SPOR - 05 Ekim 2021 Salı 10:30

Türk futboluna yeni kaleciler yetiştirmek için kolları sıvadılar

A
A
A
Türk futboluna yeni kaleciler yetiştirmek için kolları sıvadılar

GZT Giresunspor’un eski kalecisi ve Genel Müdürü Harun Ovalıoğlu ile eski kaleci antrenörü İsmail Güney, Türk futboluna yeni kaleciler yetiştirmek için kolları sıvadılar.

GZT Giresunspor’un eski kalecisi ve Genel Müdürü Harun Ovalıoğlu ile eski kaleci antrenörü İsmail Güney, Türk futboluna yeni kaleciler yetiştirmek için kolları sıvadılar.


Harun Ovalıoğlu ve İsmail Güney, kısa bir süre önce Bireysel Futbol Kaleci Akademisi (BFKA) Projesi’ni hayata geçirdi. Gerçekleştirdikleri çalışmalar ve hedefleri hakkında açıklamalarda yapan Harun Ovalıoğlu “Karadeniz’de bir ilki başardık. İnsanlar uzmanlık alanı neyse o alanda çalışmalı. Biz daha önce aslında bu girişimde bulunmuştuk ancak araya pandemi girdi, Giresunspor’da görev aldık ve biraz geciktik. Uzmanlık alanımız neyse o alanda çalışıyoruz. Biz kaleciydik, kaleci yetiştiriyoruz. Bizim işimiz kaleci yetiştirmek. Herkes bildiği işi yapmalı, biz İsmail hocamla beraber bildiğimiz işi yapıyoruz. Bir kalecinin en çok sevdiği şey atlamak-zıplamaktır ama ondan önce topa atlamayı öğrenmeli, bu işi sevmeli. İnşallah bildiklerimizi, tecrübelerimizi sporcularımıza aktaracağız, kendilerini en iyi şekilde hazırlayacağız. En iyi kaleciler Giresun’dan çıkmalı, o potansiyele sahip bir şehiriz. Ben ve İsmail hocam gençlerimize ve herkese çok güveniyoruz” dedi.


“Gösterilen ilgiden çok memnunuz” diyen Ovalıoğlu, “5-19 yaş aralığındaki gençler, amatör kulüplerimizde oynayan ve form tutmak isteyenler, TFF 1. Lig ya da diğer liglerde oynayan sezon içerisinde boşta kalmış ya da ekstra bireysel antrenman yapmak isteyen herkes antrenmanlarımıza katılabiliyor. Giresun’un yanı sıra çevre illerden ve İstanbul’dan dahi kursumuza katılmak isteyenler var. Giresun Üniversitesi’nde beden eğitimi okuyup, kendisini geliştirmek isteyen üniversiteli öğrencilerimiz var. Bu yıl inşallah kamp planımızı da yapıp, rakımı yüksek olan yerlerde sporcularımızla tamamen bireysel ilgilenerek bir kamp dönemi geçirmeyi düşünüyoruz. Sporcularımıza öncelikle sağlıklı ve kötü alışkanlıklardan uzaklaştıran davranışları aşılıyoruz. İlla kaleci olmak zorunda değiller, biz iyi kaleci olmayı vaat etmiyoruz. Psikolojik olarak, bilgi ve eğitim olarak beraberinde yeteneği de varsa ve çok çalışarak, hem fiziksel hem de mental anlamda çok iyi yerlere gelmeleri için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.



“Rol modelimiz Buffon”


Ovalıoğlu, akademiyle ilgili sadece Türkiye’de değil, dünyadaki kalecilik ile ilgili çalışmaları da yakından takip ettiklerini ve modern bir sistemde neler yapılması gerektiğini bildiklerini belirterek, “Aslında sadece Giresun ya da Türkiye’de değil dünyada bile kaleci konusunda ciddi sıkıntılar var. Mesela ünlü kaleci Buffon, ‘Buffon Akademi’ adında bir kalecilik akademisi açtı. Rol modelimiz o, uzmanlık alanı neyse, aynı bizim gibi sadece kaleci yetiştiriyor. Kaleci her yerde zor yetişen bir mevkidir. Mahalle aralarında kaleye geçmek istemeyen gençlerimizin düşüncelerini değiştirip, kaleye geçme isteği aşılamak istiyoruz. Birçok kaleciler yetişti şimdiye kadar ancak ya ailelerinin izin vermemesi ya da kendilerinin düzenli olarak çalışamaması sebebiyle hak ettikleri noktaya gelemediler. Biz bunu da değiştirmek istiyoruz. Biz yetenekli gençlerin kendilerini yetiştirip, kariyer planlamaları konusunda da her türlü desteği verip bu yeteneklerimizin kaybolmalarına izin vermeyeceğiz, onlara yol açmaya çalışacağız. Biz antrenmanlar haricinde sporcularımızın sosyal hayatına da katkıda bulunmak istiyoruz. Güzel şeyler yapmak istiyorsa, o gelişimleri de takip etmek zorundayız. O gelişimleri velilerimize de anlatarak hareket ediyor ve yol alıyoruz” ifadelerini kullandı.



Güney: “100 defa dünyaya gelsem yine kaleci olurdum”


Profesyonel liglerde birçok farklı takımda uzun yıllar kalecilik ve kaleci antrenörlüğü yapan İsmail Güney ise, “Dünyaya bir değil 100 defa da gelsem yine bu mesleği seçerdim. 21 yıldan fazla süredir bu mesleği severek devam ettiriyorum. Sağlığımız, nefesimiz yettiği sürece de mesleğimi sürdürmeye, yeni kaleciler yetiştirmeye ve mevcut kalecileri daha iyi duruma getirmek için elimden gelenin fazlasını yapmaya devam edeceğim” cümlelerine yer verdi.


Akademinin açılışında ve sonrasında büyük ilgiyle karşılaştıklarını söyleyen Güney, “Beklediğimiz ilginden fazlasını gördük. Ben herkese, özellikle destek verenlere çok teşekkür ederim. Kamuoyundan çok olumlu tepkiler alıyoruz. Kısa bir süre önce akademimizi açmamıza rağmen çok çok iyi olduğunu söyleyebilirim ve bu ilgi her geçen gün artıyor. Özellikle de gençlerimiz çok fazla ilgi ve alaka gösteriyor. Kalecilik, sahadaki 10 kişinin oynadığı her şeyden daha zor. Sahada en zor şey kaleciliktir. Kalecilik antrenörlüğüne başladığım günden beri çalıştırdığım takımlarda mutlaka alt yapıdan oyuncu çıkartıyordum. Çocuk gelişimi de okuduğum için gençlerle aramda çok iyi bir bağ var, onlarla çok iyi anlaştığımı düşünüyorum. Bundan dolayı kalecilik zor da olsa, bir sorun yaşamıyorum. Geçen yıl Giresunspor’da antrenmana çıkan 5 kalecinin 4’ünü ben alt yapıdan çıkarttım. Onurcan, Göktan, Doğaç, Bedirhan. Hepsi çok iyi yerdeler, gelişimlerine devam ediyorlar. Beni açıkçası sevindiriyorlar. Kalecilik başlı başına ayrı bir meslektir. Kaleci olmak isteyenlerin tamamen bu işe odaklanması ve sürekli çok çalışması lazım. Profesyonel kaleciyi çalıştırmak daha kolaydır ama gençlere ve çocuklara biz bu işi sıfırdan öğretiyoruz, emek veriyoruz. Psikoloji çok önemli, her gün ısrarla tekrar yapıyoruz, daha iyi gelişim kaydetsinler diye. Olmayandan olana, görünmeyenden görünene, basitten karmaşığa, zordan kolaya doğru gidiyoruz. En sonunda başaracağız inşallah” diye konuştu.


İsmail Güney, kaleciliğin hem Türkiye’de hem dünyada en zor bulunan mevki olduğunu aktararak, “Bizim kısa vadeli değil uzun vadeli hedeflerimiz var. Bu akademi, Giresun’dan Türkiye ve dünyaya açılan bir kapı olacak, ses getirecek. Türkiye Süper Ligi’nde yetiştirdiğim ve şuan oynayan kaleciler var, inşallah zamanla dünyada da olacak. Neden olmasın? Neden Giresun’dan bu yetenekler çıkmasın? Sporcular akademimize gelmese dahi kendisi bireysel olarak çalışmalı ancak profesyonel ve devamlılığı olabilmesi için akademimize katılmaları faydalı olacaktır. Kalecilik çok ayrı bir cumhuriyet. Özel çalışmaları lazım, takımla çalışması lazım… Mesela teknik ekibin içerisinde teknik direktör ve yardımcı direktörler olur ve kaleci antrenörü olur. Hepsi olmazsa olabilir ancak kaleci antrenörü olmazsa olmaz. Kaleciler özel olarak çalışacak. O yüzden özel ve zor yetişecek bir meslek gurubu. Biz birebir çalıştırdığımız ve ilgilendiğimiz için hedeflere ulaşmakta kolaylık sağlıyoruz, bu yüzden bize katılmaları kendilerinin gelişimi için çok daha faydalı olacaktır” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Güvenli ve konforlu ulaşım HAVAMAŞ’ta Yolcu taşımacılığında güvenlik ve konforu ön planda tutan HAVAMAŞ, Çukurova Uluslararası Havalimanı ile şehir merkezi arasında gerçekleştirdiği servis hizmetleriyle yolculara güvenli ve rahat ulaşım imkanı sunuyor. Bölgenin yeni hava ulaşım kapısı olan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda yolcu taşımacılığını üstlenen HAVAMAŞ, modern araç filosu ve deneyimli personeliyle dikkat çekiyor. Yolcuların uçuş saatlerine uygun olarak planlanan servisler, hem zamanında ulaşım hem de konforlu bir yolculuk sağlamak amacıyla düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Firma tarafından kullanılan araçların periyodik bakımları titizlikle yapılırken, sürücülerin mesleki yeterlilikleri ve güvenli sürüş eğitimleri de düzenli olarak kontrol ediliyor. Böylece yolcuların havalimanına ulaşım sürecinde güvenliğin en üst seviyede tutulması hedefleniyor. HAVAMAŞ yetkilileri, yolcuların rahat bir yolculuk deneyimi yaşaması için araçlarda geniş bagaj alanı, konforlu koltuk düzeni ve iklimlendirme sistemlerinin bulunduğunu belirtti. Yolcular, şehir merkezi ile havalimanı arasında hızlı ve ekonomik bir ulaşım seçeneğine sahip olurken, servislerin uçuş saatleriyle uyumlu şekilde planlanması sayesinde bekleme süreleri de minimuma indiriliyor. Bölgedeki hava ulaşımının gelişmesiyle birlikte artan yolcu trafiğine hizmet veren HAVAMAŞ, hem güvenli hem de konforlu taşımacılık anlayışıyla Çukurova Uluslararası Havalimanı’na ulaşımda önemli bir rol üstlenmeye devam ediyor.
Ankara YKS’de dikkat çeken detay: En yaşlı aday 87 yaşında Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 2 milyon 425 bin 560 adayın başvurduğu, en genç adayın 16, en yaşlı adayın ise 87 yaşında olduğu açıklandı. YKS’ye başvuru süreci tamamlandı. 6 Şubat’ta başlayan YKS başvuruları, 2 Mart saat 23.59’ da sona erdi. 10-12 Mart tarihlerinde geç başvuruları alınan sınavın, 20-21 Haziran tarihlerinde düzenleneceği belirtilirken, sonuçların ise 22 Temmuz’da açıklanacağı ifade edildi. YKS başvurularıyla ilgili verileri açıklayan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Bayram Ali Ersoy, "YKS’nin 20 Haziran Cumartesi saat 10.15’ te yapılacak birinci oturumu TYT’ye 2 milyon 425 bin 560 aday başvurdu. 21 Haziran Pazar saat 10.15’te yapılacak ikinci oturum olan AYT’ye 1 milyon 628 bin 200 aday, aynı gün saat 15.45’te gerçekleşecek üçüncü ve son oturum olan YDT’ye ise İngilizceden 195 bin 85, Arapçadan 4 bin 181, Almancadan 2 bin 552, Fransızcadan 919, Rusçadan 942 kişi olmak üzere toplam 203 bin 679 aday katılacak" ifadelerine yer verdi. "Adayların 978 bin 387’si Anadolu lisesinden" YKS’ye en fazla başvuruların Anadolu liselerinden gerçekleştiğini belirten Ersoy, "Adayların 978 bin 387’ si Anadolu lisesi, 514 bin 773’ ü meslek lisesi, 294 bin 58’ i açık öğretim lisesi, 186 bin 792’ si imam hatip lisesi, 104 bin 267’ si fen lisesi, 15 bin 375’ i sosyal bilimler lisesi, 18 bin 730’ u spor ve güzel sanatlar lisesi, 5 bin 938’ i teknik lise, 4 bin 962’ si öğretmen liselerinden, 302 bin 278 aday ise diğer lise türlerinden başvurmuş durumda. Başvuranlardan 793 bin 414 aday lise son sınıfta bulunuyor. Lise mezunu olup bir yükseköğretim programına yerleşmemiş aday sayısı 1 milyon 56 bin 764, bir yükseköğretim programına yerleşmiş kayıtlı aday sayısı 244 bin 744, bir yükseköğretim programından mezun olan aday sayısı 206 bin 664, yükseköğretim kurumundan kaydı silinen ve sınava başvuran aday sayısı ise 69 bin 850 oldu. Adayların 921 bin 225’ i sınava ilk kez başvuru yaparken, 665 bin 89 adayın ikinci başvurusu, 447 bin 57 adayın üçüncü başvurusu, 198 bin 901 adayın dördüncü başvurusu, 193 bin 288 aday ise beş ve daha fazla başvuru yapmış durumda" ifadelerini kullandı. En yaşlı adayın 87 yaşında olduğu belirtildi Sınavın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti Lefkoşa dahil olmak üzere Türkiye’nin 81 ilinde, 254 sınav merkezinde uygulanacağını aktaran ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, adayların ihtiyaç durumlarını dikkate alınarak Antalya/Gazipaşa, Konya/Ilgın, Aydın/Kuşadası ve Trabzon/Of ilçelerindeki sınav merkezlerinde YKS’nin ilk kez gerçekleştireceklerini vurguladı. En genç adayın 16, en yaşlı adayın ise 87 yaşında olduğunun detayını veren Ersoy, "Sınavın en genç adayı 16, en yaşlı adayı ise 87 yaşında. En fazla başvuru 696 bin 766 ile 18 yaş grubundan geldi. 50 yaş ve üzeri 20 bin 159 aday sınava başvurdu" dedi. "34 yaş üstü kadın kontenjanından yararlanmak isteyen aday sayısı ise 83 bin 730 oldu" YKS’ye başvuranların 1 milyon 324 bin 487’sini kadın, 1 milyon 101 bin 73’ ünün erkeklerin oluşturduğunu aktaran Ersoy, "34 yaş üstü kadın kontenjanından yararlanmak isteyen aday sayısı ise 83 bin 730 oldu. İl bazında en fazla başvuru sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir’den geldi. Bursa ve Gaziantep bu illerimizi takip etti. Engelli adayların sınav sürecinde herhangi bir olumsuzluk yaşamaması için sınav bina ve salonlarında gerekli tedbirler alınacak. İhtiyaç duyan adaylara ek süre ve yardımcı personel gibi destekler sağlanacak. Ayrıca sınavlara başvuran gaziler ile şehit ve gazilerin eş ve çocuklarından sınav ücreti, başvuru hizmet ücreti ve yerleştirme ücreti alınmıyor. Bu kapsamda YKS’ ye başvuran 10 bin 880 aday sınav ücretinden muaf tutuldu. YKS, eğitim ve kariyer yolculuklarının en önemli aşamalarından birisi. Sınava katılacak yaklaşık 2 buçuk milyon adayın emeklerini emanetimiz olarak görüyoruz. Sınavın tüm oturumlarının sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Diğer kamu kurumlarıyla iş birliklerimizi, görevli atamalarımızı ve sınav merkezlerindeki çalışmalarımızı adaylar için en uygun takvimde bitireceğiz. Sınava katılacak adaylara şimdiden başarılar diliyorum" cümlelerini kullandı.