GÜNDEM - 29 Temmuz 2025 Salı 12:17

Belediye anonslarında yapay zeka dönemi

A
A
A
Belediye anonslarında yapay zeka dönemi

Türkiye’de yapay zekâ destekli anons sistemi kullanılan ilk şehir Gümüşhane oldu.


Türkiye’de bir il belediyesi düzeyinde ilk kez hayata geçirilen yapay zekâ destekli sesli anons sistemi Gümüşhane Belediyesi tarafından devreye alındı. Belediye hoparlörlerinden yapılan günlük bilgilendirme, cenaze ilanı, etkinlik ve uyarı anonsları artık yapay zekâ teknolojisiyle profesyonel bir seslendirme ile vatandaşlara ulaştırılıyor. Yeni sistemde cenaze ilanları erkek sesiyle, diğer anonslar ise kadın sesiyle seslendiriliyor. Uygulama sayesinde acil anonsların telefon üzerinden uzaktan da devreye alınması ve anonsların daha net ve anlaşılır olması hedefleniyor.



"İnsan faktörü olduğu zaman bazı aksaklıklar yaşanabiliyordu"


Projeyi duyuran Gümüşhane Belediye Başkanı Vedat Soner Başer, "Çağımız teknoloji çağı, biz de belediyemizde teknolojinin bütün imkânlarını kullanmaya çalışıyoruz ve yeni teknolojileri de takip ediyoruz. Daha önce Kent Rehberi adı altında akıllı şehirler platformuna geçtik. Vatandaşlar tüm talep ve isteklerini ve belediyemizle ilgili tüm işlemlerini bu uygulamaya yüklüyor. Bu şekilde de vatandaşın tüm talebi ilgili müdürün önüne düşüyor iş ve işlemlerimizde hızlanma meydana geliyor ve takibi kolaylaşıyor. Teknolojiyi takip etmemiz neticesinde yapay zekâyla belediyemizin tüm duyuru ve anonslarını yapıyoruz. Bu bize çok fazla kolaylıklar sağlayacak. Bir kere çok düzgün bir diksiyonla, çok anlaşılır bir tonla bütün anonslarımızı şehre duyurmuş olacağız insan faktörünü ortadan kaldırıyoruz. Acil anonslarımız olduğu zaman bazen gecikmeler yaşanıyordu insan faktörü işin içindeyken. Şimdi çok kolay bir şekilde bulunduğumuz yerden telefonla dahi metni giriyoruz yapay zeka iki şekilde anonsu yapıyor. 1 kadın ve 1 erkek sesi olmak üzere 2 sesimiz var. Biz cenaze anonslarını erkek sesiyle planladık, diğer tüm duyuruları da kadın sesiyle planladık. Çok daha anlaşılır bir şekilde düzgün bir Türkçe ile vatandaşın hizmetine sunmuş olduk" dedi.



"Artık anonslarda ne söylendiğini anlayabiliyoruz"


Belediye hoparlörlerinden yapılan anonsların bazen anlaşılamadığını ifade eden İsmail Hayal, "Yapay zekanın kullanıma göre insanlara çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Gümüşhane Belediyesi’nin daha önceki anonslarını bazen anlayamıyorduk ama bu yapay zeka ile birlikte çok güzel olduğuna ben şahit oldum. En azından ne dediklerini anlıyoruz. Bugün çok yakınımızın annesi vefat etti şu anda net olarak onu anlayabildik" diye konuştu.


Esen Demir de, "Gümüşhane küçük bir şehir ve biz burada olup biten her şeyi önce belediye anonslarından öğreniyorduk. Şimdi yapay zekaya geçti daha anlaşılır hale geldi" ifadelerini kullandı.



Belediye anonslarında yapay zeka dönemi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa TSO’dan sürdürülebilir üretim çağrısı Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) Başkanı Mehmet Yılmaz, iklim değişikliğinin tarım ve üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekerek verimli, dijital ve ölçek ekonomisine dayalı yeni bir üretim modeline geçilmesi gerektiğini vurguladı. Yılmaz, sürdürülebilir büyüme için üretici ve yatırımcının desteklenmesinin şart olduğunu ifade etti. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ümit Türek başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, iklim değişikliğinden küresel ticarete, finansmana erişimden yatırım ortamına kadar birçok başlıkta önemli değerlendirmelerde bulundu. Toplantının açılışında Ramazan ayının birlik ve dayanışma duygularını güçlendirdiğini belirten Başkan Mehmet Yılmaz, Ramazan’ın ülkeye ve tüm İslam Alemine huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundu. İklim değişikliği ve tarım vurgusu Konuşmasında iklim değişikliğinin etkilerine geniş yer ayıran Yılmaz, bu yıl yağışların yoğun yaşandığını ancak ani ve aşırı yağışların sel ve su baskınlarına neden olarak çiftçi ve esnafı olumsuz etkilediğini ifade etti. Tarım kenti olan Manisa için su ve toprak yönetiminin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, değişen iklim şartlarına uygun tarım politikalarının geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Verimsiz üretim modellerinin, küçük ve parçalı tarım arazilerinin ve rasyonel olmayan su kullanımının sürdürülebilir olmadığını belirten Yılmaz, ölçek ekonomisine dayalı, dijital çözümleri içeren ve dünya örneklerini dikkate alan yeni bir üretim anlayışına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Küresel gelişmeler ve ticaret Başkan Yılmaz, küresel siyasi risklerin piyasalar üzerindeki etkilerine de değindi. Ukrayna-Rusya savaşı, Orta Doğu’daki gelişmeler ve ABD merkezli ekonomik kararların küresel piyasalarda dalgalanmalara yol açtığını belirten Yılmaz, uluslararası kuruluşların 2026 ve 2027 yılları için dünya ekonomisinde yaklaşık yüzde 3 büyüme beklediğini, Türkiye için ise bu oranın yüzde 4 civarında öngörüldüğünü aktardı. Avrupa Birliği ile Hindistan arasında gündeme gelen ticaret anlaşmasının Türkiye açısından dikkatle takip edilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, özellikle kimyasallar, plastik, kauçuk ve tekstil sektörlerinde rekabet şartlarının değişebileceğine işaret etti. Faiz ve finansmana erişim mesajı Konuşmasının sonunda ekonomik istikrarın güçlendirilmesi, enflasyonla mücadelenin sürdürülmesi ve üretim ile yatırım ortamının desteklenmesinin önemine değinen Yılmaz, üretim yapan, ihracat gerçekleştiren ve istihdam sağlayan işletmelerin finansmana erişiminin kolaylaştırılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Yüksek finansman maliyetlerinin yatırım ortamını zorladığını ifade eden Yılmaz, iş yapan ve üreten kesimin desteklenmesinin ekonomik istikrar açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona erdi.
Şanlıurfa Haliliye’ye 2 milyar liralık yatırım Dicle Elektrik, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde bugüne kadar gerçekleştirdiği 2 milyar 168 milyon TL’lik yatırımla enerji altyapısını baştan sona yeniledi. Modern şebeke çalışmalarıyla muhtemel kesinti sürülerini en aza indirilirken, enerji verimliliğinde önemli bir artış sağlandı. Kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı hedefiyle çalışmalarını sürdüren Dicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan altı ilde olduğu gibi Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde de sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarına devam ediyor. Şirket, son 13 yılda Haliliye ilçesine toplam 2 milyar 168 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirerek bölgenin enerji altyapısını baştan sona dönüştürdü. Merkezden kırsala kesintisiz enerji arzını amaçlayan yatırımlar sayesinde hem müşteri memnuniyeti arttı hem de enerji performansında gözle görülür iyileşmeler yaşandı. Bölge, mahalle ölçeğinde de güçlendirildi Dicle Elektrik’in Haliliye’de hayata geçirdiği altyapı yatırımları, arıza ve kesinti ihtimalini önemli ölçüde azaltırken, enerji verimliliğini üst seviyeye taşıdı. Şirketin sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda dijitalleşmeyi odağına alan çalışmalar; bakım, onarım ve yeni enerji nakil hatlarıyla desteklendi. Sırrın Mahallesi’ne 467 milyon TL, İmam Bakır Mahallesi’ne 160 milyon TL, Kısas ve Konuklu mahallelerine toplamda 150 milyon TL, Karşıyaka Mahallesi’ne 100 milyon TL ve Bağlarbaşı, Süleymaniye ile Yavuz Sultan Selim mahallelerine 100 milyon TL değerinde yatırım yapılarak, mahalle ölçeğinde de bölge güçlendirildi. Yatırımlar geleceğin enerji ihtiyaçlarını da karşılayacak Yapılan çalışmalarla Haliliye’de merkez mahallelerden kırsala kadar geniş bir alanda enerji altyapısı modernize edildi. Yeni trafo merkezleri, yer altı şebekeleri ve aydınlatma projeleriyle birlikte ilçede hissedilir düzeyde enerji kalitesi artışı sağlandı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Naci Obut, "Haliliye’de yaptığımız yatırımlar sadece bugünü değil, geleceğin enerji ihtiyaçlarını da karşılamaya yönelik. Dijitalleşme sayesinde arıza tespiti, bakım ve onarım süreçlerini daha hızlı yürütüyoruz. Özellikle kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın kesintisiz enerjiye erişimini önceliğimiz olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.