ÇEVRE - 04 Temmuz 2024 Perşembe 09:33

Artabel Gölleri’nin en küçük kaşifi 1 yaşındaki İkim Doğa Can oldu

A
A
A
Artabel Gölleri’nin en küçük kaşifi 1 yaşındaki İkim Doğa Can oldu

Gümüşhane’de yaşayan Hasan Yavuz ve Başak Eda Can çifti, 1 yaşına giren kızları İklim Doğa Can ile Artabel Gölleri Tabiat Parkı’na bir yürüyüş düzenledi. Minik İklim Doğa’nın adı gibi doğayla buluştuğu bu etkinlik, aile tarafından kamera ile kayda alındı.


Baba Hasan Yavuz Can, 10 kilometrelik parkur boyunca kucağında taşıdığı minik kızı ile parkın eşsiz güzelliklerini keşfederken aile, doğanın huzurunu ve güzelliklerini birlikte deneyimledi. Artabel Gölleri’nin berrak suları, yemyeşil doğası ve tertemiz havası bu yürüyüşü daha da özel kıldı.


Baharla birlikte buzla kaplı gölleri, coşkun dereleri, görkemli şelaleleri ve renk renk çiçekleriyle adeta cennetten bir köşe haline gelen, kristal berraklığındaki sularıyla ünlü 22 göle ev sahipliği yapan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, yalçın dorukların çevrelediği buzul gölleri, endemik bitki ve canlıları, eski göç yolları, yabani hayvan çeşitliliği, zengin flora ve faunasıyla özellikle yaz aylarında ziyaretçilerine eşsiz manzaralar ve büyüleyici güzellikler sunuyor.


Gümüşhane’nin çatısı olarak da nitelendirilen Artabel Gölleri Tabiat Parkı, tabiatın büyüleyici güzellikleriyle dolu bir yer olmasının yanında Osmanlı-Rus harbi döneminden kalma şehit mezarları, siperler, savaş yolları, karargah yıkıntıları bulunması nedeniyle tarihi sit alanı olarak ilan edilmişti.


2017 yılında ilk kez gittiği Artabel Gölleri Tabiat Parkını bir gün ailesiyle keşfetmeyi hayal eden Hasan Yavuz Can bu hayalini gerçeğe dönüştürmek için mevsim koşullarının en uygun olduğu dönemde ailesiyle birlikte Artabel Gölleri Tabiat Parkının yolunu tuttu.



“Adı gibi Doğa ile buluşmasını sağlamak istedik”


Kızını İklim Doğa’nın doğayla buluşmasını sağlamak ve ona doğa sevgisini aşılamak için 10 kilometrelik parkur boyunca kızını kucağında taşıyan, çok sevdiği suyla oynaması için onu görebileceği en temiz doğal kaynak suyuna götüren Hasan Yavuz Can, “Kızım İklim Doğa henüz 1 yaşında ancak ona doğayı sevdirmek ve adı gibi Doğa ile buluşmasını sağlamak istedik” dedi.


Etkinliğe ait videoyu sosyal medya hesabında paylaşan Hasan Yavuz Can’ın videosu yüzlerce beğeni aldı. Babasının kucağında da olsa Artabel Gölleri Tabiat Parkı’ndaki parkuru kat eden minik İklim Doğa Can, dağcılık kulüpleri tarafından yılın en minik dağcısı ilan edildi.



“2017 yılında ilk yürüdüğüm de bugünlerin hayalini kurmuştum”


Amatör olarak dağcılık ve trekking sporuyla ilgilendiğini kaydeden Can, “Eşim Başak Eda ve kızım İklim Doğa ile doğada vakit geçirmeyi çok seviyoruz. Artabel göllerine 2017 yılında ilk yürüdüğüm de bugünlerin hayalini kurmuştum. Bir gün eşim ve çocuğum ile bu doğa harikasını keşfetmek istiyordum. Bugün de mevsim koşullarının en uygun olduğu dönemde ailecek Artabel Göllerini keşfetmeye geldik” dedi.


Kızına doğayı sevdirmek ve adı gibi ’Doğa’ ile buluşmasını sağlamak istediklerini anlatan Can, “Kızımın doğa ile bu kadar erken yaşta tanışması bizim için çok önemliydi. Bu güzel destinasyonu hatırlamayacağını bilsek dahi onun için güzel bir anı olsun istedik. 10 kilometrelik parkura güzel bir sabah kahvaltısı ile başladık. Parkur ne kadar zorlayıcı olsa da İklim Doğa’nın bu doğal oluşumları bozulmadan görebilmesi için sık sık bu tarz yürüyüşler yapıyoruz. Artabel Gölleri bizim için en farklı deneyimlerden biri oldu. Kızımız İklim Doğa’ya bölgenin dağcılık kulüpleri tarafından ’Yılın En Minik Dağcı’ ödülü verildi. 10 kilometrelik parkurda kızımı tamamen kucağımda taşıdım. Kızım İklim Doğa suyla oynamayı çok seviyor. Biz de kızımızı görebileceği en temiz doğal kaynak suyuna getirdik. Her ne kadar su soğuk olsa da İklim Doğa’yı suyla buluşturduk. Ne kadar çok yorulmuş olsak da Artabel Gölleri için kesinlikle değerdi. Eşimle birlikte Gümüşhane yöresinde sık sık doğa yürüyüşleri yapıyoruz ve bu geleneği sürdürmeyi planlıyoruz. Her mevsim farklı güzellikler sunan doğa harikalarını keşfetmeye devam edeceğiz. Doğa bizim için bir tutku ve bu tutkuyu kızımıza da aşılamaya hedefliyoruz” diye konuştu.


Babası olarak dağlara ve bu tabiata olan tutkusunu kızına da aktarmak istediğini dile getiren Can, “Bu güzel ve el değmemiş destinasyonu kızım Doğa da görsün bir anısı olsun istedim. Çocuklarınızla bol bol gezin. Para tekrar kazanılır ama zaman asla” ifadelerini kullandı.



Artabel Gölleri’nin en küçük kaşifi 1 yaşındaki İkim Doğa Can oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Yunusemre Meclisinden ortak tavır Yunusemre Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Semih Balaban başkanlığında yapılan toplantıda Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’in Gazze, İran ve küresel saldırı politikalarını sert sözlerle kınadı. Toplantıda alınan ortak tavır metni meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi. Yunusemre Belediyesi Meclisi, Yunus Emre Kültür Parkı İrfan Meclisi’nde gerçekleştirilen toplantıda toplam 31 gündem maddesini görüşerek karara bağladı. Gündem maddeleri arasında ilçede kurulacak panayır ve stantlarda şehir dışından gelen satıcıların kabul edilmemesi kararı da yer aldı. Ayrıca parklara ve tesislere yeni isimler verilmesine yönelik teklifler de oy birliğiyle kabul edildi. Toplantının sonunda söz alan Başkan Balaban, Amerika ve İsrail’in çeşitli coğrafyalarda sivillere yönelik saldırılarını eleştirerek meclisin ortak bir duruş sergilemesi gerektiğini vurguladı. Balaban konuşmasında, "Gazze’de, İran’da ve dünyanın farklı bölgelerinde sivillerin hedef alınması kabul edilemez. Siyonizme ve Amerikan emperyalizmine karşı birlikte mücadele vermek zorundayız" ifadelerini kullandı. Bu duruşun tarihe bir not düşmek olduğunu belirterek, kararın emperyalizme karşı sergilenen onurlu bir duruşu yansıttığını söyledi. CHP Grup Başkanvekili Erdinç Yavaşlı da toplantıda Amerika ve İsrail politikalarını kınayarak, İran’da yaşamını yitirenler için üzüntüsünü dile getirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Berk Mersinli ise savaş hukukuna dikkat çekerek, yaşananların kabul edilemez olduğunu belirtti ve barışın sağlanması temennisinde bulundu. Meclis toplantısının ardından Başkan Balaban ve meclis üyeleri birlikte iftar yaptı. Nisan ayı meclis toplantısının 7 Nisan Salı günü saat 18.00’de yapılması kararlaştırıldı.
Elazığ Elazığ’da şehitler anıtı restore edildi Elazığ Belediyesi tarafından Kültür Park bünyesinde yer alan Cumhuriyet Dönemi Elazığ Şehitleri Anıtı’nda restorasyon çalışması gerçekleştirildi. Elazığ Belediyesi tarafından şehrin yaşam merkezi Kültür Park yerleşkesinde yer alan ve 358 kahraman şehidin isminin yer aldığı anıtta çevresel faktörler ve zamanın getirdiği yıpranma nedeniyle bir yenileme çalışması gerçekleştirildi. Vatan uğruna canlarını feda eden asker, polis, güvenlik ve kamu görevlilerinin isimlerinin yer aldığı Cumhuriyet Dönemi Elazığ Şehitleri Anıtı’nda, titizlikle gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda yapı restore edilerek isimlikler yenilendi. Elazığ Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, "Vatan ve millet uğruna can veren aziz şehitlerimizin hatırasını yaşatmak vatan borcumuzdur. Bizim medeniyetimizde şehadet makamı peygamberlik makamından sonra gelen en yüce makamdır. Kahraman şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşattığımız Kültür Park yerleşkesinde yer alan Cumhuriyet Dönemi Elazığ Şehitleri Anıtı’nda çevresel faktörlerden dolayı zamanla oluşan yıpranmaları gidermek adına başlattığımız yenileme çalışmalarımızı tamamladık. En büyük kutsallarımız arasında yer alan, vatan ve millet uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizin isimleri, sonsuz minnetimizle, şanlı bayrağımızın altında yaşatılmaya devam edecektir. Aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz" denildi.
Çorum Çorum Belediyesi standına Berlin’de yoğun ilgi Dünyanın en prestijli turizm organizasyonlarından biri olan ITB Berlin Uluslararası Turizm Fuarı’nda Çorum Belediyesi, şehrin tarihi, kültürel ve gastronomik zenginliklerini dünya vitrinine taşıyarak fuarda yerini aldı. Dünyanın en büyük turizm fuarlarından biri olarak gösterilen ITB Berlin kapılarını açtı. Fuarda Çorum Belediyesi şehrin tarihi ve kültürel değerleri ile meşhur yöresel lezzetlerini uluslararası ziyaretçilere tanıtmaya devam ediyor. Fuar için Berlin’de bulunan Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum standında ziyaretçilerle yakından ilgilenerek şehrin turizm potansiyelini anlattı. Çorum’un yalnızca tarihi ve kültürel mirasıyla değil, zengin mutfağıyla da dikkat çektiğini ifade eden Başkan Aşgın, bu tür uluslararası organizasyonların şehirlerin tanıtımı ve marka değeri açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Başkan Aşgın ayrıca Berlin’de yaşayan Çorumlu vatandaşları fuar alanındaki Çorum standına davet ederek, şehrin uluslararası alandaki tanıtımına destek olmaya çağırdı. Çorum standında şehrin köklü geçmişi, turizm potansiyeli ve gastronomi zenginliği ön plana çıkarılırken; özellikle Çorum leblebisi başta olmak üzere yöresel ürünler ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Fuar boyunca Çorum Belediyesi tarafından yürütülecek tanıtım çalışmalarıyla Çorum’un uluslararası alanda daha geniş kitlelere ulaşması ve dünya turizm pazarındaki bilinirliğinin artırılması hedefleniyor.