SAĞLIK - 05 Eylül 2020 Cumartesi 10:48

Covid-19 hastası hamile kadın tedavinin ardından bebeğine kavuştu

A
A
A
Covid-19 hastası hamile kadın tedavinin ardından bebeğine kavuştu

Covid-19 hastası olan hamile Elif Özdemir, doğumun ardından durumu ağırlaşarak yoğun bakıma alındı.

Covid-19 hastası olan hamile Elif Özdemir, doğumun ardından durumu ağırlaşarak yoğun bakıma alındı. 10 günlük tedavi sürecinin ardından servise çıkarılan Özdemir, Hiranur adını verdikleri bebeğine kavuştu.


Ordu’dan Giresun’a sevk edilen Covid-19 hastası 26 yaşındaki 32 haftalık hamile Elif Özdemir, durumunun ağırlaşması üzerine Giresun Üniversitesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde sezaryen doğumla Hiranur adı verilen kız bebek dünyaya getirdi. Doğumdan 12 saat sonra durumu ağırlaşan Özdemir, yoğun bakıma alınarak entübe edildi. 4 gün entübe olarak tedavi gören Özdemir, mevcut tedavilerin yanı sıra immün plazma tedavisi de görerek 4’üncü günün sonunda uyandırıldı ve 10 günlük yoğun bakım sürecinin ardından servise çıkarılarak bebeğine kavuştu.


Özdemir’in takibini ve tedavisini yapan Anestezi ve Reanimasyon Uzmanları Dr. Öğr. Üyesi Duygu Demiriz Gülmez ve Uzm. Dr. Azime Bulut, “Tüm dünyanın yorulduğu ve zor günler geçirdiği bu zorlu süreçte bizler de çok yorulduk. Hastamızın sağlığına ve bebeğine sağlıklı bir şekilde kavuşması bizleri çok mutlu etti. Elif bizlere umut oldu herkese umut olsun. Tüm yoğun bakım çalışanları ve meslektaşlarımın üstün gayretleri sonucunda ekip olarak bu mutluluğu yaşıyoruz. Halkımız lütfen sosyal mesafe, maske ve el hijyeni ile ilgili kurallara özen göstersinler” dedi.


Elif Özdemir’in eşi Semih Özdemir ise, “Zorlu kötü günler geçirdik ancak çok şükür atlattık. Doktorlarımıza ve yoğun bakım ekibine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa’da zirai don nöbeti MANİSA (İHA) – Manisa’nın Demirci ilçesinde hava sıcaklıklarının eksi 3 dereceye kadar düşmesiyle birlikte badem üreticileri, ürünlerini korumak için bahçelerinde "zirai don nöbeti" tutmaya başladı. Çiftçiler, saman balyaları ve badem kabuklarını yakarak dumanlama yöntemiyle ağaçlarını don tehlikesine karşı korumaya çalışıyor. Demirci ilçesinde özellikle 900 rakımın üzerindeki ve 1000 metreye yakın bölgelerde bulunan badem bahçelerinde, ağaçların çiçeklenme ve filizlenme döneminde zarar görmemesi için üreticiler yoğun mesai harcıyor. Meteoroloji verilerine göre 11 Nisan tarihine kadar sürmesi beklenen soğuk hava dalgasına karşı çiftçiler, akşam saatlerinden itibaren bahçelerinde dumanlama çalışmalarına başlıyor. Gece boyunca süren bu çalışmalar, sabahın ilk ışıklarına kadar devam ediyor. Demirci İlçe Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt da zirai donla mücadele eden üreticileri yalnız bırakmayarak gece saatlerinde bahçeleri ziyaret etti. Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Şenyurt, üreticilere teknik destek sağlayıp alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. "Dumanlı koruma" ile ürünlerini kurtarmaya çalışıyorlar Oyukarkası mevkisinde bulunan ve 250 dönümlük alanda 5 bin badem ağacıyla üretim yapılan Karaoklar Ekolojik Hayat Çiftliği’nde de yoğun bir mücadele yürütülüyor. Gece saatlerinde sıcaklığın eksi 3 dereceye kadar düştüğü bölgede üreticiler, yaktıkları materyallerden çıkan yoğun duman sayesinde bahçe içerisindeki sıcaklığı sıfır derece civarında tutarak filizlerin donmasını önlemeye çalışıyor. Çiftlik yöneticisi İsmail Hakkı Sular, geçen yıl zirai don nedeniyle ürün alamadıklarını belirterek, "5000 badem ağacımız var. Bu yıl tedbirlerimizi artırdık. En kolay yöntem dumanlama. Kendi ürünümüz olan badem kabuklarını yakıyoruz, çünkü daha uzun süre duman sağlıyor. Sigortamızı yaptırdık ama mücadeleyi bırakmıyoruz" dedi. "Erken uyarıları dikkate aldık" Demirci İlçe Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt ise geçen yıl yaşanan don olayını hatırlatarak, bu yıl da benzer risklerin bulunduğunu ifade etti. Şenyurt, "Bakanlığımız geçtiğimiz yıl çiftçilerimize destek vermişti. Bu yıl da meteorolojik verilere göre zirai don riski var. Biz de üreticilerimizi önceden uyardık ve sahada çalışmaları takip ediyoruz. İlçemizde 14 bin dekar badem üretim alanı bulunuyor. Meyve veren yaklaşık 200 bin, gelişim aşamasında ise 400 bin badem ağacı var. Bu sezon 500 ton rekolte bekliyoruz" diye konuştu. Karaoklar Ekolojik Hayat Çiftliği Ziraat Mühendisi Muharrem Çaka da erken uyarı sistemlerini dikkate alarak önlem aldıklarını belirterek, "Önümüzdeki iki gece sıcaklığın eksi 3 dereceye düşmesi bekleniyor. Dumanlama yöntemiyle bahçemizde yaklaşık 2 derecelik bir sıcaklık artışı sağlayarak bademlerimizi korumaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Zirai don riskinin devam ettiği Demirci’de çiftçiler, ürünlerini korumak için gece boyunca nöbet tutmaya devam ediyor.