- 18 Mart 2022 Cuma 14:27

Gümüşhane’de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi etkinlikleri

A
A
A
Gümüşhane’de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi etkinlikleri

Gümüşhane’de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107.

Gümüşhane’de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıl dönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.


Kutlama programı Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtına Vali Kamuran Taşbilek, Belediye Başkan Vekili Özcan Ulutaş ve Gümüşhane Şehit Yakınlarına ve Gazilerine Yardım Derneği’nin çelenk sunmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı okunması ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle buradaki etkinlik sona erdi.


Buradaki programın ardından Vali Taşbilek ve protokol üyeleri şehit kabirleri ziyareti, Şehit Yakınlarına ve Gazilerine Yardım Derneğini ziyaret etti.


Atatürk Ortaokulu tarafından hazırlanan kutlama programı ise Gümüşhane Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.


Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunmasıyla başlayan törende günün anlam ve önemiyle ilgili Jandarma Teğmen Tugay Yavuz’un konuşmasının ardından “Bir Destandır Çanakkale” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.


Törende konuşan Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, Çanakkale Zaferi’nin tarih sahnesinden topyekün silinmek istenen bir milletin canıyla, kanıyla, 7 düvele verdiği bir mücadelenin adı, ‘Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde asil Türk milletinin kahraman evlatlarının fedakarlığıyla tarihin akışını değiştiren çok anlamlı bir zafer olduğunu söyledi.


Türk milletinin bu zaferle küllerinden yeniden doğduğunu ifade eden Vali Taşbilek, “Mağlubiyetlerle, sıkıntılarla geçen bir dönemde tekrar bize şanlı tarihimizi, bizim bir zincire vurulamayacağımızı, boğulamayacağımızı, tarih sahnesinden yok edilemeyeceğimizi hatırlatan bir zafer. Bizi fabrika ayarlarımıza döndürerek, İstiklal Harbimizi devreye sokarak Kurtuluş Savaşını kazanmamızı ve sonucunda şanlı cumhuriyetimizi kurmaya kadar giden bir sürecin anahtarıdır bu zafer. Bu manada bizim için çok kıymetlidir. Aynı zamanda dünya tarihinin akışını değiştirmiştir. Topyekün verilen mücadeleyle buraya geldik, cumhuriyeti kurduk. Cumhuriyetin kazanımlarıyla birlikte buraya geldik. İçinde bulunduğumuz coğrafya her daim bizim sıkıntılar içerisinde olacağımızı gösteriyor. Her türlü yokluğa ve sıkıntıya rağmen, boğulmaya ve tarihten silinmeye çalışan ayağa kalkan şanlı ecdadımıza layık olmak için özellikle gençlerimize söylüyorum, birbirimizi çok seveceğiz, el ele vereceğiz, çok çalışacağız devletimizi en iyi noktaya getirmek noktasında çaba göstereceğiz” dedi.


Salonu hınca hınç dolduran gençlere “Siz bizim değerimizsiniz, geleceğimizsiniz” diye seslenen Vali Taşbilek, “Çanakkale’deki şehitlere layık olmanın tek yolu budur. Bu vesile ile Çanakkale Savaşları başta olmak üzere, vatanımızın birliği beraberliği uğruna can veren bütün aziz şehitlerimizi rahmetle minnetle yad ediyorum. Gazilerimize minnet duygularımı iletmek istiyorum. Çanakkale Savaşlarının ve Türk İstiklal Harbi’nin kazanılmasında çok etkin rolleri olan başta Şanlı Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun kahraman silah arkadaşlarını, vatanımızın birliği devletimizin bekası için can veren bütün aziz şehitlerimizi kahramanlarımızı rahmetle ve şükranla anıyorum” diye konuştu.


Atatürk Ortaokulu tarafından hazırlanan tiyatro, şiir ve kahramanlık türkülerinin ardından katılımcılara fuaye alanında Çanakkale savaşındaki cephe menüsü olan üzüm hoşafı ve kuru ekmek ikram edildi.


Etkinlikler kapsamında merkez Kemaliye camiinde mevlit okutuldu, şehit yakınları ve gazilere Sema Doğan Yaşam Alanında yemek verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’nin yüksekleri 5 Mayıs’ta beyaza büründü Gümüşhane il genelinde dün etkili olan yağmur yağışı yüksek kesimlerde gece yerini kar yağışına bıraktı ve günler sonra yüksek kesimler yeniden beyaza büründü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerinde sarı uyarı verdiği Gümüşhane’de beklenen kar yağışı gerçekleşti. Kentin yüksek kesimleri beyaz gelinliğini yeniden giydi. Dün akşama kadar devam eden ve kent merkezinde metrekareye 26 kilogram yağışın düştüğü Gümüşhane’de sabaha karşı yağmur yağışı yerini kar yağışına bıraktı. Bazı noktalarda kar kalınlığı 5 santimetreyi geçerken, kar yağışının bu gece de devam etmesi bekleniyor. Merkeze bağlı Yağmurdere Vadisi’nde yer alan köylere ulaşımı sağlayan 2 bin 280 metre rakımlı Kostan Dağı geçidinde kar ve tipi etkili olurken denizden 2 bin 24 metre yükseklikte yer alan Limni Gölü Tabiat Parkı’nda ise kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı. Torul ilçesine bağlı Zigana köyü sınırlarındaki “Zigana’nın nazar boncuğu” olarak nitelendirilen Limni Gölü’nde yağışın ardından gölün etrafını sarmalayan çam ağaçları beyaz örtüyle kaplanırken eşsiz bir manzara oluştu. Tesis işletmecisi Mustafa Eroğlu, her yıl olduğu gibi Hıdırellez gününe denk gelen 5 Mayıs tarihinde yine kar yağışı gerçekleştiğini belirterek, “Akşamdan itibaren şiddetli yağışın ardından gerçekleşen kar yağışıyla beyaz örtüye büründü. Her yıl Gümüşhane’nin yüksek kesimleri ve Limni Gölü böyle bir kar yağışı gerçekleşiyor. Bu yıl da yine aynısı oldu. Kar yağışının ardından ortaya çıkan güzel görüntüyü gelen turistler görebiliyor” dedi.
Bingöl Karataş: “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor, İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti” Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti” dedi. Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan, Prof. Dr. Mustafa Karataş, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Dr. Ömer Korkmaz, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış ve selamlama konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Bugün aramızda çok saygın hocalarımız var. Türkiye’nin ve İslam dünyasının tanıdığı hocalarımızla beraberiz. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Üniversitemiz tabii birçok alanda çalışıyor ama kültürel faaliyetleri de ihmal etmemeye çalışıyoruz. Türkiye ve dünya üniversiteleri içerisinde yerimizi daha yüksek noktalara taşımaya çalışırken kültürel faaliyetleri de ihmal etmeden sürecimizi devam ettiriyoruz” dedi. Moderatörlüğünü Dr. Ömer Korkmaz’ın üstlendiği panelde Prof. Dr. Mustafa Karataş, ‘Gazze direnişinden Müslümanların dirilişine’, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ise ‘Kur’an ve Sünnete göre insan ve toplum’ başlıklı birer sunum yaptı. Prof. Dr. Mustafa Karataş panelde yaptığı konuşmasında, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti. Müslümanları yönetenler bu imtihanda başarısız oldu. Ne dersek diyelim çabaladılar, bir şeyler yapmaya çalıştılar. Fakat orada hala bedel ödeyen çocuklar var, şehitler var. Bunun karşısında biz hala ne yapacağımızı bilememenin acziyeti içerisindeyiz. Ayağa kalkma konusunda Batı bizden daha önde gidiyor. Bu cesareti, bu korkaklığı, ihaneti bir an önce üzerimizden atmamız lazım. Bu anlamda bunlara kafa yormamız lazım. İş işten geçmeden Filistin ve Gazze konusunda duyarlılığımızın artması gerekiyor. Bu imtihanı kaybedenlerden olmayalım, bu konuda siz gençlerden ümidimiz var” ifadelerini kullandı. Panel soru cevap faslı, plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.