GENEL - 29 Ocak 2019 Salı 09:52

Gümüşhane Balının Marka Yolculuğu projesi

A
A
A
Gümüşhane Balının Marka Yolculuğu projesi

Gümüşhane Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Arı Yetiştiricileri Birliği’nin hazırladığı ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenen ‘Gümüşhane Balının Marka Yolculuğu’ projesi kapsamında hayata geçirilen Bal Dolum ve Paketleme Tesisinin açılışı gerçekleştirildi.

Gümüşhane Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Arı Yetiştiricileri Birliği’nin hazırladığı ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenen ‘Gümüşhane Balının Marka Yolculuğu’ projesi kapsamında hayata geçirilen Bal Dolum ve Paketleme Tesisinin açılışı gerçekleştirildi.


Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezinde (İŞGEM) kurulan Bal Dolum ve Paketleme tesisinin açılışı yapıldı ve İşletme Kayıt Belgesi verilerek tesis Arı Yetiştiricileri Birliği’ne devredildi.


Türkiye’nin bal kalitesi en yüksek illeri arasında Gümüşhane’nin olduğunu ifade eden Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, gerek arıcılık yönünden, gerekse flora zenginliği bakımından bölgede önemli bir yer tuttuğunu belirterek, bu flora zenginliği ile kirlenmemiş olan kaynaklarımızda dikkate alındığında Gümüşhane’de üretilen balın organik bal olarak pazarlanması için önemli bir fırsat olduğu belirtti.


Birşen, 2018 yılında Arı Yetiştiricileri Birliği ile yapılan proje kapsamında Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezinde (İŞGEM) faaliyete geçen Bal Dolum ve Paketleme tesisinde Arı Yetiştiricileri Birliğince son derece hijyenik koşullarda kendi markalarıyla bal dolumu ve paketlemesi gerçekleştirileceğini belirterek, “Bal dolum tesisinin İlimize ve arıcılarımıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.


Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında yürütülen Genç Çiftçi Projesi kapsamında son üç yılda Arıcılık projesinden yararlanan 69 genç çiftçiye 2 milyon 70 bin TL hibe desteği verildiğini ifade eden Birşen, “Arılı kovan desteklemelerinde son üç yılda 419 arıcıya 1 milyon 162 bin TL, organik arıcılık yapan 23 üreticiye ise 385 bin TL destek sağlanarak toplam da 3 milyon 617 bin TL destek sağlandı. Bu projenin uygulanmasında bize her türlü desteği veren başta Valimiz olmak üzere Milletvekillerimize, DOKAP İdaresi Başkanlığına ve Arıcılar Birliğine üreticilerimiz adına şükranlarımızı sunuyorum” dedi.


Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Niyazi Gül ise Bal dolum ve paketleme tesisiyle Gümüşhaneli arıcıların daha rahat bir şekilde satış yapabileceklerini ifade ederek, “İlimiz arı yetiştiriciliği ve dolayısıyla bal üretimi için uygun bir coğrafi yapı ve iklime sahiptir. Flora çeşitliliği ve çokluğu bakımından en uygun alanlara sahip ender illerden birisidir” şeklinde konuştu.


Üye sayılarının 560, kovan sayılarının da yaklaşık 75 bin olduğunu, Gümüşhane’de yıllık bal üretim ortalamasının iklime bağlı olarak 800-bin ton arasında olduğunu ifade eden Gül, bu rakamın gezginci arılarla bin 500 tonu bulduğunu da sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Sinema oyuncusu Ercan Kesal, Kepez Kitap Fuarı’nda okumanın önemine dikkat çekti Oyuncu senarist ve yazar Ercan Kesal, Kepez Kitap Fuarı’nda gerçekleştirilen söyleşide hem oyunculuk hem de yazarlık deneyimlerini paylaştı. Kesal, bugüne kadar canlandırdığı karakterlerle kendini tanımladığını belirterek, "Bu karakterleri içtenlikle ve sürdürebilmemi sağlayan şey edebiyat. Sinemaya duyduğum hevesi gerçekçi kılan kitaplar oldu" dedi. Kepez Kitap Fuarı, söyleşiler, imza günleriyle dolu dolu geçiyor. Fuar, dokuzuncu gününde ziyaretçilerini birbirinden kıymetli yazarlarla buluşturmaya devam etti. Kepez Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında; oyuncu senarist ve yazar Ercan Kesal, düzenlenen söyleşide oyunculuk ve yazarlık deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Kesal, "Bu karakterleri içtenlikle ve sürdürebilmemi sağlayan şey her zaman edebiyat oldu. Sinemaya duyduğum hevesi gerçekçi kılan ise kitaplar oldu" dedi. Çocuklara hayal kurmayı öğretmenin önemine değinen Kesal, ebeveynlere şu mesajı verdi: "Çocuklarınıza hayal kurmayı öğretin ve onların hayallerine kulak verin. Modern yaşam çoğu zaman çocukların hayallerine ket vuruyor; biz ise başarıyı yalnızca not, derece ve para üzerinden ölçüyoruz." Okuma ve yazma alışkanlıklarına dair de tavsiyelerde bulunan sanatçı, "Okumak yazmanın başlangıcıdır. Çok okuyan biri mutlaka yazmaya başlar. Yazmanın tek reçetesi, disiplinli okumak ve yazmaktır. Kendi üslubunuzu bulduğunuzda ustalığa ulaşırsınız" ifadelerini kullandı. Ercan Kesal, yazarlık sürecinde disiplinin ve kendi üslubunu bulmanın önemine de dikkat çekti. "Yazmak sadece profesyonel kitaplar bastırmak veya yazar olarak anılmak değildir. Yazmak iyi geliyorsa ondan vazgeçmemelisiniz. Bazen kafamda şekillenen yazılar kağıda dökülmediğinde ara veririm, kitap okurum, eski hikayeleri tekrar gözden geçiririm" diyen Kesal, yazarlığın sürekli bir emek ve okuma süreci gerektirdiğini vurguladı. Söyleşinin ardından Kesal, soruları yanıtladı ve okurlarına kitaplarını imzaladı.