EKONOMİ - 09 Kasım 2020 Pazartesi 10:53

Fındığı yok ama helvası var

A
A
A
Fındığı yok ama helvası var

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde yapılan elde dövme fındık helvası, kış aylarında vücudu sıcak tutuyor ve enerji veriyor.

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde yapılan elde dövme fındık helvası, kış aylarında vücudu sıcak tutuyor ve enerji veriyor.


Giresun’un fındık üretimi yapılmayan ilçelerinden birisi olan Şebinkarahisar’da çifte kavrulmuş Giresun kalite yağlı fındığından elde edilen dövme helvası geleneksel yöntemlerle havanda dibekle saatlerce dövülerek yapılıyor.


Yüzde yüz fındıktan üretilen helvanın en büyük özelliğini diğer fındıklı helvalardan farklı kılan ve en az 8 saat özel bir kütük içerisinde dövülerek yapıldığını kaydeden Muzaffer Özkara, bu helvanın bir yıl boyunca bozulmadan bekletilebileceğini söyledi. Şebinkarahisar’a özgü fındık helvasının yapımı hakkında bilgi veren Özkara, “Çifte kavrulmuş fındık kütükten oyma kovada en az 4-5 saat dövülerek öğütülüyor. Daha sonra bir kilogram fındığa 2 kilogram pudra şekeri ile karıştırılıyor. Daha sonra bu karışım 4-5 saat boyunca dövülmesi gerekiyor" dedi.



“Fındık helvası enerji deposu”


Fındık helvasının bir enerji deposu olduğunu da ifade eden Özkara, “ Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyorum. Önceleri kurumuş dut ve cevizden de helva yapardık ancak fındık helvasına daha çok talep olunca bizde fındık helvası yapmaya başladık. Özellikle fındık helvası kışın daha çok talep görüyor çünkü tam bir enerji deposu olduğu için vücudu sıcak tutuyor. Yapımı geleneksel yöntemlerle zor olduğu için az miktarda yapıyoruz ve sadece ilçe halkının talebini karşılayabiliyoruz. İlçe dışından gelen talepleri karşılayamıyoruz. Şebinkarahisar’da fındık üretilmiyor. Ancak dövme fındık helvası buraya özgüdür. Fındık fiyatlarına göre değişen helva fiyatımız bu yıl kilosu 60 TL’den satılmaktadır. Bizim dövme helvamız hiçbir yerde satılmamaktadır. Fabrikasyon üretimlerle karıştırılmamalıdır. Bizim helvamızın ayrı bir tadı, ayrı bir enerji gücü vardır. Bunu tatmayan bilemez” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Son 1 ayda 28 bin araç cezadan kaçamadı Aydın’da Mart ayında trafik kurallarına uymayan 28 bin 681 sürücü cezadan kaçamazken, meydana gelen kazalarda 2 kişi hayatını kaybetti. Aydın’da trafik güvenliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar aralıksız devam ederken, 2026 yılı Mart ayı içerisinde yapılan denetimlerde toplam 173 bin 339 araç kontrol edildi. Yapılan denetimlerde trafik kurallarına uymadığı tespit edilen 28 bin 681 araca işlem yapıldı. Mart ayında meydana gelen 767 trafik kazasında ise 2 kişi hayatını kaybetti. Konu ile ilgili Aydın Valiliği tarafından yapılan açıklamada "Trafik güvenliğinin artırılması ve korunması için Valiliğimizin gözetim ve denetiminde İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığına bağlı trafik ekipleri tarafından 2026 yılı Mart ayı içerisinde toplam 173 bin 339 araç kontrol edilmiş, 28 bin 681 araca işlem yapılmıştır. Alınan önlemlere rağmen, trafik kurallarına uyulmaması nedeniyle 2026 Mart ayı içerisinde İlimiz sınırlarında toplam 306 maddi hasarlı, 461 yaralamalı ve 1 ölümlü olmak üzere toplam 767 trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazalarda toplam 601 vatandaşımız yaralanmış, 2 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Ayrıca 315 sürücünün ehliyetine el konulmuş olup, 390 sürücü ile bin 172 araç trafikten men edilmiştir. Valiliğimizce, ilimizde trafik güvenliği ve vatandaşlarımızın can ve mal emniyetinin daha etkin sağlanmasına yönelik olarak alınan tüm tedbirler arttırılarak aynı kararlılıkla ve gayretle sürdürülecektir. Trafik kurallarına uyan, trafik düzeninin sağlanmasına ilgi ve destekleriyle katkı sağlayan değerli vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Trafik kazalarının azalması için sürücü ve vatandaşlarımızın da daha duyarlı olmaları, özellikle hatalı şerit değiştirmemeleri, alkollü araç kullanmamaları, kural ihlali yapanların ise 112 nolu Acil Çağrı Merkezi telefonuna ihbar edilmeleri hususlarında vatandaşlarımızın bilgisine, desteklerine büyük ihtiyaç vardır" ifadeleri yer aldı.