GENEL - 30 Ekim 2012 Salı 15:42

GÜMÜŞHANELİ ÇAYI SEVİYOR

A
A
A
GÜMÜŞHANELİ ÇAYI SEVİYOR

İki vadiden oluşan ve Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu kültürüne sahip Gümüşhane`de çay tüketimi ile ilgili yapılan araştırmada ilginç sonuçlar elde edildi.
Kent merkezinde ki Atatürk Caddesi ve Zafer Meydanında ki çay ocakları ile il merkezindeki iki parkın ortalama çay satışlarının elde edilmesi ile ortaya çıkan sonuçlara göre Gümüşhaneliler`in çayı sevdiği anlaşıldı.
Sabah namazının ardından açılan birçok çay ocağına akın eden Gümüşhaneliler, özellikle haftanın ilk günü olan Pazartesi, halk pazarının kurulduğu Salı ve Cuma günleri çok çay içiyor. İl merkezinde 50`ye yakın çay ocağı ve kahvehane bulunurken, araştırma kapsamında Atatürk Caddesi, Zafer Meydanı ve iki parkta günde ortalama 7 bin 500 bardak çay tüketildiği tespit edildi. Üniversitenin yer aldığı Bağlarbaşı Mahallesi Fuadiye ve Cumhuriyet caddelerinin de hesaba katılmasıyla birlikte bu rakamın 20 bin bardağa ulaşabileceği tahmin ediliyor.
Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Zafer Meydanı`nda bulunan 6 çay ocağında günde bin 800, Atatürk caddesinde bulunan 6 çay ocağında 3 bin 400 ve kent merkezindeki iki parkta günlük 2 bin 300 olmak üzere toplam 7 bin 500 bardak çay tüketiliyor. İşletme sahipleri bu sayının yaz aylarında daha fazla olduğunu, artık mevsim itibarı ile insanların kapalı mekanları tercih ettiğini dile getirdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Annesinin güvenli diye gönderdiği ev, duvarın çökmesiyle 15 yaşındaki çocuğa mezar oldu Hatay’da aşırı yağışla birlikte oluşan heyelana dayanamayan müstakil evin duvarları çöktü. Afete uykusunda yakalanan 15 yaşındaki Abdulhanan Elmuhammed hayatını kaybetti. Olay yerindeki aileye yardıma koşan Mehmet Ceylan, "Çocuğumuz çekyatın altında sıkışarak havasızlıktan hayatını kaybetmişti" dedi. Kentte etkili olan şiddetli yağışla birlikte yaşanan heyelan, Antakya ilçesi Hacı Ömer Alpagot Mahallesi’nde, dağ yamacında bulunan müstakil bir evin duvarlarının çökmesine neden olmuştu. Heyelana uykuda yakalanan ev halkından 4 kişi yaralanmıştı. Hastaneye kaldırılan 15 yaşındaki Abdulhanan Elmuhammed yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Olayda Abdulhanan’ın 10 yaşındaki kardeşi Abdulcelil Çelik Elmuhammed de ağır yaralanmıştı. Olayda yaralanan 2 kardeşin, anneleri tarafından evlerinin güvenli olmadığı düşünülerek akşamüzeri ablalarına misafirliğe gönderildiği anlaşılmıştı. Abdulhanan Elmuhammed’e mezar olan ve kardeşi Abdulcelil Çelik Elmuhammed’in ağır yaralanmasına neden olan müstakil evin heyelanla birlikte duvarlarının çöktüğü ve tavanın sağlam olduğu görüldü. Olayın ilk anında aileye yardıma koşan Mehmet Ceylan, yaşananları anlatarak yağmur suyunun gidecek yer bulamayınca evin duvarını patlattığını söyledi. Olayda hayatını kaybeden 15 yaşındaki çocuğun çekyat altında sıkışarak can verdiğini anlatan Mehmet Ceylan, "İlk etapta geldiğimde aşağısının bayağı kötü olduğunu gördüm. 3 kişi çıkarılmıştı, 1 kişi ise bulunamamıştı. Anneyle karşılaştığımda şoktaydı. Duvarların patlamış olduğunu gördüm. Yağmur suyunun, toprağın birikintisinin gidecek yeri olmadığından duvarları patlatıp, heyelanı oluşturduğunu gördük. Çevreye baktık bulamadık. En son çocuk, yağmur sularının gittiği derede bulundu. Çocuğumuz çekyatın altında sıkışarak havasızlıktan hayatını kaybetmişti" dedi.