ÇEVRE - 01 Mayıs 2022 Pazar 11:16

Tarihi mahalle bahar renklerine büründü, görsel şölen oluştu

A
A
A
Tarihi mahalle bahar renklerine büründü, görsel şölen oluştu

Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan ve yüzyıllar boyunca Türk, Ermeni ve Rumlar’ın bir arada yaşaması nedeniyle ‘Hoşgörü merkezi’ olarak nitelendirilen tarihi Süleymaniye mahallesi baharın renkleriyle şenlendi.

Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan ve yüzyıllar boyunca Türk, Ermeni ve Rumlar’ın bir arada yaşaması nedeniyle ‘Hoşgörü merkezi’ olarak nitelendirilen tarihi Süleymaniye mahallesi baharın renkleriyle şenlendi.


Türkiye’de adını değerli bir madenden alan tek il olan Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan ve kent merkezine 3 kilometre mesafede bulunan Süleymaniye mahallesi, bahar mevsimiyle birlikte yeşil ve beyaz renge büründü.


Çok sayıda tarihi eserin zamana direnerek ayakta durduğu mahallede, baharın renkleriyle bütünleşen tarihi yapılar sundukları görsel şölenle fotoğrafçıların ve ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.


Şehre adını veren “Gümüş” madenlerinin yüzyıllar boyunca işletildiği mahallede tarihten bugüne miras kalan camisiz minareleriyle de göz dolduruyor.


Son dönemde yapılan çalışmalarla bölgenin ’Safranbolu’su olma yolunda hızla ilerleyen mahallede turizm potansiyelini artıracak butik otel ile ilgili çalışmalar hızla devam ediyor.



“Kendinizi rahat ve dingin bir şekilde hissedebileceğiniz önemli bir alan”


Tarihi Süleymaniye mahallesinin kent merkezine olan yakınlığının çok önemli olduğunu vurgulayan Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi İsmail Çalık, “Ben Süleymaniye Mahallesi’ni Gümüşhane’nin nefes aldığı yer olarak nitelendiriyorum. Çünkü Gümüşhane merkezine yakın kendinizi rahat ve dingin bir şekilde hissedebileceğiniz önemli bir alan. Bu alanda çiçekler, böcekler, ağaçlar özellikle bahar ayının gelmesiyle birlikte oldukça canlı. Bütün Gümüşhane halkını, bölge halkını, Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan kişileri buraya, bu eşsiz güzelliği görmeye davet ediyoruz” diye konuştu.



“Bölgede turizm anlamında yapılabilecek birçok şey var”


Süleymaniye mahallesinin tarihi yapısından ve turizm potansiyelinden de bahseden Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi İsmail Çalık, “Kanuni Sultan Süleyman’ın 1500’lü yıllarda Gümüşhane’ye gelip buradaki maden yataklarını ve burayı iskan etmesiyle gelişim gösteren bir bölge. Günümüzde bölgemizde tarihi alanlar mevcut. Bu tarihi alanlar içerisinde Rum okulları, camiler, Ermeni metropolitan kiliseleri ve benzeri birçok farklı tarihi alana ev sahipliği yapmakta. Bu bölgenin en önemli özgün özelliği, o dönemlerde 1500’lü yıllar ve sonraki dönemlerde Osmanlı’da üretilen paranın yüzde 6 veya yüzde 10’luk kısmının bu bölgede üretiliyor olması. Yine aynı zamanda bölgede barış içerisinde Rum, Ermeni ve Türkler’in yaşıyor olması. Bu özellikler bölgeye özgünlük kazandırmış oluyor. Günümüzde bu bölgede turizm anlamında yapılabilecek birçok şey var. Bölgede kış ve inanç turizmi potansiyeli ve kültür turizmi potansiyeli mevcut. Bölgenin ulaşılabilirlik problemini halletmek daha sonra bölgedeki tarihi alanların hızlıca restorasyonlarını özüne uygun bir şekilde bitirmek ve sonrasında kış turizmi ile entegre bir kültür ve inanç turizmi potansiyelini harekete geçirmek gerekiyor. Bölgenin özgün özelliklerini korumak oldukça önemli, bu özellikleri korurken sürdürülebilir turizm anlayışıyla hareket etmekte fayda var” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Eşini yormamak için otomobiliyle ot taşıyan yaşlı adam yürekleri ısıttı Hatay’da büyükbaş hayvanları için ot biçen yaşlı adam, eşini yormamak için otları aracıyla taşıdı. Otla kaplanan otomobil ortaya ilginç bir görüntü çıkarırken, Nihat Gülen’in “Hanımımı yormamak için biçtiğimiz otları bu şekilde arabanın üzerine atıp getiriyoruz” sözleri yürekleri ısıttı. Defne ilçesi Tavla Mahallesi’nde yaşayan 64 yaşındaki Nihat ve 63 yaşındaki Vecihe Gülen çifti, evlerinin yan tarafında bulunan ahırlarında inek ve iki yavrusunu besliyorlar. Emekli olan aileye ekonomik destek sağlayan inek ve yavruları, baharın gelmesiyle birlikte yeşeren otlarla besleniyorlar. Yaşlı çift, gündüz yaylıma çıkan hayvanların akşam yemi için de ot biçiyor. Biçilen otları yaklaşık 150 metre mesafedeki tarladan ahıra getirmek için traktörü olmayan Nihat Gülen, otları eşini yormamak için otomobiliyle taşıyor. Otlarla kaplanan otomobil ilginç bir görüntü oluştururken, Nihat Gülen’in “Hanımımı yormamak için biçtiğimiz otları bu şekilde arabanın üzerine atıp getiriyoruz” sözleri yürekleri ısıttı. Trafiği tehlikeye sokmadan ve aracına zarar vermeden 150 metre mesafedeki tarlasından otomobiliyle ahırına ot getirdiğini ifade eden Nihat Gülen, “Aracımla tarladan 150 metre mesafedeki evimize ot taşıyoruz. Bu işlem yılda birkaç sefer gerçekleşiyor. Hanımımı yormamak için bu şekilde arabanın üzerine atıp getiriyoruz. Arabaya ve trafiğe zarar vermeden yavaş yavaş getiriyoruz. Bir ineğimiz ve iki yavrusu var. Onlara ot getirdik, hanımım ve ablam biçti. Eşim düşer dedi ama ben yavaş yavaş giderim dedim” ifadelerini kullandı. Hayvanları için tarladan ot taşıdıklarını belirten Vecihe Gülen, “Üç tane hayvanımız var. Bir ineğimiz ve iki yavrusu var. Tarladan onlara ot getiriyoruz” dedi.
Hatay Depremzede vatandaşları tedirgin eden patlama kamerada Hatay’ın Defne ilçesinde taş ocağı kurulacak bölgede dinamitle gerçekleştirilen patlamalar vatandaşları tedirgin etti. Depremi yaşayan vatandaşlar, haber verilmeden gerçekleştirilen patlamalara tepki gösterdiler. Geçtiğimiz hafta sonunda Hatay’ın Defne ilçesi Dursunlu Mahallesi’ndeki dağlık alana kurulacak olan taş ocağı bölgesinde dinamitle patlatma gerçekleştirildi. Haber verilmeden gerçekleştirilen patlama, depremi yaşayan mahalle sakinleri arasında paniğe neden oldu. Patlamayı hisseden vatandaşlar, haber verilmeden gerçekleştirilen patlamalara tepki gösterdiler. “Depremi yaşadığımız için insanlar ürküyor” Patlamanın deprem etkisi oluşturduğunu belirten depremzede Yılmaz Kireçdağ, “Şu dağın arka tarafında patlama oldu. Buradan da hissedildi. Patlama deprem etkisi oluşturdu. Buradan 3 km uzaklıkta, bu dağın arka tarafında oldu. Korkma değil de depremi yaşadığımız için insan ürküyor” dedi. “O kadar şiddetli bir patlama ve sarsıntı oldu ki deprem olduğunu zannettik” Patlamanın etkisiyle sallandıklarını ifade eden Mehmet Bereketoğlu, “Patlamayı baya şiddetli hissettik. Bilinçsizce dinamit patlatılmış. Yıllardan beri burada taş ocağı var ama böyle bir patlama gördük. Patlama çok şiddetli oldu ve yer sallandı. Zaten deprem etkisini atlatmamışken o kadar şiddetli bir patlama ve sarsıntı oldu ki deprem olduğunu zannettik. Sesin sonra dağın arka tarafından geldiğini hissedince biraz rahatladık. Çok şiddetli bir patlamaydı. Burada çok patlamalar oldu ama bu öyle bir patlama değildi. Patlamanın; sesi, şiddeti ve sarsıntısı baya büyüktü ve tedirgin olduk” şeklinde konuştu.