EKONOMİ - 09 Nisan 2025 Çarşamba 13:43

Üreticinin elinde fındık kalmayınca fındık fiyatı 150 TL’yi aştı

A
A
A
Üreticinin elinde fındık kalmayınca fındık fiyatı 150 TL’yi aştı

Giresun’da serbest piyasada fındık fiyatı, bayram sonrası da yükselişini sürdürerek 150 TL’ye ulaştı. 53 randıman kabuklu fındık 150 TL’den işlem görürken, daha düşük randımanlı fındıklarda fiyatlar 140 TL’den başlıyor.


Fındık tüccarı Sezgin Kumaş, serbest piyasada fiyatların 50 randımanda 140 TL, 52 randımanda 148 TL, 53 randıman üzerinde ise 150 TL olduğunu belirtti. Kumaş, sezon başından bu yana fındık fiyatlarının dolar bazında sabit kaldığına dikkat çekerek "Sezon başında fiyat 132 TL idi ve bu da yaklaşık 4 dolara tekabül ediyordu. Bugün 150 TL’ye çıkmış olsa da yine 4 dolar civarındadır. Yani fiyatlar döviz bazında yerinde saydı" dedi.



"Üreticide fındık kalmadı"


Fiyatların rekor seviyeye ulaşmasına rağmen pazara beklenen miktarda fındık inmediğini ifade eden Kumaş, "Üreticinin elinde artık fındık kalmadı. Şu anda üreticinin elinde kalan fındık oranı yüzde 5 ila 10 civarındadır. Elindeki ürünü tutanlar da ihtiyacı olmayan ve yeni sezonu görmek isteyen üreticilerdir. Sezonun artık sonuna gelindi ve bundan sonra yeni sezon konuşulacaktır" diye konuştu.


Yeni sezona ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sezgin Kumaş, bu dönemin fındık için en riskli dönem olduğunu vurguladı. Kumaş, "Geçmiş yıllarda nisan ayında yaşanan zirai don, üreticilerin kabusu olmuştu. Bu yıl da kahverengi kokarca tehdidi bulunuyor. Şu aşamada fiyat tahmini yapmak yanıltıcı olur. Fiyatların belirlenmesinde en büyük etken rekolte olacak. Bundan sonra gündem, rekolte üzerinden şekillenecek" ifadelerini kullandı.



Üreticinin elinde fındık kalmayınca fındık fiyatı 150 TL’yi aştı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Trendyol Süper Lig: Kocaelispor: 0 - Beşiktaş: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig 24. hafta karşılaşmasında Kocaelispor, konuk ettiği Beşiktaş’a 1-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 52. dakikada sağdan köşe vuruşu kullanan Vaclav Cerny’nin ortasında arka direkte yükselen Agbadou kafa vuruşunu yaparak topu kaleci Gökhan’ın sağından ağlara gönderdi. 0-1 62. dakikada Ahmet Oğuz’un kullandığı serbest vuruşta ön direkte topa yükselen Serdar Dursun kafayla arka bölgeye gönderdi. Agyei’nin penaltı noktasının solunda indirdiği topla buluşan Darko Churlinov’un şutunda top savunmadan sekerken sol çaprazda Balogh’un sert şutunda meşin yuvarlak kaleye paralel giderek dışarı çıktı. 72. dakikada Kocaelispor’un çıkarken kaptırdığı topla atak başlatan Beşiktaş’ta Mustafa Hekimoğlu’ndan pası alan Hyeon-Gyu Oh hızla topu soldan merkeze taşıdı ve savunma arkasına sarkan Cerny’e gönderdi. Merkezden ceza sahasına giren Cerny penaltı noktasının solundan çok sert şut çekti ancak top üstten az farkla auta gitti. 90+2. dakikada Rashica’nın indirdiği topla merkezden ceza sahasına giren Olaitan, kaleci Gökhan ile karşı karşıya kaldı. Olaitan’ın sol ayağıyla yaptığı vuruşta Gökhan gole izin vermedi. Stat: Kocaeli Hakemler: Cihan Aydın, İbrahim Çağlar Uyarcan, Osman Gökhan Bilir Kocaelispor: Gökhan Değirmenci, Ahmet Oğuz, Botond Balogh, Hrvoje Smolcic, Anfernee Dijksteel, Habib Ali Keita, Cafumana Show (Ahmet Sağat dk. 90+1), Karol Linetty (Joseph Nonge Boende dk. 60), Daniel Agyei, Tayfur Bingöl (Darko Churlinov dk. 60), Serdar Dursun Yedekler: Serhat Öztaşdelen, Muharrem Cinan, Deniz Ceylan, Furkan Gedik, Samet Yalçın, Can Keleş, Rigoberta Rivas Teknik Direktör: Selçuk İnan Beşiktaş: Ersin Destanoğlu, Amir Murillo, Emmanuel Agbadou, Felix Uduokhai, Rıdvan Yılmaz, Kristjan Asllani (Salih Uçan dk. 80), Ndidi, Cengiz Ünder (Mustafa Hekimoğlu dk. 71), Vaclav Cerny (Milot Rashica dk. 80), Junior Olaitan, Hyeon-Gyu Oh (Jota Silva dk. 90+1) Yedekler: Devis Vazguez, Kartal Yılmaz, Gökhan Sazdağı, Tiago Djalo, Devrim Şahin, Yasin Özcan Teknik Sorumlu: Murat Kaytaz Gol: Emmanuel Agbadou (dk. 52) (Beşiktaş) Sarı kartlar: Ahmet Oğuz (Kocaelispor), Rıdvan Yılmaz, Mustafa Hekimoğlu (Beşiktaş)
Edirne 28 Şubat sonrası mağdurlarından Kuzu, o dönem yaşadıklarını anlattı 1999 y’lı yıllarda öğrencilik yapan Gülsevin Kuzu, 28 Şubat sürecinde yaşadığını söylediği baskıları anlattı. Kuzu, başörtüsü nedeniyle eğitim ve çalışma hayatında zorluklarla karşılaştığını belirtti. Ankara’da doğan 46 yaşındaki Gülsevin Kuzu, 28 Şubat dönemi sorası 1999 yılırnda Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okuduğunu belirterek, o yılları "inancın sorgulandığı, başörtüsünün suç gibi görüldüğü zamanlar" sözleriyle anlattı. Kuzu, okul ortamında dini kimliğe yönelik olumsuz söylemlerle karşılaştığını, bunun kendisini inancını araştırmaya yönelttiğini ifade etti. Yaptığı okumalar sonrasında başörtüsü takmaya karar verdiğini söyleyen Kuzu, bu tercihin o dönem çevresi tarafından "radikal" olarak değerlendirildiğini dile getirdi. 1997 sonrasında baskının arttığını savunan Kuzu, özellikle kamu kurumları ve eğitim alanında başörtülü kadınlara yönelik kısıtlamaların günlük hayatın parçası hâline geldiğini ifade etti. Üniversite hastanelerinde başörtülü ziyaretçilerin içeri alınmadığını, askeri törenlerde bazı ailelerin törenlere katılamadığını gördüğünü belirten Kuzu, bu dönemi "baskının sıradanlaştığı yıllar" olarak nitelendirdi. Sınav günü yaşadığını bir olayı da paylaşan Kuzu, sınava yetişmesine yardımcı olan polislerin aksine sınav salonunda bir görevlinin başörtüsü nedeniyle işlem yapmak istediğini öne sürdü. Yaşanan tartışmanın ardından sınava girmesine izin verildiğini ancak zaman kaybı yaşadığını söyledi. Eğitim sonrasında iş başvurularında da benzer engellerle karşılaştığını ifade eden Kuzu, başörtülü kadınların kamu görevine alınmasının o yıllarda çok zor olduğunu savundu. Bugünkü şartları geçmişle kıyaslayan Kuzu, "Şimdiki özgürlük ortamı o dönem için hayal bile edilemezdi" dedi. Elinde bulunduğunu söylediği resmi bir belgeyi kamuoyuyla paylaşmak istediğini belirten Kuzu, geçmişte yaşananların hatırlanmasının toplumsal hafıza açısından önemli olduğunu vurguladı. Açıklamasının sonunda farklı inanç ve yaşam tarzlarına saygı çağrısı yapan Kuzu, "Artık herkesin birbirine saygı duyduğu bir ortam istiyoruz" ifadelerini kullandı.