik. Katkısız ekmekleri bunların içerisinde iki hafta boyunca beklettik. Ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Ot çayı özütü katkılı biyobozunur ambalajına sarılı ekmek dilimlerinde hiç küflenme olmuyorken katkısız biyobozunuru gıda ambalajına sarılı ekmek diliminde küflenme en fazla oluyor. Benim önerilerim ot bitkisinin kimyasal içeriği konusunda üst derece bilimsel araştırmalar yapılabilir. Küflenmeyi önleme mekanizması anlaşılabilir. Hem sadece ekmekte değil diğer gıdalar ve raf ömrünün arttırılıp arttırılmayacağına bakılabilir. Ben bu projem ile TÜBİTAK Ankara bölge birinciliğini elde ettim” dedi. Projesinin ekmek israfına da olumlu katkılarının olabileceğini sözlerine ekleyen Yangın, “İnsanlar ekmeği çok alıyor. Çok alınınca da yenmeden çöpe atılıyor. Ayrıca bu bitki özütlerini katarak ekmeğin ömrünü uzattıkça yenme süresini arttırıyor. Bu bitkileri ben amcamla yazın tarlaya çıktığımda topluyordum. Bu bitkilerden ot çayı bölgemize has bir bitkidir” ifadelerini kullandı.
İzmir Göztepe, Eyüpspor’u iki maçta da yendi Göztepe, Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Eyüpspor’u 3-0 yenerek bu sezon rakibini ikinci kez mağlup etti. Trendyol 1. Lig’de haftalar önce Süper Lig’e çıkmayı garantileyen Eyüpspor ile Göztepe, 33. hafta mücadelesinde karşı karşıya geldi. İstanbul ekibini 3-0 yenen sarı-kırmızılılar, bu sezon rakibini ikinci kez mağlup etti. Son maçlar öncesi liderlik şansını bulunduran İzmir temsilcisi, rakibinin son haftada kaybetmesi, kendisinin de yenmesi durumunda sezonu birinci sırada tamamlayacak. Eyüpspor karşılaşmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Göztepe Teknik Direktörü Stanimir Stoilov, kendileri için iyi bir maç olduğunu ifade ederek, "11’e 11 olan bölümde de üstün olan taraf bizdik. Daha sonra 1-0 oldu ve ardından kırmızı kart geldi. Bu bölümden sonra Eyüpspor için işlerin zorlaştığını düşünüyorum. Şu an gerçekten çok mutluyum Çünkü maçtan önce oyuncularım çok ciddi bir şekilde antrenman yaptı. Aynı şekilde maçta da ciddi bir şekilde oynayıp, galip geldiler. Uzun kutlamalar yaptık. Ardından ise kısa bir hazırlanma sürecimiz oldu ama oyuncularım hem kutlama yapmayı hem de ciddi bir şekilde çalışmayı bildiklerini gösterdi. Bu durumdan ötürü büyük bir mutluluk duyuyorum. Eyüpspor’u tebrik ediyorum. Onlar da Süper Lig’e yükselmeyi hak etti. Eyüpspor çok iyi bir takım. Çok iyi hocaya sahip bir takım. Onlara da gelecek sezon için başarılar diliyorum" dedi..