ÇEVRE - 25 Mart 2023 Cumartesi 18:50

Arıcılara "ilkbahar bakımı" uyarısı

A
A
A
Arıcılara "ilkbahar bakımı" uyarısı

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, arıcılıkta bahar bakımlarına karşı arıcıları uyarırken, bu sene baharın erken gelmesinin bal rekoltesi için umutlandırdığını söyledi.

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, arıcılıkta bahar bakımlarına karşı arıcıları uyarırken, bu sene baharın erken gelmesinin bal rekoltesi için umutlandırdığını söyledi.


Giresun’da 150 bin kovanın, 100 bininin gezgin arıcı olduğunu belirten Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, “Kış mevsimi arıcılar için iyi geçti. Her yıl yüzde 60’lara varan arı ölümleri yaşanırken bu sene yaşanmadı. Bu durum arıcılar için sevindirici bir durum. Bununla beraber bahar mevsimi de erken geldi. Baharın erken gelmesi demek gezgin arıcıların çiçek balı için Doğu illerine göç etmesi anlamına geliyor. Giresun’da birliğe kayıtlı 2 bin 500 arıcı yaklaşık 150 bin kovanla arıcılık yapıyoruz. Bu 150 bin kovanın 50 bini kestane balı üretimi yapan arıcılarımız, geri kalan 100 bin civarındaki koloni de gezginci olarak devam etmektedir. Ortalama yıllık 7 bin ton çiçek balı, bin tona yakın da kestane balı üretimimiz vardı. Bu sene baharın erken gelmesiyle Doğu illerinde kuraklık olmazsa yüksek rekolte beklenmektedir” dedi.



"Kovanlarda bahar bakımı ihmal edilmemelidir"


Arıcıları bahar bakımına karşı da uyaran Elevli, “Arıcılar, havaların ısınmasıyla birlikte ilkbahar bakımı ve parazitlerden korunma amacıyla ilaçlama çalışmalarını ihmal etmemelidir. İlkbahar bakımına nisan ayının ilk haftası ile birlikte başlanmalıdır. Arıların kışı nasıl geçirdiklerini, kovanda mevcut gıda miktarını, ana arının var olup olmadığını, var ise yumurtlama durumuna bakılmalıdır. Kovanda ana arı, yani kraliçe arı yoksa o kovan risktedir. Ana arı yoksa ya zayıf kovanla birleştirilmeli ya da ana takviyesi yaparak kova kurtarılmalıdır. Kovanlarda hastalık ve zararlıların bulunup bulunmadığını kontrol etmek için açıp muayene edilmelidir. Ayrıca az koloni ile bal mevsimine giren arının bal üretim verimi de az olacaktır. Bu da üretimin az olmasına neden olacaktır. Hiçbir üreticinin istemediği şeydir. Bunu da güçlü kovandan zayıf kovana yavru takviyesi yapılmalıdır. Ayrıca, kovanın ana arısı zayıfsa, genç ana arı takviyesi yaparak çözülmelidir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AK Parti Bursa Milletvekili Varank ve MİT Başkanı Kalın, sahurda vatandaşlarla bir araya geldi Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve AK Parti Bursa Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank Ankara’nın Çankaya ilçesinde sahurda vatandaşlarla bir araya geldi. MİT Başkanı Kalın ve AK Parti Bursa Milletvekili Varank Ankara’nın Çankaya ilçesinde sahurda vatandaşlarla bir araya geldi. Programda konuşan Varank, "Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan bir Ramazan-ı Şerif ayının daha sonlarına yaklaşıyoruz. Rabbim tuttuğunuz oruçları yaptığınız ibadetleri kabul eylesin. İnşallah en güzel şekilde Ramazan bayramına kavuşmayı tabii ki Kadir Gecesi’ni idrak edeceğiz. En güzel şekilde Kadir Gecesi’ni idrak etmeyi de bizlere nasip eylesin. Her sene Ramazan-ı Şerif ayında bir güzellik olarak vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz. Ben bir Bursa’da bir de Ankara’da bunu yapmaya çalışıyorum. Hemşerilerimizi sahura davet ediyoruz. Sağ olsun hemşerilerimiz de bizleri yalnız bırakmıyorlar. Bu güzel ortamı oluşturmak için, bizlerle beraber olmak için bizimle buluşuyorlar. Ben gelen her bir kardeşimize çok teşekkür ediyorum. Gerçekten Ramazan-ı Şerif demek, birlik demek, beraberlik demek. Aslında aynı değerler etrafında buluşabilmek demek. İşte sahur sofraları da sahur birliktelikleri de aslında bu toplumun en güzel değerlerinden bir tanesi. İşte bu güzellikle de biz sizlerle beraber buluşmuş olduk. Rabbim inşallah bu güzellikleri yaşamaya devam etmeyi bizlere nasip eylesin" dedi. Coğrafyanın içinde bulunduğu zor şartlara değinen Varank, şunları kaydetti: "Tabii zor bir coğrafyada yaşıyoruz değerli kardeşlerim. Etrafımız adeta bir ateş çemberi ve bu ateş çemberi içerisinde Türkiye’yi salimen rotasında tutabilmek büyük mücadeleler büyük fedakarlıklar gerektiriyor. Hamdolsun Sayın Cumhurbaşkanımız da aslında Türkiye Cumhuriyeti’ni o rotada tutabilmek, tam bağımsız büyük Türkiye’yi inşa edebilmek için büyük bir mücadele içerisinde inşallah bizler de bir olursak, beraber olursak, hep birlikte birbirimize tutunursak işte Sayın Cumhurbaşkanımıza en büyük desteği vermiş oluruz. Biz öyle inanıyoruz ve biz bir olduğumuzda da Türkiye’nin üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey olmaz. Biz yeter ki beraber olabileceğimiz fırsatları çoğaltalım. İşte kendi değerlerimize sahip çıkalım. Bu Ramazan-ı Şerif’i çok farklı bir şekilde yaşıyoruz. Hepiniz etrafınızda görüyorsunuzdur. 7’den 77’ye adeta herkes bu Ramazan-ı Şerif’in havasını yaşamaya devam ediyor. İnşallah önümüzdeki Ramazanlar da böyle olsun diyoruz. Rabbim birlik beraberliğimizi daim etsin diyor. Geldiğiniz için tekrar teşekkür ediyor sizlere." Varank’ın konuşmasının ardından, MİT Başkanı Kalın ve vatandaşlar hep beraber sahur yaptı.