EKONOMİ - 28 Temmuz 2020 Salı 15:07

Giresunlu fındık üreticileri açıklanan fındık fiyatını değerlendirdi

A
A
A
Giresunlu fındık üreticileri açıklanan fındık fiyatını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fındık fiyatıyla ilgili "TMO ile bayram sonrasından itibaren levant kalite fındığın kilosunu 22 liradan, Giresun kalite fındığın kilosunu 22,5 liradan alacağız" açıklaması fındık üreten illerin başında gelen Giresun’da olumlu karşılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fındık fiyatıyla ilgili "TMO ile bayram sonrasından itibaren levant kalite fındığın kilosunu 22 liradan, Giresun kalite fındığın kilosunu 22,5 liradan alacağız" açıklaması fındık üreten illerin başında gelen Giresun’da olumlu karşılandı.


Açıklanan fiyatı memnuniyetle karşılayan Giresunlu fındık üreticileri rekoltenin düşüklüğünden dert yandı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alınacak fındık fiyatının beklentilerin üzerinde olduğunu ifade eden Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdullah Şahin, üreticilere serbest piyasada fındık fiyatının düşmesine neden olacak emanete fındık verilmemesi konusunda uyarılarda bulundu.


Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdullah Şahin yaptığı açıklamada, “Doğrusunu söylemek gerekirse beklenen bir fiyat değildi. Geçen yıl serbest piyasadan 50 kuruş fazlasıyla 17 liradan fiyat açıklanmıştı. Bu sene ise üretici 18-20 lira arasında bir fiyat beklerken, Giresun kalite için 22,5 lira beklentilerin çok üzerinde bir fiyat oldu. Bu fiyattan bütün üreticilerimizin memnun olduğu düşüncesindeyim. Üreticilerimiz adına Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçen bakanlarımıza, milletvekillerimize teşekkür ediyorum” dedi.



TMO üreticiyi tüccara mecbur bırakmamalı


TMO’dan fındık alımlarında üreticiyi mağdur etmeyecek bir alım politikası beklediklerini de ifade eden Şahin, “Fiyat oldukça iyi ancak TMO’nun her ilçeye bir alım noktası oluşturması gerekmektedir. Belirli yerlerde alım yapması demek üreticinin 100-150 kilometre yol kat ederek fındık getirmesi anlamına geliyor. Bir de bu üreticimiz nem oranı, çatlak oranı gibi kriterlerden dolayı fındığını teslim edememesi de üreticiyi manava, tüccara mecbur etmek anlamına geliyor. Bu nedenle TMO’nun alım politikasında biraz üreticiyi düşünmesini bekliyoruz. Üreticilerimizden de serbest piyasa fiyatlarının düşmemesi için emanete vermemesini ve ihtiyacından fazla satmamasını istiyoruz. Çünkü ihtiyacını karşılayan tüccar fındık fiyatlarını TMO fiyatından düşük tutacaktır. Üretici bilinçli olur ise de serbest piyasada fındık fiyatları TMO fiyatının çok daha üzerine çıkması mümkündür” diye konuştu.


Fiyatları iyi bulan üreticiler ise rekoltenin düşük olmasından yakındılar. Bazı üreticiler yaptıkları açıklamada, “Fındık dalda az olduktan sonra fındık fiyatının 30 lira olmasının bir kıymeti yoktur. Ancak hükümetimiz, Cumhurbaşkanımız üzerine düşerek verebileceği en iyi fiyatı açıklamıştır. Rekoltenin olmaması da kısmet işidir” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı sebebiyle kuraklık riskine karşı alınan yeni tedbirler arasında barajlarda su tasarrufu dönemine girildiği belirtildi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Vali Mehmet Makas’a bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajdaki suyu tribün yerine dipsavaktan bıraktıklarını belirterek, bu sayede 35 milyon metreküp su tasarrufu ettiklerini söyledi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili kurum müdürlerinden bilgi alan Vali Makas, Kırıkkale’ye hizmet için var olduklarını söyledi. Vali Makas, "Oturduğumuz koltuklar aziz milletimize ait koltuklar. Dolayısıyla işimizi takip edeceğiz. Bunun siyasi kimliği olsun, atanmış bürokrat arkadaşımız olsun, lütfen sadece norm hukuk kapsamında kalmayın, takibini yapın. Kurumlarınızın işini ’ben yazıştım’ şeklinde bakmayın, takip edin" dedi. Koordinasyon toplantısına katılan DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da içme ve tarım arazilerinde kullanılan su hakkında Vali Makas’a bilgiler aktardı. Yaroğlu, yaptığı açıklamada, barajlardan 35 milyon metreküp su tasarrufu yaptıklarını belirtti. İçme suyu noktasında sıkıntının olmadığını ifade eden Yaroğlu, tarım arazilerinde yapılan sulamada ise disiplinli gittiklerini kaydetti. "Disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacaklarını anlatan Yaroğlu, "Sulamada şöyle sıkıntımız olmayacak; Biz biraz disiplinli gidiyoruz. Her gelen talebe hemen olumlu cevap vermiyoruz. Burada bazı yerlerde kısıtlı sulama yapacağız. 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacağız. Bu tarihi, yağış durumuna göre ne kadar öteleyebilirsek de öteleyeceğiz. Dolayısıyla burada disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" diye konuştu. "35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" Bölge Müdürü Yaroğlu, "Buradaki barajlarımız sadece Kırıkkale topraklarını sulamıyor. Çorum ve Sinop’a kadar bu vadiyi, Kızılırmak havzasını suluyor. Daha önceden tribünlerden enerji üretip bırakılan su saniyede 50 metreküptü bu sene ilk defa dipsavaktan 15 metreküp su bıraktık ve 35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" şeklinde konuştu. "Disiplini de bozmazsak sulamada sıkıntı yaşamayacağız" Su tasarrufu konusunda disiplinli olunması gerektiğini savunan Yaroğlu, "Dolayısıyla burada da disiplinli gitmemiz lazım sulama noktasında. Bu sene yağış durumuna göre bu disiplini de bozmazsak sulamada da sıkıntı yaşamayacağız. Türkiye olarak su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz. Türkiye’nin kategorisi su stresi çeken ülkeyiz. Bakanlığımızın da öncülüğünde ’suda tasarruf’ diye. Böyle gidersek nüfus ve sanayimizde artıyor. 2030’dan sonra gerekli önlemler alınmazsa su fakiri olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.