GENEL - 29 Ekim 2022 Cumartesi 13:53

Gümüşhane’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

A
A
A
Gümüşhane’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

Gümüşhane’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 99.

Gümüşhane’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 99.yıldönümü düzenlenen çeşitli programlarla kutlanıyor.


Kutlama programı kapsamında ilk olarak Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek makamında tebrikleri kabul etti.


Fatih Parkında gerçekleştirilen ana kutlama programı ise Vali Taşbilek ve Belediye Başkanı Ercan Çimen’in halkın ve öğrencilerin bayramlarını kutlamasıyla başladı.


Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunmasının ardından günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmayı Vali Kamuran Taşbilek gerçekleştirdi.


Türksüz Anadolu hesabı yapanlara, devletsiz millet hayali kuranlara en keskin ve kalıcı cevabı vererek kanla ve irfanla kurulan Cumhuriyetin 99.yılını kutlayan Vali Taşbilek, “Büyük Türk milleti istiklal ufkunu perdeleyen, hürriyet onurunu pençeleyen saldırılara kahramanca direnmiş, nihayetinde kurtuluş destanını şehit ve gazilerimizin fedakarlıklarıyla, mübarek kanlarıyla yazmıştır. Yazılan istiklal destanının sonunda kahramanlarımız tarafından bize aziz bir vatan, kutlu bir Cumhuriyet armağan edilmiştir” dedi.


Vali Taşbilek’in konuşmasının ardından “Cumhuriyet” konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin şiir ve kompozisyonlarını seslendirdiği programda daha sonra öğrencilerden oluşan halk oyunları ekibi gösterisini gerçekleştirdi.


Spor gösterilerinin de gerçekleştirildiği programda Cumhuriyet koşusunda dereceye girenler öğrencilerin Vali Taşbilek’e Türk bayrağı vermesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen Cumhuriyet konulu kompozisyon, resim ve şiir yarışmalarıyla Cumhuriyet koşusunda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından program geçit töreniyle son buldu.


Kutlama programı kapsamında akşam saatlerinde resepsiyon verilecek ve havai fişek gösterisi düzenlenecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Depremde hasar alan Mevlevihane Cami yeniden ibadete açıldı İnanç turizmi merkezlerinin başında gelen Şanlıurfa’da depremlerde hasar gören ve restorasyonu tamamlanan tarihi Mevlevihane Camii kılınan Cuma namazı ile yeniden ibadete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, 6 Şubat depremlerinin ardından başlattığı çalışmalarla tarihi bir vakıf eserini daha ayağa kaldırdı. Bu kapsamda Şanlıurfa Haşimiye Meydanı mevkiindeki Mevlevihane Çarşısı’nda yer alan Mevlevihane Camii, aslına uygun tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından kılınan Cuma namazıyla birlikte yeniden ibadete açıldı. Yapı güçlendirilerek yeniden ayağa kaldırıldı Kitabesi bulunmadığı için inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen camiye yönelik yaklaşık 2 yıldır süren restorasyon çalışmaları kapsamında, yapı üzerinde detaylı incelemeler gerçekleştirildi. İlk aşamada caminin farklı noktalarından ve malzemelerinden numuneler alınarak analizler yapıldı. Çalışmalar kapsamında yapı askıya alınarak gerekli iskele sistemleri kuruldu, caminin damındaki kurşun kaplamalar söküldü. Ardından beden duvarlarında enjeksiyon uygulamaları gerçekleştirilerek, çelik kasnak ve gergilerle yapının statik güçlendirmesi sağlandığı bildirildi. Halılarla döşenen caminin, aydınlatma, ses ve kamera sistemleri ile ısıtma-soğutma sistemleri de yenilendi. Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdür Yardımcısı Erkan Delen, tarihi Mevlevihane Camisini yeniden ibadete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Delen, "6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden Şanlıurfa ilimiz de büyük bir ölçüde etkilendi. Hele tarihi eserlerimiz başta olmak üzere burada tarihi yapılarımız, camilerimiz çok etkilendi. Bunlarla alakalı Vakıflar Genel Müdürlüğümüz Kültür turizm bakanlığı vakıflar Genel müdürümüz ve Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz, teknik ekiplerimiz direkt depremden sonra sahaya inilerek hasar tespit çalışmalarında bulundu. Bu çerçevede Şanlıurfa ilimizde yaklaşık 13-14 camimizde restorasyon çalışması başlattık. Bunlardan bir tanesi de Mevlevihane Camisidir. Mevlevihane Camimiz deprem sonrası yapılan tespitlerde hasar aldığı ve hasardan dolayı da ibadete kapatılmıştı ama yaklaşık 2 yıl süren ve titiz bir şekilde yürütülen restorasyon çalışması sonrasında çok şükür bugün Allah’ın izniyle ibadete açtık. Cuma namazımıza denk getirdik. Elhamdülillah ibadetimizi şu an güzel bir şekilde, güzel bir ortamda, yeni camimizde yapmanın gururunu yaşadık. İnşallah en kısa zamanda restorasyonu süren diğer camilerimizi de ibadete açmayı planlıyoruz" diye konuştu. Yaklaşık 2 yıl aranın ardından camide namaz kılan bölge esnafı ve vatandaşlar, yeniden açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.