GENEL - 15 Mart 2018 Perşembe 16:03

DOKAP Başkanı Yüce: “DOKAP Bölgesi’nde 4 yılda 3 bin 134 proje için 14 milyar 928 milyon TL yatırım gerçekleştirildi”

A
A
A
DOKAP Başkanı Yüce: “DOKAP Bölgesi’nde 4 yılda 3 bin 134 proje için 14 milyar 928 milyon TL yatırım gerçekleştirildi”

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) işbirliğiyle Girişimcilik ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Araştırma Projesi’nin kapanış programı bugün Giresun’un Piraziz ilçesinde düzenlendi.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) işbirliğiyle Girişimcilik ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Araştırma Projesi’nin kapanış programı bugün Giresun’un Piraziz ilçesinde düzenlendi.


Programda konuşan DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, 4 yılda 3 bin 134 proje için 14 milyar 928 milyon TL yatırım gerçekleştirildiğini açıkladı. Yüce yaptığı konuşmada, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Küçük Sanayi Sitelerinin (KSS) bölgesel kalkınmaya yönelik sağladıkları katma değerin artırılması amacıyla yapılanma ve yönetim süreçlerine ilişkin stratejilerin belirlendiğini söyledi. Giresun’un Piraziz ilçesindeki bir otelde düzenlenen programa proje ortaklarının yanı sıra Giresun Vali Yardımcısı Rasim Belge, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Günay Çakır, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Samsun İl Tarım Müdürü Nail Kırmacı, Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak, İŞKUR Giresun İl Müdürü Mustafa Sarı, Kalkınma Ajansları temsilcileri, Öğretim üyeleri ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın temsilcileri katıldı.



“DOKAP 4 yılda yaklaşık 15 milyar TL’lik yatırım yaptı”


Düzenlenen kapanış töreninde konuşan DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, çalışma alanları ve yürütülmekte olan projelerle ilgili bilgi verdi. DOKAP Başkanı Ekrem yüce yaptığı konuşmada “Bölgemizi ülkemizin önemli bir


ticaret ve turizm merkezine dönüştürmeyi vizyon edinen DOKAP Eylem Planı kapsamında, 2014-2018 döneminde bölgede yapılması planlanan çalışmaların Turizm ve Çevresel Sürdürülebilirlik, Ekonomik Kalkınma, Altyapı ve Kentsel Gelişme, Sosyal Gelişme ve Yerel Düzeyde Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi başlıklarından oluşan 5 ana eksen ile bu ana eksenler altında yer alan 20 alt eksen, 128 ana eylem ve 325 alt eylem çerçevesinde yürütülmesi öngörülmüştür. DOKAP Eylem Planı kapsamında yer alan tüm bu eylemlerin hayata geçirilebilmesi için yaklaşık 10,4 milyar TL bütçenin plan dönemi olan 2014-2018 yılları arasında bölgemize tahsis edilmesi öngörülmüştür. DOKAP Eylem Planımız kapsamında bugüne kadar 92 adet ana eylem çerçevesinde 3 bin 134 projenin uygulamaya konulmuştur. İzleme ve Değerlendirme Koordinatörlüğümüzün verilerine göre söz konusu eylemler kapsamında sorumlu kuruluşlarımız eliyle, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında bölgemizde toplam 14 milyar 928 milyon TL tutarında yatırımın gerçekleştirilmesi sağlanmıştır” diye konuştu.



OSB ve KSS’nin bölgesel kalkınmaya yönelik stratejileri belirlendi


DOKAP ve TÜSSİDE işbirliği çerçevesinde yürütülen proje ile ilgili de bilgi veren Yüce “Tamamlanan söz konusu Projemiz kapsamında, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri mevcut durum ve ihtiyaç analizleri yapılmış, yönetim süreçlerine ilişkin gelişim stratejileri belirlenmiştir. Küçük sanayi sitelerinin konum, uzmanlık alanları ve kapasite kullanım durumları ayrıntılı olarak incelenerek, il düzeyinde gelişim potansiyeline sahip odak sektörler esaslı yeni küçük sanayi siteleri ihtiyaçlarına yönelik uygun kuruluş yeri seçim sistem tasarımı geliştirilmiştir. Teknoloji geliştirme bölgelerinin mevcut durum analizleri yapılmış, bölgesel kalkınmaya yönelik sağladıkları katma değerin artırılması amacıyla stratejiler belirlenmiştir. İş geliştirme merkezlerinin mevcut durum analizleri iyi uygulamalarla karşılaştırmalı olarak yapılarak, bölgesel kalkınmaya yönelik sağladıkları katma değerin artırılması amacıyla yapılanma ve yönetim süreçlerine ilişkin stratejiler ortaya konulmuştur. Hazır giyim sektörüne yönelik kümelenme yol haritası hazırlanmıştır. Bölge KOBİ işletmelerine yönelik büyüme ve finansman sorunları tespit edilerek gelişim stratejileri belirlenmiştir. Serbest bölgelerin etkin işletilmesi konusunda var olan problemler ortaya konulmuş ve söz konusu problemlerin çözümüne yönelik öneriler seti geliştirilmiştir” şeklinde konuştu.


Yapılan konuşmanın ardından “Girişimcilik ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Araştırma Projesi” hakkında sunumlar gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne’de Bulgarların alışveriş mesaisi sürüyor Edirne’de sosyete pazarı olarak da bilinen ve binlerce yerli ve yabancı turistin yılardır bütün alışveriş ihtiyacını karşıladığı Ulus Pazarı Bulgar müşterilerini ağırlamaya devam ediyor. Edirne’de her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen ve her yıl binlerce ziyaretçinin ağırlandığı Kakava Hıdırellez Şenlikleri nedeniyle Ulus Pazarı doldu taştı. 2017 Aralık ayında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesine giren ve her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan, baharın müjdesi Kakava Hıdırellez Şenlikleri nedeniyle Edirne’de tarihi kalabalık yaşanıyor. Edirne’ye akın eden yerli ve yabancı turistler, Ulus Pazarı’nda da yoğunluk oluşturdu. Özelikle son yılarda Bulgar ve Yunan vatandaşları alışveriş yapmak için Sosyete Pazarı olarak da bilinen Ulus Pazarını tercih etmeye devam ediyor. Özelikle Bulgar vatandaşların alışveriş noktası haline gelen Ulus Pazarı, Yunanistan ve çevre illerden de misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Edirne Ulus Pazarında alışveriş yapan Bulgar vatandaşlar fiyatlardan memnun olduklarını ifade etti. Pazar esnafı da Bulgar vatandaşların Edirne’de alışveriş yapmasından dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Öte yandan Edirne’deki sınır kapılarında da alışveriş yapmak için gelen araç yoğunluğu olduğu görüldü. “Fiyatlar çok fazlasıyla uygun” Edirne’de alışveriş yapan Bulgar vatandaş Santa Dimitrova, “Edirne’ye alışveriş yapmaya geldik. Evin ihtiyaçlarını aldık ve çok da memnununuz. Fiyatlar çok fazlasıyla uygun” dedi. “Karnımızı doyuruyoruz” Bulgaristan’dan Edirne’ye alışverişe gelen vatandaşlardan İsmet Yakup, “Karnımızı duyuruyoruz. Edirne’yi seviyoruz ve geziyoruz. Ayda en az 2 defa geliyoruz. Edirne hoşumuza gidiyor” diye konuştu. Ulus Pazarı esnaflarından Gülay Kaya, “Genelikle Ulus Pazarına Bulgarlar geliyor. İşlerimiz bereket versin memnunuz. Bulgarlar da bizden memnun ve bir sorun yok” şeklinde konuştu. Esnaf Bekir Kaya, “İşlerimiz güzel Edirne’de pazarımızdan memnunuz. Bulgar ve Yunanlar geliyor ama çoğunlukla Bulgar geliyor. Onlar bizden memnun biz de onlardan memnunuz” ifadelerini kullandı.
Malatya Bakan Özhaseki, depremzede Özgür ailesine misafir oldu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat depremlerinde evini kaybeden Malatyalı depremzede Özgür ailesinin TOKİ tarafından bir yılda yapılarak teslim edilen yeni yuvalarına konuk oldu. Anne Fatma Sema Özgür, TOKİ tarafından yapılan yeni evlerini çok beğendiklerini dile getirerek Bakan Özhaseki’ye, “Allah sizden ve Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Sayenizde çok iyiyiz. İşleriniz rast gelsin” diyerek teşekkür etti. Bakan Mehmet Özhaseki, Malatya temasları sırasında, Yeşilyurt ilçesinde bulunan 39 yıllık binadaki evlerinde depreme yakalanan Anne Fatma Sema Özgür ve oğlu Mehmet Bozkurt Özgür’ü, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından İkizce’de yapılan yeni yuvalarında ziyaret etti. Depremin üzerinden geçen bir yıl içerisinde yeni yuvalarına kavuşan Fatma Sema Özgür, Bakan Mehmet Özhaseki’yi yeni yuvalarında ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Aile ile birlikte çay içip sohbet eden Bakan Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da selamlarını da iletti. Bakan Mehmet Özhaseki, "Size Cumhurbaşkanımızın selamını getirdim. Eviniz çok güzel olmuş. Güle güle ağız tadıyla oturun" dedi. "Allah sizden ve Cumhurbaşkanımızdan razı olsun" Anne Fatma Sema Özgür, TOKİ tarafından yapılan yeni evlerini çok beğendiklerini dile getirerek, “Allah sizden ve Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Sayenizde çok iyiyiz. Canla başla çalışıyorlar. İşleriniz rast gelsin” diyerek teşekkür etti. Bakan Özhaseki çocuklarla da sohbet etti Bakan Mehmet Özhaseki, ziyarette Mehmet Bozkurt Özgür’ün iki çocuğundan üniversite sınavına hazırlanan Beren ve 8’inci sınıf öğrencisi Osman Efe ile de sohbet etti. Bakan Özhaseki, Osman Efe’den, “Tablete takılıp, dersleri aksatmak yok” diyerek söz aldı. Bakan Mehmet Özhaseki, hemşirelik bölümünü okumak istediğini söyleyen Beren’e ise “Çok çalışmalısın. Hiçbir başarı tesadüfen gelmez. İnşallah istediğin bölümü tutturursun” diye konuştu.
Malatya Bakan Özhaseki depremzede Özgür ailesine misafir oldu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat depremlerinde evini kaybeden Malatyalı depremzede Özgür ailesinin TOKİ tarafından bir yılda yapılarak teslim edilen yeni yuvalarına konuk oldu. Anne Fatma Sema Özgür, TOKİ tarafından yapılan yeni evlerini çok beğendiklerini dile getirerek Bakan Özhaseki’ye, “Allah sizden ve Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Sayenizde çok iyiyiz. İşleriniz rast gelsin” diyerek teşekkür etti. Bakan Mehmet Özhaseki, Malatya temasları sırasında, Yeşilyurt İlçesi’nde bulunan 39 yıllık binadaki evlerinde depreme yakalanan Anne Fatma Sema Özgür ve oğlu Mehmet Bozkurt Özgür’ü, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından İkizce’de yapılan yeni yuvalarında ziyaret etti. Depremin üzerinden geçen bir yıl içerisinde yeni yuvalarına kavuşan Fatma Sema Özgür, Bakan Mehmet Özhaseki’yi yeni yuvalarında ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Aile ile birlikte çay içip sohbet eden Bakan Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da selamlarını da iletti. Bakan Mehmet Özhaseki, "Size Cumhurbaşkanımızın selamını getirdim. Eviniz çok güzel olmuş. Güle güle ağız tadıyla oturun" dedi. "Allah sizden ve Cumhurbaşkanımızdan razı olsun" Anne Fatma Sema Özgür, TOKİ tarafından yapılan yeni evlerini çok beğendiklerini dile getirerek, “Allah sizden ve Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Sayenizde çok iyiyiz. Canla başla çalışıyorlar. İşleriniz rast gelsin” diyerek teşekkür etti. Bakan Özhaseki çocuklarla da sohbet etti Bakan Mehmet Özhaseki, ziyarette Mehmet Bozkurt Özgür’ün iki çocuğundan üniversite sınavına hazırlanan Beren ve 8’inci sınıf öğrencisi Osman Efe ile de sohbet etti. Bakan Özhaseki, Osman Efe’den, “Tablete takılıp, dersleri aksatmak yok” diyerek söz aldı. Bakan Mehmet Özhaseki, hemşirelik bölümünü okumak istediğini söyleyen Beren’e ise, “Çok çalışmalısın. Hiçbir başarı tesadüfen gelmez. İnşallah istediğin bölümü tutturursun” diye konuştu.