EKONOMİ - 27 Aralık 2024 Cuma 11:25

Giresun Ticaret Borsası Meclis Üyesi Kankaya: "Fındık piyasasında önümüzdeki dönemde fiyatların sabit kalacağı öngörülüyor"

A
A
A
Giresun Ticaret Borsası Meclis Üyesi Kankaya: "Fındık piyasasında önümüzdeki dönemde fiyatların sabit kalacağı öngörülüyor"

Yıl sonuna yaklaşırken serbest piyasadaki fındık fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulunan Giresun’un tarihi fındık pazarı esnaflarından Mustafa Kankaya, üreticilerin 2024 yılına ilişkin beklentilerinin karşılanmadığını belirtti. Kankaya, yeni yılda da fiyatların sabit kalabileceğini öngördüklerini ifade etti.


Kankaya, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan 2024-2025 sezonu fındık fiyatlarının Giresun kalite için 132 TL olduğunu hatırlatan Kankaya, serbest piyasada ise fındık fiyatlarının 123 TL seviyelerinde olup, geçen yıl olduğu gibi fiyatların hızla yükseleceği beklentisi içine girdiklerini ancak bu beklentinin gerçekleşmediğini vurguladı. TMO’nun elinde yaklaşık 90 bin ton civarında bir stok fındık bulunduğunu ve bu fındığın üçüncü seneye girdiğini belirten Kankaya, bu stokların kısa süre içinde piyasaya arz edilebileceğini söyledi.


Kankaya, “Geçen yıl TMO fiyatını açıkladıktan sonra serbest piyasa TMO’nun yaklaşık 5 ila 10 lira gerisindeydi üretici malını TMO’ya götürdü ve serbest piyasanın üzerinde fiyatlara sattı. Bu da piyasadaki arzın fazlasının TMO’nun eline geçmesine sebep oldu. TMO arz fazlasını müdahale alımlarıyla yapınca serbest piyasada da fındık fiyatı yükseldi ve TMO’nun fiyatının üzerinde işlem görmeye başladı. Üreticimizde aynı beklenti bu sene yine oluştu lakin fındığını bu sefer TMO’ya götürmedi. Çünkü geçen yıl TMO’ya verdikten sonra serbest piyasada fiyatlar TMO fiyatının üzerine çıkmıştı. Bu yıl aynı beklenti ile beraber fındığını TMO’ya vermeyen üretici fındığını emanet olarak getirdi. Bu da fındığın fiyatlarının artmamasındaki en büyük sebeplerden bir tanesidir. Emanet fındıkla Avrupa teslimatını tamamlaması anlamına gelir. İhtiyacını emanet fındıkla karşılayan sanayici fındığa daha para verir mi veya Avrupa daha bunu talep eder miyim? Ama üreticimiz maalesef emanete fındık bırakmaktan vazgeçmiyor” dedi.



"Lisanslı depoculuk etkinliği artırılmalı"


Giresun Ticaret Borsası Meclis Üyesi de olan Kankaya, üreticilerin emanete fındık verme alışkanlığının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Kankaya, “Türkiye’de lisanslı depo ve spot borsa sistemi Giresun Ticaret Borsası’nda kuruldu ancak amacına uygun çalışamamaktadır. Lisanslı depolar üreticilere doğru bir şekilde tanıtılmadı ve serbest piyasadaki alıcılar üreticilere nakliye maliyeti yüklemeden doğrudan harmandan fındık alması, lisanslı depoların etkinliğini azaltmaktadır. Üreticilerin lisanslı depo ve spot borsa sisteminden daha fazla faydalanabilmesi için çeşitli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.



"Üreticinin elindeki fındık emanette bekliyor"


Piyasaya inen rekoltenin yalnızca yüzde 50’sinin ticarete girdiğine dikkat çekerek, geri kalan fındığın büyük bir kısmının emanete bırakıldığını söyleyen Kankaya, “Tahminlerimize göre üreticinin elinde bugün sadece yüzde 25 civarında fındık kaldı, geri kalan ise sanayici ve manavlarda emanet olarak beklemektedir. Bu durum piyasada fiyat artışını engellemekte ve üreticinin uzun vadede zarar görmesine yol açmaktadır. Çünkü elinde emanet fındıkla ihtiyacını karşılayan Avrupalı sanayiciler fındık talep etmeyeceği için fiyatların yükselmesini bekleyemeyiz. Dolaysıyla fındık piyasasında önümüzdeki dönemde fiyatların sabit kalacağı öngörülüyor” ifadelerini kullandı.



Giresun Ticaret Borsası Meclis Üyesi Kankaya: "Fındık piyasasında önümüzdeki dönemde fiyatların sabit kalacağı öngörülüyor"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bahçelievler Belediyesi "Basın İftarı" programı düzenledi Bahçelievler Belediyesi tarafından basın mensuplarına özel "Basın İftarı" programı düzenlendi. Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, "Gazetecilik zor bir meslek. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmek gerekiyor. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmezseniz iş karışıyor. O yüzden ben tüm gazeteci arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum" dedi. Bahçelievler Belediyesi’nin basın mensuplarına yönelik Bahçelievler Belediyesi Kongre ve Nikah Sarayı’nda düzenlediği iftar programına Belediye Başkanı Hakan Bahadır ve birçok basın mensubu katıldı. Müzik ve ilahi dinletisinin yapıldığı programda, iftar saatinin gelmesiyle davetliler oruçlarını açtı. Program sonunda Başkan Bahadır, basın mensupları ile hatıra fotoğrafı çektirdi. "Gazetecilik zor bir meslek" Programda konuşan Başkan Bahadır, "Bugün çok hamdediyorum. Çünkü güneyimiz zaten yangın yeriydi. Kuzeyde de var ama Ramazan ayında Müslümanların birbirine kırdırılmaya çalışıldığı bir dönemi, sene 2026 1 Mart, canlı yayın ile izliyoruz. Amerika’sı, İsrail’i, Avrupa’sı beraber İran’ı vuruyor. İran, Müslüman ülkeleri vuruyor ‘Sen Amerika ile samimiydin, üssün vardı’ diye. Ülkeme, Türkiye’me hamdediyorum. Allah da Türkiye’mizi korusun. Biz genç bir ülkeyiz. Bu bizim 16. ülkemiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile kurduğumuz daha 103 yaşında bir ülke Türkiye Cumhuriyeti. Özellikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarından Allah razı olsun. Bizi güneyimizdeki ülkelerden ayırmış, bir ulus devlet olmuşuz. Bir Cumhuriyet ve demokrasi olmuş. Paşanın çocuğunun işçi, işçinin çocuğunun paşa olduğu bir ülkedeyiz. Hamdolsun şu anda da Sayın Cumhurbaşkanımızla gerçekten çok iyi gidiyoruz. İran-Amerika savaşını bile durdurmak için uğraşan biziz" dedi. Başkan Bahadır, basın mensuplarına da, "Sizlerin yaptığı işin çok zor olduğunu biliyorum. Polis, zabıta arkadaşlar zor iş yapıyor. Davet ediyoruz, geliyorsunuz. Hava soğuk, yağmur, kar. Kameraman arkadaşların sırtında 10 kilo vardır. Kolay değil. Gazetecilik zor bir meslek. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmek gerekiyor. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmezseniz iş karışıyor. O yüzden ben tüm gazeteci arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bahçelievler Belediyesi olarak hiçbir televizyon, radyo kimseyi ayırmıyoruz. Bizim bakış açımızda gizli bir ajandamız yok. Belediyemizin ajandasında bir gizli ajanda yok. 7 yıl oldu geleli. Devletin malına, belediyemizin malına bir kuruşluk yanlışımız olmadı" şeklinde konuştu.
İstanbul Bahçelievler Belediyesi "Basın İftarı" programı düzenledi Bahçelievler Belediyesi tarafından basın mensuplarına özel "Basın İftarı" programı düzenlendi. Programa, Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır ile birçok basın mensubu katıldı. Programda konuşan Başkan Bahadır, "Gazetecilik zor bir meslek. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmek gerekiyor. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmezseniz iş karışıyor. O yüzden ben tüm gazeteci arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum" dedi. Bahçelievler Belediyesi, basın mensuplarına özel "Basın İftarı" programı düzenledi. Bahçelievler Belediyesi Kongre ve Nikah Sarayı’nda gerçekleştirilen programa, Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır ve davetli birçok basın mensubu katıldı. Programda müzik ve ilahi dinletisi yapıldı. İftar saatinin gelmesiyle davetliler oruçlarını açtı. Program sonunda Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, basın mensupları ile hatıra fotoğrafı çektirdi. "Gazetecilik zor bir meslek. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmek gerekiyor" Programda konuşan Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, "Bugün çok hamd ediyorum. Çünkü Güneyimiz zaten yangın yeriydi. Kuzey’de de var ama Ramazan Ayı’nda Müslümanların birbirine kırdırılmaya çalışıldığı bir dönemi, sene 2026, 1 Mart. Canlı yayın ile izliyoruz. Amerika’sı, İsrail’i, Avrupa’sı beraber İran’ı vuruyor. İran, Müslüman ülkeleri vuruyor. ‘Sen Amerika ile samimiydin, üssün vardı’ diye. Ülkeme, Türkiye’me hamd ediyorum. Allah da Türkiye’mizi korusun. Biz genç bir ülkeyiz. Bu bizim 16. ülkemiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile kurduğumuz daha 103 yaşında bir ülke Türkiye Cumhuriyeti. Onlardan tabi ki farkımız var. Özellikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarından Allah razı olsun. Bizi Güney’imizdeki ülkelerden ayırmış. Bir ulus devlet olmuşuz. Farklı olmuşuz. Kabile devleti olmamışız. Bir Cumhuriyet ve Demokrasi olmuş. Paşa’nın çocuğu işçi, işçinin çocuğu paşa olduğu bir ülkedeyiz. Hamd olsun şu anda da Sayın Cumhurbaşkanımızla gerçekten çok iyi gidiyoruz. İran - Amerika savaşını bile durdurmak için uğraşan biziz. Sizlerin yaptığı işin çok zor olduğunu biliyorum. Polis, zabıta arkadaşlar zor iş yapıyor. Davet ediyoruz. Geliyorsunuz. Hava soğuk, yağmur, kar. Kameraman arkadaşların sırtında 10 kilo vardır. Kolay değil. Gazetecilik zor bir meslek. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmek gerekiyor. Hakikati, doğruyu vatandaşa bildirmezseniz iş karışıyor. O yüzden ben tüm gazeteci arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bahçelievler Belediyesi olarak hiçbir televizyon, radyo kimseyi ayırmıyoruz. Bizim bakış açımızda gizli bir ajandamız yok. Belediyemizin ajandasında bir gizli ajanda yok. 7 yıl oldu geleli. Devletin malına, belediyemizin malına bir kuruşluk yanlışımız olmadı" şeklinde konuştu.
Kütahya Kütahya’da genç basın mensupları tek çatı altında buluştu Kütahya’da farklı gazete, internet haber sitesi ve medya kuruluşlarında görev yapan genç basın mensupları, Kütahya Gazeteciler Cemiyeti bünyesinde Gençlik Platformu’nu kurarak, kent basınında bir ilke imza attı. Kuruluş kararıyla birlikte şehirde genç gazetecilerin ortak hareket edeceği yeni bir dönem başladı. Gençlik Platformu’nun kuruluşu, Kütahya’da medya alanında dayanışmayı artırmayı ve genç basın emekçilerinin daha aktif rol almasını hedefliyor. Platformun mesleki gelişimden ortak projelere, şehir gündemine katkı sunacak çalışmalardan sosyal sorumluluk faaliyetlerine kadar geniş bir alanda faaliyet göstermesi planlanıyor. "Birlikte üretmek için buradayız" Platform adına yapılan açıklamada, genç gazetecilerin sadece haber üreten değil, aynı zamanda şehrin geleceğine katkı sunan bir anlayışla hareket edeceği vurgulandı. Açıklamada, gençliğin dinamizmi, sorgulayan bakış açısı ve üretkenliğinin Kütahya basınına yeni bir soluk kazandıracağı belirtildi. Genç basın mensupları, birlik ve dayanışma mesajı vererek, "Gençler desteklenirse şehir büyür. Gençler öne çıkarsa fikirler çoğalır. Kurumlar gençlerle yan yana yürürse gelecek güçlenir" dedi. Rekabet yerine ortak akıl ve dayanışmanın ön planda tutulacağı belirtilen açıklamada, genç gazetecilerin artık karar alma süreçlerinde daha etkin olmak istediği kaydedildi. Mesleki dayanışma ve ortak projeler hedefleniyor Platformun öncelikli hedefleri arasında genç gazetecilerin mesleki gelişimine katkı sağlayacak eğitimler düzenlemek, ortak haber projeleri üretmek ve şehirle ilgili konularda daha güçlü bir iletişim ağı oluşturmak bulunuyor. Ayrıca farklı medya organlarında görev yapan gençlerin aynı masa etrafında buluşarak tecrübe paylaşımı yapması amaçlanıyor. Platformun Kütahya’daki basın faaliyetlerine hız kazandırması ve genç gazeteciler arasında kurumsal aidiyet duygusunu güçlendirmesi bekleniyor. Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Gençlik Platformu’nun yönetimi de belli oldu. Platform; Başkan Fatma Sümer Soyalp, Başkan Yardımcısı Muammer Mert Opuş, Genel Sekreter Merve Doğan ile üyeler Onur Acur, Emine İbiş, Seval Çukur ve İbrahim Şen’den oluşuyor.