KÜLTÜR SANAT - 30 Ağustos 2022 Salı 12:42

Giresunluların Kurtuluş Savaşı’ndaki kahramanlığının anlatıldığı kısa filmin galası yapıldı

A
A
A
Giresunluların Kurtuluş Savaşı’ndaki kahramanlığının anlatıldığı kısa filmin galası yapıldı

Giresun’dan Sakarya Meydan Muharebesi’ne katılan 42.

Giresun’dan Sakarya Meydan Muharebesi’ne katılan 42. ve 47. gönüllü alayların vatan savunması kısa film haline getirildi.


Filmin gala gösterimi yoğun katılımla Osman Ağa Meydanı’nda gerçekleşirken, filmde Sakarya Meydan Muharebesi’nin gerçekleştiği Polatlı Haymana Mangal Dağı bölgesinde düşmanla savaşan Giresunluların kahramanlıklarını anlatılıyor.


Gecede konuşan Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, şehri işgal olmadığı halde yaklaşık 5 bin kişi ile 42. ve 47. gönüllü alayları çıkarıp vatan savunmasına katılan Giresunlu kahramanların kısa filmini yaptıklarını söyledi.


Düşmanın 42. ve 47. Gönüllü alayları görünce özel birlik sandığını kaydeden Şenlikoğlu, “Bu gece şehrimizde belki de bir ilki yaşıyoruz. Bu cennet vatan uğruna canlarını feda etmiş birçok şehidini, isimsiz kahramanlarını anmak için bu gece onların şahsi manevilerine katkıda bulunmak için toplandık. Kahramanlarımızın ülkemize canlarıyla ve kanlarıyla ne kadar katkıda bulunduğunu burada ufakta olsa, sanat eseriyle tescillendirelim dedik. Giresun ve çevresinden toplanarak, 10, 15 ve 20 yaşlarındaki Giresunlu uşakların 42. ve 47. Alayları oluşturarak ülkemizin vatan savunması için buradan hareketle Mangal Dağı’ndaki savunmalarına bir nebze de olsun vurgu yapmak istedik. 22 dakikalık kısa filmimizle isimleri unutulmuş bu kahramanları yâd etmeye çalıştık. 47. Alayımızın Komutanı Topal Osman Ağamız, 42. Alayımızın Komutanı Hüseyin Avni Alparslan ile birlikte Giresunlu uşaklarımızı anacağız. Tahmini 3 ila 5 bin Giresunlu şehidimiz var. Onların bir kısmı gönüllü alay olduğu için nüfusta kayıtlı görülmüyorlar. Hatta bir kısmı da asker kaçağı olarak görünüyor. Oysa şehitlerimiz Mangal Dağı’nda, Sakarya’da vatanın her bölgesinde canlarını ve kanlarını feda ettiler. Amacımız 42. ve 47. Gönüllü alaylarımızda bu isimsiz kahramanlarımızı anmak için buradan hareketle geleceğimize, şehrimize ve ülkemiz de bu isimlerin anılmasına katkı sağlamaktır. Bu eserde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu film Giresunlu gençlerimize ve Giresun’umuza 42. ve 47. Alayımıza, Topal Osman Ağamıza, Hüseyin Avni Alparslan’ın ve onun emrindeki uşakların bu memlekete ne kadar katkıda bulunduklarını izleyeceğiz. Bu ülkede bizim gibi şehirlerde, atalarımız gibi, kanlarını ve canlarını bu topraklar için feda etmiş birçok şehidimiz var. Bu memleketi bize emanet eden şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Bu filmle birlikte 30 Ağustos Zafer Bayramımızı da kutlamış oluyoruz” ifadelerini kullandı.


Gala öncesi filmde emeği geçenlere de çiçek takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kaya: "Türkiye mazlumların sesi olmaya devam edecek" AK Parti Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, Muğla’da düzenlenen iftar programında şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. Çanakkale Zaferi’nin 111. yıl dönümüne vurgu yapan Kaya, Gazze’deki zulme ve Türkiye’nin milli duruşuna dair mesajlar verdi. AK Parti Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, İl Başkanlığı Sosyal Politikalar Başkanlığı tarafından Menteşe Kapalı Spor Salonu’nda organize edilen iftar programına katıldı. Şehit yakınları ve gazilerin onur konuğu olduğu programda konuşan Kaya, Türkiye’nin bölgesel bir güç olarak mazlumların sesi olmaya devam edeceğini vurguladı. Konuşmasına tüm şehitleri rahmetle, gazileri ise minnetle selamlayarak başlayan Kaya, iftar sofrasının bereketinin Çanakkale Zaferi’nin 111. yıl dönümü gururuyla birleştiğini belirtti. Çanakkale’nin sadece askeri bir başarı olmadığını ifade eden Kaya, "Çanakkale, imanlı yüreklerin emperyalistlere ’asla geçit verilmeyeceğini’ tarihin kalbine kanla kazıdığı yerdir. Bugün eğer dünyaya bağımsızlık konusunda örnek oluyorsak, bu sönmeyen Çanakkale ruhu sayesindedir. Şuna tüm kalbinizle inanın. Onların iman gücüyle vatanımız bugün dimdik ayaktadır ve ebediyen ayakta kalacaktır" dedi. "Gazze’de bir cinnet hali yaşanıyor" Dünyadaki gelişmelere ve Gazze’deki insanlık dramına dikkat çeken Kaya, İsrail’in bölgedeki saldırılarını "barbarlık" olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "hukuk tanımayan savaş" vurgusunu hatırlatan Kaya; "10 Ekim’den beri Gazze’de masum yavruları katleden bu barbarlık, sadece bir güvenlik meselesi değildir. Bu, ’vadedilmiş topraklar’ hezeyanıyla sahneye konulan bir cinnet halidir! Türkiye olarak biz, bu hukuksuzluğa karşı ’dur’ diyen tek gücüz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, tavizsiz ve kararlı bir politikayla bu süreci yönetiyoruz" şeklinde konuştu. Muhalefete "lakatylık" tepkisi Bölgedeki kritik sürece rağmen iç siyasetteki tutumları eleştiren Kaya, muhalefetin Türkiye’nin bekasıyla ilgili bir derdi olmadığını belirterek, "Etrafımızda füzeler uçuşurken içerideki muhalefetin lakaytlığını milletimizin takdirine bırakıyorum. Tek dertleri polemik üretmek olanların, ne kanlı savaşlar umurlarında ne de milli bir duruşları var" dedi. Kaya, "Kimse bizi sınamaya kalkmasın. Biz Çanakkale’de yedi düveli sulara gömenlerin torunlarıyız. Gök kubbe çökmedikçe bu bayrak inmeyecek, yer yarılmadıkça bu ezan susmayacak. Türkiye, mazlumun umudu, ümmetin sesi ve zalimin kabusu olmaya ilelebet devam edecektir" ifadelerini kullandı. Program, okunan duaların ardından Sayan Kaya’nın çocuklara hediyesi ve hatıra fotoğrafı ile son buldu.
Manisa Manisa’da feci kaza: 2 ölü, 5 yaralı Manisa’nın Salihli ilçesinde 3 otomobilin karıştığı zincirleme kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 2’si çocuk 5 kişi yaralandı. Kaza, İzmir-Ankara D300 Karayolu Durasıllı Mahallesi mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Kula yönünden, Salihli istikametine giden Samet Ulusoy (33) yönetimindeki 45 ZB 9240 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu karşı şeride geçip, Salihli yönünden Kula yönüne giden Ali Karakurt’un (35) kullandığı 35AFJ 740 plakalı otomobil ve Hasan E. (44) yönetimindeki 34 CDT 249 plakalı otomobille çarpıştı. Can pazarının yaşandığı kaza sonrası kaza yerine çok sayıda sağlık, itfaiye, polis ve jandarma ekibi sevk edildi. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde otomobil sürücülerinden Samet Ulusoy ve Ali Karakurt’un olay yerinde hayatını kaybettiği belirlenirken, her 3 araçta bulunan yolcular Sinem K. (29), Esra K. (28), Elisa K. (3), Aras K. (1) ve Adile E. (34) yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından ambulanslarla Salihli Devlet Hastanesi ile Medigüneş Hastanesine kaldırıldı. Yaralılardan Sinem K., Esra K., Elisa K., Aras K.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Samet Ulusoy ve Ali Karakurt’un cansız bedenleri ise sıkıştıkları yerden itfaiye ekipleri tarafından çıkarıldıktan sonra hastane morguna kaldırıldı. Kaza ile ilgili soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.