GENEL - 09 Mayıs 2020 Cumartesi 10:31

Kınalı keklikler yumurtadan çıktı

A
A
A
Kınalı keklikler yumurtadan çıktı

Türk kültüründe adına türkü yakılan ender hayvanlardan birisi olan ve doğada popülasyonu azalan ‘Keklik’ Gümüşhane’deki üretim istasyonunda üretiliyor.

Türk kültüründe adına türkü yakılan ender hayvanlardan birisi olan ve doğada popülasyonu azalan ‘Keklik’ Gümüşhane’deki üretim istasyonunda üretiliyor.


Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde 40 dekarlık alanda kurulan ve Doğu Karadeniz’in tek kanatlı üretim istasyonunda üretilen kınalı keklikler doğaya salınıyor.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından 2018 yılında 2 milyon liralık yatırımla yıllık 10 bin keklik üretim kapasitesiyle faaliyete geçirilen tesiste bu yılın ilk civcivleri de çıktı.


Bu yıl Kahramanmaraş, Yozgat ve Malatya Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden gelen yumurtalarla kınalı keklik üretimine başlanan tesiste bugüne kadar üretilen kekliklerin binlercesi doğaya salındı.


Buğday zararlısı sünenin azalmasının sağlanması, halkın özlediği kekliklerin ötüşünü duymak, doğanın dengesi ve aynı zamanda diğer yaban hayvanlarının da besin kaynağı olan kekliğin doğal ortamda popülasyonunun arttırılması için keklik yetiştirilmesi ve sonrasında belirli bölgelere salınması amacıyla kurulan Kelkit Kanatlı Üretim İstasyonu ile hem Gümüşhane hem de yakın çevredeki illerin talep ettiği keklikler DKMP 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı Gümüşhane Şube Müdürlüğü tarafından karşılanıyor.



KKKA ile mücadele için de önemli


Keklik popülasyonun artırılması ve tarım zararlısı süne ile mücadele amacıyla üretilen kınalı kekliklerin bölgede yaz aylarına insanların hayatını kaybetmesine sebep olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının kaynağı keneleri yemesi nedeniyle de ayrı bir önem taşıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Söke’de yöresel lezzetler yarışacak Söke, zengin gastronomi mirası yeni bir heyecan yaşayacak. Söke Tarih Araştırmaları ve Kültür Değerlerini Koruma Derneği’nin projesi Söke Belediyesi ile diğer ilgili kurumların iş birliğiyle hayata geçiyor. İlk kez düzenlenecek olan gastronomi yarışmasında; Söke’nin eşsiz lezzetlerinden olan Kulak Çorbası, Şevketi Bostan, Kulak Tatlısı ve Çalkama yemekleri mücadele edecek. 3 Mayıs tarihine kadar yarışmaya katılmak isteyenler, Kaymakamlık binası karşısında bulunan Makro Bilgi İşlem Bürosu’na şahsen gelerek ve form doldurarak başvurularını yapabilecek. Açılış töreni, Söke Belediyesi’ne ait restoranın bulunduğu Latmos Çarşı içinde gerçekleşecek. 11 Mayıs 2024 Cumartesi günü gerçekleşecek olan açılış ve yarışma etkinliğinde, Söke’nin yerel markalarının katılacağı mini bir gıda fuarı da düzenlenecek. Yarışmada dereceye giren toplam 12 kişiye yarım, çeyrek ve gram altın hediye edilecek. Yarışma ile ilgili detaylı bilgilere ‘Söke Yemekleri’ adlı sosyal medya sayfasından ulaşabiliyor. Söke’nin yöresel lezzetleri ile birlikte yemek kültürünün de tanıtımına katkı sağlayacak olan yarışmanın jürisinde önemli isimler yer alacak. Uluslararası Gurme ve Şef Haldun Tüzel, Araştırmacı Şef Ahmet Güzelyağdöken, Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Aydın Sürer gibi Gastronomi dünyasının önde gelen isimlerinin de yer alacağı etkinliğe tüm vatandaşlar davet edildi. Söke Tarih Araştırmaları ve Kültür Değerlerini Koruma Derneği’nin projesi Kaymakamlık, Milli Eğitim, Söke Belediyesi, Söke Ticaret Borsası, Söke Ticaret Odası, Söke Lokantacılar Odası gibi kurumları paydaş olarak buluşturuyor.
Aydın İran karpuzu kilosu 50 liradan tezgahta İran’dan ithal edilen karpuzların kilogram fiyatı 50 lira olması nedeniyle dilimler halinde pazar tezgahlarında yerini aldı. Pazarcı esnafı Ümit Geriş ise yerli karpuzların yarından itibaren tezgahlara ineceğinin müjdesini verdi. Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuz, Aydın’daki pazar tezgahlarında yerini aldı. Kilogramı 50 TL’den satılan İran karpuzları, genelde yarım ya da çeyrek dilimler halinde satılıyor. Boyutlarına göre fiyatı değişen ancak ortalama bir karpuzun 250 TL civarını bulması nedeniyle vatandaşlar genellikle yarım ya da çeyrek dilim olarak satın alıyor. Şu anda ortalama bir karpuzun 7 ve 8 kilo geldiğini ifade eden pazarcı esnafı Ümit Geriş, çeyrek dilimin ortalama 80-90 liraya denk geldiğini belirtti. Mevsim itibariyle satış fiyatının normal olduğunu ve yerli karpuzun çıkmasıyla birlikte fiyatın daha uygun olacağını söyleyen Geriş, yarından itibaren Adana’dan yerli karpuzların geleceğini ve pazar tezgahlarına ineceğinin müjdesini verdi. Yaklaşık 2 aydır İran karpuzunun satışını yaptıklarını ancak yerli Adana karpuzunun artık tezgahlara ineceğini ifade eden Geriş; “Yaklaşık 2 aydır karpuz satışı yapıyoruz. Karpuzlar, İran’dan geldiği için şu an için biraz pahalı. Kilosu 50 liradan tezgahlarda satıyoruz. Ortalama çeyrek dilim 80 liraya, yarım ise 140 liraya denk geliyor. Genelde vatandaşlarımız tadımlık olarak yarım ya da çeyrek dilimler şeklinde alıyor. Ancak yerli karpuzumuz çıktığında fiyatlar düşecektir. Yarından itibaren de Adana’dan gelecek olan yerli karpuzlarımız tezgahlara inecek" diyerek vatandaşların karpuza olan ilgisinin güzel olduğunu söyledi.